Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Γυναικείο σούπερ τουρνουά


10 κορυφαίες σκακίστριες θα συμμετέχουν στο ισχυρότατο Atatürk Women Chess Tournament, από 10 ως 20 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη. Δεν προσκλήθηκε όμως η πρωταθλήτρια κόσμου Xu Yuhua (φωτ.) εξαιτίας παροιμιώδους γκάφας του Ali Nihat Yazici:
«Ζητώ συγνώμη από την παίκτρια. Eίναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το φύλο ενός παίκτη με κινέζικο όνομα διαβάζοντας τους καταλόγους της FIDE, και η Xu Yuhua που έχει τον τίτλο του GM δεν περιλαμβανόταν στο top-50 των σκακιστριών στο site της FIDE. Νόμιζα πως ήταν άλλη η παγκόσμια πρωταθλήτρια. Μπερδεύτηκα. Όταν κατάλαβα το λάθος είχαν γίνει ήδη αποδεκτές οι άλλες προσκλήσεις και ήταν πολύ αργά» (Ali Nihat Yazici, πρόεδρος της Τουρκικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας).

Οι σκακίστριες που θα συμμετέχουν:
GM Zhu Chen (Κατάρ 2548), WGM Hou Yifan (Κίνα 2527), GM Pia Cramling (Σουηδία 2524), WGM Xue Zhao (Κίνα 2517), GM Maia Chiburdanidze (Γεωργία 2489), IM Anna Ushenina (Ουκρανία 2484),IM Irina Krush (ΗΠΑ 2473),WGM Harika Dronavalli (Ινδία 2455), IM Ekaterina Atalik (Τουρκία 2408), WIM Betül Cemre Yildiz (Τουρκία 2207).

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/3/08

    Ωραίος ο πρόεδρος!Τουλάχιστον,δεν ήξερε,δε ρώταγε;Ακούς εκεί να μην ξέρει αν ειναι η σκακίστρια γυναίκα ή άνδρας!Πάντως,πέρα από το χιουμοριστικό της υπόθεσης φαίνεται,στα δικά μου μάτια,για μία ακόμη φορά με βάση αυτό το περιστατικό η αφάνεια στην οποία βρίσκεται το γυναικείο σκάκι σε σχέση με ανδρικό.Για να είμαι ειλικρινής,ούτε εγώ άμα έβλεπα το όνομά της έτσι στο ξεκάρφωτο θα καταλάβαινα εάν είναι άνδρας ή γυναίκα,αφού δεν καταλαβαίνω κινέζικα,αλλά ο διοργανωτής ενός τουρνουά κορυφής έπρεπε να ήξερε το όνομά της,αφού είναι πρωταθλήτρια Κόσμου.Με αυτή τη δήλωση που έκανε μοιάζει σαν να παραδέχεται ότι δεν ήξερε πιο ήταν το όνομα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας,γεγονός που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την ΑΓΝΟΙΑ που διέπει τον κόσμο για το γυναικείο σκάκι!Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο στους άνδρες:Ο Anand,ο παγκόσμιος πρωταθλητής,να μην μπορεί να μην συμμετέχει σε ένα ανδρικό τουρνουά,γιατί δεν ξέρουν εάν είναι άνδρας ή γυναίκα,που εάν το ακούγαμε θα γελούσαν και τα τσιμέντα!Και αυτό το περιστατικό δεν είναι το μόνο:Σε όσους το έχουνπαατηρήσει τα έπαθλα στα γυναικεία τουρνουά είναι πάντα πολύ πιο μικρά από ότι στα ανδρικά.Και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι οι κορυφαίες γυναίκες,όπως η J.Polgar,θέλουν να παίξουν σε ανδρικά τουρνουά(υπενθυμίζω ότι η J.Polgar ποτέ δεν έχει παίξει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών):Όταν η ίδια η FIDE βάζει διαφορετικό τίτλο ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες(GM,IM,WIM,WGM),οι σκακίστριες κορυφής αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να κυνηγήσουν τον ανδρικό τίτλο μετά τον γυναικείο,αφού ο δικός τους δεν είναι τόσο ''βαρύς'' σε αξία,όσο ο αντίστοιχος ανδρικός τίτλος.Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα τουρνουά κορυφής δεν υπάρχει αντίστοιχο γυναικείο τμήμα(εάν δεν κάνω λάθος).Ούτε γυναικείο Corus υπάρχει,ούτε γυναικείο Linares,ούτε γυναικείο Aeroflot,γεγονός που δείχνει την αδιφορία των χορηγών για το γυναικείο σκάκι.Τέλος πάντων,είναι πολύ μεγάλη κουβέντα για να επεκταθώ.Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι τώρα,είναι κρίμα που κάποια από τις αδελφές Πόλγκαρ δεν δηλώνουν συμμετοχή σε αυτά τουρνουά.Δεν έχω δει σχεδόν ποτέ τις δύο αδελφές της Judit,τις Σοφία και Σούζαν να παίζουν.Ειδικά η Σοφία Πόλγκαρ μοιάζει με φάντασμα:).Υποθέτω πως οι 10 σκακίστριες θα παίξουν τουρνουά 9 γύρων.Επίσης,δεν μπορώ να μην αγνοήσω σε αυτό το κοριτσάκι που ονομάζεται Yifan Hou.Γεννημένη τον Φλεβάρη του 1994,δηλαδή μόλις 14 ετών,είναι γκράνμετρ γυναικών,με Έλο 2527.Είναι απίστευτο!Είμαι βέβαιος ότι είναι η νέα Πόλγκαρ.Καλά,τι τους δίνουν στην Κίνα;Μπορεί το ρύζι να είναι τόσο καλή διατροφή:);Στο 20 της τι θα κάνει;Θα έχει φτάσει το 2750;Μακάρι και εγώ στην ηλικία της να είχα τέτοιες περγαμηνές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/3/08

    Από την αρχή έδινε την εντύπωση καλού παιδιού ο πρöoεδρος- αν και εδώ που τα λέμε σαν να ήταν ό,τι έπρεπε για ταινίες με Ηλιόπουλιο, Γκιωνάκη, Βουτσά κλπ!!!

    @Jethro tul, δηλαδή εσύ τώρα έχεις αυτές τις περγαμηνές; Όχι τίποτε άλλο αλλά για να ξέρουμε -στο περίπου- με ποιόν συζητούμε! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/3/08

    Προς Ανώνυμο-ομώνυμο:Μακάρι,αλλά ούτε κατά διάνοια!Ούτε τώρα,ούτε και το πιθανότερο ποτέ δεν θα αποκτήσω την φήμη ή το Ελο της μικρής.Μακάρι εγώ,ο αρχι-μαζέτας να κατάφερνα κάτι στο σκακιστικό στερέωμα,αλλά πιθανότατα θα μείνω στην αφάνεια για πάντα.Απλώς έκανα μια ευχή...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα αυτό που με λυπεί περισσότερο, είναι ότι αυτή, η δύο μέτρων και δύο σταθμών ισότητα των φύλων, έχει κάνει εντονότατη την παρουσία της στην σκακιστική κοινότητα. Αδυνατώ να δεχτώ ότι και οι γυναίκες σκακίστριες ανά τον κόσμο δέχονται αυτόν τον εξευτελιστικό διαχωρισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών.
    Τελικά πρέπει να αποφασίσουμε, αν το σκάκι είναι ένα άθλημα καθαρά πνευματικό, στο οποίο και τα δύο φύλλα είναι ισότιμα και άρα οι γυναικείοι τίτλοι και οι ξεχωριστές διοργανώσεις περιττεύουν, η να δεχτούμε ότι οι άνδρες λόγω κάποιας βιολογικής διαφοράς τους υπερέχουν και άρα πρέπει να διαχωριστούν εντελώς οι δύο κατηγορίες όπως σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα.
    Δεν είναι δυνατόν, αντί να υπάρχουν δύο κατηγορίες, αυτή των ανδρών και αυτή των γυναικών, να υπάρχει μια γυναικεία και μία μεικτή. Ακόμα θεωρώ αδιανόητο, ενώ λαμβάνει χώρα ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών, να υπάρχουν αθλήτριες όπως η Polgar, που επιλέγουν να μην συμμετέχουν σε αυτό, γιατί μπορούν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα των ανδρών, το οποίο έχει μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/3/08

    I Polgar den paizei se ginaikia tournoua alla oxi gia oikonomikous logous...

    Den ehei kanena noima na iparxei xehoristi katigoria andron kai ginaikon. To paron sistima einai poli pio logiko. Na exigiso:

    Einai logiko na thelei kaneis na xerei poios einai o kaliteros/h skakistis. An einai i Polgar as poume, giati na mi mporei na paixei enantion tou Kasparov gia na to apodixei?

    Diaforetiko zitima einai i iparxi tis eidikis katigorias ton ginaikon. Afti i katigoria, den antikathista tin meikti. Einai ena metro "positive-discrimination". Tetoia metra ehoun ginei kata kairous se diaforous tomeis, kai me tis ginaikes kai me alles efpatheis omades. O skopos, einai stadiaka na exalfthoune oi koinonikoi paragontes pou kanoune diskoloteri/spanioteri tin epitihia tis efpathous omadas.

    Fisika, einai anamenomeno, oti afti i idiki katigoria, tha ehei mikrotera epathla apo tin anoixti katigoria kathos kai mikroteri egli.

    Gia na kanoume mia analogia. As theorisoume ta pagosmia protathlimata efivon (-18). Mipos na ta anavathmisoume (na ehoun to idio kiros me to kanoniko pagosmio)? Na apagorefsoume ston Carlsen na paizei stin antriki katigoria? Na ton ipoxreosoume na paizei sta efivika? I mipos na katargisoume tis efivikes katigories entelos dioti einai prosvlitikes gia tous efivous (e.g. Carlsen)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. derida,

    Νομίζω πως παρεξηγήθηκαν τα όσα είπα. Δεν έχω κάποια ένσταση στο να παίζουν όλες οι κατηγορίες μαζί και να βραβεύονται ξεχωριστά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του νεαρού Magnus Carlsen η μιας οποιασδήποτε γυναίκας σκακίστριας. Το να βραβεύσεις μια ξεχωριστή κατηγορία δεν σημαίνει ότι την αντιμετωπίζεις σαν υποδεέστερη αλλά απλά σαν διαφορετική. Αυτό που θα με παραξένευε είναι αν αργότερα έβγαινε και κάποιος τίτλος για γκραν μαιτρ κάτω των δεκαοκτώ (U18GM).
    Έχεις δίκιο αν ισχυρίζεσαι ότι οι γυναίκες εξαιτίας της διαφορετικής αντιμετώπισής τους ίσως από την κοινωνία, βρίσκονται πίσω σκακιστικά σε σχέση με τους άνδρες. Εσύ όμως χρησιμοποίησες την λέξη ‘ασθενέστερες ομάδες’. Εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω κάποια ανατομική η βιολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλλων που να καθιστά τους άνδρες ισχυρότερους. Όσον αφορά τις διαφορές κοινωνικής φύσεως, τότε υπό αυτήν την έννοια θα έπρεπε να έχουμε διαφορετική κατηγορία και για τους Έλληνες σκακιστές γενικότερα, καθώς το σκάκι αναπτύχθηκε στη χώρα μας πολύ αργότερα από ότι στους Ρώσους για παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.