Η πιο ενδιαφέρουσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις του Corus είναι ο διαγωνισμός σύνθεσης καλλιτεχνικών φινάλε (σπουδών). Διεξάγεται κάθε χρόνο και φέτος, στο 70ό Corus, συγκέντρωσε 151 συμμετοχές, από 90 συνθέτες, που προέρχονταν από 29 χώρες (οι σπουδές αποστέλλονται με συμβατικό ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο). Βραβεύτηκαν συνολικά 22 σπουδές, κατά γενική ομολογία υψηλού επιπέδου (οι διοργανωτές λόγω του υψηλού συναγωνισμού αύξησαν τα χρηματικά βραβεία). Κυριάρχησαν οι Ρώσοι συνθέτες οι οποίοι κέρδισαν τις τρεις πρώτες θέσεις και πολλές από τις υπόλοιπες διακρίσεις. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τον Yuri Bazlov από το μακρινό Vladivostok που μοιράστηκε το πρώτο βραβείο και πήρε, με μια ακόμη σπουδή και την τρίτη θέση. Ο Bazlov είχε καταλάβει την πρώτη θέση επίσης στους διαγωνισμούς του 2005 και του 2006. Η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να τον προσκαλέσει ως «special guest» στις εκδηλώσεις Corus 2009.
Y. Bazlov, Corus Composing Tourney 2007-8, 1st- 2nd Prize
Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν.
1.Bh4+! (1.Qxc8? Qa4+; 1.Rf7+? Kxf7 2.Qf5+ Nf6 3.h8N+ Kf8 4.Qxc8+ Ne8 5.Ng6+ Kf7 6.Qf5+ Qf6) 1...Qxh4 2.Rf7+! Kxf7 3.Qf5+ Qf6 4.Qxf6+ exf6 (το 4...Nxf6 5.h8Q Bf4 δείχνει καλό , αλλά μετά από 6.Qg7+ Ke6 7.h7 Νxh7 8.Qxh7 Νd6 9.Qg6+ Ke5 10.Kd7 το e7 πιόνι χάνεται και τα μαύρα είναι χαμένα) 5.h8Q Bf8! 6.h7 (μετά από 6.Qh7+? Bg7 7.hxg7 Νxg7 8.Qe4 Νe7+ τα μαύρα κάνουν ισοπαλία) 6...Νe7+ 7.Kd7 Νg7 8.Qg8+! Νxg8 9.h8Ν ματ.
Η τελική θέση. Κάνοντας ματ με το τελευταίο πιόνι! Η σπουδή του Bazlov περιέχει τρομακτικά δύσκολες κινήσεις και συνεχείς θυσίες που οδηγούν σε «ιδανικό ματ».
Οι 22 σπουδές του διαγωνισμού που απέσπασαν βραβείο ή τιμητική διάκριση, σε μορφή pdf: http://www.coruschess.com/article/endgame70.pdf
Οι 22 σπουδές του διαγωνισμού που απέσπασαν βραβείο ή τιμητική διάκριση, αναλυμένες, σε pgn : http://chessblogger.googlepages.com/studies.pgn
Ελπίζω να μη δω καμιά τέτοια την Κυριακή στο Παγκόσμιο ταυτόχρονο, γιατί μετά θ' αφήσω το καλλιτεχνικό σκάκι και θα το ρίξω στο καλλιτεχνικό πατιναζ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλλιτεχνικό σκάκι, ή κατασκευή αζουλέχος;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Παναγιώτης Κονιδάρης :
Σιγά τη δύσκολη σπουδή. Η θέση «φωνάζει» από μακριά : «9.h8N ματ, 9.h8N ματ!» Οποιοσδήποτε αρχάριος, με γνώσεις μόνο τι είναι το Ναπολεόντιο και πώς γίνεται ματ με δύο Πύργους (όχι με έναν, αρχάριος είπαμε) θα το έβλεπε αυτό. Μα κι εσείς, αφού δεν μπορείτε να οραματιστείτε από την αρχική θέση την προφανή τελική θέση και την πασίδηλη βαριάντα – μονόδρομο μέχρι το 9.h8N ματ, τι το θέλετε το καλλιτεχνικό σκάκι; :-)
Και το καλλιτεχνικό πατινάζ έχει τις δυσκολίες του, χώρια ότι όλες αυτές οι παγιέτες και τα λιλιά φαντάζουν λίγο φλωρέ στους άντρες. Να προτείνω κάτι πιο δημιουργικό; Όχι βέβαια κατασκευή κεριών, που είναι πλέον του συρμού, αλλά κατασκευή πήλινων πιάτων – όλη η αλυσίδα παραγωγής : πλάσιμο υγρού πηλού, ξήρανση, φούρνος, μέχρι τον χρωματισμό (πρόσθετη πρόταση : να προτιμάτε τα έντονα φωτεινά χρώματα, κίτρινο και γαλάζιο ας πούμε) και την έκθεση προς πώληση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το ευκίνητο οργανωμένο δίκτυο πωλήσεων των αθιγγανίδων, που πωλούν κεντήματα το καλοκαίρι και κιλίμια τον χειμώνα. Θα σας ζητήσουν υψηλό ποσοστό, μη μασήσετε, διαπραγματευτείτε το, θα συμφωνήσουν στα μισά. Πιστεύω ότι αυτή η δραστηριότητα θα ικανοποιήσει τη ροπή σας προς την καλαισθησία και την καλλιτεχνία που μέχρι τώρα διοχετεύετε (βλέπετε; είμαι προσεκτικός, δεν γράφω «σπαταλάτε», «διασπαθίζετε» ή «χαραμίζετε») στο καλλιτεχνικό σκάκι. Επιπλέον, από την πώληση των πιάτων, θα ενισχύσετε το εισόδημά σας. Αν έχετε υπομονή και δημιουργικότητα, μπορείτε να ειδικευτείτε αργότερα στα αζουλέχος. Αν πάλι θέλετε ταχύτερα αποτελέσματα, στο ίδιο καλλιτεχνικό πλαίσιο, μπορείτε να φτιάχνετε πλακάκια μπάνιου. (Θυμήθηκα τώρα τη Lady Angie, που είχε πει ότι προσέχει τη διατροφή της και τρώει μόνο «είδη υγιεινής».) Ενώ από το καλλιτεχνικό πατινάζ, πολύ περισσότερο από το καλλιτεχνικό σκάκι, αλλά και το σκάκι γενικότερα, όχι ενίσχυση, μόνο αφαίμαξη εισοδήματος έχει να περιμένει κανείς.
Σε κάθε περίπτωση, ο πηλός είναι η λύση :-)
Αγαπητέ καλοπροαίρετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγκινεί το έκδηλο ενδιαφέρον σας για την καλλιτεχνική μου αποκατάσταση, η οποία όντως απαιτεί μια αναβάθμιση(ίσως ο όρος ανάπλαση, μιας και μιλάτε για πηλό, να είναι πιο εύστοχος). Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω λέγοντας σας ότι τη συγκεκριμένη πρόταση την έχω δοκιμάσει. Δυστυχώς και σ'αυτόν τον παραγωγικό τομέα είχα την επιτυχία που έχω στο σκάκι. Ελάχιστα από τα έργα τέχνης μου βρήκαν το δρόμο προς τις γκαλερί (ή έστω τις κουζίνες των νοικοκυριών). Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έμοιαζαν με έργα τέχνης, μερικά δε δεν έμοιαζαν ούτε με πήλινα. Η λύση του καλλιτεχνικού πατινάζ προέκυψε μετά την απόρριψη εκ μέρους μου της καταφυγής στο Άγιο Όρος, για έναν επιρόσθετο λόγο. Μπορεί μεν οι άντρες να μοιάζουν φλούφληδες, αλλά και οι σκακιστές πως νομίζετε ότι μοιάζουν; Επίσης έχουμε στο σκάκι τέτοιες γκόμενες; Δεν έχουμε, παραδεχτείτε το! Και τέλος πότε ήταν η τελευταία φορά που κερδίσατε μια παρτίδα και το αλλάζον κοινό σας πετούσε ανθοδέσμες και αρκουδάκια;
*αλλάζον=αλαλάζον
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις σήμερα ανακάλυψα το blog σας. Έπαιζα σκάκι για πολλά χρόνια, συμμετείχα με τον ΣΣ Λάρισας και σε πανελλήνια πρωταθλήματα, αλλά το παράτησα λόγω πανελληνίων, σπουδών κλπ. Πρόσφατα διάβασα έαν βιβλίο, λογοτεχνικό, το "Οχτώ" το οποίο δεν μου άρεσε βέβαια πάρα πολύ αλλά με έβαλε πάλι στο τρυπάκι να ασχοληθώ. Ξέθαψα το αθάνατο βιβλίο που μου έμαθε σκάκι, το "Σκάκι" του Τρ. Σιαπέρα και βάλθηκα να λύνω τα προβλήματα και τα φινάλε. Χάρηκα που ανάκαλυψα ένα σκακιστικό blog και απ' ότι πρόλαβα να δω υπάρχουν κι άλλα.
Θα περνάω λοιπόν συχνά.
Να είστε καλά.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που κέρδισα μια παρτίδα;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Παναγιώτης Κονιδάρης :
Ομοιοπαθής λοιπόν… Ας εξομολογηθώ κι εγώ ότι δεν ανέφερα τυχαία την κατασκευή κεριών, και ο νοών νοείτω… Τελικά, στο σκάκι μείναμε –ή επιστρέψαμε– όσοι δεν μπορέσαμε να διακριθούμε σε τίποτα συνθετότερο και παραγωγικότερο…
Αντιστρέφω το ερώτημα : Έχουν και σε άλλα αθλήματα τόσο εμφανίσιμες αθλήτριες όσο το σκάκι; Για του λόγου το αληθές, μια επίσκεψη στο chesspics.com είναι νομίζω καταλυτική. Οι περισσότερες εμένα τουλάχιστον με φέρνουν σε τσούγκτσβανγκ :-)
Πότε ήταν η τελευταία φορά που κέρδισα μια παρτίδα; Χάνεται στην αχλύ του μύθου. Για να θυμηθώ… Πρέπει να ήταν όταν είχε βγει ο «Πυρετός το Σαββατόβραδο», άρα μάλλον γύρω στο 1978, πάντως σίγουρα πριν την Ολυμπιάδα της Μόσχας, οπότε, λόγω Миша, έγιναν ξανά δημοφιλή τα αρκουδάκια. Η αλήθεια πάντως είναι ότι από τα χνουδωτά προτιμώ τον Γκαρήּ είναι γλύκας με το νυσταλέο βλέμμα και τα θλιμμένα αυτιά :-)
@ morfeas Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο, ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να γράψετε έναν χαιρετισμό. Τα σχόλιά σας, όπως και όλων των επισκεπτών, σε παλαιότερες (υπάρχει ήδη πλούσιο αρχείο αν έχετε την υπομονή - ταξινομημένο χρονολογικά και θεματικά )ή μέλλουσες δημοσιεύσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Παναγιώτης Κονιδάρης: συγχαρητήρια για την τρίτη θέση στο διαγωνισμό! Σύντομα θα έρθει από τον κ. Φουγιαξή ενημέρωση, για να δημοσιευτεί κάτι στο ιστολόγιο...(φοβάμαι ότι λόγω σεμνότητας θα αποφύγετε εκτενή ενημέρωση στο δικό σας ιστολόγιο - αν και θα ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη αν βλέπαμε κάτι τέτοιο σε έναν κυρίως λογοτεχνικό χώρο).
ΑπάντησηΔιαγραφή