http://skakistiko.blogspot.com -Σκακι
Ελληνικο Σκακιστικο Ιστολογιο - Greek Chess Blog
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
Η αναβίωση του Ιππικού
Η τελική θέση της παρτίδας Σεργκιένκο (2400) - Βέσκοβι (2660), από το διεθνές τουρνουά της Μόσχας που διεξάγεται αυτές τις μέρες. Στο σημείο αυτό συμφωνήθηκε ισοπαλία καθώς ο λευκός έχει διαρκές σαχ με Nf6-h7-f6 (αν ...Kh8 τότε Rh7 ματ, αν ...Kd8 τότε Rd7+ και Rxd3). Ωστόσο, το ενδιαφέρον θέμα, είναι η εικόνα με τους τρεις ίππους του μαύρου. Η υποπροαγωγή σε ίππο έγινε στην 56η κίνηση και η θέση του διαγράμματος προέκυψε στην 65η κίνηση. Και η υποπροαγωγή -όταν έγινε- ήταν απολύτως φορσέ, δεν επρόκειτο για κάποιο χιουμοριστικό εύρημα...
Ο Ντένις Μονοκρούσος έψαξε τη MegaBase 2009 (περιέχει περίπου 4.500.000 παρτίδες) και βρήκε 10 παρτίδες όπου η μια πλευρά διαθέτει τρία ή περισσότερα άλογα. Όμως, σε όλες τις περιπτώσεις η προαγωγή σε ίππο ήταν ένα «αστείο», ο επιτιθέμενος διέθετε πολύ παραπάνω υλικό με εύκολα κερδισμένη θέση και ο αντίπαλός του απλώς δεν καταλάβαινε πως η εγκατάλειψη επιτρέπεται σε όλες τις χώρες που ισχύουν οι κανονισμοί της FIDE.
Για τον κόσμο του καλλιτεχνικού σκακιού η εικόνα δεν είναι πρωτόγνωρη. Στην ηλεκτρονική βάση με τις σπουδές του Φαν ντερ Χέιντεν υπάρχουν 75 θέσεις (από τις 58.000 συνολικά) όπου η μία πλευρά παίζει με τρία ή περισσότερα άλογα. Όμως στο πρακτικό σκάκι, οι τρεις ίπποι του Βέσκοβι, μάλλον παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ
Πηγή: http://www.thechessmind.net/blog/2010/2/4/a-rare-case-of-hyperchevalierism.html
Στη δική μου βάση δεδομένων υπάρχει η παρτίδα Szabo-Ivkov, Βελιγράδι 1964, στην οποία ο Γιουγκοσλάβος (τότε κορυφαίος) γκρανμέτρ έπαιξε 49...θ1Ι+ στα πολύ σοβαρά, ώστε στη σκακιέρα υπήρχαν 5 Ίπποι -2 λευκοί και 3 μαύροι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά αποδεικνύεται ότι δεν ήταν η ισχυρότερη κίνηση, δηλαδή η προαγωγή σε Βασίλισσα κέρδιζε με τρόπο που δεν μπόρεσε να υπολογίσει ο Ivkov. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η υποπροαγωγή (στην συγκεκριμένη περίπτωση "ιπποπροαγωγή") χάνει την εγκυρότητά της και ότι γι' αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία του χιουμοριστικού σκακιού. Ο θιασώτης του καλλιτεχνικού σκακιού όμως που κρύβεται μέσα μου προτιμά την πιο πρόσφατη δημιουργία, επειδή στην τελική θέση δεν υπάρχουν καθόλου Πιόνια, δηλαδή πρόκειται για "αριστοκρατική" διάταξη.