Στην 8η παρτίδα, μετά το άνοιγμα ο Τοπάλοβ απέκτησε πολύ καλύτερη θέση. Είναι όμως σίγουρο πως δεν συνέχισε με ακρίβεια, με αποτέλεσμα ο Ανάντ να οδηγήσει την παρτίδα σε φινάλε ετερόχρωμων αξιωματικών με πιθανότερο αποτέλεσμα την ισοπαλία. Σε θέση όπου φαινόταν πως θα διασώσει το μισό βαθμό, κουρασμένος ασφαλώς από την πίεση που ένιωθε σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας έπαιξε 54...Bc6??? και εγκατέλειψε μερικές κινήσεις αργότερα. Η εγκατάλειψη θεωρήθηκε πρόωρη, αν και ο λευκός είχε καθαρή συνέχεια νίκης. Δεν επρόκειτο για παρτίδα πολύ υψηλού επιπέδου. Απομένουν 4 παρτίδες και πιθανά λάθη από εδώ και πέρα θα είναι απολύτως καθοριστικά για την τελική έκβαση της αναμέτρησης. Σήμερα είναι ημέρα ξεκούρασης και η 9η παρτίδα θα παιχτεί την Πέμπτη.
Topalov - Anand, WCh Sofia 2010 (8), (Slav, D17)
1.d4 d5 2.c4 c6 3.Nf3 Nf6 4.Nc3 dxc4 5.a4 Bf5 6.Ne5 e6 7.f3 c5 8.e4 Bg6 9.Be3 cxd4 10.Qxd4 Qxd4 11.Bxd4 Nfd7 12.Nxd7 Nxd7 13.Bxc4 Rc8 14.Bb5 a6 15.Bxd7+ Kxd7 16.Ke2 f6 17.Rhd1 Ke8 18.a5 Be7 19.Bb6 Rf8 20.Rac1 f5 21.e5 Bg5 22.Be3 f4 23.Ne4 Rxc1 24.Nd6+ Kd7 25.Bxc1 Kc6 26.Bd2 Be7 27.Rc1+ Kd7 28.Bc3 Bxd6 29.Rd1 Bf5 30.h4 g6 31.Rxd6+ Kc8 32.Bd2 Rd8 33.Bxf4 Rxd6 34.exd6 Kd7 35.Ke3 Bc2 36.Kd4 Ke8 37.Ke5 Kf7 38.Be3 Ba4 39.Kf4 Bb5 40.Bc5 Kf6 41.Bd4+ Kf7 42.Kg5 Bc6 43.Kh6 Kg8 44.h5 Be8 45.Kg5 Kf7 46.Kh6 Kg8 47.Bc5 gxh5 48.Kg5 Kg7 49.Bd4+ Kf7 50.Be5 h4 51.Kxh4 Kg6 52.Kg4 Bb5 53.Kf4 Kf7 54.Kg5 Bc6 55.Kh6 Kg8 56.g4 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ
Χρήσιμα site:
http://www.anand-topalov.com/ (επίσημο site)
http://www.chessclub.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια. Απαιτείται συνδρομή στο σέρβερ, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό για 2 εβδομάδες. Η πληρέστερη αναμετάδοση στο ίντερνετ, κατά τη γνώμη μου)
http://www.chessdom.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια)
http://www.grivaschess.com/ (σχολιασμός των παρτίδων, 2 ώρες μετά τη λήξη τους, από το Στράτο Γρίβα)
http://www.chessvibes.com/ (ανταποκρίσεις και βίντεο)
***Το βίντεο με το ρεπορτάζ της προηγούμενης (7ης) παρτίδας
Eίναι προφανές ότι ο Ανάντ δεν είδε καθόλου το πλάνο νίκης του λευκού στο τέλος με το τζούγκζβανγκ Αη7, η5, η6 και Ρxη6. Αλλιώς φυσικά θα έπαιζε το 54...Αδ3 ώστε να αμύνεται στη διαγώνιο β1-θ7.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε το 54...Αγ6?? δεν είναι "πατάτα" της στιγμής αλλά κακή άμυνα συνολικά στο τέλος (κάτι που όπως είπα και σε άλλο ποστ είναι αναπόφευκτο σε τέτοια φινάλε όπου ο αμυνόμενος έχει και περιορισμένο χρόνο).
Το πλάνο με τον Αξιωματικό στη διαγώνιο β1-θ7 και τη μεταφορά του Ρ στο δ7 μπορούσε να παιχτεί πολλές κινήσεις πριν και όπως φάνηκε ήταν τελικά το μοναδικό σχέδιο σωτηρίας. Υποθέτω πως ο Άναντ το είχε δει και ήταν σίγουρος ότι αυτό κρατούσε θα το είχε παίξει από την αρχή, όταν είχε την ευκαιρία. Όσο καθυστερούσε αυτή την αναδιάταξη κάποιοι υποψιαστήκαμε ότι δεν το έχει δει. Όπως και να έχει ο Τοπάλοβ αν συνέχιζε σωστά στο μέσον θα είχε κερδίσει πιο εύκολα όπως όλα δείχνουν και έτσι μπορούμε να πούμε πως το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ δίκαιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα είναι δίκαιο από τη στιγμή που έστησε ο Anand. Στο επίπεδο αυτό δεν υπάρχουν έννοιες όπως ήμουν άτυχος ή τυχερός κτλ...απλά ο Anand ας πρόσεχε κι ας μην έστηνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως Γιώργο είναι αστείο να λες ότι είναι αναπόφευκτο σε τέτοιο φινάλε να μην κάνει λάθος ο αμυνόμενος, δεν ήταν και καμιά δύσκολη άμυνα, αρκετοί παίχτες εδώ μέσα πιστεύω θα κρατούσαν με άνεση ισοπαλία
Δεν ξέρω αν είναι αστείο ή όχι, πάντως ο Ανάντ (που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής) δεν είδε την ιδέα Αη7, η5, η6 και έχασε. Τώρα αν το έβλεπες εσύ, αντί του Ανάντ, δεν θα το μάθουμε ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμβαίνει και στους καλύτερους. Καμιά φορά ακόμα και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές συμβαίνει να παραβλέψουν κάτι που ένας παίχτης δυναμικότητας 2100-2200 βλέπει πολύ εύκολα. Δεν είναι ο κανόνας, αλλά όπως φαίνεται συμβαίνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς και κάποιοι θα έβλεπαν την ιδέα και θα έβρισκαν την άμυνα. Δεν ήταν κάτι που δεν φαινόταν με τίποτα. Απλά σε μεγάλο αριθμό παρτίδων, επειδή ο Ανάντ είναι παγκόσμιος πρωταθλητής, θα έβρισκε περισσότερες άμυνες από τον καθένα μας σε αντίστοιχες θέσεις. Επειδή, όμως, δεν βρήκε την συγκεκριμένη, δεν σημαίνει πως ήταν αναπόφευκτο και δεδομένο ότι τελικά δεν θα την βρει. Για να μην τρελαθούμε κιόλας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός είναι και ο τρόπος που έπαιξαν σε όλες τις παρτίδες και οι δύο με τα λευκά,εκτός της πρώτης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ελάχιστο ρίσκο πίεσαν τους αντιπάλους και περίμεναν να συμβεί σε κάποια στιγμή το λάθος.
To φινάλε αυτό, από τη στιγμή που βγήκε στη σκακιέρα, σε 10 παρτίδες ο μαύρος θα το χάσει τουλάχιστον τις 7. Τις άλλες 3 (μπορεί) να γίνει νούλα. Υπάρχουν τόσοι παράγοντες όπως η τετράωρη κούραση, το στρες, ο χρόνος, η ψυχολογική πίεση του να είσαι "από
ΑπάντησηΔιαγραφήκάτω" επί 30 κινήσεις, κτλ, που είναι αδύνατο να μη κάνεις κάποιο λάθος με τα μαύρα.
Άλλο το σκάκι των θαμώνων των μπλογκς (καναπές, rybka, online GM σχoλιαστές, κτλ) και άλλο αυτό πάνω στη σκακιέρα.
7/10??? Εγώ θα έλεγα ότι ο Anand έτυχε στην περίπτωση του 1-2% που ένας παίχτης τέτοιου επιπέδου μπορεί να χάσει αυτό το φινάλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου θυμίζει το φινάλε πιονιών Τοπάλοβ-Κασπάροβ 1-0, στο Λινάρες 2005, η οποία ήταν και η τελευταία επίσημη παρτίδα του Κασπάροβ. Το φινάλε ήταν φυσικά νούλα αντικειμενικά αλλά ήθελε ακρίβεια από τα μαύρα. Έχασε ο Κασπάροβ και πάλι άρχισαν όλοι στα φόρουμς, τον άσχετο, εμείς θα το κάναμε νούλα, κτλ, κτλ. Τα ίδια και τα ίδια, κουβέντα να γίνεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧοντρά λάθη αυτού του επιπέδου ή και ακόμα χειρότερα μπορεί να βρει κανείς σε κάθε ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ενδεικτικά αναφέρω το εύκολο ματ που δεν μπόρεσε να δει ο Topalov στην 2η παρτίδα του ματς εναντίον του Kramnik το 2006, καθώς και τον απλό συνδυασμό που παρέβλεψε ο Kramnik στην 5η παρτίδα του ματς με τον Anand το 2008. Ίσως όχι συμπτωματικά, και στις δύο περιπτώσεις ο παίκτης που διέπραξε το λάθος έχασε όχι μόνο την παρτίδα, αλλά και το ματς συνολικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανάλυση των αιτίων παρόμοιων λαθών δεν είναι καθόλου εύκολη. Για παράδειγμα, υπάρχουν φαινομενικά αίτια τα οποία όμως δεν είναι πραγματικά, αλλά λειτουργούν μόνο ως καταλύτες, π.χ. η κούραση. Το λάθος πραγματοποιείται λόγω λανθασμένης σκέψης και η κούραση διευκολύνει την παραγωγή λανθασμένων σκέψεων. Ανάλογο ρόλο παίζει και η πίεση χρόνου, δηλαδή δεν δημιουργεί λάθη η ίδια, αλλά διευκολύνει την παραγωγή λαθών.
Ένα πράγμα που συχνά παραβλέπουμε είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως οι παίκτες, ακόμα και οι εντελώς κορυφαίοι, κάνουν πολλές λανθασμένες σκέψεις στη διάρκεια της παρτίδας. Συνήθως όμως τις διορθώνουν προτού παίξουν την κίνηση στη σκακιέρα και έτσι αυτές οι λανθασμένες σκέψεις δεν αποκαλύπτονται στους θεατές (μερικές φορές μόνο παρουσιάζονται σε μεταγενέστερα ειλικρινή σχόλια). Με αυτό το φαινόμενο είχα ασχοληθεί σε παλιότερη διάλεξη στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ, με θέμα «η Ψυχολογία των Λαθών στο Σκάκι». Αν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους, μπορούμε να αναλύσουμε επιπλέον το φαινόμενο στην εκδήλωση της ερχόμενης Κυριακής, πριν, κατά ή μετά την «ζωντανή» παρακολούθηση και σχολιασμό της 11ης παρτίδας του ματς.
Έτσι κι αλλιώς, χάρη στις τελευταίες εξελίξεις, είναι σίγουρο ότι το ματς δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε και η παρτίδα θα παιχτεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δύο επόμενων. Ο αγώνας παραμένει αμφίρροπος, καθώς το σημαντικότερο δεδομένο είναι το σκορ, που αυτή τη στιγμή είναι ισόπαλο. Ο Topalov διατηρεί την ψυχολογική πρωτοβουλία, αλλά ο Anand ξεκουράζεται σήμερα και λογικά θα έχει αναλάβει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι την 9η παρτίδα.
Καταρχήν δεν καταλαβαίνω γιατί οι μεν βρίζουν τους δε και τούμπαλιν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα έλεγα απλά ότι δεν με εκπλήσσει που ο Ανάντ "έστησε". Αμυνόταν για ώρες, σε μια δύσκολη θέση (έστω και αν ήταν ισόπαλη), και μην ξεχνάτε ότι πιέζεται διαρκώς στη σκακιέρα εδώ και τρεις παρτίδες. Ο Τοπάλοβ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία στο ματς από την 6η παρτίδα, κατά τη γνώμη μου μια νίκη του ήταν αναπόφευκτη και η 8η παρτίδα ήταν μια προφανής ευκαιρία. Νομίζω ότι έπαιξε πολύ καλά χτες, και ανταμείφθηκε.
Νομίζω επίσης ότι ο Ανάντ δεν θα ξαναπαίξει αυτή τη βαριάντα, τώρα που έχασε. Η θέση που προκύπτει απαιτεί διαρκή προσεκτική άμυνα - αυτό είναι εύκολο όταν έχεις καλή ψυχολογία, όταν όμως έχεις χάσει μια παρτίδα, στην επόμενη (στην ίδια παθητική θέση) όλες οι δυσκολίες σου φαίνονται μεγαλύτερες. Εκτιμώ ότι θα δοκιμάσει κάτι άλλο, όχι όμως τη Γκρίνφελντ (με 4 παρτίδες να απομένουν, το ρίσκο είναι μεγάλο).
Ο Τοπάλοβ έχει πάντως αυτή τη στιγμή ξεκάθαρο ψυχολογικό προβάδισμα. Έχει βγάλει καλές θέσεις με τα Μαύρα στις δύο τελευταίες προσπάθειές του, πιέζει διαρκώς με τα Λευκά και ισοφάρισε το σκορ. Λογικά ο Ανάντ θα επιδιώξει να ανακτήσει την πρωτοβουλία αύριο. Είναι μια καλή ευκαιρία - συνήθως μετά από μια τέτοια νίκη, που έρχεται ως αποτέλεσμα ενός μπαράζ πίεσης στον αντίπαλο επί μέρες, ακολουθεί χαλάρωση και απροσεξία...
Συμφωνώ με τον middlewave αλλά ένα νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι λογικό να υποθέσουμε πως ο Τοπάλοβ έχει το ψυχολογικό προβάδισμα αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον επιπόλαιο χαρακτήρα του! Ξέρει πως θα έχει σαφώς μειωμένες τύχες εναντίον του Άναντ στα ράπιντ γι αυτό θα πιέσει πάρα πολύ για μια νίκη ακόμα. Ο ενθουσιασμός που έχει τώρα σε συνδυασμό με την πίεση που νιώθει μέσα στην πατρίδα του μπορεί να γυρίσουν εναντίον του. Αυ΄τη είναι απλά μια άλλη άποψη. Όπως πάντα θα δούμε στο τέλος τι θα γίνει.
Επαιδή όλοι έχουμε "εμποτιστεί" με Σκάκι υψηλού επιπέδου από το ματς θα ήθελα να σας επαναφέρω στη δική μας γήινη πραγματικότητα! Το φετινό πρωτάθλημα ανδρών της ΕΣΣΠ είναι από τα πιο δυνατά των τελευταίων 10 χρόνων και έχω αναλάβει να αναλύω την πιο ενδιαφέρουσα παρτίδα κάθε γύρου (σε pdf).
Η παρτίδα του πρώτου γύρου (Χριστόπουλος Ι.- Τζόλας)
http://www.patrachess.gr/patrachess/images/stories/andron2010/hristopoulos-tzolas.r1.pdf
Η παρτίδα του δεύτερου γύρου
(Δεληγιάννης - Χριστόπουλος Γ.)
http://www.patrachess.gr/patrachess/images/stories/andron2010/deligiannis-hristopoulos%20g..pdf
(πιο πολλές λεπτομέρειες για όποιον ενδιαφέρεται πχ bulletin κτλ στο www.patrachess.gr)
Σήμερα Νιμτσοινδική Ρουμπινστάιν, κλασσικό σκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερος ο Anand.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως δεν βλέπουμε βαρετό σκάκι σ' αυτό το ματς:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ βαριάντα που παίζεται σήμερα στην 9η παρτίδα Anand-Topalov συνδέεται με το όνομα του παγκόσμιου πρωταθλητή 1975-85 Anatoly Karpov και είχε παρουσιαστεί αναλυτικά σε ειδικό σεμινάριο του ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ. Επίσης, στην ιστοσελίδα www.athenschess.gr, στην μηνιαία στήλη «Ανάλυση του Μήνα», υπάρχει σχολιασμένη η παρτίδα Σκαλκώτας-Γρηγορίου, Αθήνα 1973.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κίνηση 13…Πε8 δεν είναι τόσο παραγωγική και γι' αυτό θεωρείται υποδεέστερη από την καθιερωμένη αλλαγή 13…Αxγ3.
Ας σημειωθεί επιπρόσθετα ότι μια άλλη σημαντική για το παγκόσμιο πρωτάθλημα παρτίδα είχε συνεχιστεί με 13.Ββ3. Ήταν η 10η παρτίδα του ματς Kramnik-Kasparov, Λονδίνο 2000.
Παρά τα θαυμαστικά που δίνει η Chessbase και άλλα σάιτ στο 50...θ4 του μαύρου, υπήρχε πολύ απλούστερη άμυνα για τον Ανάντ αν έβαζε αμέσως τον αξιωματικό στη διαγώνιο β1-θ7: πχ 50...Αβ5 51.Ρ:θ5 Αδ3! 52.η4 Αγ2 53.ζ4 Αδ3 54.Ρη5 Αγ2 55.ζ5 (τι άλλο?) ...ε:ζ5 56.η:ζ5 θ6+!=.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά πολλές αναλύσεις που δημοσιεύονται είναι εντελώς επιφανειακές και κάκιστης ποιότητας.
Η άμυνα που προτείνει ο Γιώργος είναι η πιο σίγουρη και πιο φορσέ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Τοπάλοβ να κάνει κάτι. Και όντως, οι αναλύσεις που δημοσιεύονται είναι γενικά κακές, μάλλον επειδή αναλύουν τα φινάλε κοιτώντας μόνο το κομπιούτερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι. Εμένα με εντυπωσιάζει ιδιαίτερα που από πολλές αναλύσεις λείπει παντελώς η βασική ιδέα του μαύρου νωρίτερα να παίξει ...θ4...θ3 για να χαλάσει το πιόνι ήττα του άσπρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν τα έλεγα εγώ αυτά γινόμουν κακός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες αναλύσεις γίνονται με πίεση χρόνου και αυτό είναι ένα ελαφρυντικό. Επίσης θα ήθελα να πω πως οι αναλύσεις του κύριου Γρίβα είναι πολύ καλύτερες από την αρχή και διαβάζονται πολύ πιο ευχάριστα. Δεν θέλω να πω πως αυτό έγινε επειδή διαμαρτυρήθηκα εγώ προφανώς, αλλά ίσως επειδή οι παρτίδες ήταν τέτοιες που τα σχόλια είναι πιο εύκολα να γίνουν.
κ Κουρκουνάκη μια που απ ότι φαίνεται γνωρίζεται την θέση καλά, πιστεύεται πως ο Λευκός εδώ έχει θεωρητικό πλεονέκτημά; Ταιριάζει περισσότερο αυτή η θέση στο στυλ του Άναντ;
Ο Ανάντ δείχνει πολύ άνετος στην κάμερα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήέδωσε ντάμα για δυο πύργους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι, ο άλλος έδωσε 2 πύργους για ντάμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστα, 2 > 1 (πεσσοθεωρία), άρα κερδίζουν εύκολα τα λευκά σωστά; Ή με πύργους δεν ισχύει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν κάνει ματ ο Ανάντ, θα χάσει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία θέση, θα εκπλαγώ εάν έρθει νούλα. Το παίζω ασσόδυο, με αυτή την σειρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να καταλάβω πως έπαιξε Πθ8+, ούτε εγώ δεν θα το έπαιζα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝούλα το βλέπω το σημερινό,τουλάχιστον έτσι λένε οι μηχανές.Προβλέπουν να τελειώνει η παρτίδα με διαρκές σαχ από τον Ανάντ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως συμφωνώ με τον προηγούμενο το Πθ8 φαίνεται πολύ κακό αφού απελευθερώνει τον αντίπαλο βασιλιά..Με Πε4! πήγαινε για νίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα τι γίνεται; έχει θέμα και με το χρόνο ο Ανάντ, έτσι; Τι βλέπετε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι, το Πθ8 μοιάζει αδικαιολόγητο για έναν παίκτη σαν τον Ανάντ και τα 3λεπτά που είχε δεν είναι δικαιολογία. Εννοείται τα 2 κερδίζουν το 1...σλουρπ!
ΑπάντησηΔιαγραφή'Χαιρεταει τα εγκοσμια' ο ιππος ,ή μου φαινεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι τελευταίες παρτίδες δείχνουν ξεκάθαρα ότι και οι δύο αντίπαλοι έχουν κουραστεί. Η ποιότητα των παρτίδων μοιάζει αρκετά υποδεέστερη από το ματς Anand-Kramnik. Ειδικά η σημερινή, παρόλο που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω "ζωντανά" το μεγαλύτερο τμήμα της, φαίνεται να έχει αρκετά σοβαρά λάθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχετα με το τελικό αποτέλεσμα της σημερινής παρτίδας, ο Topalov έχει παίξει με αισθητά μειωμένη απόδοση μετά από κάθε νίκη του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι όπως παίζουν αυτοί στις τελευταίες παρτίδες, πολύ καλύτερο θα ήταν το ματς Carlsen-Kramnik.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγα ρε παιδια..! Ματς για Π.Π παιζουν οι ανθρωποι,οχι διασυλλογικό παν χωριό-κατ χωριό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδη ,παρα τα οποια τυχον λαθη,αυτη η παρτιδα ΔΕΝ ειναι τιτανομαχια?
6 1/2 Ωρες παρτιδα ηδη !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πω τώρα, παραδέχομαι ότι έπεσα έξω και η μπίλια έκατσε στο Χ, αλλά ο Ανάντ έχασε φοβερή ευκαιρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά λάθη άλλά ανθρώπινη παρτίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με τον κ. Ριζόπουλο. Πέρα από τα όποια λάθη, η σημερινή παρτίδα ήταν ΑΓΩΝΑΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μην παραβλέπουμε οτι έχουν υπάρξει πολλές θέσεις με imbalances (π.χ βασιλισσα vs δύο πύργοι σήμερα) και ειναι αρκετά δυσκολότερο να βρεθεί η βέλτιστη κίνηση από όταν υπάρχει ισσοροπία υλικού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσχετα αν υπάρχουν κάποια λάθη, προσωπικά παίρνω πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση βλέποντας αυτές τις παρτίδες που εχουν πολλές περιπλοκές από οτι στο match Kramnik - Anand, όπου με εξαίρεση τις σλαβικές του Anand με τα μαύρα, υπήρχαν κάποιες αφόρητα βερετές παρτίδες (π.χ η απαράδεκτη για παγκόσμιο πρωτάθλημα 1η μου έρχεται 1η στο μυαλό).
Εξάλλου το αγωνιστικό πνεύμα των δύο matches δεν έχει καμία σχέση. Τα sofia rules που ουσιαστικά είναι σε ισχύ (ασχετα αν τυπικά δεν είναι) και η νοοτροπία των παιχτών κάνουν δουλίτσα.
Αλλη μια μαχητική νούλα σήμερα.
Πολλά, πάρα πολλά λάθη. Ο λευκός κέρδιζε ακόμη και μετά το στήσιμο του Ι με 74.Πα:α3, αλλά και το 71...Βα1? του Τοπάλοβ είναι ασφαλώς κακή κίνησ.
ΑπάντησηΔιαγραφή100 ευκαιρίες νίκης έχασε ο Ανάντ,μόλις τον στρίμωχνε έβαζε στραβά τους πύργους και άφηνε τον αντίπαλο βασιλιά να φύγει.Έπαιξε και μερικές πολύ παράξενες κινήσεις τουλάχιστον για έναν μαζέτα σαν και μένα π.χ Πθ8 ή και Πη4 αργότερα στην 65.Υπήρχαν φορές που τα προγράμματα έδειχναν +3.00 και με μία κίνηση ο Ανάντ το έφερνε στην ισότητα.Για παράδειγμα στην 64.Ρη3? αντί για Πδδ7 +- .
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εναλλακτικό κόψιμο με τον άλλο πύργο είναι ισοπαλία σύμφωνα με άτομα που έχουν tablebase, κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση (εκτός φυσικά αν έβαλαν άλλη θέση). Εμένα πολύ δυνατό μου φάνηκε το σημερινό παιχνίδι και η παρουσία λαθών δεν την μειώνει ιδιαίτερα. Μόνο το σαχ στο θ8 στη 40 κάνει μπαμ για ενοχλητική κίνηση από τέτοιους παίκτες. Τα υπόλοιπα μου φαίνονται στα μέτρα του φυσιολογικού.
ΑπάντησηΔιαγραφήGame 9 Analysis in www.GrivasChess.com
ΑπάντησηΔιαγραφήTελικά είχα δίκιο στην 64 χάθηκε μεγάλη ευκαιρία νίκης από τα λευκά το επιβεβαιώνει και ο Στράτος Γρίβας.Απορώ αυτοί στο Chessdom που δεν το αναφέρουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τουλάχιστον αστείο να κατηγορούνται για χαμηλής ποιότητας παιχνίδι οι παίκτες. Οκ οι μηχανές κάνανε πάρτι στην θέση, λογικό, αλλά ΚΑΝΕΙΣ GM χωρίς μια μηχανή παραμάσχαλα δεν θα την έβγαζε χωρίς λάθη την θέση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠχ στο ICC ο Kaidanov και ο HarZvi λέγανε την μια ***** μετά την άλλη, και στο τέλος είπαν ότι δεν έπαιξε καλά ο Ανάντ. Έλεος....
Στο σκάκι μετρήματος, απλά δεν έχουμε καμιά τύχη με τις μηχανές. Άλλο αυτό, άλλο δεν παίζει καλά κάποιος. Σε μια σκακιέρα με τόσα κομμάτια και τόσες δυνατότητες.
Οι παρτίδες είναι καταπληκτικές... Αυτό που λέει ο Κώστας είναι αλήθεια... Το 40 Πθ8 που το δίνουν λάθος, μετά από λίγες κινήσεις και ενώ ο μαύρος παίζει τις καλύτερες, δίνει πλεονέκτημα νίκης στα λευκά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι απίστευτο το πως παίζουν σε σχεδόν κάθε παρτίδα με ανοισορροπία υλικού...
Νομίζω ότι τώρα ο Τοπάλοβ έχει τουλάχιστον ψυχολογικό πλεονέκτημα για την συνέχεια...
Το γενικό επίπεδο του ματς είναι πολύ καλό, αλλά τόσο ο Anand όσο και ο Topalov είχαν μειωμένη απόδοση στις δύο τελευταίες παρτίδες. Ο Topalov έχει σίγουρα ψυχολογικό πλεονέκτημα, αφού και στις δύο παρτίδες ο Anand έκανε το τελευταίο σημαντικό λάθος. Αυτή τη φορά, μάλιστα, δεν διαθέτει ελεύθερη μέρα για να συνέλθει από το σοκ της χαμένης ευκαιρίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα, βέβαια, από την ψυχολογική παράμετρο, μεγάλη σημασία έχει ότι προσέφερε στον αντίπαλό του δύο μισούς βαθμούς. Δηλαδή, το σκορ θα μπορούσε εύκολα να είναι 5½-3½! Νομίζω ότι ο Topalov δεν συγχωρεί εύκολα επαναλαμβανόμενα λάθη και τώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική νίκη -αρκεί να μην βιαστεί σε κρίσιμα σημεία. Από την άλλη πλευρά, ο Topalov δεν είχε αντίστοιχες ευκαιρίες για να μπορεί να τις χάσει.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι ο Topalov έχει δύο λευκά στις τρεις τελευταίες παρτίδες. Ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις προγενέστερες σχετικά πρόσφατες αναμετρήσεις για το παγκόσμιο πρωτάθλημα τίτλο Kramnik-Topalov (2006) και Anand-Kramnik (2008), το συγκεκριμένο ματς έχει αποδειχθεί ότι κυριαρχείται από το λευκό χρώμα: όχι μόνο όλες οι νίκες έχουν γίνει από τα λευκά, αλλά και στις υπόλοιπες που κάποιος πίεσε αυτό πάλι έγινε με τα λευκά, ενώ τα μαύρα ποτέ δεν απέκτησαν σοβαρές προοπτικές νίκης σε καμιά από τις 9 παρτίδες.