Ο Βισβανάθαν Ανάντ, μετά την ήττα του στην 1η παρτίδα, δεν έπαιξε ξανά την Γκρίνφελντ και επέλεξε τη Σλαβική άμυνα, εναντίον του Τοπάλοβ. Παίχτηκε μια σούπερ σταθερή βαριάντα, που σχεδόν εξασφαλίζει την ισοπαλία για τα μαύρα. Ο Τοπάλοβ δεν κατάφερε να βρει τρόπο για να σπάσει την άμυνα του Ανάντ. Ο Ινδός σε καμία φάση της παρτίδας δεν κινδύνεψε πραγματικά. Η επόμενη (4η) παρτίδα, στην οποία ο Ανάντ έχει τα λευκά, είναι προγραμματισμένη σήμερα στις 3 μ.μ.
Topalov - Anand, Wch Sofia 2010 (3), (Slav, D17)
1. d4 d5 2. c4 c6 3. Nf3 Nf6 4. Nc3 dxc4 5. a4 Bf5 6. Ne5 e6 7. f3 c5 8. e4 Bg6 9. Be3 cxd4 10. Qxd4 Qxd4 11. Bxd4 Nfd7 12. Nxd7 Nxd7 13. Bxc4 a6 14. Rc1 Rg8 15. h4 h6 16. Ke2 Bd6 17. h5 Bh7 18. a5 Ke7 19. Na4 f6 20. b4 Rgc8 21. Bc5 Bxc5 22. bxc5 Rc7 23. Nb6 Rd8 24. Nxd7 Rdxd7 25. Bd3 Bg8 26. c6 Rd6 27. cxb7 Rxb7 28. Rc3 Bf7 29. Ke3 Be8 30. g4 e5 31. Rhc1 Bd7 32. Rc5 Bb5 33. Bxb5 axb5 34. Rb1 b4 35. Rb3 Ra6 36. Kd3 Rba7 37. Rxb4 Rxa5 38. Rxa5 Rxa5 39. Rb7+ Kf8 40. Ke2 Ra2+ 41. Ke3 Ra3+ 42. Kf2 Ra2+ 43. Ke3 Ra3+ 44. Kf2 Ra2+ 45. Ke3 Ra3+ 46. Kf2 1/2-1/2.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ
Χρήσιμα site:
http://www.anand-topalov.com/ (επίσημο site)
http://www.chessclub.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια του GM Σβίντλερ. Απαιτείται συνδρομή στο σέρβερ, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό για 2 εβδομάδες. Η πληρέστερη αναμετάδοση στο ίντερνετ, κατά τη γνώμη μου)
http://www.chessdom.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια)
http://www.grivaschess.com/ (σχολιασμός των παρτίδων, 2 ώρες μετά τη λήξη τους, από το Στράτο Γρίβα)
http://crestbook.com/ (ρωσικό site με ενδιαφέρουσα ανάλυση)
http://chessok.com/ (ανάλυση με τη Rybka)
Τις παρτιδες με τα σχολια του Shipov μεταφρασμενα στα Αγγλικα μπορειτε να τις δειτε στο http://www.chessnc.com/en/online/
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά τη χθεσινή ισοπαλία ο Aνάντ έχει σημαντικό πλεονέκτημα ώστε να “καθαρίσει” το ματς αφού στις επόμενες 8 παρτίδες έχει 5 λευκά και 3 μαύρα (με δεδομένο ότι η τελευταία παρτίδα στην οποία ο Τοπάλοβ έχει τα λευκά μπορεί και να μη χρειαστεί). Εκτιμώ ότι το βουλγαρικό καμπ είναι σε δύσκολη θέση και θα δούμε πλέον πολύ δυναμικά ανοίγματα ακόμη και με τα μαύρα από τον Τοπάλοβ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυγενικο εκ μερους του Αναντ να συναινεσει στο να δωθει λυση στο αδιεξοδο με την τριπλη επαναληψη της θεσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως σχολιαζει ο mishanp (τακτικος θαμων στο dailydirt,απ'αυτον κολλησα το μικροβιο με τα Ρωσικα sites) o οποιος βρισκεται στην Σοφια για τους αγωνες:
"Δεν ξερω τι φαινοταν στο video,αλλα το τελος του αγωνα ηταν τραγελαφος,για οποιον μπορεσε να το παρακολουθησει.
Οταν ο Τοπαλοβ αντιμετωπισε το διλημμα πως να κανεις ισοπαλια χωρις να προτεινεις ισοπαλια. απευθυνθηκε στον διαιτητη.Ανταλλαξαν μερικες κουβεντες,πιθανον να του ειπε "Η θεση ειναι ισοπαλη,ανακηρυξε την ισοπαλη" στο οποιο η προφανης απαντηση θα ηταν "Προτεινε ισοπαλια αν θελεις,δεν μπορω να σε βοηθησω,γιατι δεν συνφωνησατε για τους κανονες της Σοφιας".Παντως ο διαιτητης ηρθε πανω απο την σκακιερα,και ο Τοπαλοβ εκατσε να παιξει.Ο Αναντ ηταν πολυ ηρεμος και επαιζε εξαιρετικα γρηγορα,με τον ιδιο τροπο που τελειωσε την δευτερη παρτιδα,που ο Τοπαλοβ αργησε να εγκαταλειψει.Σε λιγο ο Τοπαλοβ στραφηκε στον διαιτητη και ζητησε την ισοπαλια,αγνοωντας τον Αναντ τελειως,το τελος του παιχνιδιου ηταν τοσο ασαφες που το χειροκροτημα ακουστηκε οταν οι σκακιστες σηκωθηκαν απο τις θεσεις τους μετα απο λιγο..
Αν και ο Shipov σχολιασε πως το ασχημο τελος χαλασε την σκακιστικη γιορτη,εγω το βρηκα διασκεδαστικο.Ο Τοπαλοβ εμοιαζε με δυσλειτουργικο ρομποτ που επρεπε να ακολουθησει απολυτα παραλογες εντολες"
http://www.chessninja.com/dailydirt/2010/
04/anand-topalov-wch-r3.htm#comments
27/3 1.10PM mishanp
Ο GM I.Rogers ρωτησε στην συνεντευξη τυπου τον Αναντ αν αυτη ηταν η πρωτη παρτιδα αναμεσα τους χωρις χειραψια.Η απαντηση: "Δωσαμε τα χερια πριν την παρτιδα.Ισως ομως κι αυτο να πρεπει να διαμεσολαβειται απο τον διαιτητη"
Με ισόπαλο σκορ οι δυνατότητες είναι προφανώς ισοδύναμες. 9 παρτίδες είναι πολλές και ο Topalov έχει δείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να κερδίσει με τα μαύρα ευκολότερα από άλλους κορυφαίους παίκτες. Αν δεν συμβεί τίποτα εξωσκακιστικό, δεν θα κερδίσει αυτός που έχει περισσότερα λευκά, αλλά αυτός που θα παίξει καλύτερο σκάκι στις επόμενες 9 παρτίδες. Αυτό είναι περισότερο θέμα φόρμας και ψυχολογίας μεταξύ περίπου ισοδύναμων αντιπάλων, παρά 5 λευκών του Anand και 4 του Topalov. Για παράδειγμα, στο ματς Kramnik-Topalov του 2006 ο Ρώσος κέρδισε καθαρά 6-5 στις παρτίδες που παίχθηκαν, παρόλο που είχε ένα μαύρο παραπάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα chessvibes εχουν video με καλο ηχο,και χρηση gros plan,απο την συνεντευξη τυπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εκφραση στο προσωπο του Τοπαλοβ οταν ρωτηθηκε για την μη χειραψια στο τελος (τοτε πρεπει να το συνειδητοποιησε) ειναι ολα τα λεφτα
http://www.chessvibes.com/reports/wch-g3-easy-draw-for-kramnikian-anand/
Εννοείται ότι μπορεί ο Τοπάλοβ να κερδίσει παρτίδες με τα μαύρα (το έχει ξανακάνει πολλές φορές) αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι είναι από κάτω πλέον. Αν ο Ανάντ πετύχει +2 λόγω των παραπάνω δύο λευκών το ματς έχει λήξει χωρίς να χρειαστεί η τελευταία παρτίδα. 'Οχι ότι είναι το πιθανότερο σενάριο αλλά δημιουργεί έξτρα πίεση στο βουλγαρικό τιμ. Εξαρτάται επίσης αν θα καταφέρει να δημιουργήσει θέσεις με τακτικό περιεχόμενο όπου υπερτερεί ο Τοπάλοβ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης στο ματς με τον Κράμνικ ο Τοπάλοβ πίεζε πολύ παραπάνω για νίκη και "παραβίαζε" ισόπαλες θέσεις, κάτι που πρέπει να αποφύγει εναντίον του Ανάντ αν θέλει να έχει τύχες.
Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι, κατά τη γνώμη μου πάντα, ο Τοπάλοβ δεν έπαιξε καθόλου άσχημα χθες - έπαιξε πολύ καλά, θα έλεγα! Απλά η θέση ήταν τέτοια που δεν του άφηνε πολλά περιθώρια για να κάνει κάτι παραπάνω...
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ριζόπουλος (στα σχόλια της 2ης παρτίδας, μεταφέρω εδώ τη συζήτηση για να είμαστε πιο επίκαιροι!)
Η τάση σας για ομαλοποίηση των πραγμάτων, σπάσιμο του πάγου κλπ είναι φυσικά η ηθικώς και κοινωνικώς ευκταία - δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Η τοποθέτησή μου είχε ως μοναδικό κριτήριο τον ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγεται πάντα σε τέτοιες τεταμένες συνθήκες όπως ένα ματς για τον τίτλο. Γι αυτό και επικρότησα την όλη συμπεριφορά του Ανάντ, από αυτήν τη σκοπιά και μόνο. Και από τη σκοπιά αυτή θα εμμείνω στην άποψή μου ότι ο Ανάντ πέτυχε μια μικρή νίκη χθες. Κρίνοντας πάντα από τη σκοπιά αυτή, η λύση που προτείνατε θα ήταν μέγιστη ψυχολογική παραχώρηση εκ μέρους του Ανάντ, και σοβαρό αγωνιστικό σφάλμα.
Με λίγα λόγια, συμφωνούμε!
O ίδιος ο Tάκης Νικολόπουλος περιγράφει τα πραγματικά γεγονότα στο http://chessacademy.gr
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αφού λοιπόν οι παίκτες πέρασαν το πρώτο έλεγχο του χρόνου (χωρίς καμία ιδιαίτερη πίεση) και έχοντας παίξει την 41η του κίνηση, ο Topalov με πλησίασε, λέγοντάς μου ότι θέλει να προτείνει ισοπαλία και να ενημερώσω τον αντίπαλό του!! Μέχρι να πλησιάσω στη σκακιέρα ο Anand είχε κάνει τη κίνησή του. Ο Topalov έπαιξε μια ακόμα κίνηση και ο Anand, που προφανώς είχε αντιληφθεί την πρόθεση του αντιπάλου του, απάντησε αστραπιαία, επαναλαμβάνοντας τη θέση στη σκακιέρα και πριν προλάβω να του πω για τη πρόταση ισοπαλίας. Η κατάληξη της παρτίδας ήταν πλέον προφανής. Άφησα το παιχνίδι να συνεχιστεί για δύο κινήσεις ακόμα, μέχρι που προέκυψε τριπλή επανάληψη της θέσης. Ο Topalov υπέβαλε αίτημα και ρώτησα τον Anand αν συμφωνεί ή αν θέλει να το ελέγξω. Φυσικά συμφώνησε αμέσως."
"ο Topalov με πλησίασε, λέγοντάς μου ότι θέλει να προτείνει ισοπαλία και να ενημερώσω τον αντίπαλό του"
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή, πως να το πάρουμε αυτό?
Μήπως το λέει ο "Sofia's rule"?
Έχω μια απορία από τα γραφόμενα του Τάκη στο chessacademy: αν τα εργαστήρια του ΕΣΚΑΝ απεργούν, το Χριστοφιδέλη ποιός τον έπιασε?!?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχίζει το ματς, αδειάσαν οι δρόμοι, Τοπάλοφ ζυγώνει, ο Ανάντ δεν ‘κωλώνει’, αρχίζει το ματς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχίζει το ματς, το Fritz ξεσπαθώνει, η ώρα σιμώνει ,αρχίζει το ματς!
Πω, πω γουστάρω να βλέπω αλλαγές, να βλέπω θυσίες , προωθήσεις τρελές, πως μας ενώνει και πως μας δονεί, του Αζμαιπαρασβίλι η φωνή !
Κοπυράιτ: Λουκιανός Κηλαιδόνης με την άδεια του οποίου διασκεύασε ο γνωστός βλαμμένος George Risebird.
Y.Γ. Σήμερα είμαι με τον Τοπάλοφ για να τη ‘σπάσω’ στον Κονιδάρη (χε,χε τι σου ‘φτιαξα ε?)
Οπότε αναγκαστικά αυτός ‘παίρνει’ Ανάντ. Έτσι κι αλλιώς, σωστό ‘Kibitzing’ χωρίς οπαδιλίκι δεν γίνεται!
Ακολουθειται η πρωτη παρτιδα Κραμνικ-Τοπάλοφ του 2006
ΑπάντησηΔιαγραφήρε παιδιά νομίζω ότι πιο πολλά καταλαβαίνω από τα βουλγάρικα της Στεφάνοβα, παρά από τα αγγλικά του Αζμάι!
ΑπάντησηΔιαγραφήcatalan όπως Kramnik-topalov
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση σχετικά με το άνοιγμα της 2ης και της 4ης παρτίδας, που έχει σχέση με το σχόλιο του Γιώργου Μαστροκούκου: προσέξτε ότι ο Ανάντ μπαίνει στην Καταλανική με 3.Ιζ3 δ5 4.η3, και όχι 3.η3. Έτσι, επιτρέπει στον Τοπάλοβ να παίξει την Ινδική της Βασίλισσας (3...β6), αν και μάλλον δεν πιστεύει σοβαρά ότι θα γίνει αυτό (είναι ελαφρώς παθητικό άνοιγμα και ο Τοπάλοβ δεν το παίζει σχεδόν ποτέ). Ο λόγος που επιλέγει ο Ανάντ αυτήν τη σειρά κινήσεων είναι ξεκάθαρος - έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την πιθανότητα ο Τοπάλοβ να δοκιμάσει το άνοιγμα Μπενόνι (3...γ5 4.δ5 εχδ5 5.γχδ5 δ6 και η6), όπως το έχει κάνει συχνά και ταιριάζει πολύ στο στυλ του. Προφανώς δεν του αρέσει πολύ το σύστημα με η3 εκεί, οπότε έχει προετοιμάσει κάτι άλλο (πιθανόν τη Μοντέρνα Κύρια Βαριάντα, που καλύπτει και ο Στράτος Γρίβας σε βιβλίο του).
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά, αυτό δεν είναι λόγος για τον Τοπάλοβ να μην παίξει Μπενόνι - το σύστημα με η3 δεν είναι κατώτερο από τα άλλα, ούτε η ΜΚΒ σαφώς καλύτερη. Αλλά με τον τρόπο αυτό ο Ανάντ στέλνει το μήνυμα ότι έχει λάβει σοβαρά υπόψη του τη Μπενόνι (αλλιώς δεν θα επέτρεπε μια επιπλέον δυνατότητα).
Δεν αποκλείεται βέβαια ο Ανάντ να έχει όντως προετοιμάσει το σύστημα με η3, και να παίζει τη σειρά κινήσεων αυτή για να βάλει τον Τοπάλοβ, αν σκοπεύει όντως να παίξει κάποια στιγμή Μπενόνι, να ψάχνεται και στα άλλα συστήματα!
Στο ICC σχολιάζει σήμερα ο Illescas που είναι πολύ καλός!
ΑπάντησηΔιαγραφήTo 10.Na3 έβαλε σε σκέψη τον Topalov βλέπω
ΑπάντησηΔιαγραφήAρχισαν τα όργανα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα και εγώ να υποστηρίξω σήμερα Τοπάλοφ και τον ‘μολύβωσα’ τον άνθρωπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται ηδη ‘χλωμός’ μετά το δ5…ε?
(Θα χαρεί και ο Κονιδάρης….οχι τίποτε άλλο)
Τελικά το Ια3 είναι novelty?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τότε άρχισε να σκέφτεται αρκετά κι ο λευκός έβγαλε ένα καλό πλεονέκτημα.
Ένα σχόλιο που άκουσα
"it seems like this line might have been a deeply prepared trap by Anand"
Λετε?
Δεν νομίζω (μαζί μου κι ο Φριτς) ότι χλώμιασε από το δ5, αλλά αυτό το θ6 τι το ήθελε;
ΑπάντησηΔιαγραφήton katharizei pali o Anand :)
ΑπάντησηΔιαγραφήO ANANT KEΡΔΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ 25.e5 Bxg2 26.exf6!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου φαίνεται ότι σε λίγο το σκορ θα διαμορφωθεί σε Anand 0, Topalov 1½ Kramnik 2½.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστεία παρτίδα για αυτό το επίπεδο. Ο Τοπάλοβ έπαιξε αντισκάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω αντιληφτεί ποιά είνα και πού, η διαδικασία για να μπορεί κανείς να σχολιάσει αν θέλει, στο ΤσεςςΟκ, στο παράθυρο σχολιαστών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε καν «εγγραφή μέλους» δεν φαίνεται πουθενά.
Θέλω να παρατηρήσω επίσης ότι υπήρχε κάποια καλούτσικη άμυνα για τον Τόπαλοφ, που όμως δεν την είδε!
Πρόκειται για το σημείο που ο πύργος του έκοψε τον λευκό ίππο.
Έπρεπε, αντί γι' αυτό να παίξει τον δικό του ίππο ανάμεσα στον πύργο τού αντιπάλου. Εάν ο λευκός έκοβε, τότε έκοβε ξανά ο αξιωματικός, μένοντας ταυτόχρονα εκτεθειμένος ο επικίνδυνος ίππος τού λευκού!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο 26...Ιδ5 κερδίζουν σχεδόν τα πάντα. Για παράδειγμα 27. Βη6+ Rθ8 28.ζ7 Α:ε4 29. Βθ6+ Αθ7 30 Π:δ5
ΑπάντησηΔιαγραφή