Του Κοσμά Κέφαλου
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις, διατηρώντας την φυσιογνωμία της, με τις παλιές ταμπέλες και τα τσιγκέλια!
Ο ενθουσιασμός και η χαρούμενη διάθεση των λιλιπούτειων σκακιστών ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σκακιστικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42), ενταγμένο σε ένα γιορταστικό τριήμερο για τα 2 και πλέον χρόνια λειτουργίας της Παλιάς Αγοράς ως πολυπολιτιστικό κέντρο.
Αναπαραστάθηκαν σε σκακιέρα δαπέδου, από ανθρώπους - σκακιστικές φιγούρες, προβλήματα του Νίκου Περγιάλη, φινάλε σπουδαίων παρτίδων (Λετελιέ – Φίσερ 1960, Ταλ – Τρίνγκοφ 1964), τις οποίες επέλεξε ο μετρ Σπύρος Ιλαντζής, καθώς και βίντεο, «ματ σε 5», που δημιούργησε ο Βασίλης Κανελλόπουλος.
Η εκδήλωση περιλάμβανε θεατρικούς διαλόγους, εμπνευσμένους από τις κινήσεις των κομματιών, που έγραψαν η Ειρήνη Κεντρωτά και ο Αλέξανδρος Αλεξόπουλος, καθώς και τραγούδια που συνόδευαν τα σκακιστικά προβλήματα του «έσχατου ρεμπέτη» Νίκου Περγιάλη. Τραγούδησε ο ίδιος και τον συνόδευε, με κλασικό, τρίχορδο μπουζούκι ο Λεωνίδας Κιούσης.
Η 12χρονη Αλεξάνδρα έπαιξε και τραγούδησε για τις…«χαμένες βασίλισσες». Πίσω η Τζίνα Αποστολοπούλου
Ο Βασίλης Κανελλόπουλος, έμπειρος και ικανός σκηνοθέτης, αξιοποίησε στο έπακρο το διαθέσιμο υλικό, στηρίχθηκε σε άτομα με εμπειρία, όπως η Τζίνα Αποστολοπούλου και η Μαρία Περρή, αλλά και σε ανθρώπους που μπήκαν με ενθουσιασμό σε ένα χώρο πρωτόγνωρο γι΄ αυτούς, όπως ο Φάνης, η Ελένη, ο Ανδρέας, ο Βασίλης, ο Αλέξανδρος, η Δέσποινα, η Φωτεινή, η Ελισάβετ, η Χρυσούλα, ο Σταμάτης, η Μαρία, ο Ισίδωρος και η 12χρονη Αλεξάνδρα που –σε κάποια θυσία ντάμας- τραγούδησε για τις… «χαμένες βασίλισσες». Έξω από την σκακιέρα, με αθόρυβη και δημιουργική δουλειά, ο Δημήτρης Χαλάτσης και η Εύα Μπόγρη, οι οποίοι απαθανάτισαν με τον φωτογραφικό τους φακό την εκδήλωση.
Η επόμενη σκακιστική γιορτή στην Παλαιά Αγορά, την οποία ο Δήμος ήθελε να κατεδαφίσει για να φτιάξει πάρκινγκ, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση κατοίκων και πολλών φορέων, προγραμματίζεται για τον Μάιο.
Μια φιλότιμη προσπάθεια για αναπαράσταση παρτίδας σκακιού με ζωντανές φιγούρες έγινε με την πρωτοβουλία μου πέρσι στο 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας. Μαζί με τα παιδιά υλοποιήσαμε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο "από το Ζατρίκιο στο Σκάκι". Ηταν άλλη μια προσπάθεια να ¨μπει" το σκάκι στα σχολεία και να έρθουν σε επαφή μαζί του και παιδιά που δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό. Αναλυτικά καθώς και φωτογραφίες στο http://www.sms-elefsinas.gr/EKDILOSEIS/ZONTANI_PARTIDA.htm
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίτσας Δημήτρης