Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Η βία είναι ανίσχυρη



Κείμενο του Άμος Οζ (*) στον Γκάρντιαν

*Ο Αμος Οζ είναι πολυβραβευμένος Ισραηλινός συγγραφέας και ιδρυτής του κινήματος «Ειρήνη τώρα».

Μετά τον πόλεμο των 6 ημερών το Ισραήλ έχει αποκτήσει εμμονή σχετικά με την χρήση στρατιωτικής βίας. Αλλά η Χαμάς είναι πρώτα απ'όλα μια ιδέα, και καμιά ιδέα δεν ηττήθηκε στο πεδίο της μάχης.

Για 2000 χρόνια οι Εβραίοι αντιλαμβάνομασταν την αποτελεσματικότητα της χρήσης βίας μέσω των μαστιγωμάτων στην πλάτη μας. Εδώ και μερικές δεκαετίες είμαστε ικανοί να εξασκούμε και εμείς τη δύναμή μας στους άλλους. Ωστόσο αυτή η ικανότητα, πολλές φορές μας μέθυσε. Ξανά και ξανά φανταζόμαστε οτι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη βία. Όπως λέει και η παροιμία, όποιος διαθέτει ένα μεγάλο σφυρί, βλέπει τα προβλήματα σαν καρφιά.

Τα χρόνια πριν απά την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους ένα μεγάλο μέρος του Εβραϊκού πληθυσμού της Παλαιστίνης δεν κατανοούσε τα όρια στην αποτελεσματικότητα της βίας και πίστευε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου. Ευτυχώς, τα πρώτα χρόνια της ζωής του Ισραήλ ηγέτες όπως ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν και ο Λεβί Εσκόλ αντιλαμβάνονταν αυτούς τους περιορισμούς και πρόσεχαν να μην τους υπερβαίνουν. Αλλά μετά τον πόλεμο των 6 ημερών του 1967, το Ισραήλ απέκτησε εμμονή με την βία. Το κυρίαρχο μότο είναι: ό,τι δεν μπορεί να το καταφέρει η βία, θα το καταφέρει η ακόμα μεγαλύτερη βία.

Ο Ισραηλινός αποκλεισμός της λωρίδας της Γάζας είναι ένα από τα προϊόντα αυτής της αντιμετώπισης. Πηγάζει από την λανθασμένη υπόθεση ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά, ή, πιο γενικά, το Παλαιστινιακό πρόβλημα, μπορεί να συντριβεί αντί να επιλυθεί.

Αλλά η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς είναι μια ιδέα. Μια απελπισμένη και φανατική ιδέα που βλάστησε πάνω στην ερήμωση και την απόγνωση πολλών Παλαιστινίων. Καμιά ιδέα δεν ηττήθηκε ποτέ από την βία-ο αποκλεισμός, ο βομβαρδισμός, η ισοπέδωση απο τις ερπύστριες των τανκς, οι θαλάσσιοι κομμάντος είναι ανίσχυροι. Για να νικήσεις μια ιδέα, θα πρέπει να προσφέρεις μια άλλη καλύτερη, κάποια που θα είναι πιο ελκυστική και πιο αποδεκτή. Για το Ισραήλ,ο μόνος τρόπος να παραγκωνίσει την Χαμάς θα ήταν να έρθει σύντομα σε συμφωνία με τους Παλαιστινίους, για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στην Δυτική Οχθη και την λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία ειρήνης με τον Mαχμούτ Αμπάς και την κυβέρνηση του, ούτως ώστε να περιορίσει την διαμάχη με τους Παλαιστινίους στο πρόβλημα της Γάζας. Κι αυτό θα επιλυθεί στο τέλος μόνο με την διαπραγμάτευση με την Χαμάς, ή, πιο λογικά, με το μόρφωμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Χαμάς με την Φατάχ του Αμπάς. Ακόμη κι αν καταλάβουμε άλλα εκατό πλοία στην πορεία τους προς τη Γάζα, ακόμα κι αν στείλουμε άλλες εκατό φορές τον στρατό μας εκεί, όσες φορές και να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό μας, την αστυνομία μας, τις μυστικές μας δυνάμεις, δεν θα λύσουμε το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ότι και εμείς, και οι Παλαιστίνιοι δεν ζούμε μόνοι σ' αυτόν τον τόπο. Δεν είμαστε μόνοι μας στην Ιερουσαλήμ, το ίδιο και οι Παλαιστίνιοι. Μέχρι όλοι μας, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, ν'αποδεχτούμε τις λογικές σύνέπειες αυτού του απλού γεγονότος,θα ζόυμε σ' ένα καθεστώς διαρκούς απομόνωσης, η Γάζα αποκλεισμένη απο τους Ισραηλινούς, το Ισραήλ να βιώνει την Αραβική πολιορκία.

Δεν παραγνωρίζω τη σημασία της ισχύος. Η στρατιωτική δύναμη είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ. Χωρίς αυτήν δεν θα επιβιώναμε μια μέρα. Αλίμονο στην χώρα που αψηφά την αποτελεσματικότητα της βίας. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, έστω και μια στιγμή ότι η ισχύς μας είναι αποτελεσματική μόνο προληπτικά, για να εμποδίσει την καταστροφή και την κατάκτηση του Ισραήλ και να προστατέψει την ζωή και την ελευθερία μας. Κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε βία, όχι προληπτικά, σε αυτοάμυνα, αλλά σαν ένα μέσο για να συνθλίψουμε προβλήματα και να εξαφανίσουμε ιδέες, θα οδηγήσει και σε άλλες καταστροφές σαν αυτή που καταφέραμε απέναντι απο τις ακτές της Γάζας σε διεθνή ύδατα, μόνοι μας.

Μετάφραση: Μέτοικος στη Νίσυρο

6 σχόλια:

  1. Εξαίσιο κείμενο, που δεν βλέπω να σχολιάζει κανείς από τους συνήθεις αντιδραστικούς. Πιθανότατα, λόγω έλλειψης επιχειρημάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απίθανο κείμενο!
    Δεν μπορείς να συντρίψεις την απόγνωση, ή μια ιδέα, με τη βία!
    μπορείς μέτοικε να παραθέσεις link με το αγγλικό κείμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1+1=27/6/10

    Αρκετά υποκειμενικό.
    Κοιτάξτε και αυτό
    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07/06/2010&id=170039

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οιαδήποτε τεκμηριωμένη άποψη απί του Μεσανατολικού, είναι (σχεδόν με τη βία) και υποκειμενική. Το αυτό ισχύει και για την άποψη του Chomsky (τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα), εξάλλου και ο ίδιος ποτέ δεν διεκδίκησε περγαμηνές αντικειμενικότητας για τις ευφυέστατες, αναλυτικότατες, αλλά ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ και βαθύτατα προβοκατόρικες θέσεις του. Το "προβοκατόρικες" να μην ερμηνευτεί σαν ψόγος- απλά του κου Τσόμσκι του αρέσει να προκαλεί (σχεδόν πάντοτε με ευγενή ελατήρια).
    O Amos Oz από την άλλη, ανήκει σε μία διαφορετική κατηορία διανοουμένων. Μερικές απόψεις του είναι πέρα για πέρα διφορούμενες (ούτε ψάρι, ούτε κρέας, όπως λένε οι Ρώσοι), αλλά εντούτοις είναι ευκόλως αναγνώσιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mετοικος στην Νισυρο8/6/10

    Παραλειψη μου.το λινκ υπηρχε σε μια προηγουμενη επικοινωνια με τον Γατο,αλλα ξεχασα να το συμπεριλαβω στο τελικο κειμενο..

    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010
    /jun/02/israel-force-impotent-hamas-idea

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή η θέση του Oz (το δικαίωμα του Ισραήλ στην- πως να την πω τώρα- αυτοάμυνα), δεν είναι καινοφανής. Παρότι επιδέχεται πολλές παρεμηνείες, τολμώ να πω ότι είναι και σωστή. Αλλά προφανέστατα ο "ποιητής" δεν είχε στο μυαλό του την άσκηση απροκάλυπτης, και παράλογης βίας, σαν αυτή που ασκεί το κράτος του Ισραήλ στα κατεχόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.