http://skakistiko.blogspot.com -Σκακι
Ελληνικο Σκακιστικο Ιστολογιο - Greek Chess Blog
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011
7ος Διεθνής Παράλληλος Διαγωνισμός 2011
Ο καθηγητής Πρινς, από το Μάνσεστερ της Αγγλίας, εισάγει σε έναν υπολογιστή μια σκακιστική σύνθεση δυο κινήσεων, με ελάχιστα κομμάτια. Ο «προϊστορικός» υπολογιστής του 1955 χρειαζόταν περίπου 15 λεπτά για να βρει το ματ στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Ένας καλός λύτης, ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Η Επιτροπή της FIDE για το Καλλιτεχνικό Σκάκι WFCC (World Federation for Chess Composition) προκηρύσσει τον 7ο Διεθνή Παράλληλο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα και ώρα στις χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή Η ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής για την Αθήνα είναι η Κυριακή 23 Ιανουαρίου, 10:30 ώρα Ελλάδας, στην αίθουσα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Λεωφ. Συγγρού 25, 4ος όροφος.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο τμήματα: το πρώτο προορίζεται για έμπειρους λύτες και τα αποτελέσματα μετρούν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης. Το δεύτερο τμήμα απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους λύτες, θα περιλαμβάνει ευκολότερα προβλήματα και τα αποτελέσματα δεν θα μετρήσουν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης. Και τα δύο τμήματα θα είναι δύο γύρων με έξι (6) προβλήματα προς λύση στον κάθε γύρο (δηλ. ένα ορθόδοξο 2 κινήσεων, ένα ορθόδοξο 3 κινήσεων, ένα ορθόδοξο πολλών κινήσεων, μία σπουδή, ένα βοηθητικό και ένα αντίστροφο ανά γύρο).
Ο χρόνος σκέψης για κάθε γύρο είναι δύο (2) ώρες, ενώ προβλέπεται διάλειμμα μισής ώρας μεταξύ τους. Η κατάταξη θα γίνει με βάση τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει κάθε λύτης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεύτερο κριτήριο είναι ο συντομότερος χρόνος. Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Ελλάδα έχει η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ.
Για κάθε χώρα έχει ορισθεί από την WFCC ένας «τοπικός» διοργανωτής (local controller), για την Αθήνα ο Γιάννης Γαρουφαλίδης και για την Πάτρα ο Τάσος Αλεξάνδρου.
Η κατάταξη των λυτών θα είναι ατομική, δεν προβλέπεται κατάταξη χωρών. Τα αποτελέσματα των λυτών (στο κύριο τμήμα) θα συνυπολογιστούν με αυτά του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, για την κατάρτιση της εθνικής ομάδας, η οποία θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης τον Aύγουστο, στην Ιταλία.
Υποβολές συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011. Υπάρχει αριθμητικό όριο 30 συνολικά συμμετοχών (συμπεριλαμβάνονται και τα δύο τμήματα) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Υπεύθυνος: Γιάννης Γαρουφαλίδης, τηλ (πρωί) 210-9614422, 693-8792281
Email: ggaroufalidis@yahoo.gr
***Για να μην μην μείνουμε αποκλειστικά στην ανακοίνωση της επιτροπής καλλιτεχνικού σκακιού, επέλεξα τρία ωραία ορθόδοξα σκακιστικά προβλήματα. Οι λύσεις είναι όπως πάντα, ευπρόσδεκτες στα σχόλια. Το τεσσάρι του Popandopoulo το βρίσκω αριστουργηματικό:
Frank Melville TEED, La Presse, 1897
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις (#2)
George HUME, Brighton Guardian, 1881
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 3 κινήσεις (#3)
Avenir POPANDOPOULO, Vecherni Leningrad, 1977
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 4 κινήσεις (#4).
Δυάρι
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άσπρο πιονάκι g6 λέει ότι κρατάει το f7 για την περίπτωση που πλησιάσει ο μαύρος βασιλιάς στο f6. Αποσύρεται η λευκή βασίλισσα από τα εγκόσμια και μετά δίνει τρία ματ από την μεγάλη διαγώνιο.
Τριάρι
Έχει μια πρώτη κίνηση που δεν την ξεχνάς ποτέ και απειλεί να παίξει 2.Qa7 . Εύκολα αντιμετωπίζεται η αντίδραση του μαύρου βασιλιά, όμως το πονηρό πιονάκι a2 μπορεί να κόψει με ιπποπροαγωγή, οπότε ξυπνάει και ο λευκός ίππος.
Τεσσάρι
Αν πάει αμέσως 1.Kh8 με απειλή 2.g8=S# εμποδίζεται με Be5, g1=Q/R . Ξεκινάει λοιπόν άλλο σχέδιο για να κάνει πρώτα υποπροαγωγή ο μαύρος και μετά δημιουργείται το φράγμα στην διαγώνιο e5-h8.
Ίσως να είναι ευκολότερος ο φετινός διαγωνισμός, γιατί ακούσαμε στο Παγκόσμιο της Κρήτης ότι αποσύρεται ο προβληματοθέτης που μας ρήμαξε τα τελευταία χρόνια.
Το 4αρι το βρηκα πριν δω τις βοηθειες στο παραπάνω σχόλιο και ειναι πραγματικα πανέμορφο! Απλά απολαύστε το!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο πρωτο προβλημα η κινηση ειναι 1. Βα7!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, είναι όντως αυτή η κίνηση στο δυάρι. Σχετικά εύκολο. Ήταν άλλωστε και το μόνο που έλυσα κανονικά, καθώς τα άλλα δύο τα ήξερα. Του Hume είναι κλασικό, ενώ του Popandopulo (αριστουργηματικό όντως, όπως άλλωστε και οι περισσότερες συνθέσεις του) το ήξερα επίσης (έχω αρχείο με "σχεδόν" όλες τις συνθέσεις του Παπαδόπουλου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κάνει πριν από είκοσι- τόσα χρόνια μία διασκευή σε ένα πεντάρι του Popandopulo, με βελτιωμένο περιεχόμενο, και περίσσότερες κινήσεις (εφτά). Δεν το έχω δημοσιεύσει πουθενά, γιατί δεν έχω βρει (...ακόμη) τρόπο να διορθώσω ένα "dual" στην τρίτη κίνηση, που δεν καταστρέφει τις τελικές λύσεις, αλλά κάνει το πρόβλημα άχρηστο για διαγωνισμό σύνθεσης.
Πολύ μεγάλος ο Popandopulo, και όχι μόνο σαν προβληματιστής (ήταν και από τους κορυφαίους επιστήμονες της εποχής του, τα συγγράμματά του στην φυσικοχημεία θεωρούνται ακόμη αναφοράς).
@PFREN
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ οι καλές συνεργασίεεεες!
Χρόνια λέμε (δες εδώ) ότι με τις συνεργασίες των συνθετών γινόμαστε όλοι λίγο καλύτεροι. Στείλε το να δούμε αν και πώς βελτιώνεται. Αν έχεις και κάποιο εντελώς δικό σου, ακόμα καλύτερα.
To 4αρι μα το Θεο ειναι το μοναδικο που ελυσα,και μαλιστα σε χρονο ρεκορ
ΑπάντησηΔιαγραφή(15 δευτερα) χωρις να δω τη βοηθεια..Αν το καλοσκεφτεις ειναι μονο μια μοναδικη βαριαντα,τα φορσε που λεμε και κανει ματ που δε σωζεται..To 3αρι το κατεστρεψα,νομιζα
πως η σωστη κινηση ειναι Ββ2,και το 2αρι το ελυσα αφου ειδα τη βοηθεια..
Ενταξει,παραδεχομαι πως το ματ στο 4αρι ειναι ομορφο αλλα σε παρτιδα ρεζερβε 98% θα το βρισκα,διοτι για τετοια θα εψαχνα σε τετοια θεση!!Το 2% ειναι για αν ειχα κουραστει τοσο πολυ ετσι ωστε να μην μπορω να μετρησω 4 κινησεις φορσε!
Ποια είναι η λύση του 4σαριού?
ΑπάντησηΔιαγραφή4αρι(Προσοχη!:ακολουθει λυση για οσους θελουν να τη δουν)
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Πζ3 (Απειλωντας 2.Πθ3#)
1. ... η1=Ι(μοναδικη αμυνα)
2.Πζ6+!! ηχζ6
3.Ρθ8! με 4.η8=Ι#