Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Bonjour Blanc

Κάθε Κυριακή πρωί, θα αναρτώ μια (πολύ) παλιότερη δημοσίευση, από το αρχείο του ιστολογίου. Πιστεύω πως το εγχείρημα έχει ενδιαφέρον, μιας και δεν παρακολουθούν όλοι οι επισκέπτες το ιστολόγιο από τα πρώτα του βήματα. Αρχή των επαναλήψεων σήμερα, με το «Bonjour Blanc», που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου 2007.



Οι Άγγλοι ήταν πάντα οι καλύτεροι από όλους τους άλλους σε τρεις τύπους συγγραφής: στις νουβέλες μυστηρίου, στην ιστορική βιογραφία και στα κείμενα με θεματολογία την άμεση ή έμμεση αποικιοκρατία, εξιστορώντας τα καθημερινά άγχη, πάθη, σκοτούρες, ανίες και ίντριγκες ροδοκόκκινων Άγγλων και λοιπών Ευρωπαίων εγκατεστημένων σε τροπικές χώρες και υποσημειώνοντας (συνήθως χωρίς εμβάθυνση) τα δεινά των αυτόχθονων λαών, οι οποίοι συνήθως υπάρχουν εκεί για να συμπληρώνουν τον εξωτισμό του τοπίου.

Δεν γνωρίζω αν το βιβλίο «Bonjour Blanc» (Λονδίνο 1992, επανεκδόθηκε το 2004) του Ian Thomson που έχει υπότιτλο «A journey through Haiti» συγκαταλέγεται στην παραπάνω κατηγορία. Πιθανόν ναι, πιθανόν όχι, πιθανόν ο συγγραφέας να ανήκει στη νεώτερη αξιόλογη γενιά οξυδερκών και ευαισθητοποιημένων Βρετανών περιηγητών που παράγουν σύγχρονη και διεισδυτική ταξιδιωτική λογοτεχνία. Στο διαφημιστικό υλικό της εκδοτικής εταιρείας αναγράφεται ανάμεσα στα άλλα ότι ένας «Ελβετός πρωταθλητής σκακιού» συγκαταλεγόταν στην «πινακοθήκη των εκκεντρικών τύπων» που συνάντησε στις περιπλανήσεις του ο συγγραφέας. Το μυθιστορηματικό (ή πραγματικό;) όνομα του Ελβετού ήταν Gottfried Krauchi και ακολουθεί σε μετάφραση, ένα απόσπασμα, από τη σελίδα 70 του βιβλίου:

«Ο Gottfried Krauchi ζούσε στην Αϊτή τα τελευταία δεκαεφτά χρόνια, αλλά εξακολουθούσε στα πενηνταπέντε του να είναι αξιωματικός του ελβετικού στρατού. Ένας κοντόχοντρος άνδρας με στρατιωτικό μουσάκι που κρατούσε ομπρέλα ηλίου, φορούσε λευκό σορτ και σανδάλια. Ο Krauchi είχε παντρευτεί μία Αϊτινή και είχε μαζί της τέσσερα παιδιά όμως ήταν ακόμη Ελβετογερμανός, ως το κόκκαλο: πάντα συνεπής στα ραντεβού του, τυπικός, ψυχρός και ταυτόχρονα ευγενικός. Είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας με πτυχίο στην κβαντομηχανική και μετά εργάστηκε για τις ελβετικές φαρμακευτικές εταιρείες Ciba-Ceigy και Sandoz πριν εγκατασταθεί στο Jacmel της Αϊτής. Το College Suisse γεννήθηκε ως ιδέα μία νύχτα του 1976, κατά τη διάρκεια μίας παρτίδας σκακιού στην Αϊτή, ανάμεσα στον Krauchi και έναν Άγγλο από το Enfield, που λεγόταν Jack. Έβαλα σκοπό να συναντήσω τον Jack, ζούσε ακόμη στο Jacmel, αλλά ήταν σοβαρά άρρωστος.


(η αγορά της πόλης Jacmel, με την τυπική αποικιακή αρχιτεκτονική της Κεντρικής Αμερικής)

Το σκάκι παρέμενε πάθος για τον Gottfried. Το Νοέμβριο του 1988 ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, ως αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σκακιού της Αϊτής. "Οι Αϊτινοί είναι ενθουσιώδεις σκακιστές επειδή η ζωή τους είναι δύσκολη και θλιβερή" μου είπε ο Gottfried καθώς περπατούσαμε στην παραλία. "Ανεργία και φτώχεια και τίποτα άλλο να κάνει κανείς". Ήταν μεγάλος θαυμαστής του βιβλίου "Chess Fundamentals" του θρυλικού Κουβανού Παγκόσμιου Πρωταθλητή Jose Raul Capablanca».

***Το Bonjour Blanc στο Amazon.
***Στοιχεία από το Chess Notes του Edward Winter.
***Σημείωση: ενώ οι περιγραφές του συγγραφέα δεν μπορούν φυσικά να διασταυρωθούν, φαίνεται ότι ο Gottfried Krauchi είναι ή ήταν υπαρκτό πρόσωπο, γιατί το όνομά του υπάρχει στα πρακτικά του συνεδρίου της FIDE που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1988.

2 σχόλια:

  1. Ο αϊτινο-γερμανο-ελβετός Kräuchi, και μία πρόταση

    Ο Kräuchi (μάλλον απλοποίησε, ή του απλοποίησαν με το στανιό, το ούμλαουτ στο a όταν μετοίκησε από την Ελβετία στην Αïτή· και αυτό δεν είναι τίποτα: τον Árpád Élő τον αποψίλωσαν όχι από έναν, αλλά από πέντε τόνους όταν μετακόμισε από την Ουγγαρία στις ΗΠΑ· μπορεί απλώς να μη βρίσκουν στο πληκτρολόγιο το ä· και είναι τόσο εύκολο: Ctrl+Shift+τόνος μαζί, και μετά a) είναι, φαίνεται, υπαρκτό πρόσωπο στο σκάκι της Αϊτής, και μάλλον όχι παίκτης, αλλά παράγοντας. Ένα φόρουμ της Αϊτής αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο του 2007, η εκεί σκακιστική ομοσπονδία διοργάνωσε τουρνουά που έφερε το όνομά του. Αν κρίνουμε από τα ελληνικά δεδομένα, όπου επώνυμες διοργανώσεις έχουν μόνο πραγματικά μεγάλες προσωπικότητες –π.χ. Κύπελλο Αττικής «Σπύρος Μπίκος», διαγωνισμός λύσης «Βύρων Ζάππας», πρωτοχρονιάτικο τουρνουά μπλιτς «Βασίλης Παργινός»· διοργανώσεις όπως τα «Σπληναντέρια 2008» δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία–, πιθανολογείται ότι και ο Kräuchi είναι (ήταν;) αντιστοίχως επιφανής.

    «Ελβετογερμανός» (στο πρωτότυπο, schweiz-deutsch) δεν είναι, ίσως, τόσο παράδοξο όσο υπονοεί ο Winter· κάπως πρέπει να αντιδιασταλούν οι αγγλόφωνοι από τους γαλλόφωνους καναδούς (στον Καναδά υπάρχει επίσημη διγλωσσία), και οι γερμανόφωνοι ελβετοί από τους γαλλόφωνους και τους ιταλόφωνους (στην Ελβετία υπάρχουν τέσσερις επίσημες γλώσσες, κατά σειρά εξάπλωσης: γερμανικά 64%, γαλλικά 20%, ιταλικά 6,5%, ραιτορομανικά –αναφέρονται και ως ρομανσικά– 0,5%). Τώρα, τα γερμανικά που ομιλούνται στην Ελβετία δεν είναι ακριβώς τα Hochdeutsch, αλλά ας μην επεκταθούμε.

    Πολύ καλή ιδέα η επανανάρτηση σε εβδομαδιαία βάση κάποιας παλιότερης δημοσίευσης. Θα πρότεινα επίσης, αν και όταν είναι αυτό εφικτό, να έμπαιναν σε μία σελίδα όλα τα βιβλία και όλοι οι δίσκοι που προτάθηκαν από καταβολής ιστολογίου –όχι όσα έχουν χωριστή δημοσίευση, όπως αρκετά λατινοαμερικάνικα της «Όπερα» εσχάτως, μόνο όσα καταχωρήθηκαν στην αριστερή λωρίδα–, καθώς και όσα ιστολόγια προτάθηκαν ως «Το blog της εβδομάδας». Να, ας πούμε ότι θέλω να πω το μακρύ και το κοντό μου για την πορτο... πώς κάνει τώρα, πορτογαλίδα ή πορτογαλέζα; ...δε βαριέσαι, την πορτουγκέζα (κατάλαβες; τα λέω στη γλώσσα τους, κοτσάροντας μόνο ελληνική κατάληξη, καριβιανός και βενεζολάνος και γουατεμαλτέκος και παναμένιος, και ξεμπερδεύω· και άσε τον άλλον να αναρωτιέται τι είναι ο γαδιτάνος και ο ντονοστιάρρος και ο βαγισολετάνος και ο τσάρρος· βρίσκω έτσι ευκαιρία να κάνω και τη σχετική επίδειξη ημιγνώσεων, που είναι το οξυγόνο μου :-D) Cristina Branco, που προτείνεται εδώ και κάποιο διάστημα στους δίσκους, και παλαιότερα για άλλους. Θα ήταν ευκολότερο και χρηστικότερο (τι ηλίθιο επίθετο!) αν υπήρχε κάποια αποκλειστική σχετική δημοσίευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @καλοπροαίρετος: Χαίρομαι που παρακολουλουθείς τις προτάσεις δίσκων και βιβλίων στην αριστερή στήλη του ιστολογίου (εφτά. σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις). Είχα την φριχτή υπόνοια πως κανείς δεν έριχνε ούτε κλεφτή ματιά στην καταφρονεμένη αυτή περιοχή του ιστολογίου!
    Το πρόβλημα είναι πως ούτε εγώ θυμάμαι τι έχω προτείνει εκεί κάτω...
    Στο μέλλον, θα προσπαθήσω να θυμηθώ τι έχω προτείνει πάνω κάτω (κοιτάζοντας στη σιντιοθήκη μου και στη βιβλιοθήκη μου περισσότερο, παρά στον υπολογιστή) και να επαναφέρω σε ανάρτηση μερικές φωτογραφιούλες. Δεν υπόσχομαι όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.