Από τις παλιές, επί Φίσερ και Κάρποβ πρωταθλητών, σημειώσεις μου για το καλλιτεχνικό, διάλεξα 120 προβλήματα με εφτά το πολύ κομμάτια, τα λεγόμενα μινιατούρες.
Οι βετεράνοι θα τα βρουν τετριμμένα· οι αρχάριοι, όχι, ή όχι τόσο.
Απευθύνομαι στους δεύτερους. Σκοπός μου, να πάρουν μια πρώτη γεύση· φιλοδοξία μου, να παρακινηθούν να ασχοληθούν και παραπέρα.
Το κριτήριο επιλογής των συγκεκριμένων 120 προβλημάτων από, χωρίς υπερβολή, χιλιάδες άλλα με παρόμοιο ή αντίστοιχο περιεχόμενο, είναι σχεδόν αποκλειστικά συναισθηματικό. Εντούτοις, μερίμνησα να είναι οπτικά θελκτικά για τον αρχάριο επίδοξο λύτη, και να καλύπτεται ικανό εύρος θεμάτων.
Θα αναρτώνται από έξι προβλήματα κάθε Τετάρτη και Σάββατο· ό.ε.μ., το πάρτυ θα κρατήσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Πολλά λύνονται σε ελάχιστο χρόνο και από το διάγραμμα, χωρίς να στήσει κανείς σκακιέρα. Άλλα πάλι όχι :) Και η δυσκολία θα βαίνει, αυτονόητα, αυξανόμενη από εξάδα σε εξάδα.
Λοιπόν, φίλοι του αγωνιστικού που δεν έτυχε μέχρι τώρα να γνωρίσετε το καλλιτεχνικό, θα έλεγα να δοκιμάσετε.
Έχετε και αρκετά αβαντάζ έναντι του αγωνιστικού: μπορείτε να καπνίζετε, ακόμα και να τα τσούζετε στη διάρκεια της «παρτίδας», μπορείτε να σηκωνόσαστε για τουαλέτα ενώ είναι η σειρά σας να παίξετε χωρίς να σας υποπτεύονται για τσήτινγκ, δεν ισχύει το αγγιγμένο – παιγμένο, οι ανακλήσεις επιτρέπονται, μάλλον: επιβάλλονται, μπορείτε να αναλύετε σε διπλανή σκακιέρα, δεν υπάρχει χρονόμετρο, ούτε ρισκάρετε το Έλο σας ή πόντους για την ομάδα. Ισχυροί και έμπειροι παίκτες είσαστε, στις παρτίδες σας μετράτε σε βάθος πολύ περισσότερων κινήσεων σε θέσεις με πολύ περισσότερα κομμάτια, τι άλλο θέλετε; Μπρος, ξεκινάτε!
Και μη διανοηθεί κανείς να βάλει Φριτς ή αυτά τα νέας εσοδείας σιλικονούχα τέρατα, Ρύμπκες, Σρέντερ, Μέρκελ και Βίλλυ Μπραντ, γιατί, πρώτον, τον εαυτό του κοροϊδεύει, και δεύτερον, αν τον ανακαλύψω, θα τον βάλω να κάνει λαγουδάκια στη μέση της τάξης φωνάζοντας: Ζαγκορούικο, Ζαγκορούικο!
Ελπίζω να διασκεδάσετε· και ραντεβού στον επόμενο διαγωνισμό λύσης, που θα έχει, μαθαίνω, και όμιλο αρχαρίων, και σίγουρα τον Νοέμβριο στο φεστιβάλ!
Σαμουήλ-Ερρίκος Νυκτοπάτης
1. Loquin F.-P. , La Palamede, 1843
Ματ σε 2 κινήσεις (#2)
2. Kling J. , The Chess Euclid, 1849
Ματ σε 2 κινήσεις (#2)
3. Conroy J. A. , Home Circle, 1850
Ματ σε 2 κινήσεις (#2)
4. Carpenter G. , Dubuque Chess Journal, 1873
Ματ σε 2 κινήσεις (#2)
5. Jespersen K. , Dubuque Chess Journal, 1880
Ματ σε 2 κινήσεις (#2)
6. Forsberg Η. , Revista Romana de Sah, 1935
Βοηθητικό σε 2 κινήσεις - οι δυο παρατάξεις συνεργάζονται για να γίνει ματ ο μαύρος. Παίζει πρώτος ο μαύρος (h#2).
Πολύ καλή επιλογή προβλημάτων! Ειδικά το Νο 6 είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στα βοηθητικά προβλήματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή και η πρωτοβουλία σας γενικότερα. Καλή συνέχεια!
Υπέροχη πρωτοβουλία! Αύριο θα προσπαθήσω να δώσω καμία λύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσορίζω την πρωτοβουλία του Σ. Ε. Νυκτοπάτη. Η επιλογή φαίνεται σωστή, για αρχάριους στο καλλιτεχνικό. Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ευκαιρία της παρατήρησης του Δημήτρη Σκυριανόγλου προτείνω, όσοι ενδιαφερθούν για την πλήρη εκφώνηση του έκτου (βοηθητικού) προβλήματος, να ρίξουν μια ματιά εδώ : Πρόβλημα 97.
κυριε πρεσβη.. μας κακομαθαινετε !
ΑπάντησηΔιαγραφήνα δουμε τι θα κανουμε οταν θ'αρχισουν να μπαινουν πολλες φιγουρες μετα απο μερικες βδομαδες
και θα γινεται της τρελλης !
Σοβαρα μιλωντας παντως, τα θεματα ειναι ωραιοτατα και κρυσταλλινα-
Οτι πρεπει δηλαδη για γερες βασεις
και σταδιακη κατανοηση σε διαφορα μοτιβα. Το πρωτο μαλιστα μου θυμισε ενα ματ -ηχω του alkinooy , μονο που αυτο ειναι άηχο !
Ευχαριστουμε
Ορισμένα από αυτά τα προβλήματα (και το βοηθητικό) τα έχω ήδη χρησιμοποιήσει σε προπονήσεις. Θεωρώ ότι αποτελούν εξαιρετικό προπονητικό εργαλείο, επειδή προσανατολίζουν τη σκέψη στο τι θέλει ή μπορεί να κάνει ο αντίπαλος. Παρόλο που σε προβλήματα αυτού του είδους σπάνια δημιουργούνται εικόνες με άμεση χρησιμότητα στο πρακτικό σκάκι, η μεθοδολογία σκέψης που απαιτείται για την επίλυσή τους βρίσκω ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε βαθμό που επιτρέπει την χρήση της σε άλλα πλαίσια, π.χ. σε επίσημες παρτίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία επιλογή προβλημάτων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ προσπάθεια μου:
1)Ιβ7
2)Βθ2
3)Βγ4
4)Βθ3
5)Βη6
6) Βζ6 Ιγ5 Ββ2 Πα4
Κρίμα που το κλειδί στο τρίτο πρόβλημα πιάνει τετράγωνο φυγής "ε4" του Μαύρου Βασιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα να γυρίσω πρώτα Ελλάδα, αλλά μου έβαλαν χέρι οι άλλοι προβληματιστές, οπότε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βοηθητικό το πηδήξαμε το έρμο. Στη σωστή εκδοχή του έχει κι άλλες λύσεις αλλάζοντας κάθε φορά τη μαύρη ντάμα σε πύργο, αξιωματικό, ίππο και τέλος πιόνι! Πάντα βέβαια βοηθητικό σε 2. Οι φίλοι λύτες ας προσπαθήσουν και τις υπόλοιπες βερσιόν. Είναι κρίμα να παρουσιάζεται κουτσουρεμένο το αριστούργημα που έδωσε το όνομά του σε μια ολάκερη κατηγορία όμοιων (Φώσμπεργκ).
Κατά τα άλλα, καλή η προσπάθεια και θα τα πούμε κι από κοντά.
Ανταπόκριση για το Πανευρωπαϊκό δε φταίω που δεν έστειλα, το προσπάθησα αλλά ο Γάτος γυρνούσε στα κεραμίδια.
Με φου:
ΑπάντησηΔιαγραφήBc4 Ne1 Ba2 Nc2#
Με ίππο:
Nc5 Nc1 Na4 Rb3#
Με πιόνι:
a5 Rb3+ Ka4 Nc5#
Με πύργο:
Rb6 Rb1 Rb3 Ra1#
Οι άλλες μορφές του βοηθητικού ήταν προγραμματισμένες για τις επόμενες αναρτήσεις, αλλά μας προλάβατε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά ο Νυκτοπάτης δεν θα χαλούσε αυτό το διαμαντάκι, δίνοντας μόνο τη μια μορφή!
Ευχαριστούμε πολύ κύρις Νυκτοπάτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο Πανευρωπαϊκό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων στο Λονδίνο, που τέλειωσε χθες, η Ελληνική Ομάδα πήρε την 8η θέση σε 13 ομάδες. Πρώτη η Αγγλία, δεύτερη η Πολωνία. Δεν ήλθαν οι Ρώσοι γιατί είχαν προβλήματα στην έκδοση βίζας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτος ο Άγγλος Νάν , δεύτερος ο Πολωνός Μούρτζια. Τα προβλήματα θεωρήθηκαν δύσκολα, ιδιαίτερα τα τριάρια και οι σπουδές. Ο Κώστας Πρέντος 21ος, ο Νίκος Μενδρινός 31ος ο Χάρης Φουγιαξής 49ος και ο Παναγιώτης Κονιδάρης 51ος σε 55 συμμετοχές.