http://skakistiko.blogspot.com -Σκακι
Ελληνικο Σκακιστικο Ιστολογιο - Greek Chess Blog
Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010
Χωρίς βασιλιάδες
Η καρτέλα του Μάγκνους Κάρλσεν, που απεικονίζει γραφικά την εξέλιξη του έλο του Νορβηγού παίκτη, από τον Απρίλιο του 2001 ως τον Ιανουάριο του 2010.
«Δεν υπάρχουν βασιλιάδες στο σκάκι» παραπονείται ο Μπόρις Σπάσκι, «μόνο πρωθυπουργοί και πρόεδροι». «Το κάθε τι εξαρτάται από το έλο και ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή δεν περιβάλλεται πια από την ίδια μεγαλοπρέπεια».
Η άποψη του 10ου παγκόσμιου πρωταθλητή δείχνει να δικαιώνεται στο χρόνο, ειδικά μετά την αποχώρηση του Γκάρι Κασπάροβ. Στους νέους καταλόγους, που κυκλοφόρησαν την 1η Ιανουαρίου 2010, πρώτος εμφανίζεται ο Μάγκνους Κάρλσεν με βαθμό αξιολόγησης 2810, ένας νεαρός σκακιστής, για τους περισσότερους ο ισχυρότερος σκακιστής του κόσμου, που όμως δεν έχει καταφέρει έως τώρα να διεκδικήσει την πρόκρισή του σε τελικό αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Η αποσύνδεση μεταξύ του επίσημου και του ανεπίσημου «ισχυρότερου παίκτη του κόσμου» καταγράφηκε για πρώτη φορά την μακρινή εποχή που ο Μπόμπι Φίσερ ήταν τόσο σύμφωνα με τη γενική παραδοχή του σκακιστικού κόσμου όσο και με το έλο ο ισχυρότερος σκακιστής, αλλά απείχε από τα ματς των διεκδικητών (ή τα μποϊκοτάριζε), μέχρι να φτάσει βέβαια ο ιστορικός κύκλος του 1970-72 που σάρωσε όλους τους αντιπάλους του στην πορεία για το στέμμα, σημειώνει ο γνωστός σκακιστής και συγγραφέας Άντι Σόλτις σε άρθρο του στη New York Post.
Στα χρόνια μας θεωρείται «φυσιολογικό» για δυο «πρωθυπουργούς», που είναι δεύτεροι ως όγδοοι στον κόσμο -με απόλυτους αριθμούς έλο- να αναμετρηθούν σε ματς παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η τελευταία φορά που το μεγαλύτερο έλο του πλανήτη επικράτησε σε τελικό ματς ήταν το 1995 (έστω αν ο αγώνας αυτός ανήκε στον κύκλο της θνησιγενούς PCA και όχι της FIDE), όπου ο Γκάρι Κασπάροβ συνέτριψε τον Βισβανάθαν Ανάντ, στον 107ο όροφο του World Trade Center.
Σχετικοί σύνδεσμοι: Kings don't rule (by Andy Soltis)
Στο Μαροκο βρισκονται Κασπαροβ και Καρλσεν στα πλαισια της προετοιμασιας του νεαρου Νορβηγου για το Corus.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την ευκαιρια επαιξαν σιμουλτανε με αντιπαλους κατω των 2000 Elo.
O Γκαρυ σημειωσε 20 νικες ενω ο Μαγκνους εχασε μια παρτιδα.
Λεπτομερειες και φωτογραφιες εδω:
http://www.echecs.com/actualites/actualites-kasparov-et-carlsen-au-maroc-2116.html
Ανακρίβεια! Ο Μάγκνους έκανε 19 νίκες και μία νούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστη η διορθωση,η ανεπαρκης γνωση Γαλλικων με οδηγησε να πιστεψω οτι το nulle του αρχικου κειμενου ηταν το θηλυκο του nul..
ΑπάντησηΔιαγραφήνουλ σημαινει μηδενισμος κανονικα.
ΑπάντησηΔιαγραφήκατέληξε να λεγεται ετσι απο ασχετους η ισοπαλια.
η λογικη σχεση μεταξυ μηδεν και ισοπαλιας ειναι η εννοια «εξουδετερωση».
Υπαρχει και το συχνο «ρεμι».
Αλλα η ελληνικη λεξη «ισοπαλια» ειναι η πλεον αξιοπιστη απο ολες αυτες τις λατινικες.
το νουλ κατέληξε να σημαίνει ισοπαλία, επειδή τα γαλλάκια ήθελαν να νικάει κάποιος σε κάθε αγώνα, άρα νουλ σημαίνει χωρίς αποτέλεσμα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι πριν από το 1900 σε μερικά τουρνουά οι ισόπαλες παρτίδες ξαναπαίζονταν