http://skakistiko.blogspot.com -Σκακι
Ελληνικο Σκακιστικο Ιστολογιο - Greek Chess Blog
Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010
Το σκακιστικό χωριό Στρόμπεκ
Σκακιστικός πύργος με σκακιστικό μουσείο στο Στρόμπεκ (Ströbeck).
***Συνεργασία του Κάρλο ντε Γκράντι
Ονομάζεται Στρόμπεκ και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη πόλη Γκάλμπερσταντ στο δυτικό μέρος της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Σκάκι έμαθαν από το Πρίγκιπα Γκούνζελιν, Δούκα του Μέισεν, που ήταν φυλακισμένος στο Πύργο το 1011 μ.Χ. και ασχολιόταν με το σκάκι. Το δίδαξε στους δεσμοφύλακές του και σιγά-σιγά έμαθε να παίζει σκάκι όλο το χωριό.
Το σκάκι από το 1668 είναι συνυφασμένο με τα ήθη και τα έθιμά τους. Τα πάντα δείχνουν την αγάπη που έχουν για το σκάκι: τα δημόσια έγγραφα έχουν τυπωμένη μία σκακιέρα. Ο ανεμοδείκτης στο καμπαναριό της εκκλησίας αναπαριστά μια σκακιέρα. Για έμβλημα στο πέτο τους φοράνε ένα σήμα που αναπαριστά μια σκακιέρα, στα μπλουζάκια που φορούν οι νέοι υπάρχει τυπωμένη μια σκακιέρα. Οι κανόνες του σκακιού διδάσκονται εδώ και 100 χρόνια στα σχολεία τους και οι μαθητές δίνουν εξετάσεις στην πρακτική και την θεωρία. Ακόμα και η νύφη παιζόταν στο σκάκι, ως άλλη Ντιλαράμ, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Κάθε χρόνο πραγματοποιείται τουρνουά σκακιού. Συνήθως, συμπληρωματικά, παρουσιάζουν με φαντασμαγορικό τρόπο μια ζωντανή παρτίδα με πιόνια παιδιά από το σχολείο ντυμένα με ρούχα της εποχής, κάτι παρόμοιο με την διοργάνωση στην Μαροστίκα της Ιταλίας.
Το 1831 ο Άγγλος σκακιστής Ουίλιαμ Λιούις (1787-1870) επισκέφθηκε το χωριό κι έπαιξε με τον ισχυρότερο παίκτη του χωριού στη πλατεία του χωριού χρησιμοποιώντας ζωντανές φιγούρες, παρουσία των 1.400 κατοίκων. Μετά τη νίκη του Άγγλου όλοι οι κάτοικοι του χωριού φορέσανε μαύρα σε ένδειξη πένθους. Ο Βασιλιάς και ο Επίσκοπος, οι οποίοι ήταν λάτρεις του σκακιού, βλέποντας το ενδιαφέρον που υπήρχε για το σκάκι στο χωριό απάλλαξαν τον τόπο από τους φόρους με τη προϋπόθεση ότι οι κάτοικοι θα είναι έτοιμοι να παίξουν σκάκι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου και να κάνουν επίδειξη ζωντανού σκακιού.
Το 1883 στη Βιέννη, στα πλαίσιo της 200ής επετείου της μάχης του 1683 μεταξύ των Αυστριακών δυνάμεων του Βασιλιά Γιάν Σόμπετσκυ και των Τουρκικών δυνάμεων του Καρά-Μουσταφά Πασά, έγινε ζωντανή, σε σκακιέρα, αναπαράσταση.
Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα χωριά Κονιγκσάουε και Στρόμπεκ τύπωσαν χρήματα με σκακιστικές παραστάσεις. Παρακάτω παρατίθενται μερικά χαρτονομίσματα της εποχής εκείνης:
Σ’ ένα χαρτονόμισμα ένα σκίτσο παριστάνει το Θείο Σαμ (Η.Π.Α.) να επιτίθεται, διασχίζοντας ένα μονοπάτι από άστρα και ραβδώσεις, σ’ έναν βασιλιά με μια πολιορκητική μηχανή σε σχήμα κριού, επιγράφοντας τα 14 σημεία της Συνθήκης των Βερσαλλιών που ονομάσθηκε «Το απατηλό Ματ». Σ’ ένα άλλο χαρτονόμισμα ένα σκίτσο παριστάνει τον Ότο Έντουαρντ Λεοπόλντ Φον Μπίσμαρκ ως Παγκόσμιο Πρωταθλητή του Σκακιού. Σ’ ένα τρίτο χαρτονόμισμα ένα σκίτσο παριστάνει το ιστορικό κάστρο του χωριού στο φόντο, με αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα του χωριού στο μπροστινό μέρος της εικόνας επιγραφόμενο «Σκακιέρα της Φύσης». Επίσης με το κάστρο παριστάνεται και ο πρίγκιπας Γκούνζελιν, που ήταν φυλακισμένος εκεί, να παίζει σκάκι με τους δεσμοφύλακές του.
http://batgirl.atspace.com/strobeck.html
ΑπάντησηΔιαγραφή