Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Οι φόνοι της οδού Μοργκ


Το σκάκι στο κλασικό διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι φόνοι της οδού Μοργκ». Στους «Φόνους της Οδού Μοργκ» ο Πόε «εφηύρε» τον πρώτο ντετέκτιβ στην ιστορία της λογοτεχνίας, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος της επιστημονικής φαντασίας και τελειοποίησε τα «δημοσιογραφικά» φλασμπάκ που χρησιμοποίησε το Χόλιγουντ έναν αιώνα αργότερα. Οταν το 1841 ο Εντγκαρ Αλαν Πόε δημοσίευσε στο περιοδικό «Graham's Magazine» της Φιλαδέλφειας το διήγημα «Οι φόνοι της οδού Μοργκ», εγκαινιάζοντας έτσι το είδος που αποκλήθηκε αργότερα αστυνομική λογοτεχνία, ήθελε να παραδοξολογήσει, να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη, αλλά όχι να τον τρομάξει. Οι διαπιστώσεις του Πόε όμως για το σκάκι, με τη σύγχρονη οπτική χωράνε πολύ νερό, ολόκληρες θάλασσες...

ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, τις οποίες χαρακτηρίζουμε αναλυτικές, ελάχιστη ανάλυση επιδέχονται καθαυτές. Τις εκτιμούμε μόνον λόγω των αποτελεσμάτων τους. Γνωρίζουμε, μεταξύ άλλων,πως αποτελούν πηγή ζωηρότατης απόλαυσης για κείνον που τις διαθέτει πλουσιοπάροχα. Όπως ένας δυνατός άνδρας καμαρώνει για την σωματική του ρώμη, και χαίρεται να ασκεί έντονα τους μύες του, έτσι και ο αναλυτής πλημμυρίζει από αγαλλίαση ενώ ασκεί την διανοητική δραστηριότητα του διαχωρίζειν. Αντλεί ευχαρίστηση ακόμη και από τα πλέον ασήμαντα πράγματα, αρκεί να δίνουν αφορμή στο ταλέντο του να λάμψει. Του αρέσουν τα αινίγματα, τα πνευματικά παιχνίδια, τα ιερογλυφικά, και αφιερώνει στην διαλεύκανσή τους το σύνολο της οξυδέρκειάς του, που φαντάζει στην μέση αντίληψη των άλλων υπερφυσική. Όντως, τα κατορθώματά του -που πραγματοποιούνται με αυστηρή μεθοδικότητα-περιβάλλονται από μιαν αύρα διαίσθησης.

Η ευχέρεια στην επίλυση προβλημάτων είναι πολύ πιθανόν να βελτιώνεται με την μελέτη των μαθηματικών, και ιδιαίτερα του κλάδου, που κακώς μονοπωλεί -λόγω της αναγωγικής μεθόδου που χρησιμοποιεί- το όνομα της ανάλυσης. Ωστόσο, το να υπολογίζει κανείς δεν σημαίνει οπωσδήποτε πως αναλύει. Ένας σκακιστής, λόγου χάριν, υπολογίζει, χωρίς να καταβάλει την παραμικρή προσπάθεια ανάλυσης. Όποιος πιστεύει πως το σκάκι χρειάζεται
αναλυτικές ικανότητες, το έχει παρεξηγήσει. Εν πάση περιπτώσει δεν προτίθεμαι να συντάξω διατριβή επί του θέματος απλά προλογίζω ένα κάπως παράξενο αφήγημα, διατυπώνοντας ορισμένες παρατηρήσεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τυχαίες. Δοθείσης της ευκαιρίας, λοιπόν, ας μου επιτραπεί να ισχυριστώ πως οι υψηλότερες δυνάμεις της λογικής σκέψης ωφελούνται περισσότερο από το σεμνότατο παιγνίδι της ντάμας, παρά από την περίτεχνη επιπολαιότητα του σκακιού. Πράγματι, στο σκάκι, του οποίου οι αλλόκοτες κινήσεις είναι τόσο διαφορικές και με τόσο διαφορετική αξία, κάθε τι πολύπλοκο εγκαταλείπεται (συχνότατο σφάλμα) για χάρη του προφανούς. Εδώ, κυρίαρχος του παιγνιδιού είναι η προσοχή. Αν χαθεί προς στιγμήν, θα γίνει οπωσδήποτε κάποιο λάθος, που θα έχει σαν αποτέλεσμα μιαν απώλεια ή και την ολοκληρωτική ήττα. Οι πιθανές κινήσεις, που δεν είναι μόνο πολλές αλλά και περίπλοκες, προσφέρουν άπειρες ευκαιρίες για λάθη εννέα στις δέκα περιπτώσεις κερδίζει μάλλον ο πιο προσεχτικός παρά ο πιο έξυπνος.

Αντίθετα, στην ντάμα, όπου η βασική κίνηση είναι μία, με ελάχιστες παραλλαγές, οι πιθανότητες απροσεξίας μειώνονται και η ένταση της προσοχής ατονεί. Τα τυχόν πλεονεκτήματα του παίκτη οφείλονται καθαρά στην ανωτερότητα της οξυδέρκειάς του. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: ας υποθέσουμε ένα παιχνίδι ντάμας, όπου τα εναπομείναντα πιόνια είναι μόνο τέσσερις βασιλιάδες, και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται να γίνει κάποιο λάθος. Είναι φανερό πως – εφόσον οι παίκτες είναι ισοδύναμοι -η νίκη μπορεί να προδικαστεί μόνο από μια recherché[ευρηματική] κίνηση, που είναι αποτέλεσμα μεγάλης διανοητικής προσπάθειας. Μη έχοντας την παραμικρή τυπική διέξοδο, ο αναλυτής ορμά προς το πνεύμα του αντιπάλου του, βολεύεται μια χαρά εκεί μέσα, και όχι σπάνια καταφέρνει να δει αστραπιαία τις μοναδικές κινήσεις (συχνά πολύ απλές), που θα πρέπει να αποφύγει.

(Έντγκαρ Άλαν Πόε - Οι φόνοι της οδού Μοργκ - μετάφραση Γιώργος Μπλάνας)

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/2/08

    Πραγματι οι φονοι της οδου Morg ειναι το πρωτο αστυνομικο μυθιστορημα και ο ντεντεκτιβ πρεπει να αναπαραστησει την ακολουθια των πραξεων που συνεβη και να προσπαθησει να προβλεψει την επομενη κινηση του δολοφονου ωστε να απαντησει σωστα .Αλλος ενας παραλληλισμος με την σκακιστικη ικανοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/2/08

    Έχω διαβάσει μερικά από τα έργα του Έντγκαρ Άλαν Πόε(ή Πόου,όπως τον αποκαλούν οι Άγγλοι).Ο ήρωας σε αυτή την ιστορία,λογοτεχνικά,θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο πατέρας του Σέρλοκ Χόλμς,κατά την προσωπική μου άποψη.Η αναλυτικές του ικανότητες είναι η αλήθεια με ψιλο-μπέρδεψαν,και ζαλίστηκα μέχρι να κατάλαβω το σκεπτικό με το οποίο έλυσε το μυστήριο των φόνων:).Πάντως,πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι ιστορίες τρόμου του Πόε,που φτάνουν στο όρια του μεταφυσικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/2/08

    ...συγνωμην διήγημα ειναι οχι μυθιστορημα...
    και το κλεμμενο γραμμα εχει σκακιστικο ενδιαφερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Πόε είναι πολύ αγαπημένος για να τον ρίξω στα Τάρταρα. Φαίνεται ότι μιλάει για το σκάκι με μια εντελώς καφενειακή αντίληψη. Εξάλλου ήταν η εποχή που το βασιλικό παιχνίδι δέχτηκε αμφισβητήσεις από αστούς και λούμπεν. Ίσως πάλι ο ίδιος ο Έντγκαρ να έπαιζε σκάκι σαν το "δολοφόνο" της οδού Μοργκ (κακία)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε πάντως, έχει γράψει και ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σε εφημερίδα της Βαλτιμόρης για τον «Τούρκο» (την περίφημη σκακιστική μηχανή), με την οποία θρυλείται πως είχε παίξει, αντίπαλος. Εκεί εξηγεί τον μηχανισμό της «απάτης». Επίσης, πάλι σχετικά με τον Τούρκο, το 1850 έγραψε ένα μικρό κείμενο με τίτλο Von Kempelen and His Discovery.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.