http://skakistiko.blogspot.com -Σκακι
Ελληνικο Σκακιστικο Ιστολογιο - Greek Chess Blog
Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008
Αλλαγές στο νόμο για τα κίνητρα
"The chess players" - (1958) - by Henry Schwartz
Ο αναγνώστης του blog «Παπινιανός», ο οποίος είναι νομικός, μας ενημερώνει για μια σημαντική εξέλιξη, που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στο νεανικό σκάκι. Αφορά το νέο νόμο για τα κίνητρα στα αθλήματα:
Την 30ή Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η ψήφιση από την Βουλή του νέου νόμου για τα κίνητρα στους αθλητές και οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο. Οι αλλαγές που έγιναν αφορούν άμεσα το σκάκι, καθώς καταργήθηκε το άρθρο 26 του ν. 2009/2002, το οποίο έδινε στους σκακιστές/σκακίστριες τα προνόμια που όλοι ξέρουμε.
Έτσι το σκάκι υπάγεται στις γενικές πλέον διατάξεις των προνομίων που ισχύουν και για τα άλλα αθλήματα. Οι διαφορές σε σχέση με το παρελθόν είναι ριζικές. Δεν θα αναφερθώ στα ποσοστά εισαγωγής στα ΤΕΦΑΑ θεωρώντας ότι δεν ενδιαφέρουν (ιδιαίτερα) τους σκακιστές. Σε κάθε περίπτωση το κείμενο του νόμου μπορεί να βρεθεί εδώ
Πρέπει να σημειώσω ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση στον σκακιστικό χώρο – πέρα από τον αφορισμό κάποιων «να καταργηθούν τα μόρια που καταστρέφουν το σκάκι», ούτε και κάποια – φανερή τουλάχιστον σε εμάς τους απέξω – παρέμβαση της ΕΣΟ κατά την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.
Σχολιάζοντας τις αλλαγές πρέπει να επισημανθεί ότι, ενώ μέχρι τώρα τα κίνητρα ακολουθούσαν την αρχή the winner takes all, τώρα περισσότεροι παίρνουν πολύ λιγότερα. Ενδεικτικά πριμοδοτείται με 10% ο πρώτος/η, 8% ο δεύτερος/η και 7% ο τρίτος/η, των κατηγοριών παίδων – κορασίδων, εφήβων – νεανίδων του πανελλήνιου πρωταθλήματος για οποιαδήποτε σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Επίσης με 10% πριμοδοτείται η πρώτη θέση σε πανελλήνιους σχολικούς – μαθητικούς αγώνες. Αυτό έχει δύο συνέπειες: φαντάζομαι ότι η ΕΣΟ φέτος θα διοργανώσει σχολικά για τους μαθητές Λυκείου, καθώς πέρσι δεν υπήρχαν. Και δεύτερον έχουν τύχες και οι μπλιτσαδόροι (!), καθώς το σχολικό, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, είναι μπλιτς.
Προϋπόθεση για τον υπολογισμό της πριμοδότησης είναι να επιτευχθεί η διάκριση κατά την διάρκεια των τεσσάρων (4) τελευταίων ετών πριν από το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο ο αθλητής υποβάλλει αίτηση εισαγωγής. Δηλαδή και οι 15χρονοι που πηγαίνουν τρίτη γυμνασίου έχουν πλέον τύχες για πριμοδότηση.
Στο νόμο υπάρχουν επίσης πριμοδοτήσεις για πανευρωπαϊκά, παγκόσμια κλπ. καθώς επίσης και για τα ομαδικά αθλήματα. Εδώ είναι ένα ερώτημα κατά πόσο το σκάκι είναι ατομικό ή ομαδικό άθλημα.
Κλείνοντας αυτό το σύντομο ενημερωτικό σημείωμα, καταλαβαίνουμε πλέον ότι αλλάζουν τα δεδομένα στο νεανικό σκάκι, καθώς πλέον περισσότεροι έχουν τύχες για την πριμοδότηση, η οποία όμως δεν σημαίνει πια σίγουρη εισαγωγή στη σχολή που θέλει κάποιος. Μέχρι τώρα ο πρώτος/η και μόνο, εφόσον έπιανε τη βάση, εισαγόταν σε όποια σχολή ήθελε. Τώρα το 10% σημαίνει απλώς ένα επιπλέον credit που μπορεί να βοηθήσει κάποιον/α να μπει στη σχολή που θέλει ή στην πόλη που θέλει, με την προϋπόθεση όμως ότι έχει γράψει καλά.
Ποιό ήταν το καθεστώς που ίσχυε ως σήμερα? Ήταν προνομιακό για το σκάκι? Αν ήταν όπως καταλαβαίνω από το κείμενο, η ΕΣΟ αδράνησε για την δυσμενή εξέλιξη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι στιγμής ο πρωταθλητής και η πρωταθλήτρια στην κατηγορία των 16 (εφόσον βρισκόταν στην Α' Λυκείου όταν κατέκτησε τον τίτλο) και ο πρωταθλητής και η πρωταθλήτρια των 18, ενισχυόντουσαν ως εξής: Αρκούσε να γράψουν το 50% της βαθμολογίας του 1ου εισακτέου της σχολής προτίμησής τους για να περάσουν σ' αυτήν. Πρακτικά ισοδυναμούσε με φοίτηση στη σχολή προτίμησης. Ο 2ος και ο 3ος και η 2η και η 3η δεν είχαν κανένα προνόμιο. Το καρπονώταν μόνο ο πρώτος αλλά ήταν υπερενισχυμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο διασυλλογικό, σε περίπτωση συμμετοχής σκακιστή και σκακίστριας (από Α' μέχρι και Γ' Λυκείου) σε παραπάνω από τους μισούς αγώνες της πρωταθλήτριας ομάδας του διασυλλογικού της Α' Εθνικής, τότε αυτός ή αυτή πριμοδοτούταν με προσαύξηση κατά 10% της βαθμολογίας που πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό ίσχυε τώρα και για την πρωταθλήτρια ομάδα του Μικτού Νεανικού Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Ελλάδος.
Απ' ότι είδα το κείμενο αυτό είναι σχέδιο νόμου και δεν έχει ισχύ μέχρι να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Δεν ξέρω αν η ΕΣΟ είναι ενήμερη των εξελίξεων και αν πρόλαβε να αντιδράσει, μιας και οι εξελίξεις αυτές πυροδοτήθηκαν με τα σκάνδαλα φαρμακοδιέγερσης πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το κατά πόσον αυτή η ιδιαίτερη μεταχείρηση του σκακιού υπήρξε ευεργετική και κυρίως κατά πόσο εξακολουθεί να είναι ευεργετική είναι μια μεγάλη συζήτηση. Υπάρχουν επιχειρήματα κι από τους υποστηρικτές και από τους πολέμιους. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η διάταξη λειτουργούσε πάντα ως δόλωμα για την προσέλκυση γονέων (και όχι παιδιών). Πολλοί γονείς θέλουν η ανταποδοτικότητα των ασχολιών των παιδιών τους να είναι μετρήσιμη. Εντυπωσιάζονται, λοιπόν από τη δυνατότητα αυτή κι αποφασίζουν να στηρίξουν τη διάθεση του παιδιού για βελτίωση και πρωταθλητισμό στο σκάκι. Σ' αυτή την απόφαση συνδράμουν αρκετά συχνά με τις προτροπές τους και οι εκάστοτε προπονητές και οι παράγοντες του συλλόγου του.
Έτσι όλοι ικανοποιούνται: Ο σύλλογος οφελείται από την αγωνιστική άνοδο του παίκτη, ο προπονητής παίρνει δόξα από τις επιτυχίες του και ο γονιός ελπίζει.
Με τον νεαρό σκακιστή και με τη νεαρή σκακίστρια τί γίνεται, όμως; Αυτός (ή αυτή, ας μην το αναφέρω συνέχεια) απολαμβάνει το παιχνίδι; χαίρεται έναν υγιή συναγωνισμό κατά τη διάρκεια των αγώνων; Μήπως φορτώνεται τις προσδοκίες άλλων ανθρώπων που συχνά υπερβαίνουν τις δικές του επιθυμίες και δυνατότητες; Κι ακόμη, είναι θεμιτό να εισαχθεί σε μια ανώτατη σχολή κι ας πιάσει τη βάση σε μαθήματα που θα του χρειαστούν στη σχολή του, μόνο και μόνο επειδή είναι καλός σκακιστής;
Αυτά τα λίγα προς το παρόν, και μονόπλευρα, έτσι για να (ξανα)ανοίξουμε ίσως την κουβέντα.
Η περιγραφη του Ελισσαιου μου φαινεται και ακριβης και εφυης αφου καταφερνει να συμπεριλαβει πολλους παραγοντες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα συμπληρωσω κι εγω οτι
Οι νεοι παικτες εισερχονται στι σκακι παρακινημενοι απο τους γονεις τους σαν μια ακομη εξωσχολικη ασχολια συν τον ανταγωνισμο των αγωνων.
Πρακτικα εχουν περιθωριο μεχρι τα 15 ή 16 Γ γυμνασιου εως Α λυκειου πριν τα διπλωματα των ξενων γλωσσων και τις πανελληνιες και η προσπαθεια των παιδιων στηριζεται περισσοτερο στον προπονητη και λιγοτερο στον εαυτο τους.
Απο κει και περα για να αντεξει καποιος τον πρωταθλητισμο πρεπει να ειναι αριστος μαθητης στο σχολειο, να βρεθει σε μια πολη προηγμενη σκακιστικα με καλους δασκαλους και προπονητες , να εχει τη διαθεση το παθος να ασχοληθει και μονος του και να ξεπερασει την κρισιμη και αβεβαιη ηλικια της εφηβειας πειθαρχωντας στους στοχους του.
Το θεμα εχει συζητηθει καποιες εποχες και στο greekchess.com και οι παρεμβασεις τοσο του κου Σκυριανογλου οσο και του middlewave εχουν αρκετο ενδιαφερον.
@ Γιαννη Αντ. χαιρετισμους
@ Γάτο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί μιλάς για αφορισμούς? Νομίζω ότι όσοι υποστηρίζουν πως η μεγάλη πριμοδότηση μάλλον κακό έκανε στο σκάκι έχουν επιχειρηματολογήσει αρκετά για την άποψή τους (προσωπικά τα έχω γράψει αρκετές φορές, δε θεωρώ σκόπιμο να το κάνω ξανά κι από εδώ). Απεναντίας δεν έχω ακούσει επιχειρήματα από αυτούς που ήταν υπέρ των μορίων. Πως ακριβώς ωφελήθηκε το σκάκι από τη μοριοδότηση? Από τις ασχήμιες που παρακολουθούσαμε κάθε χρόνο στα νεανικά με τους καυγάδες μεταξύ γονέων και παιδιών ή από το φαινόμενο οι πρωταθλητές να μην υπερασπίζονται τον τίτλο τους την επόμενη χρονιά για να μην "κλέψουν" τα μόρια από τους επόμενους?
Κάποιοι θα πουν ότι λειτουργούσαν σαν θέλγητρο για να έρθουν τα παιδιά στο σκάκι, όμως και αυτό είναι λάθος. Αυτοί που ήρθαν και έμειναν στο σκάκι για τα μόρια είναι οι ίδιοι που μερικά χρόνια αργότερα πρωταγωνιστούσαν στα επεισόδια που ανέφερα... Τα συμπεράσματα δικά σας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΟ συζήτησε το θέμα στην τελευταία συνεδρίασή του. Αυτό που κατάλαβα εγώ ήταν ότι κανένας σύμβουλος δεν θεωρεί τη νέα ρύθμιση παράλογη. Μάλιστα το ότι η μοριοδότηση μοιράζεται σε περισσότερους είναι, νομίζω, δικαιότερο. Ακόμη όμως και αν η νέα ρύθμιση εθεωρείτο άδικη θεωρώ ότι οι δυνατότητες παρέμβασης της ΕΣΟ ήταν ελάχιστες έως μηδαμινές. Σε μία περίοδο που το κλίμα για το σκάκι στη ΓΓΑ είναι ήδη κακό και τη στιγμή που τα ειδικά προνόμια του σκακιού είχαν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες ομοσπονδίες θα ήταν ανεδαφικό, για να μη πω ριψοκίνδυνο (από την άποψη ότι θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τη θέση της) η προσπάθεια για μη κατάργηση των ειδικών προνομίων.
@Δημήτρη Σκυριανόγλου: Νόμιζα πως ήταν φανερό -από την εισαγωγή στην ανάρτηση- πως το κείμενο, το οποίο αποτελεί και είδηση, υπογράφεται από τον «Παπινιανό» (δεν γνωρίζω αν θέλει να παραμείνει ψευδώνυμος, πάντως στο blog αυτό το στοίχημα της ίσης βαρύτητας της γνώμης μεταξύ επωνύμων, ψευδωνύμων και ανωνύμων έχει κερδηθεί).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποτελεί έναυσμα για κουβέντα στο μεγάλο αυτό θέμα. Η προσωπική μου άποψη βρίσκεται εγγύτερα στη δική σου, δηλαδή το συγκεκριμένο καθεστώς μοριοδότησης ήταν συντεχνιακή κατάρα του σκακιού.
Από την άλλη μεριά, δεν μπορώ να συμφωνήσω με την άποψη πως η Ομοσπονδία πρέπει να κάνει την πάπια, σε ζητήματα που αφορούν άμεσα το σκάκι, ακολουθώντας κάποια αόριστη στρατηγική επιλογή, είτε είναι αυτό το ζήτημα, είτε διαφορετικό που θα προκύψει στο μέλλον. Το λογικό θα ήταν να καταθέσει, ενόψη της ψήφισης του νόμου, μια συγκεκριμένη πρόταση, που να κινείται είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση για το θέμα της πριμοδότησης. Οι ομφαλοσκοπικές γνώμες που εκφέρονται μεταξύ των συμβούλων, στις συνεδριάσεις, δεν έχουν πρακτική σημασία, νομίζω.
@Γάτο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη, δεν κατάλαβα ότι το κείμενο ήταν του Παπινιανού. Θεώρησα ότι εκείνος σε ενημέρωσε κι εσύ έγραψες. Και πάλι απολογούμαι.
Για την ΕΣΟ, δε διαφωνώ σε αυτά που λες, όμως ο χρόνος που δόθηκε για διαβούλευση ήταν έτσι κι αλλιώς ελάχιστος. Σε άλλες περιπτώσεις συχνά ομφαλοσκοπούμε στο Δ.Σ. και αυτό είναι κακό, όμως στην εν λόγω περίπτωση, αφ' ενός δεν υπήρχε χρόνος, αφ' ετέρου, τη στιγμή που το Δ.Σ. δε φαινόταν να έχει αντιρρήσεις επί των αλλαγών, το να επιβεβαιώσει προς τη ΓΓΑ τη συναίνεσή του δεν ξέρω αν θα είχε κάποια ουσία. Για κάποια θέματα (π.χ. αυτό που γράφτηκε για ατομικά και ομαδικά αθλήματα) η ΕΣΟ θα ζητήσει διευκρινίσεις από τη ΓΓΑ.
Να διευκρινίσω κατ΄αρχήν ότι το σχόλιο που έχει γραφεί από κάποιον με την υπογραφή Γιάννης Α. δεν είναι δικό μου. Να επισημάνω επίσης στον Ελισσαίο ότι δεν είναι σχέδιο νόμου, προέρχεται από τα πρακτικά της Βουλής, όπως συζητήθηκε και ψηφίσθηκε. Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα γίνει την επόμενη βδαομάδα. Χαίρομαι που έγινε συζήτηση στο ΔΣ της ΕΣΟ έστω και εκ των υστέρων, αν και η κατάθεση και συζήτηση του νομοσχεδίου έγινε το καλοκαίρι (απλώς στις εφημερίδες επικεντρώθηκε στο ζήτημα του ντόπινγκ σε συνάρτηση με τα πρόσφατα κρούσματα. Τέλος ως προς το σκάκι ως ομαδικό ή ατομικό άθλημα, φοβάμαι ότι η ΓΓΑ έχει ουσιαστικά απαντήσει, καθώς, από ότι ξέρω, η δικαιολογία με βάση την οποία δεν έδωσε χρηματικά βραβεία στους σκακιστές της εθνικής ομάδας όταν κατέλαβαν την 4η θέση στην Ευρώπη, ήταν ότι το σκάκι είναι ατομικό άθλημα και συνεπώς δεν επιβραβεύονται οι συλλογικές διακρίσεις. Όσο για τα υπόλοιπα τα έγραψα στην δημοσίευση ως Παπινιανός (142 μ.Χ. - 212 μ.Χ Ρωμαίος νομικός).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σκάκι αναγνωρίζεται σαν ατομικό άθλημα από τη ΓΓΑ.Οσο για τα Διασυλλογικά ο νέος νόμος είναι ασαφής,στη σελίδα 11 η παράγραφος (γ) δεν βγάζει νόημα.[Στα ατομικά αγωνίσματα δεν λαμβάνεται υπόψη η ομαδική βαθμολογία ή κατάταξη.Ως ατομικά αθλήματα νοούνται και τα ομαδικά αγωνίσματα αυτών]
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν συμπεριλαμβάνει και τα Διασυλλογικά τότε μόρια δικαιούνται και οι τρεις πρώτες ομάδες του Διασυλλογικού Εφηβικού με την προυπόθεση ότι ονομάζεται Ομαδικό Διασυλλογικό Εφήβων
Mε έκπληξη αλλά και ικανοποίηση βλέπω στο νόμο για την μοριοδότηση των σκακιστών που αναφέρεστε έχουν ψηφιστεί από την βουλή των Ελλήνων ακριβώς οι προτάσεις που πρότεινα να διεκδικήσει η ΕΣΟ στο 1ο συνέδριο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας τον Σεπτέμβριο του 2002 στη Χαλκιδική. Οι προτάσεις υπάρχουν στα πρακτικά του συνεδρίου αλλά και αναλυτικά είχαν συζητηθεί ανεπίσημα με τους περισσότερους παράγοντες της ΕΣΟ τότε. Αν διαβάσετε τα πρακτικά θα διαπιστώσετε την άρνηση για πολύ καιρό των περισσοτέρων συμβούλων της ΕΣΟ να γίνει οποιαδήποτε νύξη στο θέμα αυτό από την ΕΣΟ προς το υπουργείο προβάλλοντας τότε πολλά επιχειρήματα τα οποία εμένα προσωπικά μου φαινόταν απλά δικαιολογίες με πολλή επιμονή να μη θιγεί το θέμα αυτό . Σήμερα μετά από έξι ολόκληρα χρόνια με έκπληξη βλέπω οι ίδιοι άνθρωποι να πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά είναι θετικά για το σκάκι !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ίδια γνώμη έχω και εγώ ακόμη και σήμερα γιατί πιστεύω όπως πίστευα και τότε ότι θα πολλαπλασιαστούν οι σκακιστές που θα διεκδικούν κάποιο bonous από την ενασχόλησή τους με το σκάκι. Επίσης ότι δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια με ένα σορό αλχημίες η Ομοσπονδία για την ανάπτυξη του νεανικού και μαθητικού σκακιού με μία απλή διάταξη χωρίς να το καταλάβουν «σπρώχνουν» το ελληνικό σκάκι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το χώρο !!!
Άλλωστε τα τελευταία χρόνια είμαι σίγουρος ότι μόνο τυχαία και από ανθρώπους έξω από τον σκακιστικό χώρο έχει κάποιες ελπίδες το Ελληνικό Σκάκι.
Γιατί όπως ανέφερα σε προηγούμενο post το «σύνδρομο του λύκου» κυριαρχεί μεταξύ των σκακιστικών παραγόντων πολύ περισσότερο από ότι μεταξύ των σκακιστών.
Σας χαιρετώ και συμβουλεύω όλους τους σκακιστικοπαράγοντες να ανοίξουν τα αυτιά τους και να ακούν που και που κανέναν γύρω τους πριν να προσπαθούν εναγωνίως να τον χρίσουν «γραφικό» και να τον εξαφανίσουν, γιατί δεν ξέρεις έστω και μετά από έξι χρόνια μπορεί να εκτεθούν ανεπανόρθωτα
Ευχαριστώ
Γκουτιούδης Ζήσης
Πρόεδρος του Γαλαξία Δράμας
Καλά ηρέμησε μεγάλε, ο νέος νόμος αφορά όλα τα αθλήματα και όχι μόνο το σκάκι. Μήπως σου χρωστούν ευγνωμοσύνη και το τέννις, το πινγκ-πονγκ και το μπριτζ τα οποία πριν δεν είχαν αυτές τις ευνοϊκές διατάξεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυσιαστικά, τα άλλα αθλήματα "εξισώθηκαν", αποκτώντας προνόμια που το σκάκι απολάμβανε από το 1992. Δεν βλέπω για ποιο λόγο θα πρέπει το σκάκι να διαμαρτύρεται, πέρα από τη δεδομένη γκρίνια και μιζέρια του χώρου μας...
Eυχαριστώ ανώνυμε για την ευγενική σου φιλοφρόνιση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώς δεν μπορείς να καταλάβεις την εκτίμηση κάποιων ανθρώπων για το τι μπορεί να κάνει καλό και τί περισσότερο καλό σε κάποιο χώρο.
Το "σύνδρομο του λύκου" που λέγαμε. Τόσο γρήγορα και τόσο ειρωνικά !!!
Δεν βαριέσε κάποιοι ίσως καταλαβαίνουν περισότερα πράγματα απο κάποιους άλλους
Καληνύκτα
@Χαιρετισμος και εκτιμιση για τον κο Γιαννη Αντωνιαδη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια απο Ηρακλειο
Δεν ξέρω αν το παρατήρησε κανείς άλλος πως ο πίνακας έχει το γνωστό λάθος -του κάτω δεξιά μαύρου τετραγώνου-. Θεωρώ (γνωρίζοντας την πορεία του blog) πως ο συντάκτης δεν τον έβαλε τυχαία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛευκο μου φαινεται εμενα απλως εχει μια γκριζα πινελια απο πανω.Αν μετρησετε τις στηλες προκυπτει αβιαστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΣΟ αρνήθηκε, και στο ζήτημα αυτό, να κάνει οποιαδήποτε κίνηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕϊναι γενικότερη πολιτική επιλογή, όπως φάνηκε και στη Γενική Συνέλευση: να μην τοποθετείται ως ομοσπονδία σε τίποτα, να μη στεναχωρεί στο παραμικρό τους κυβερνώνετες, και κυρίως να μην κάνει τίποτα που έστω να αμφισβητεί την ακολουθούμενη πολιτική στα ζητήματα του αθλητισμού και του σκακιού.
Έτσι είχαμε μόνο το τελευταίο τρίμηνο:
- Καμμία επίσημη αντίδραση στα σχόλια Ιωαννίδη περί σκάκι = τάβλι. Μάλιστα πέταξε το μπαλάκι στα σωματεία, στέλνοντας επιστολή και ζητώντας να αντιδράσουν ενόσο η ίδια επίσημα δεν τοποθετήθηκε ποτέ! Να σημειωθεί ότι το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις Ιωαννίδη θα έπρεπε να είναι σήμα συναγερμού για τον κίνδυνο αποχαρακτηρισμού του σκακιού από άθλημα.
- Καμμία τοποθέτηση στο θέμα των κριτηρίων. Πρότεινα έστω και με φάξ (αφού η αδράνεια της ΕΣΟ δεν επέτρεψε να γίνει καμμία συνάντηση για το θέμα) να σταλούν οι θέσεις της ομοσπονδίας (οι όποες θέσεις - ανεξάρτητα αν με καλύπτουν ή όχι) στα κόμματα και τους βουλευτές. Τίποτα
- Συστηματική άρνηση να κάνει οποιαδήποτε κίνηση, απορριψη κάθε πρότασης για δράση/κινητοποίηση. λχ ποτέ δε ζητά συνάντηση / ακρόαση από κανέναν πέρα του υπουργείου. Ενω θα μπορούσε να απευθυνθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε φορείς, σε Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Τίποτα
Μάλιστα η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΟ, δια μέσω του προέδρου του ΔΣ, το θεωρητικοποιεί και ισχυρίζεται ότι άμα κινηθούμε θα μας κακοχαρακτηρίσουν και θα χάσουμε και από πάνω.
Θα ήταν καλό τα σωματεία να παρεβρίσκονταν στην τελευταία ΓΣ της ΕΣΟ. Ήταν διδακτική και αποκαλυπτική.
Παραμένει βασικό πρόβλημα είναι ότι η ΕΣΟ συστηματικά δεν τοποθετείται σε ζητήματα της αθλητικής πολιτικής, δεν έχει λογική διεκδίκησης ούτε και ασχολείται με την κατάσταση των σωματείων - πέρα από το κλάμπ της Α Εθνικής.
Νίκος Σερετάκης
Μέλου του ΔΣ της ΕΣΟ
Νέα Σκακιστική Κίνηση
Δεν μπορώ να πιστέψω πως ένα παιδί που γίνεται πρωταθλητής στο σκάκι το κάνει μόνο και μόνο για να εισαχθεί σε κάποια σχολή και μετά εξαφανίζεται. Αμφιβάλλω πως υπάρχει τέτοιο παράδειγμα, έστω και ως εξαίρεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι πολύ πιό δύσκολο να είσαι ο πρώτος στην Ελλάδα στο σκάκι από το να διαβάσεις για να γράψεις καλά;
@ κ. Παπαδάκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τελευταίο σας επιχείρημα είναι ακριβώς αυτό που φωνάζω εδώ και χρόνια! Για να μπει κάποιος στο πανεπιστήμιο αρκεί να προσπαθήσει τη χρονιά των πανελληνίων (άντε να πω τα 3 χρόνια του λυκείου), ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας του, με δεδομένες τις αρκετές πλέον θέσεις είναι αρκετές. Φυσικά και είναι σαφώς ευκολότερο να επιτύχει κανείς στις πανελλήνιες από το να αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι! Το στρες και ο κόπος είναι πολύ λιγοτερος νομίζω (με δεδομένο ότι για να αναδειχθείς πρωταθλητής στο σκάκι απαιτείται προσπάθεια ετών, ενώ στις πανελλήνιες, ακόμη και ένα μέτριος μαθητής που θα διαβάσει στο λύκειο θα περάσει).
Η λογική και η επιμονή να εισαχθεί κανείς στο πανεπιστήμιο μέσω του σκακιού έχει τις ρίζες της στη ματαιδοξία και την εγωπάθεια: Είμαι πρωταθλητής σε ένα πνευματικό άθλημα, περνάω στο πανεπιστήμιο (όπου θέλω!) κάνοντας αυτό που αγαπάω (παίζω σκάκι). Ωραίο ακούγεται μόνο που δεν είναι τόσο εύκολο και αφορούσε έναν πρωταθλητή (άντε 4 αμά βάλω αγόρια-κορίτσια <16 και <18) κάθε χρόνο. Οι υπόλοιποι που επίσης κατέβαλαν τον ίδιο ή παραπλήσιο κόπο δεν κερδίζουν τίποτα...
Είμαι σίγουρος πως με τον νέο νόμο θα έχουμε ένα διαφορετικό τοπίο όχι μόνο στο νεανικό σκάκι αλλά και γενικότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό πίστευα και αρκετά χρόνια πρίν και ίσως οι παλαιότεροι στο χώρο να θυμούνται τις αναφορές μου επίσημα αλλά και ανεπίσημα για την μοριοδότηση των σκακιστών-σκακιστριών. Πολλοί παράγοντες τότε μου ζήτησαν έμμεσα αλλά και άμεσα να σιωπήσω .
Τους έκανα το χατήρι.
Το μαθητικό πρωτάθλημα Νομού Δράμας διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια ( απο το 1995 μέχρι σήμερα ανελλιπώς) από τον σύλλογό μου και με την βοήθεια λίγων παλαιότερα περισσοτέρων σήμερα ανθρώπων με πολύ κόπο αλλά και σημαντικές βοήθειες από τον εξωσκακιστικό χώρο . Το ότι το τοπίο αλλάζει γρήγορα φάνηκε άμεσα μια και λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου έχω την προφορική διαβεβαίωση ότι το φετινό μαθητικό πρωτάθλημα του Νομού Δράμας θα στηριχθεί και από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης !!!
Σκεφτείτε ότι ανάλογο αίτημα δεν έγινε δεκτό φέτος για το Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας .
Και πιστεύω άνθρωποι που ειρωνικά αντιμετώπισαν τότε γύρω στο 2002-2004 αλλά και σήμερα κάποιες σκέψεις αλλά και κινήσεις να καταλάβουν ότι κάτι αλλάζει για τα επόμενα χρόνια στο χώρο. Ο χρόνος πιστεύω θα δείξει. Αρκεί να μην ξεχνιόμαστε για το τι κάναμε όλοι μας τότε αλλά και τώρα.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Γκουτιούδης Ζήσης
Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο νόμος που αλλάζει τα κίνητρα. Είναι πλέον ο ν. 3708/2008.
ΑπάντησηΔιαγραφή