Παίζουν τα λευκά.Με τους σύγχρονους κανόνες του σκακιού τα λευκά βρίσκονται σε χαμένη θέση. Για παράδειγμα 1. bxa8=Q gxh3 και ακολουθεί 2...h2 ματ ή 1.Bxg2 Ra1+ 2. Bf1 Rb1.
Αν όμως δεχόμασταν έναν κανόνα του παιχνιδιού που ίσχυε σχεδόν σ' όλη την Ευρώπη ως το 1800 περίπου, τα λευκά θα διέθεταν κίνηση σωτηρίας. Ποιός είναι ο καταργημένος κανόνας και ποιά η κίνηση;
Πραγματικά δεν ξέρω ποια είναι η λύση...πάντως εγώ στέκομαι στο πρωτότυπο υλικό του ωραίου blog σας. Είναι εξαιρετικό...
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ
Δεν είμαι σίγουρος, αλλά κάπου είχα διαβάσει ότι ίσχυε ένας "περίεργος" κανόνας που υποχρέωνε τον παίκτη να αποδεχθεί κάθε θυσία υλικού του αντιπάλου. Οπότε: 1. Bxg4 Kxg4 2. axb8=Q με νίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω ιδέα για τον κανονισμό που ίσχυε μέχρι το 1800, αλλά κάνω μια λογική υπόθεση:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μόνος τρόπος που βλέπω για να σωθεί ο λευκός είναι να παίξει bxa8 και να.....μην προάγει τίποτα (από όλους τους παράλογους κανονισμούς που θα επέτρεπαν στο λευκό να μην γίνει ματ είναι ο μόνος που δεν μου φαίνεται εντελώς παράλογος), οπότε μετά από gxh3 έχουμε πατ.
@alex: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Χαίρομαι που παρακολουθείς το blog:)
ΑπάντησηΔιαγραφή@Σπύρος: όχι, δεν ίσχυε ποτέ τέτοιος κανόνας. Ένας τύπος παιχνιδιού πάντως που είναι σήμερα δημοφιλής στο online σκάκι είναι το λεγόμενο αντισκάκι (loser's chess) όπου τα κοψίματα είναι υποχρεωτικά και κερδίζει ο παίκτης που θα χάσει όλο του το υλικό ή δεν θα έχει κίνηση.
@sirjohn: Ακριβώς! είναι ο κανόνας του "dummy pawn" (πιονιού-κομπάρσου) όπου ο παίκτης είχε δικαίωμα να αφήσει πιόνι στην 8η γραμμή χωρίς να προάγει τίποτα. Η συγκεκριμένη θέση προέρχεται από το κλασικό βιβλίο "Modern Chess Instructor" (1889) του Στάινιτς και αναπαράγει σύνθεση του Λόβενταλ από "The Book of the London Chess Congress" (1862).
Ο Στάινιτς ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επαναφοράς του dummy pawn.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το dummy pawn βρισκόταν σε ισχύ ως το 1903 (Up until 1903 a pawn, upon reaching the 8th rank, may remain a pawn)όπως για παράδειγμα η σελίδα http://www.logicalchess.com/info/trivia/p.html