Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

London Chess Classic


"Παίζεις σαν Νορβηγός", ήταν το σχόλιο του Μάγκνους Κάρλσεν προς τον δημοσιογράφο Στέφεν Μος. Δεν γνωρίζουμε αν επρόκειτο για φιλοφρόνηση...

Σκακιστικό φεστιβάλ αυτές τις μέρες στο Λονδίνο. Το κύριο τουρνουά άρχισε χτες, αλλά το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη πολλές εκδηλώσεις: σιμουλτανέ, όπεν διεθνές τουρνουά, κλειστό τουρνουά γυναικών (στο οποίο συμμετέχει η Μαρία Οικονομοπούλου) . Ο Μάγκνους Κάρλσεν έπαιξε μια παρτίδα με τον δημοσιογράφο της Γκάρντιαν Στέφεν Μος (φωτ.) - μπορείτε να τη βρείτε online εδώ.

Τα αποτελέσματα του 1ου γύρου στο κύριο τουρνουά:
Carlsen - Kramnik 1-0
Howell – Adams ½-½
McShane – Short 1-0
Nakamura - Ni Hua ½-½

Τα δυο φαβορί του τουρνουά, ο Κάρλσεν (ο οποίος σύμφωνα με το liverating πέρασε στην πρώτη θέση του πίνακα Έλο με 2805,7) και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Κράμνικ αναμετρήθηκαν μεταξύ τους στον πρώτο γύρο. Ο νεαρός Νορβηγός κέρδισε πειστικά.
Το άνοιγμα ήταν η Αγγλική παρτίδα ενώ οι Άγγλοι σκακιστές έπαιξαν στις παρτίδες τους την Σκωτική! Αξίζει να σημειωθεί πως η παρτίδα Μακ Σέιν - Σορτ κράτησε 163 κινήσεις!
Το σύστημα βαθμολογίας δίνει 3 βαθμούς για τη νίκη, 1 για την ισοπαλία, κανένα για την ήττα.

Επίσημο site: http://www.londonchessclassic.com/

Carlsen 2801 - Kramnik 2772, London 2009 (English, A29)
1. c4 Nf6 2. Nc3 e5 3. Nf3 Nc6 4. g3 d5 5. cxd5 Nxd5 6. Bg2 Nb6 7. O-O Be7 8. a3 O-O 9. b4 Be6 10. Rb1 f6 11. d3 a5 12. b5 Nd4 13. Nd2 Qc8 14. e3 Nf5 15. Qc2 Rd8 16. Bb2 a4 17. Rfc1 Nd6 18. Nde4 Ne8 19. Qe2 Bf8 20. f4 exf4 21. gxf4 Qd7 22. d4 c6 23. Nc5 Bxc5 24. dxc5 Nc4 25. Rd1 Qc7 26. Bc1 Na5 27. bxc6 bxc6 28. Nxa4 Rxd1+ 29. Qxd1 Rd8 30. Qc2 Qf7 31. Nc3 Qh5 32. Ne2 Bf5 33. e4 Bg4 34. Ng3 Qf7 35. Bf1 Be6 36. Qc3 Ra8 37. Rb4 Qd7 38. f5 Bf7 39. Bf4 Qd1 40. Kf2 Nb3 41. Be2 Qb1 42. Bc4 Rxa3 43. Ne2 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

23 σχόλια:

  1. Ο Carlsen έπαιξε αγγλική προς τιμήν(?!) των εγγλέζων και οι εγγλέζοι σκωτική ! (politically incorrect που λένε). Μου θυμίζει τον μεγάλο (και δυστυχώς μακαρίτη) Tony Miles που είχα την τιμή να γνωρίσω προσωπικά (είχαμε παίξει και κάποια φιλικά ‘ραπιντάκια’ και μου είχε πει ότι είμαι καλός ‘ποζισιονέλ’ παικτης. Θυμάμαι ότι είχα φουσκώσει από υπερηφάνεια έως ότου μετά από κάποια χρόνια διάβασα έναν καταπληκτικό ‘αφορισμό’ του Τσιγκόριν.: ‘Όποιος δηλώνει ποσιζιονέλ παίκτης και δεν μπορεί να ‘μετρήσει’ ένα συνδυασμό 5-6 κινήσεις μπροστά ΔΕΝ είναι ποζισιονέλ παίκτης αλλά απλά μαζέτας.’’
    Ο ίδιος ο Miles είχε δηώσει σε καποιο Capablanca Memorial στην Αβάνα(νομίζω το 75) όπου ειχε πρωτοπαίξει άμυνα Αλιέχιν(το οποίο κιόλας κέρδισε)΄I thougth it would be fun to win Capablanca’s tournament with Alekhine’s defense!’ . Μάλλον λοιπόν –εφόσον η Ιστορία επαναλαμβάνεται- την ίδια σκέψη έκανε και ο Νορβηγάκος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηλίας Κουρκουνάκης9/12/09

    Χάρη σε αυτή τη νίκη, ο νεαρός Νορβηγός ισοφάρισε τόσο το συνολικό μεταξύ τους σκορ όσο και το φετινό: στο Ντόρτμουντ είχε κερδίσει ο Kramnik (η μοναδική μεταξύ τους "κανονική" αναμέτρηση στην οποία είχε τα λευκά). Να υπενθυμίσω ότι φέτος ο Carlsen κατάφερε για πρώτη φορά να κερδίσει σε επίσημη "κανονική" παρτίδα τον Anand. Επίσης ότι αυτή ήταν η πρώτη φετινή ήττα του Kramnik.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διακρίνω ‘διακριτική’ αναφορά στην 'Κασπαροπροπόνηση' κύριε Κουρκουνάκη ή μου φαίνεται? Σίγουρα ο Καρλσεν συνεχώς ανεβαίνει αλλά νομίζω ότι και το γεγονός ότι βαίνει πλησιάζοντας στο βιολογικό του peak (με την ηλικιακά σκακιστική έννοια) ενώ οι Κραμνικ και Αναντ αντίστοιχα απομακρύνονται από αυτή ,παίζει κάποιο ρόλο ειδικά σε παρτίδες με μειωμένο χρόνο σκέψης. Θα με ενδιέφερε η άποψη σας για ένα από τα πιο controversial νομιζω θέματα της σκακιστικής εποχής μας αυτόν ακριβώς δηλαδή τον προσδιορισμό του προαναφερόμενου peak. Συγγνώμη για τις αγγλικουρες αλλά θεωρώ τους όρους πολύ δόκιμους στα αγγλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηλίας Κουρκουνάκης9/12/09

    Η "κορύφωση" της δυναμικότητας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και δεν παραμένει απαραίτητα ίδια σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας του σκακιού. Εξάλλου, οι περισσότεροι κορυφαίοι σκακιστές δεν ενδιαφέρονται μόνο για την συγκριτικά καλύτερη στιγμή της καριέρας τους, αλλά και για την διάρκεια παραμονής τους στην κορυφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/12/09

    Έξυπνο το σχόλιο για την επιλογή ανοίγματος του Κάρλσεν, αλλά νομίζω ότι η εξήγηση είναι πιο... βαρετή! Εδώ και χρόνια οι κορυφαίοι αποφεύγουν επιμελώς να παίζουν 1.ε4 εναντίον του Κράμνικ, προφανώς διότι θεωρούν πως δεν θα μπορέσουν να πετύχουν κάτι ενάντια στην πολυαναλυμένη και δυναμική Άμυνα Πετρόφ. Έτσι, στρέφονται προς το 1.δ4, αλλά και εκεί τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο Κάρλσεν προτίμησε το 1.γ4 για να αποφύγει την εκτόνωση της παρτίδας μέσω βαθιάς θεωρητικής προετοιμασίας και για να βγάλει ακριβώς αυτόν τον τύπο θέσης όπου ο Κράμνικ δυσκολεύεται περισσότερο, δηλαδή μια δυναμική θέση με περίπλοκο στρατηγικό παιχνίδι και χωρίς ξεκάθαρες κατευθύνσεις. Κάτι αντίστοιχο επεδίωκε και ο Ανάντ στο περυσινό τους ματς.
    Σαν συνέπεια των παραπάνω, εκφράζω μια μικρή έκπληξη που ο Κράμνικ επέλεξε αυτό το σύστημα με ...ε5. Νομίζω ότι θα του ταίριαζε καλύτερα κάτι με ...γ5, ίσως ο σχηματισμός "σκατζόχοιρου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και γιατί παρακαλώ το "παίζεις σα Νορβηγός" να αποτελεί ψόγο;Αν του έλεγε "παίζεις σαν Έλληνας" θα το καταλάβαινα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έπρεπε να παίξει το Σύστημα Λονδίνου!

    @Παναγιώτης: Τι να πω και εγώ που παίζω σκάκι σαν προ-έλληνας. Πελασγός, κάτι τέτοιο, πριν ακόμα εφευρεθεί το παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα αποτελέσματα του 2ου γύρου:
    Kramnik - Ni Hua 1-0
    Adams - Nakamura ½-½
    Short - Howell ½-½
    Carlsen - McShane 1-0.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @SC
    Καλά μην αγχώνεσαι. Υπάρχουν κι άλλοι που παίζουν σαν προ-Νεάντερταλ. Ξερω κι ένα-δυο που παίζουν σαν προ-αυστραλοπίθηκοι. Και όπως βλέπεις δεν κάνω λόγο για τα τουρνουά που έχω παίξει σαν προ-αμοιβάδα.

    Πάντως αν μου έλεγε κάτι τέτοιο ο Κάρλσεν θα του απαντούσα:"κι εσύ παίζεις σαν τον Κασπάροβ". Θα του έκοβα το βήχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα αποτελέσματα του 3ου γύρου:
    McShane - Kramnik 0-1
    Howell - Carlsen ½-½
    Nakamura - Short ½-½
    Ni Hua - Adams ½-½

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. λιμ12/12/09

    Chess at the highest level it is all pre-arranged, move by move. You have
    very interesting, beautiful pre-arranged games being created by very
    intelligent players, working with computers, working in teams. -GM Fischer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Νακαμούρα πίεσε τον Κάρλσεν με τα μαύρα στο πλαίσιο των συναντήσεων του 4ου γύρου, αλλά η έκβαση της παρτίδας ήταν ισοπαλία. Ισόπαλες έληξαν και οι άλλες τρεις παρτίδες της αγωνιστικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα αποτελέσματα του 5ου γύρου:

    Howell - Kramnik ½-½
    Nakamura - McShane 0-1
    Ni Hua - Carlsen 0-1
    Adams - Short ½-½

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. λιμ14/12/09

    Πολύ ωραίο παιχνίδι από τον Κάρλσεν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ηλίας Κουρκουνάκης14/12/09

    Πράγματι, πολύ ωραίο το παιχνίδι του Carlsen. Νομίζω ότι αποτελεί εξαιρετική άσκηση η προσπάθεια ανεύρεσης του αποφασιστικού λάθους των λευκών σε αυτή την παρτίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος14/12/09

    Μια ματιά εκ των έσω καθώς τυγχάνω για λίγο καιρό ακόμα Λονδρέζος και επισκέπτομαι τους αγώνες καθημερινά (τίμησα και τα ελληνικά χρώματα σήμερα καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο open rapid του London Chess festival). Καταρχήν επικροτώ απερίφραστα τη συνδυαστική χρήση των "κανόνων της Σόφιας" (έχουν γίνει terminus technicus κι αυτοί πια στη σκακιστική ορολογία...) και του "soccer point system", καθώς με την εξαίρεση του "άκαπνου" 4ου γύρου οι θεατές σίγουρα δεν μπορούν να προσάψουν στους παίκτες έλλειψη μαχητικότητας (ενθυμίζω και τις 163 κινήσεις του McShane-Short). Είναι όμως ενδεικτικό και αυτό που άκουσα από το στόμα ενός εκ των συνδιοργανωτών, ότι δηλαδή το κριτήριο επιλογής των παικτών ήταν πρωτίστως η αποδεδειγμένα υψηλή αγωνιστική διάθεση που τους διακατέχει. O Rowson θυμόταν όχι χωρίς κάποια θυμηδία, ότι το 2000 στο πλαίσιο της διεξαγωγής στο Λονδίνο του μάτς Kasparov-Kramnik οι σπόνσορες αποφάσισαν να περάσουν να "τσεκάρουν" την επένδυσή τους όλως τυχαίως μία από τις μέρες εκείνες που η "νέμεσις" του Kasparov στο μάτς ("το τείχος του Βερολίνου") έμελλε (όπως και συνολικά στο μάτς) να αποδειχθεί αδιαπέραστο. Το παρόν σύστημα πάντως μοιάζει να συμπαρασύρει ακόμη και τον Kramnik σε πιο φαντεζί δημιουργίες (έχει (ψευτο)θυσιάσει σε 6 παρτίδες με τα μαύρα δύο φορές στο ζ2! -για όσους πάλι θεωρούν τον Kramnik συνώνυμο του βαρετού ποζισιονέλ παιχνιδιού και προς αποδείξεως του εναντίου προτείνω τη μελέτη της Topalov-Kramnik 0-1, Βελιγράδι 1995). Πάντως σε γενικές γραμμές η διοργάνωση είναι άρτια στημένη, ενώ μαζί με τις παράλληλες εκδηλώσεις στους χώρους των αγώνων συρρέουν κάθε μέρα γύρω στα 1000 άτομα. Ήθελα να ανεβάσω και ένα βίντεο από τον 4ο γύρο, αλλά είναι μέσες άκρες το ίδιο με αυτό που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του τουρνουά. Έχει πλάκα: στην παρτίδα Carlsen-Nakamura το κοριτσάκι παίζει ε4 και ο διαιτητής ρωτά το λευκό αν είναι αυτή η επιθυμητή αρχική του κίνηση, για να εισπράξει την πληρωμένη απάντηση του Νορβηγού "not really" (πάντως αν κρίνω από την παρτίδα ίσως θα ταν καλύτερα τελικά να χε παίξει ε4...). Όμως ο αθυρόστομος αρχιδιαιτητής θα εκφραστεί με ρητορικό τρόπο θετικά για την ποιότητα του ε4, για να εισπράξει με τη σειρά του την επιβεβαίωση του Νορβηγού, ότι το ε4 είναι "probably the best move" που ο λευκός έχει στη διάθεσή του. Και ο διαιτητής με προφητική διάθεση "You have got to make it then hard on yourself not playing the best move.." Για όσους παρακολούθησαν την εξέλιξη της παρτίδας, κάτι ήξερε ο άνθρωπος...

    Μιχάλης Χατζηδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ηλίας Κουρκουνάκης14/12/09

    Ευχαριστούμε Μιχάλη για την γλαφυρή ανταπόκριση και ευελπιστούμε για νέες περιγραφές με την προσωπική σου ματιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σπύρος Ιλ.14/12/09

    Αγαπητέ Μιχάλη, ευχαριστούμε! Να περνάς καλά και να συνδυάζεις το ωφέλιμο με το τερπνό! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα αποτελέσματα του 6ου γύρου:

    Kramnik - Short 1-0
    Carlsen - Adams ½-½
    McShane - Ni Hua 0-1
    Howell - Nakamura ½-½

    Ο 7ος (τελευταίος) γύρος αρχίζει σήμερα στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος16/12/09

    Καλησπέρα από Λονδίνο! Καθώς σήμερα δεν είχα "αγωνιστικές υποχρεώσεις" ο ίδιος (sic) έβγαλα εισιτήριο για να απολαύσω τις κρίσιμες μονομαχίες που έμελλε να κρίνουν την πρώτη θέση στο τουρνουά εκ του σύνεγγυς. Έπεσε λοιπόν πριν λίγες ώρες η αυλαία του London Chess Classics με μεγάλο νικητή τον Carlsen, που έως και το τετράωρο πάντως δε φάνταζε ως σίγουρος νικητής, νιώθωντας κυριολεκτικά δίπλα του (μιας και έπαιζαν στα διπλανά ακριβώς τραπέζια) την καυτή ανάσα του Kramnik -στην περίπτωση του οποίου θα επανέλθω αμέσως. Ο Carlsen είχε καταφέρει να περιπλέξει αναίτια μια κατακερδισμένη θέση μαύρος σε ένα δράκο με δ5, όπου βελτιώνοντας σε σχέση με μια παρτίδα του Smeets από το πανευρωπαϊκό είχε δέσει το Short χειροπόδαρα (εντυπωσιακό το εθελοντικό κάρφωμα του ίππου στο ε3, που παραλύει με το βεληνεκές δράσης του πλήρως το λευκό στρατόπεδο, ενώ μετά από την κλασική διάσπαση 37...g5 ο μαύρος αποκτά ελεύθερο στη ζ και η νίκη είναι ζήτημα μερικών κινήσεων. Όμως κάπου εκεί ο μικρός μοιάζει να ήθελε να αποφύγει την προσφυγή στις άμεσες τακτικές λύσεις και το γύρισε σε ποσιζιονέλ στύλ παιχνιδιού, ποντάροντας στο ελεύθερο στη θ, επιτρέποντας όμως ταυτόχρονα στο Short να βελτιώσει τη θεση του αξιωματικού του, ενώ με το πιόνι στο ζ6 ο κλοιός γύρω από το μαύρο βασιλιά άρχισε να σφίγγει επικίνδυνα. Σα να μην έφτανε αυτό στην 54η επιδεικνύοντας αυτοκαταστροφική διάθεση, αντί να φάει το "αγκάθι" στο ζ6, προτίμησε το "σταθερό" Βθ5, για να βρεθεί με ελάχιστα δευτερόλεπτα στο χρονόμετρο για τη συμπλήρωση των 60 και μετά από την απάντηση 55.γ5! (ο Νορβηγός δεν είδε ότι στο Βγ5 έπεται Βη2+! (όχι Βη4, όπως νόμιζε) και μάτ στο η7 ή στο α8. Μάλιστα έλεγε στο Short ότι ήταν έτοιμος να φάει στο γ5!) να πρέπει να βρεί το μοναδικό 58...Βδ1! για να σώσει την παρτίδα κυριολεκτικά στο τέμπο! Ομολογουμένως ένα όμορφο φινάλε αντάξιο ενός ιδιαιτέρως συναρπαστικού και άκρως μαχητικού τουρνουά.

    Μιχάλης Χατζηδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος16/12/09

    Και δυο λόγια για τον Kramnik. Ήμουν χθές ακροατής στο post mortem της νίκης του με τον Short, αλλά της σημερινής ισοπαλίας με τον Nakamura. Λοιπόν πιστέψτε με, εντυπωσιάζει η διαύγεια και καθαρότητα σκέψης και το βάθος της αναλυτικής ικανότητας που επιδεικνύει ο Ρώσος στην ανάλυση των παρτίδων του. Μέσα σε 5 λεπτά παρουσίαζε όλη την παρτίδα με όλες της τις υποβαριάντες (καποιες εξ αυτών εξαιρετικά περιπλοκες και με μακρά και όχι απαραίτητα φορσέ σειρά κινήσεων). Βέβαια όλο και κάτι τουξεφεύγει κι αυτού (π.χ. χθές στην παρτίδα με το Short μετά από 25. Βθ7 έλεγε ότι δε φοβόταν το Βα2 λόγω 26.Βε4, ή ακόμη καλύτερα 26.Βθ8 δίνοντας τη ΄συνέχεια Πγ3 27. βγ3 Βα1 28. Ρδ2 Ββ2 29.Ρε1 Βγ3 30.Ρζ1 Βγ4 31.Ρη1 Βγ5 32. Ρθ1 και ο βασιλιάς κρύβεται, ενώ απειλείται Βδ8+. Όμως ο μαύρος έχει νούλα με το φαντεζί 32...Ιδ3. Ο Kramnik πρότεινε στιγμιαία Πζι, οπότε θα γινόταν και αποπνιγμού μετά από Ιζ2+, αλλά αφού πείστηκε ότι είναι νούλα έκανε το Ni Hua (ε, τον Κινέζο ήθελα να πώ) και είπε ότι φυσικά θα έπαιζε πιο σίγουρα Βε4 και όχι Βθ8 στην αρχική θέση...Σήμερα πάντως θα μπορούσε να ρισκάρει λίγο περισσότερο, όταν μαύρος σε μια Νιμζοϊνδική Βα4+ (μια βαριάντα που ο ίδιος αναγέννησε με τα λευκά) κατάφερε να ταράξει τις ισορροπίες και με αξιωματικό και δύο πιόνια για πύργο στην τελική θέση έμοιαζε να έχει το πάνω χέρι σε ένα φινάλε όπου υπήρχαν και ντάμες μέσα. Εγώ πάλι νομίζω ότι εκείνη τη στιγμή πίστευε ακόμα ότι ο Carlsen θα κέρδιζε άνετα το Short. Είχε πλάκα πάντως να τους βλέπεις να κρυφοκοιτάνε ο ένας την παρτίδα του άλλου, σα να αντιγράφουν από το σκονάκι του διπλανού στο σχολικό μάθημα...Κλείνοντας, είχα πάντως την αίσθηση, ότι τουλάχιστον Kramnik και Carlsen, σαφώς μια κλάση ανώτεροι των υπολοίπων πειραματίστηκαν αρκετά σε αυτό το τουρνουά. Από τους Εγγλέζους ο Adams είναι σίγουρα ο πιο σταθερός, αλλά το στύλ του παιχνιδιού του δεν προσφέρεται για να το απολαμαβάνεις με μπύρες και πατατακιά στην τηλεόραση....Δε θα έλεγα το ίδιο και για το McShane που ήταν εμφανές ότι έχει ελλιπή θεωρητική κατάρτιση, αλλά κατα τη γνώμη του γράφοντος έχει υψηλότερη σκακιστική αντίληψη από τον έτερο ανερχόμενο αστέρα Howell (που κάποια φεγγάρια για όσους θυμούνται έπαιζε -12 στην ομάδα του Κύδωνα). Τέλος έχω και τη λύση του αινίγματος γιατί το εγγλέζικο σκάκι δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί στην παγκόσμια αφρόκρεμα. Κανείς δεν παίζει ανοιχτή σικελική και με τα μαύρα 2 στους 3 παίζουν γαλλική...Πώς να πάει μπροστά σκακιστικά το έθνος...

    Μιχάλης Χατζηδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ηλίας Κουρκουνάκης16/12/09

    Μιχάλη, σ' ευχαριστούμε για τις νέες οραίες ανταποκρίσεις με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τους παίκτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σπύρος Ιλ.16/12/09

    Mια διόρθωση: στην παρτίδα Kramnik - Short, στη βαριάντα 25...Βxα2 (αντί του 25...Ρβ8 που παίχθηκε) 26.Βθ8 ..., το θεαματικό 32...Ιδ3! (που βρήκε ο IM L. Trent, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα των αγώνων) δεν δίνει απλά νούλα, δίνει νίκη στα μαύρα - ο λευκός γίνεται ματ, είτε είτε στην 1η γραμμή είτε αποπνιγμού! Όταν ο Kramnik το συνειδητοποίησε, τότε προσπάθησε και να διορθώσει την ανάλυσή του (π.χ. με 26.Βε4, αντί 26.Βθ8).
    Ευχαριστούμε για τις ανταποκρίσεις, Μιχάλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.