Mihail Marin: Secrets of Chess Defence (Gambit Publications, 2003). Ο συγγραφέας είναι ισχυρός GM και εξαιρετικός προπονητής, από τη Ρουμανία. Το βιβλίο αυτό είναι μια σημαντική προσθήκη στη διεθνή βιβλιογραφία του σκακιού για το αμυντικό παιχνίδι. Μελετώντας την ύλη ο αναγνώστης σχηματίζει την εντύπωση - και όχι άδικα, με τέτοια προσεγμένη δουλειά - πως η επίθεση είναι το βαρετό μέρος του παιχνιδιού και πως η άμυνα είναι το πλούσιο και συναρπαστικό στοιχείο. Περιέχει κεφάλαια για το πως πρέπει να αμύνεται κάποιος σε πρόχειρες επιθέσεις, πως να διατηρεί δυνατότητες νίκης την ώρα που αμύνεται, πως να χρησιμοποιεί τον βασιλιά του σαν αυτοπροστατευόμενο κομμάτι, για το αντιπαιχνίδι κ.ά. Στα παραδείγματα υπάρχει ισορροπία μεταξύ κλασσικών και σύγχρονων παρτίδων. Ακόμη, η άμυνα εξετάζεται φιλοσοφικά και δεν λείπουν οι παραπομπές στον Σέξπιρ και στη Βίβλο.
Colin Crouch: How to Defend in Chess (Gambit Publications, 2007). Υπάρχουν πάρα πολλά θαυμάσια βιβλία για το επιθετικό παιχνίδι, αλλά ελάχιστα για το αμυντικό παιχνίδι. Το έργο τού Crouch προστίθεται χωρίς αμφιβολία στον κατάλογο των συναρπαστικών βιβλίων για την άμυνα. Ο συγγραφέας εξετάζει διεξοδικά, με τη δέουσα ισορροπία κειμένου και αναλύσεων, παρτίδες του Εμανουέλ Λάσκερ και του Τιγκράν Πετροσιάν, δυο γιγάντων της άμυνας. Ο Λάσκερ έχει μείνει στην ιστορία για την ικανότητά του να υπερασπίζεται χειρότερες θέσεις (ορισμένες φορές τις προκαλούσε!) και στη συνέχεια να κερδίζει με αντιπαιχνίδι ακριβείας. Ο Πετροσιάν ανέπτυξε τις θεωρίες του Νίμζοβιτς για την προφύλαξη, στο πρακτικό παιχνίδι. Οι αντίπαλοί του ανακάλυπταν πως με κάποιο μαγικό τρόπο οι επιθετικές τους δυνατότητες είχαν εξανεμιστεί πολύ πριν καταστρώσουν τα σχέδιά τους...
Να προσθέσω ακόμη ένα (αν και ο τίτλος του μπορεί να παραπλανά (αφού μιλάει για counter-attack που είναι βέβαια μια ενεργητική άμυνα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλο ένα επίκαιρο άρθρο sto blog μιας και την περίοδο που ζούμε βρισκόμαστε όλοι σε θέση άμυνας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα δύο βιβλία που αναφέρονται, αυτό του Marin είναι εμφανώς ανώτερο. Ο Crouch είναι ενδιαφέρων συγγραφέας, αλλά ο Marin εξαιρετικός. Κάθε βιβλίο του Ρουμάνου γκρανμέτρ είναι υψηλής ποιότητας και μπορεί να συστηθεί σχεδόν ανεπιφύλακτα για όποιον ενδιαφέρεται για το εκάστοτε θέμα που αναπτύσσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λίγο θα αναγκαστούμε να παραδίδουμε μαθήματα ελληνικών εδώ μέσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντεπίθεση (counter attack)
Επιτίθεμαι
Αντεπιτίθεμαι
Αμύνομαι
Παραμελώ την άμυνα
Αντιτάσσω ασθενή άμυνα
Αντικρούω μια επίθεση στην δείνα πλευρά.
Πλευροκοπώ τον αντίπαλο
Καταστρώνω σχέχιο επίθεσης
Οι επιθέσεις απέβησαν άκαρπες / αποκρούστηκαν επιτυχώς με κινήσεις ακριβείας.
Οι επιθετικές ενέργειες προσέκρουσαν σε ισχυρή άμυνα
Η αμυντική του διάταξη ήταν επαρκής
Τώρα εγώ τι να απαντήσω. Ότι είσαι άσχετος από το άθλημα? Ότι είσαι κακεντρεχής?
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν άμυνα μπορεί να κάνεις είτε παθητικά είτε ενεργητικά. Ένας τρόπος ενεργητικής άμυνας είναι και η counter-attack. Η αντεπίθεση.. προϋποθέτει επίθεση του αντιπάλου. Όταν δέχεσαι επίθεση , αμύνεσαι (άσχετα αν είναι η όχι ισχυρή η επίθεση). Ένας τρόπος να αμυνθείς είναι να επιτεθείς.
Κάτι που να μην είναι αντιληπτό? Ελπίζω πως όχι. Χαίρομαι.
Συμφωνώ απόλυτα με τον Ηλία για το συγγραφικό επίπεδο του Marin. Έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία και είναι εξαιρετικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως και το βιβλίο του Crouch το βρήκα πολύ καλό και με τελείως διαφορετική φιλοσοφία από αυτό του Marin..
Τίποτα βέβαια δε συγκρίνεται με το "The art of defence in chess" των Polugaefsky, Damsky εκδόσεις Pergamon, όπως δε συγκρίνονται τα σημερινά βιβλία με τα βιβλία αυτού του εκδοτικού οίκου.
ΑπάντησηΔιαγραφήJohny
Το έχω διαβάσει κι αυτό και μου άρεσε και τόσο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλο εξαιρετικό βιβλίο για την άμυνα είναι το 'The art of defence' του Soltis.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς δυσεύρετο σήμερα.
@SirJohn Έχω το βιβλίο του Μαρίν Secrets of Attacking Chess καθώς και το βιβλίο που αναφέρεται στην ανάρτηση, το Secrets of Chess Defence. Ο Μαρίν φαίνεται φοβερός συγγραφέας. Με ποιό από τα δύο βιβλία του με συμβουλεύεις να αρχίσω; Το έλο μου είναι περίπου 2100 fide.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου Soltis το βιβλίο δεν είναι δυσεύρετο φίλε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανάκριβο ναι (καινούργιο), πάμφθηνο μεταχειρισμένο, αλλά σίγουρα όχι δυσεύρετο.
Johny
Εχω ελο γυρω στο 1700.Ποσα βιβλια πρεπει να διαβασω για να φτασω 2200? Μπορει καποιος καλος σκακιστης να μου απαντησει.Sir john γνωριζω οτι ειστε ηδη διεθνης μετρ και σας θαυμαζω.Οπως και ο κ. Κουρκουνακης.Θα μπορουσατε να μου απαντησετε.Ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήSirjohn, έχεις κάποια γνώμη (θετική ή αρνητική) για τα βιβλία του Aagard; Σκέφτομαι να αρχίσω το excelling at technical chess.
ΑπάντησηΔιαγραφήYπαρχει καποιο τορρενταδικο απο το οποιο να μπορω να κατεβασω σκακιστικα βιβλια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο "Current" νομιζω λεγοτανε, που ειχε προτεινει το blog πριν καιρο και ητανε πραγματικα πολυ καλο το κανανε prive.
Γνωρίζω τον Άαγκαρντ αρκετά χρόνια τώρα. Είναι ωραίος τύπος, κάπως χύμα και ελαφρώς υπερόπτης, αλλά μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο και μεγάλη προσπάθεια στα βιβλία του (εξαιρουμένων ίσως των πρώτων του, μιλάω για τα πιο πρόσφατα). Αυτό φαίνεται και από τη γενικότερη φυσιογνωμία του εκδοτικού οίκου που διευθύνει (Quality Chess). Επίσης, είναι φιλικός και ευχαρίστως απαντά σε όλους για όλα. Νομίζω ότι αν του γράψεις ένα email στο jacob@qualitychess.co.uk θα απαντήσει μόλις βρει χρόνο (αρκεί να είσαι ευγενικός!). Μπορείς να τον ρωτήσεις την προσωπική του γνώμη για το συγκεκριμένο βιβλίο, να είσαι σίγουρος ότι θα απαντήσει με απόλυτη ειλικρίνεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή ιδέα Σωτήρη, θα του γράψω αμέσως...Πάντως τα βίντεο που έχει κάνει με τη Chessbase δεν με ενθουσίασαν, τα βιβλία του -έχω ακούσει- είναι πολύ καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τύπος είναι πολύ σοβαρός συγγραφέας, τουλάχιστον στις δουλειές του τα τελευταία χρόνια μπορείς να είσαι βέβαιος ότι έχει σκιστεί να φτιάξει ένα καλό προϊόν. Έχει μεγάλη εμπειρία από επαφές με διακεκριμένους προπονητές και συγγραφείς, όπως ο Ντβορέτσκι, ο Γιουσούποβ και ο Μαρίν. Δεν πρέπει να έχεις καμία αμφιβολία για την ευσυνειδησία του, το μόνο ζήτημα προς συζήτηση είναι το κατά πόσο οι δυνατότητές του μπορούν να ανταποκριθούν στα δικά σου στάνταρ για ένα καλό βιβλίο. Το συγκεκριμένο που σε απασχολεί είναι, νομίζω, αρκετά παλιό, οπότε δεν ξέρω. Σε κάθε περίπτωση, αν νομίζει ότι δεν είναι καλό, θα στο πει ευθέως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχετο, άλλα είδα ότι είναι να γράψει κάποιο βιβλίο ο Κοτρωνιάς για την quality. Λέει στο μπλογκ τους ότι θα είναι βιβλίο για το μέσον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρει κανείς τίποτα παραπάνω?
Α... και τα 2 βιβλία του Aaagard (manual of attacking chess, η 2η έκδοση του 1ου τόμου, γιατί η πρώτη δεν βλέπονταν) έχουν αρκετά ενδιαφέρον υλικό
Από όσο γνωρίζω, ο Κοτρωνιάς γράφει το δίτομο έργο "Grandmaster Repertoire: The King's Indian". Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στην Ολυμπιάδα της Δρέσδης το 2008, αμέσως μετά το τέλος της παρτίδας Κοτρωνιάς-Άαγκαρντ στον τελευταίο γύρο!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ nikos
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι θέμα πόσα βιβλία διαβάζει κανείς, αλλά με ποιον τρόπο τα διαβάζει. Με αφορμή αυτή την ερώτηση, σκέφτομαι σε μελλοντική ανάρτηση στην μηνιαία στήλη "προπονητικοί διάλογοι" να ασχοληθώ με το θέμα αναλυτικότερα (ίσως τον Ιούνιο, εν όψει του καλοκαιριού).
Στο μεταξύ, έχω αναφερθεί στο ζήτημα του καλά σχεδιασμένου αγωνιστικού προγράμματος στην πρώτη ανάρτηση ("προπόνηση και αγώνες", Φεβρουάριος 2010).
@middlewave
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην σελίδα λέει για middlegame book, άρες μαρες....
Θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον ένα βιβλίο από τον Βασίλη για την Ινδική του Βασιλιά
Κάθε βιβλίο του Βασίλη Κοτρωνιά έχει εγγυημένη ποιότητα, καθώς η αφοσίωσή του στην αναζήτηση της κατά το δυνατόν αντικειμενικότερης αλήθειας είναι δεδομένη. Ελπίζω κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει και συλλογή επιλεγμένων παρτίδων του, ώστε να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της προσφοράς του στο ελληνικό σκάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Βασίλης Κοτρωνιάς ήταν ο πρώτος Έλληνας παίκτης που αντιμετώπισε στα ίσα κορυφαίους παίκτες και τους υποχρέωσε να τον υπολογίζουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σκακιστές του διαμετρήματος των Short, Shirov και Topalov ζήτησαν τη συμβολή του στην προετοιμασία τους -και όχι μόνο στην Ινδική Άμυνα του Βασιλιά!
Κ. Κουρκουνάκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πως διαβάζει τα βιβλία κάποιος προφανώς είναι το θέμα (μιας και μπορεί να βρει κάποιος αρκετά στις μέρες μας...) και πιστεύω κυρίως στα βιβλία στρατηγικής το θέμα είναι να καταλαβαίνει αυτό που θέλουν να πούνε-μετά αν αναλύει και τις βαριάντες κάνει καλό σίγουρα.
Μία απορία που έχω είναι πως αν έχει νόημα να διαβάζει κάνεις τις απέραντες αναλύσεις που υπάρχουν σε κάποιες θέσεις-όπως στο κάρποβ-βιρτουόζο των φινάλε.
Διάβαζα την 1η παρτίδα, σε κάποιες θέσεις έχει αναλυτική ανάλυση-αξίζει άραγε να τις διαβάσει όλες μέχρι τέλους?
Απλά είναι κατανοητό ότι κάποιες θέσεις πάνω στην παρτίδα πρέπει να τις αναλύουμε καλά :)
Επειδή το θέμα είναι δύσκολο και απαιτεί χώρο, ας μου επιτραπεί να απαντήσω όταν γίνει η εκτενής σχετική ανάρτηση. Στο μεταξύ, θα περιοριστώ στην παρατήρηση ότι η μελέτη όλων των βαριαντών δεν είναι σκόπιμο να γίνεται στην πρώτη ανάγνωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως πιστεύω σε μερικές περιπτώσεις είναι και στη μόδα μερικές φορές και η "ελεύθερη" μελέτη, αρκεί να μην το παρακάνουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή...και αν παίζει κάποιος συνεχώς σε τουρνουά μπορεί σε κάποιο σημείο να διακρίνει τι τον βοηθάει παραπάνω για να εστιάσει την προσοχή του εκεί.
Αν έχεις χρόνο να αναλύεις αβέρτα, μπορείς να κατεβαίνεις "χτιστός" στα τουρνουά και να ιδρώνουν οι αντίπαλοι αρκετά... Μπετόν αρμέ που λέμε.
Για πολύ υψηλά επίπεδα μελέτης, δεν είμαι σίγουρος για να πω...
Όσον αφορά την σκακιστική μελέτη μέσω βιβλίων ή άλλων τρόπων (Η/Υ)
ΑπάντησηΔιαγραφήπρόσφατα εκδόθηκε το 'studying chess mmade easy' του Soltis.Περιέχει αρκετές πρακτικές συμβουλές για μια εποικοδομητική μελέτη,ενδιαφέροντα και θεματικά διαγράμματα αλλά δεν συνίσταται για ήδη δυνατούς παίκτες.
Και για να επανέλθω στο θέμα μας ένα πολύ διδακτικό κεφάλαιο για την άμυνα έχει γράψει ο Κέρες στο 'The art of the middlegame΄.Πολύ καλές αναλύσεις με παραδείγματα άμυνας απο Καπαμπλάνκα (για τον οποίο ο Κέρες ισχυρίζεται οτι δεν έχει εκτιμηθεί η αμυντική του ικανότητα),Λάσκερ,Πολουγκαέβσκι κ.α.
Αγόρασα το βιβλίο του Μαρίν.Φαίνεται τρομερό!
ΑπάντησηΔιαγραφή