http://skakistiko.blogspot.com -Σκακι
Ελληνικο Σκακιστικο Ιστολογιο - Greek Chess Blog
Σάββατο 24 Απριλίου 2010
Ο Σαμουήλ-Ερρίκος Νυκτοπάτης επιλέγει
O ρωσο-αμερικανός συγγραφέας της "Λολίτας" Βλαντίμιρ Ναμπόκωφ (1899-1977) ασχολήθηκε και με τη σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων.
25. Eidem F, Dagbladet, 1958
Ματ σε 2 κινήσεις (#2)
26. Marasoglou N, Ellinika Skakistika Hronika, 1972
Ματ σε 2 κινήσεις (#2)
27. Dehler O, Sydsvenska Dagbladet, 1913
Ματ σε 3 κινήσεις (#3)
28. Kubbel L, Schachmaty w SSSR, 1940
Ματ σε 3 κινήσεις (#3)
29. Nabokov V, "Speak, Memory", 1951
Ματ σε 3 κινήσεις (#3)
30α. Adabashev Μ, "64", 1938
Ο λευκός ανακαλεί (παίρνει πίσω) την τελευταία του κίνηση και κάνει ματ σε μία (-1 #1)
Στα προβλήματα ανάκλησης (retractors), η εκφώνηση ζητεί να ανακληθούν (να παρθούν πίσω) κάποιες τελευταίες κινήσεις. Παράδειγμα: http://i43.tinypic.com/28bhg5e.jpg . Ο λευκός ανακαλεί (παίρνει πίσω) την τελευταία του κίνηση και κάνει ματ σε μία. Λύση: ο λευκός ανακαλεί την κίνησή του 1.ε5:ζ6 ep (η τελευταία κίνηση του μαύρου ήταν 0...ζ7-ζ5) και παίζει 1.ε7-ε8Β#.
30β.
Ο λευκός ανακαλεί (παίρνει πίσω) την τελευταία του κίνηση και κάνει ματ σε μία (-1 #1)
30γ.
Ο λευκός ανακαλεί (παίρνει πίσω) την τελευταία του κίνηση και κάνει ματ σε μία (-1 #1)
30δ.
Ο λευκός ανακαλεί (παίρνει πίσω) την τελευταία του κίνηση και κάνει ματ σε μία (-1 #1)
Οι λύσεις της προηγούμενης ανάρτησης:
Πρόβλημα 19 (d' Orville 1842, #2): 1.Πδ5 Ρ:δ5 2.Βδ4#.
Πρόβλημα 20 (Loyd 1859, #2): 1.Βα1 ~ 2.Βθ8#. Το δικαίωμα του ροκέ έχει χαθεί.
Πρόβλημα 21 (Speckmann 1971, #2): 1.Αγ2 (α) 1..Ρθ6 2.Ιζ4#. (β)
1...Ρη8/α1Β/α1Α 2.Ιε7#. (γ) 1...α1Ι 2.Βθ8#. (1.Ιε7?? - απειλεί 2.Αγ2#
- α1Ι!).
Πρόβλημα 22 (Hannemann 1955, =3): 1.Αε8 Ρθ7 2.Αζ7 (α) 2...Ρθ8 3.Ρη6 =,
(β) 2...Ρθ6 3.Αη6 =.
Πρόβλημα 23 (Surkov 2004, s#2):
(α) 1.ζ8Β+ Ρθ7 2.Βθ6+ Β:θ6#.
(β) 1.ζ8Π+ Ρθ7 2.Πθ6+ Β:θ6#.
(γ) 1.Βζ6+ Ρθ7 2.Βθ6+ Β:θ6#.
(δ) 1.Πη8+ Ρθ7 2.Βθ6+ Β:θ6#.
(ε) 1.Βθ7+ Ρ:θ7 2.Πθ6+ Β:θ6#.
Πρόβλημα 24 (Glaß 1979, ser=3): 1.α8Π 2.Πθ8 2.ζ8Π =.
Στο 25 βρήκα: 1. δ8=Ι Ρη6 2. ζ8=Ι ματ. Πολύ ωραίο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε κύριε Νυκτοπάτη!
ΑπάντησηΔιαγραφή30α) Αντί 1.c2-c4 1.d4-d5#
ΑπάντησηΔιαγραφή30β) Αντί 1.b4xc5 1.d5xc6#
30γ) Αντί 1.b5xc6 1.d6-d7#
30δ) Αντί 1.c6-c7 1.d7-d8=N#
27)1.Nf4
ΑπάντησηΔιαγραφή28)1.a8=B
Στο ιστολόγιο του Αλκίνοου διαβάζω:
ΑπάντησηΔιαγραφή“Στους διαγωνισμούς λύσης, στα ορθόδοξα προβλήματα, δεν χρειάζεται να γραφτεί η τελευταία απάντηση των μαύρων και η τελευταία κίνηση των λευκών που δίνει το ματ. (Για παράδειγμα, στα δυάρια αρκεί να γραφτεί το κλειδί)”.
Με άλλα λόγια, οι απαντήσεις «1.Nf4» στο τριάρι 27 και «1.a8=B» στο τριάρι 28, προσωπικά μου φτάνουν και μου περισσεύουν, για μένα είναι πασιφανές ότι ο λύτης έχει βρει την απάντηση. Όμως, εγώ είμαι ιδιώτης, δεν είμαι κριτής, και δεν είμαι βέβαιος ότι τέτοιες απαντήσεις βαθμολογούνται με το 100% της δυνατής βαθμολογίας σε έναν διαγωνισμό.
Θα μπορούσε κάποιος έμπειρος λύτης ή κριτής να μας διαφωτίσει;
Για να βαθμολογηθεί πλήρως για το Νο.27 ο λύτης πρέπει να γράψει τις 2 βαριάντες μέχρι τη 2η κίνηση:
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Nf4 Ka5 2.Nd5, 1...Ka3 2.Nd3
Για το Νο.28 1.a8=B K~ 2.c8=Q είναι αρκετό, εφόσον όλες οι κινήσεις του μαύρου βασιλιά έχουν την ίδια απάντηση από τα λευκά.
Το Νο.30 είναι ωραιότατο πρόβλημα, από τις κλασσικές δημιουργίες. Πολύ καλή επιλογή.
Γενικά στα ορθόδοξα προβλήματα n κινήσεων (δηλ. παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε n κινήσεις) ο κανόνας είναι ότι η λύση θεωρείται σωστή αν γραφεί μέχρι και τη n-1 κίνηση των λευκών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι στα δυάρια αρκεί να γραφεί μόνο η πρώτη κίνηση σωστά ώστε ο λύτης να πάρει το άριστα της βαθμολογίας.
Στα τριάρια πρέπει να γραφούν όλες οι βαριάντες της λύσης μέχρι και τη 2η κίνηση των λευκών, στα 4αρια μέχρι την 3η κίνηση των λευκών κ.ο.κ.
Εκτός από τα δυάρια, όπου, είπαμε, αρκεί μόνο να γράψει κανείς το "κλειδί" δηλ. την πρώτη κίνηση, στα υπόλοιπα προβλήματα βαθμολογείται συνήθως:
α) Το κλειδί
β) Η απειλή (αν υπάρχει) που δημιουργεί το κλειδί
γ) Κάθε πλήρης βαριάντα (δηλ. μέχρι τη n-1 κίνηση) της λύσης.
Η βαρύτητα της βαθμολογίας σε κάθε ένα από τα α), β) και γ) εξαρτάται από τον προβληματοθέτη και το τι αυτός θεωρεί πιο σημαντικό σε κάθε πρόβλημα.
Έτσι π.χ. σε ένα τριάρι με τρεις βαριάντες, μπορεί το κλειδί να παίρνει ένα βαθμό, η απειλή άλλον ένα ενώ κάθε σωστή βαριάντα από έναν (σύνολο 5 που είναι συνήθως το άριστα για ένα πρόβλημα).
Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά τον Καλοπροαίρετο για την εξαιρετική του πρωτοβουλία. Η ιδέα για εκ περιτροπής αποστολή προβλημάτων και μίνι διαδικτυακούς διαγωνισμούς λύσης είναι πολύ καλή. Αν υπάρχουν και άλλοι πρόθυμοι το συζητάω.
Να ευχαριστήσω επίσης για το γεγονός ότι με συγκαταλέγετε στους καλούς και ισχυρούς λύτες... Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι ο χαρακτηρισμός αυτός ταιριάζει μόνο στον Κώστα Πρέντο που είναι λύτης διεθνούς κλάσης και κατόπιν στους Ανδρέα Παπασταυρόπουλο και Νίκο Μενδρινο οι οποίοι γνωρίζω ότι προπονούνται συστηματικά και είναι πράγματι αξιόλογοι λύτες με αξιοπρεπή διεθνή αποτελέσματα. Οι υπόλοιποι (από τους οποίους ζητώ συγνώμη αλλά, δυστυχώς, μιλάνε τα αποτελέσματά μας - ελπίζω να μη παρεξηγηθώ τους θεωρώ όλους φίλους μου - έτσι Παναγιώτη? :-)) είμαστε από μέτριοι και κάτω... Αλλά, όπως και σε πολλά και σημαντικότερα πράγματα στην Ελλάδα στους "τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος".
Καλά, θα πει κανείς, τώρα με έπιασε η πρεμούρα για αυτοκριτική; Όχι, απλά, επειδή σε όλη αυτή την κουβέντα που ξεκίνησε με το καλλιτεχνικό γίνεται συχνά αναφορά στους "καλούς λύτες" στη χώρα μας (μεταξύ των οποίων τακτικά συμπεριλαμβάνεται και η αφεντιά μου) ήθελα να βάλω τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Θέλω να πω, μη νομίσει κανείς ότι για να μας συναγωνιστεί θα πρέπει να μελετήσει ατελείωτες ώρες κτλ κτλ. Αντιθέτως θα έλεγα. Λύστε κανένα δυάρι ή τριάρι στη Ελευθεροτυπία και τα Νέα, ή ακόμη καλύτερα, τα προβλήματα που θέτει ο Καλοπροαίρετος και είστε έτοιμοι να μας πάρετε τα "σκήπτρα" :-) !
Δυστυχώς η σκακιστική στήλη των ΝΕΩΝ, πολύ αξιόλογη βεβαίως, αλλά σπάνια βάζει σκακιστικά προβλήματα, προτιμάει τους συνδυασμούς :(
ΑπάντησηΔιαγραφήOK, δοκιμάστε τότε και το Έθνος όπου ο Χρήστος Πιλάλης δημοσιεύει τακτικά προβλήματα :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μην αδικούμε πάντως κανέναν, είναι αλήθεια ότι όλες οι σκακιστικές στήλες των εφημερίδων (σημερινές και παλαιότερες) φιλοξενούν/ούσαν συχνότερα ή σπανιότερα -δεν έχει σημασία- προβλήματα.
Να υπενθυμίσω πως υπάρχει και η εξαιρετική ονλάιν βάση προβλημάτων yacpd με χιλιάδες προβλήματα και τις λύσεις τους, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς.
ΑπάντησηΔιαγραφή@καλοπροαίρετος
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι αυθεντία, γράφω όσα νομίζω ότι είναι σωστά, αφού κάνω πρώτα και ένα μικρό ψάξιμο σε διάφορες πηγές, συνήθως διαδικτυακές.
Παρά τις προσπάθειές μου να είναι σωστά όσα γράφω, κάποια (λίγα!) λαθάκια ή αβλεψίες έχουν διορθωθεί από προσεκτικούς αναγνώστες, τους οποίους και έχω ευχαριστήσει.
Το συγκεκριμένο ερώτημά σου μπορεί να απαντηθεί ως εξής :
Στα ορθόδοξα (#n) μπορείς να παραλείψεις τις τελευταίες δύο ημικινήσεις. Αν τις γράψεις, δεν είναι λάθος, απλά χάνεις χρόνο.
Στα υπόλοιπα είδη προβλημάτων χρειάζεται να γραφτούν όλες οι κινήσεις, εκτός αν ο κριτής του αγώνα ορίσει διαφορετικά (πχ δεχτεί να μη γραφτούν οι τελευταίες δυό ημικινήσεις σε αντίστροφα προβλήματα).
Αν χρειάζεσαι κάποια άλλη διευκρίνηση, είμαι στην διάθεσή σου.
@Σ.Ε.Νυκτοπάτη
Συνεχίζει να είναι ωραία η επιλογή προβλημάτων. Μου αρέσει που επεκτείνεσαι σε είδη προβλημάτων που δεν μπαίνουν σε διαγωνισμούς. Ευχαριστούμε για όλα.
Μικρή βοήθεια στους λύτες για το πρόβλημα του Ναμπόκοφ : Η βασίλισσα μπορεί να περιορίσει τον bK στην άκρη της σκακιέρας και μια και δυο φορές!
Μιας που δεν έχουν απαντηθεί ακόμα:
ΑπάντησηΔιαγραφή26) 1.Qe2
29) 1.Qh7 Kb8 Rxa3. Αν 1..a2 2.Qb1.
Για το πρόβλημα 20, το Rybka (depth 59), ακόμα νομίζει ότι ο λευκός έχει ματ σε 5, και όχι σε 2....κουράγιο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον επειδή υποθέτει ότι ο μαύρος μπορεί να κάνει ροκέ. Πρέπει κατά την κατασκευή της θέσης να πει κάποιος στον υπολογιστή ότι δεν επιτρέπεται το ροκέ.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ SirJohn
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ, αυτό μου είχε διαφύγει...
Χρησιμοποίησα το Tarrasch Chess GUI..
Πάντως για λύση προβλημάτων, πολύ καλύτερα από τα προγράμματα "κανονικού σκακιού" είναι τα εξειδικευμένα προγράμματα προβλημάτων. Δείτε λίγο το Problemist http://pagesperso-orange.fr/problemiste/. Στην ίδια σελίδα υπάρχουν και χιλιάδες προβλήματα για "κατέβασμα".
ΑπάντησηΔιαγραφή@Σκυριανόγλου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά βρε, δεν είπες και κανένα ψέμα. Εξάλλου όποιος θέλει να δει τα Έλο του καλλιτεχνικού τα βρίσκει εδώ: www.sci.fi/~stniekat/pccc/
Εκεί που λέει βέβαια rating lists, αν και δεν περιλαμβάνουν το Sunningdale.
ΣΤΟ 26 1.Βε2
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΣΙΝΟΣ
ΣΤΟ 27 1.Ιζ4-Ρα5 2.Ιδ5-Ρα6 3.Ββ6+ ματ ΄Η 2....-Ρα4 3.Ββ4+ ματ 'Η 1....-Ρα3 2.Ιδ3-Ρα4 3.Ββ4+ ματ 'Η 2....-Ρα2 3.Ββ2+ ματ.
ΑπάντησηΔιαγραφή