Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Fritz Giegold

Τον Σεπτέμβριο του 2007 γράφαμε:

Ένας υπέροχος κόσμος, ο κόσμος του Γερμανού Fritz Giegold (1903-1978). Συνέθεσε στη διάρκεια της ζωής του περίπου 850 προβλήματα. Ο Giegold συνέβαλε πολύ στη διάδοση του καλλιτεχνικού σκακιού γιατί τα προβλήματά του (συνήθως πολλών κινήσεων) είναι «στρατηγικά», χωρίς να περιέχουν δυσνόητα για τον μέσο παίκτη προβληματιστικά θέματα και έχουν μία ή δύο κύριες βαριάντες. Και όμως οι κινήσεις του Giegold προξενούν πάντα έκπληξη. Πολλές φορές η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην πιο απροσδόκητη κίνηση, στην λιγότερο πιθανή με την πρώτη ματιά, που όμως βρίσκεται σε βαθύτερη λογική αρμονία με το πρόβλημα. Έζησε μία ήσυχη ζωή, εργάστηκε για δεκαετίες ως υπάλληλος σε εμπορικό κατάστημα στη Βαυαρία και το δεύτερο μεγάλο χόμπι του ήταν η επιστημονική μελέτη των μανιταριών.

Ακόμη δυο συνθέσεις του Giegold για σήμερα. Ο αριθμός των κινήσεων δεν είναι αποθαρρυντικός παράγοντας, γιατί τα προβλήματα έχουν κρυστάλλινη λογική:

Fritz Giegold, Denk mit 1973

Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 5 κινήσεις (#5)

Fritz Giegold
, Zeit-Magazin 1976

Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 6 κινήσεις (#6)

4 σχόλια:

  1. Κάθε φορά που δημοσιεύεται μια ανάρτηση που έχει σχέση με το καλλιτεχνίκό σκάκι, θεωρώ παράλειψή μου να μην αναφέρω το υποδειγματικό ιστολόγιο του Μανώλη Μανωλά http://kallitexniko-skaki.blogspot.com/ , το οποίο συμπλήρωσε χτες ένα χρόνο ζωής στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα προβλήματα του Γκίγκολντ είναι πασίγνωστα στους λύτες και η ομορφιά τους απαράμιλλη. Συνιστώ σε όλους να αφιερώσουν 5-10 λεπτά να ανακαλύψουν την κρυφή ιδέα του συνθέτη(τα προβλήματά του είναι συνήθως μονοβάριαντα). Είμαι πεπεισμένος πως θα εντυπωσιαστούν. Ο Γκίγκολντ υπήρξε ένας από τους λόγους που με μαγνήτισε το καλλιτεχνικό σκάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Cat
    Ευχαριστώ για την στήριξη. Σήμερα αισθάνομαι πολύ συγκινημένος.

    Πρόβλημα πεντάρι
    Μετά από Rxd2 Kxd2 θα ήταν Qe1# αλλά το f2 μπορεί να την πάρει. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είναι καρφωμένο.

    Πρόβλημα εξάρι
    Το d5 έχει δυό βήματα μπροστά του και μας δίνει τέμπο για δυό κινήσεις ενός κομματιού πριν το θυσιάσουμε στην τρίτη. Τελικά ο μαύρος Βασιλιάς παίρνει τον αφύλακτο Rf6 αλλά δέχεται θανάσιμη απειλή από το b2.

    Πολύ καλά προβλήματα. Μπράβο στον Giegold, μπράβο και στον Γάτο που τα διάλεξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/2/09

    Έχει άραγε καμία σχέση η ονομασία του προγράμματος Fritz με το όνομα του συνθέτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.