http://skakistiko.blogspot.com -Σκακι
Ελληνικο Σκακιστικο Ιστολογιο - Greek Chess Blog
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008
Morelia γύρος 2
Σπουδαία νίκη πέτυχε ο Levon Aronian, με τα μαύρα, επί του Viswanathan Anand, χρησιμοποιώντας την επίθεση Marshall της Ισπανικής. Μετά και τη μέτρια εμφάνιση του Ινδού στο Corus πολλοί υποστηρίζουν ότι οι καλύτερες ημέρες του ίσως να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν. Το μόνο σχέδιο στο μέσο της παρτίδας που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν με επιτυχία τα μαύρα ήταν η άμεση επίθεση εναντίον του λευκού Βασιλιά και ο Anand δεν κατόρθωσε να ελέγξει την κατάσταση. Ο Anand, δύσκολα θα επέτρεπε την ίδια εξέλιξη πριν 5 ή 10 χρόνια, σε παρτίδα του. Η μάχη κρίθηκε μετά από σοβαρό λάθος του λευκού στην 30ή κίνηση.
O Topalov αιφνιδίασε τον αντίπαλό του και τους θεατές επιλέγοντας ως μαύρος το «ισπανικό τοίχος» της άμυνας Βερολίνου, αντί για την αναμενόμενη Najdorf. Ο Radjabov στην 18η κίνηση έχασε ένα πιόνι με την κίνηση 18. Rd2, όμως λόγω της έλλειψης συνεργασίας των μαύρων κομματιών το πλεονέκτημα του Topalov παρέμεινε μικροσκοπικό. O Radjabov αργότερα κατόρθωσε να πάρει πίσω το πιόνι και η ισοπαλία συμφωνήθηκε μετά τον έλεγχο χρόνου της 40ής κίνησης.
Ο Ivanchuk κέρδισε τον Leko. Επέλεξε στο άνοιγμα μια σπάνια αντί-Marshall (8. d4) και κέρδισε αυξάνοντας σταδιακά το πλεονέκτημά του με κινήσεις που έδειχναν τέλεια κατανόηση και της παραμικρής στρατηγικής λεπτομέρειας της θέσης.
Ισόπαλη έληξε η παρτίδα Shirov -Carlsen. Ενδιαφέρουσα μάχη κυρίως για τις συνεχείς μεταβολές στις δομές των πιονιών κατά τη διάρκεια του μέσου της παρτίδας. Ο Νορβηγός συνεχίζει να παρουσιάζει νέο ρεπερτόριο ανοιγμάτων στις τελευταίες εμφανίσεις του. Αυτή τη φορά επέλεξε μια σπάνια βαριάντα της σικελικής Kan.
Τα αποτελέσματα συνοπτικά: Anand - Aronian 0-1, Radjabov - Topalov 1/2-1/2, Ivanchuk - Leko 1-0, Shirov - Carlsen 1/2-1/2.
Anand 2799 - Aronian 2739, Morelia/Linares 2008 (Ruy Lopez, C89)
1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 a6 4. Ba4 Nf6 5. O-O Be7 6. Re1 b5 7. Bb3 O-O 8. c3 d5 9. exd5 Nxd5 10. Nxe5 Nxe5 11. Rxe5 c6 12. Re1 Bd6 13. g3 Re8 14. d4 Rxe1+15. Qxe1 Ra7 16. Be3 Re7 17. Nd2 Qe8 18. Nf1 h5 19. a4 Be6 20. Bd1 h4 21. axb5 axb5 22. Bf3 Bh3 23. Bxd5 cxd5 24. Qd1 f5 25. Bg5 Re4 26. Bxh4 Qg6 27. Bd8 f4 28. Qd3 Qh5 29. Nd2 Re2 30. Nf3
30... Re3 31. fxe3 Qxf3 32. Qc2 fxg3 33. hxg3 Qxg3+ 34. Kh1 Bf5 0-1. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ
***Επίσημη ιστοσελίδα διοργάνωσης: www.ajedrezmorelialinares.com.mx/
***Αναλυμένες παρτίδες στο http://www.chessdom.com/
***Η ιστοσελίδα www.halandrichess.gr καλύπτει το τουρνουά με καθημερινά άρθρα, επιλογές θέσεων αλλά και την δημοσίευση μιας αναλυμένης παρτίδας από κάθε γύρο.
Το πρόσφατο αποτέλεσμα του Anand στην Ολλανδία πιστεύω ότι δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται αποτυχία, αφού τερμάτισε μόλις 1/2 βαθμό πίσω από την 1η θέση και έκανε απόδοση 2794. Επιπλέον, ο Topalov έχει χρησιμοποιήσει την Άμυνα Βερολίνου εναντίον της Ισπανικής Παρτίδας κατ' επανάληψη, π.χ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της F.I.D.E. στην Αργεντινή το 2005, επομένως αυτή η επιλογή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έκπληξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά την γνώμη μου η απόδοση του Ανάντ στην Ολλανδία ήταν φυσικά κοντά στο elo του, όμως οι παρτίδες του δεν είχαν πείσμα και δυναμική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιασώθηκε σε αρκετές παρτίδες, μπορούσε να κάνει λιγτερους βαθμούς σίγουρα όχι περισσότερους........Τα σημάδια μιάς ελαφριάς πτώσης όπως γράφουν σε ξένα σάιτ είναι κάπως ορατά.
Εντάξει αν ο Ανάντ δε πήγε καλά στην Ολλανδία (κατα τη γνώμη μου ήταν ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα βλέποντας και την απόδοση σε ΕΛΟ. Δε γίνεται συνέχεια να σαρώνει.) τότε τι να πούμε για τους Κράμνικ, Τοπάλοβ που είναι και νεότεροι. Έχασε από τον Αρονιάν κάνοντας ένα χοντρό λάθος και πρέπει να βρούμε καποια αιτία. Απλά συμβαίνουν και στους καλύτερους. Το αν είναι σημάδι πτώσης η όχι ας αφήσουμε να περάσει λίγος καιρός για να το κρίνουμε. Μπορεί πράγματι να είναι ίσως όμως απλά να ήταν σε άσχημη μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ θέση του Ανάντ ήταν ήδη πολύ δύσκολη πριν την 29η κίνησή του. Τα περισσότερα σάιτ που αναφέρουν ως καταστροφική την 30η κίνηση δεν προτείνουν ταυτόχρονα κάτι καλύτερο (π.χ. το 30.Αθ4 χάνει επίσης). Πιθανότατα να ήταν ήδη χαμένος μετά το 29.Ιδ2 μια κίνηση που σίγουρα δεν είναι χοντρό λάθος. (περισσότερες λεπτομέρειες για την παρτίδα μπορείτε να δείτε και στην σχετική ανάλυση στο σάιτ του ΣΟ Χαλανδρίου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικότερα τώρα, στο δεύτερο μισό του Corus ο Αναντ πήγε πολύ καλά και μιας και στη Μορέλια έχουν παιχτεί μόνο δύο γύροι το δείγμα είναι προφανώς ανεπαρκές. Όπως και το αντίστοιχο για τους Τοπάλοβ και Ίβαντσουκ που προηγούνται προς το παρόν.
Άλλες δύο Σικελικές στον 3ο γύρο, με μια νίκη των λευκών (Topalov-Ivanchuk) και μια ισοπαλία (Leko-Shirov). Ο Topalov φαίνεται να παίζει πολύ καλά μετά την αποτυχία του στην Ολλανδία (προηγείται με δύο νίκες και μια ισοπαλία), ενώ ο Anand καταρρίπτει τους μύθους για τη σημασία του χρώματος σε αυτό το επίπεδο (δύο νίκες με τα μαύρα και μια ήττα με τα λευκά).
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκίνησαν οι αναλύσεις παρτίδων από το τουρνουά Morelia/Linares στην ιστοσελίδα www.halandrichess.gr, με πρώτη την Anand-Aronian του 2ου γύρου, σχολιασμένη από τους Γιώργο Ρίζο και Βασίλη Κοτρότσο. Ο κοινός σχολιασμός δεν είναι εύκολη διαδικασία, πολύ περισσότερο όταν γίνεται σε συνθήκες πίεσης χρόνου. Το αποτέλεσμα όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ καλό.
ΑπάντησηΔιαγραφή@IliasPan
ΑπάντησηΔιαγραφήTo ότι ο Anand έχανε μετά από 29. Nd2 Re2, 30.Bh4 χρήζει απόδειξης.. Νομίζω πως δεν έχανε..
29.Bb6! += ήταν βέβαια καλύτερα
Main line: 30.Bh4 Rxd2 31.Ra8+ Bf8 32.Rxf8+ Kxf8 33.Qxd2 Kg8! -+
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να εξετάσω από μια διαφορετική σκοπιά την παρτίδα Anand-Aronian:Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο άνοιγμα.Είναι πασίγνωστο ότι,ιδίως στο κορυφαίο επίπεδο,τα λευκά ''φοβούνται'' τώρα πια να επιτρέψουν την βαριάντα Μάρσαλ.Μόνο λίγοι γενναίοι,όπως ο Anand,την επιτρέπουν,γεγονός που είναι αρκετά ριψοκίνδυνο,ειδικά απέναντι σε έναν από τους μεγαλύτερους ειδικούς της Μάρσαλ,όπως τον Aronian.Η απορία μου προς άπαντες είναι γιατί δεν αποτολμά κανείς να παίξει την κύρια βαρίαντα,αλλά καταφεύγει σε άλλα θεωρητικά μονοπάτια.Με την ορολογία κύρια βαριάντα εννοώ την εξής βαριάντα:1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αβ5 α6 4.Αα4 Ιζ6 5.0-0 Αε7 6.Πε1 β5 7.Αβ3 0-0 8.γ3 δ5 9.εxδ5 Ιxδ5 10.Ιxε5 Ιxε5 11.Πxε5 γ6 12.δ4 Αδ6 13.Πε1 Βθ4 14.η3 Βθ3 15.Αε3 Αη4 16.Βδ3 Παε8 17.Ιδ2 Πε6 18.α4!;.Στα μαζέτικα μάτια μου μου φαίνεται αδιανόητο ότι ο λευκός ΔΕΝ μπορεί να κερδίσει,και το καλύτερο που μπορεί να πάρει είναι η ισοπαλία.Από όσο βλέπω ο λευκός έχει ασφαλή βασιλία,έχει ολοκληρώση την ανάπτυξή του,και μέσω του 18.α4 απειλεί την κατάλληλη στιγμή να βάλει τον Πα1 στο παιχνίδι.Επίσης είναι πιόνι πάνω(για να μην ξεχνιώμαστε!) και αν αλλάξει κομμάτια και μπει σε φινάλε,θα έχει μεγάλες πιθάνοτητες νίκης.Μπορεί λοιπόν κάποιος επαίων να μου εξηγήσει γιατί αυτή η βαριάντα δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα συχνά πια,και πως ο μαύρος κατορθώνει να έχει αντάλλαγμα για το υλικό του μειονέκτημα;Εγώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί φοβούνται τόσο πολύ τα λευκά και αποφεύγουν την Μάρσαλ.Θεωρώ ότι η κύρια συνέχεια δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στα λευκά.Μπορεί κανείς να μου δείξει πως ο μαύρος μπορεί να αντιμετωίσει αυτήν την συνέχεια επιτυχώς;Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Anonymous' main line:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι σωστός
Συγνώμη, trandism, αλλά δεν είναι σωστός (sorry, Jethro tal - λοιπόν, καλό το όνομα, αλλά μη διαμαρτυρηθείς και για μένα, το είχα από παλιότερα! :-). Ο ίδιος ο Ταλ, αφού είχε χρησιμοποιήσει χωρίς επιτυχία την κύρια βαριάντα εναντίον της Μάρσαλ (με το 18.α4) -είχε κάνει νούλα με τον Σπάσκι- , στη συνέχεια άλλαξε. Αν θυμάμαι καλά, σε 2-3 επόμενες παρτίδες του ματς Διεκδικητών του 1965, με αντίπαλο τον Σπάσκι, το "γύρισε" στη βαριάντα με 12.Αxδ5. Όλες οι παρτίδες έληξαν ισόπαλες, οπότε κι'ο μεγάλος Ταλ δεν τα κατάφερνε τόσο καλά απέναντι στην επίθεση Μάρσαλ.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Tal-fan
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρεξήγησης :) Εγώ αναφερομαι στην main line που δίνει ο Ανώνυμος μετά το Bh4 του Anand στην παρτίδα του με τον Aronian..
Δεν έχω γράψει ακόμα την παπαριά μου για την Marshall :)
Α, ΟΚ, τότε έγινε παρεξήγηση. Η βαριάντα που λες έχει αναλυθεί αρκετές φορές και σε ξένα sites αλλά και σε ελληνικά (π.χ. Ωραιόπουλος, Χαλάνδρι)
ΑπάντησηΔιαγραφή@Tal-fan Ναι δεν τα παρακολουθώ τα ελληνικά sites και απλώς κατά τη διάρκεια της πάρτιδας, παρακολουθώντας στο ICC, και ίσως επειδή το Crafty που είναι included στο Dasher, αργεί χαρακτηριστικά να δώσει το -7.00 μετά από Bh4 και κυμαίνεται σε score ισότητας αρχικά, υπήρχε η εντύπωση ότι η θέση ψιλοκρατάει.. Αλλά τελικά το Nd2 ήταν το λάθος..
ΑπάντησηΔιαγραφή