Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Forgotten Rule


Παίζουν τα λευκά.

Με τους σύγχρονους κανόνες του σκακιού τα λευκά βρίσκονται σε χαμένη θέση. Για παράδειγμα 1. bxa8=Q gxh3 και ακολουθεί 2...h2 ματ ή 1.Bxg2 Ra1+ 2. Bf1 Rb1.
Αν όμως δεχόμασταν έναν κανόνα του παιχνιδιού που ίσχυε σχεδόν σ' όλη την Ευρώπη ως το 1800 περίπου, τα λευκά θα διέθεταν κίνηση σωτηρίας. Ποιός είναι ο καταργημένος κανόνας και ποιά η κίνηση;

4 σχόλια:

  1. Πραγματικά δεν ξέρω ποια είναι η λύση...πάντως εγώ στέκομαι στο πρωτότυπο υλικό του ωραίου blog σας. Είναι εξαιρετικό...
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/11/07

    Δεν είμαι σίγουρος, αλλά κάπου είχα διαβάσει ότι ίσχυε ένας "περίεργος" κανόνας που υποχρέωνε τον παίκτη να αποδεχθεί κάθε θυσία υλικού του αντιπάλου. Οπότε: 1. Bxg4 Kxg4 2. axb8=Q με νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω ιδέα για τον κανονισμό που ίσχυε μέχρι το 1800, αλλά κάνω μια λογική υπόθεση:

    Ο μόνος τρόπος που βλέπω για να σωθεί ο λευκός είναι να παίξει bxa8 και να.....μην προάγει τίποτα (από όλους τους παράλογους κανονισμούς που θα επέτρεπαν στο λευκό να μην γίνει ματ είναι ο μόνος που δεν μου φαίνεται εντελώς παράλογος), οπότε μετά από gxh3 έχουμε πατ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @alex: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Χαίρομαι που παρακολουθείς το blog:)

    @Σπύρος: όχι, δεν ίσχυε ποτέ τέτοιος κανόνας. Ένας τύπος παιχνιδιού πάντως που είναι σήμερα δημοφιλής στο online σκάκι είναι το λεγόμενο αντισκάκι (loser's chess) όπου τα κοψίματα είναι υποχρεωτικά και κερδίζει ο παίκτης που θα χάσει όλο του το υλικό ή δεν θα έχει κίνηση.

    @sirjohn: Ακριβώς! είναι ο κανόνας του "dummy pawn" (πιονιού-κομπάρσου) όπου ο παίκτης είχε δικαίωμα να αφήσει πιόνι στην 8η γραμμή χωρίς να προάγει τίποτα. Η συγκεκριμένη θέση προέρχεται από το κλασικό βιβλίο "Modern Chess Instructor" (1889) του Στάινιτς και αναπαράγει σύνθεση του Λόβενταλ από "The Book of the London Chess Congress" (1862).
    Ο Στάινιτς ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επαναφοράς του dummy pawn.
    Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το dummy pawn βρισκόταν σε ισχύ ως το 1903 (Up until 1903 a pawn, upon reaching the 8th rank, may remain a pawn)όπως για παράδειγμα η σελίδα http://www.logicalchess.com/info/trivia/p.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.