Deal with Haters
Ένα κείμενο από και για το διαδίκτυο, που μετέφρασε, με δική του πρωτοβουλία για το ιστολόγιο, ο Μέτοικος: Επτά βασικές αρχές για ν' αντιμετωπίσεις όσους σε μισούν στο διαδίκτυο, του Tim Ferries (μετάφραση και διασκευή, Μέτοικος στη Νίσυρο)
1. Δεν έχει σημασία πόσοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν αυτό που κάνεις. Το σημαντικό είναι πόσοι το καταλαβαίνουν.
«Είναι σημαντικό στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως και στην πραγματική ζωή, να έχεις ξεκάθαρο αντικειμενικό στόχο, και να εστιάζεις σ' αυτόν», λέει ο Ferries. Πιστεύει πως αν ο στόχος σου είναι να επιφέρεις μια μικρή αλλαγή στον κόσμο (μ' ένα προϊόν ή μια υπηρεσία) είναι αρκετό να συγκεντρώσεις τους πρώτους 1000 υποστηρικτές σου. Αν πραγματώνεις τους στόχους σου, αυτοί οι χίλιοι θα λειτουργήσουν σαν καταλύτης. Τα 10 εκατομμύρια που δεν καταλαβαίνουν τι κάνεις, δεν θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.
2. 10% των ανθρώπων θα βρουν κάθε φορά τρόπο να προσβληθούν. Να είσαι έτοιμος.
«Οι άνθρωποι είναι λιγότερο παραγωγικοί όταν λειτουργούν σε αντιπαράθεση με κάποιους άλλους », συνεχίζει ο Ferries. Εξηγεί πως, αν περιμένεις αντίσταση και επιθέσεις είναι προτιμότερο να επιλέξεις το πως θ' αντιδράσεις απο πριν και όχι αυθόρμητα, καθώς διαφορετικά μπορεί να καταφύγεις σε ανάρμοστα μέσα. Αυτό απλώς θα πολλαπλασιάσει το πρόβλημα. «Έχω δει πολλούς ανθρώπους να διαπράττουν κοινωνική αυτοκτονία στο διαδίκτυο με δυό τρόπους: Είτε απαντώντας σε κάθε κριτική, οπότε δεν έχουν χρόνο να πραγματοποιήσουν τους δικούς τους στόχους, ή απαντώντας σε σχόλια πού δεν αξίζουν απάντηση. »
3. Το να επιζητάς την επιδοκιμασία του καθένα είναι σημάδι μετριότητας ( C. Powell )
«Αν φέρεσαι σ' όλους με τον ίδιο τρόπο, και απαντάς σ' όλα τα σχόλια ζητώντας συγγνώμη η συμφωνώντας, δεν θα προσφέρεις αναγνώριση σε όσους συνεισφέρουν στην προσπάθεια σου, και δεν θα καταφέρεις να βελτιώσεις αυτούς που σε τραβάνε προς τα κάτω. Σαν αποτέλεσμα θα βρεθείς αντιμέτωπος με ανεπιθύμητες συμπεριφορές, ενω η θετική ανάδραση θα λιγοστέψει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει ν' απαντάς ποτέ, αλλά να έχεις στρατηγική και τακτική όταν το κάνεις. »
4. Αν είσαι αποτελεσματικός σ' αυτό που κάνεις, το 95% των σχολίων που θ' ακούσεις, θα είναι αρνητικό. ( S. Boras )
«Αυτό πάει πλάϊ-πλάϊ με το σημείο 2» λέει ο Ferries. « Έχω στο πορτοφόλι μου ένα χαρτάκι μ' αυτό το απόφθεγμα, για να μου θυμίζει πως οι καλύτεροι άνθρωποι σε κάθε τομέα είναι αυτοί που δέχονται την μεγαλύτερη κριτική. Η αντίδραση θα είναι ευθέως ανάλογη του μεγέθους και της φιλοδοξίας της προσπάθειας σου, των επιπτώσεων του εγχειρήματος.» Ο ίδιος ο Ferries αστειεύεται λέγοντας πως έχει ανθρώπους να τον μισούν σε 35 διαφορετικές γλώσσες.
5. Αν θέλεις να βελτιωθείς να είσαι χαρούμενος αν σε παίρνουν για βλάκα και ηλίθιο. (Επίκτητος)
« Μια πιο σύγχρονη διατύπωση είναι ο αφορισμός του Εl. Hubbart: Αν θέλεις ν' αποφύγεις αποτελεσματικά την κριτική, μην λες τίποτα, μην κάνεις τίποτα, μην είσαι τίποτα.» Ο Ferries που έμαθε ν' απολαμβάνει την αρνητική κριτική στην πορεία του χρόνου, αναφέρει ένα παράδειγμα από τους Ρωμαϊκούς χρόνους: « Ο Κάτωνας, που ο Σενέκας τον θεωρούσε τον τέλειο στωικό, εξασκούνταν φορώντας πιο σκούρα ρούχα απ' ό,τι συνηθίζονταν, και κυκλοφορούσε χωρίς χιτώνα. Περίμενε την γελοιοποίηση και την αντιμετώπιζε για να εκπαιδεύσει τον εαυτό του να νοιώθει ντροπή μόνο για σημαντικά πράγματα. Αν θέλεις να κάνεις στην ζωή σου κάτι έστω κι ελάχιστα ενδιαφέρον θα πρέπει να είσαι έτοιμος να χειριστείς, να απαντήσεις, ακόμη και να διασκεδάσεις με την αρνητική κριτική. Στην πράξη θα το τραβούσα λίγο παραπάνω και θα πρότεινα στους ανθρώπους να επιδιώκουν την γελοιοποίηση».
6. Το ν' απολαμβάνεις την ζωή σου, είναι η καλύτερη εκδίκηση (G. Herbert)
« Ο καλύτερος τρόπος ν' αντεπιτεθείς είναι να καταδείξεις πως οι επιθέσεις τους δεν έχουν επιπτώσεις επάνω σου. Αν το διασκεδάζεις ακόμα καλύτερα! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τους αφήσεις να ζούν μέσα στην πίκρα και τον θυμό τους, που συχνότατα δεν έχουν καθόλου να κάνουν με σένα. Αν ένα δοχείο περιέχει οξύ και χύσεις λίγο πάνω σ΄ ένα αντικείμενο, πάλι το δοχείο υφίσταται την μεγαλύτερη ζημιά. Μην θυμώνεις, μην προσπαθείς ν ' ανταπαντήσεις, συνέχισε τη ζωή σου, κι αυτό θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις πάνω τους απο κάθε πράξη. »
7. Μείνε ψύχραιμος και συνέχισε.
Το σλόγκαν «Κράτα την ψυχραιμία σου. Σύνεχισε αυτό που κάνεις» πρωτοδημιουργήθηκε απο την αγγλική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είχε σκοπό να βοηθήσει τους Βρετανούς ν' αντιμετωπίσουν το φόβο της γερμανικής εισβολής. Ο Ferries το μεταφέρει στον σύγχρονο κόσμο. «Επικεντρώσου στις επιπτώσεις και όχι στην αποδοχή. Αν πιστεύεις πως αυτό που κάνεις είναι έστω κι ελάχιστα σημαντικό, και ελπίζω πως το πιστεύεις, κάνε αυτό που θεωρείς σωστό, και να είσαι έτοιμος για κριτική και επιθέσεις. Μείνε ψύχραιμος και συνέχισε. »
http://mashable.com/2010/04/29/deal-with-haters-tim-ferriss/
10 σχόλια:
Ας μου επιτραπεί να προσθέσω στον κατάλογο που πολύ όμορφα επιμελήθηκε ο Μέτοικος:
"Δεν είσαι υπεύθυνος για όσα οι άνθρωποι νομίζουν για σένα. Έχεις όμως την ευθύνη για τα ερεθίσματα που τους δίνεις ως προς το τι θα σκεφτούν για σένα." (Stanley Ferrard)
Πιστεύω πως μερικοί παίρνουν πολλοί στα σοβαρά τους εαυτούς τους. Ακούγεται σαν μανία καταδίωξης το να πιστεύει κάποιος πως οι άλλοι τον μισούν για τις απόψεις που διατυπώνει στο διαδίκτυο. Είναι επόμενο μέσα από την ανωνυμία να εκφράζεται ο καθένας όπως του αρέσει, ακόμη και να βρίζει για πλάκα. Φυσικά, υπάρχουν και σκοπιμότητες άλλου τύπου, αλλά αν κάποιος θυμώνει τόσο επειδή δεν έχει την απόλυτη αποδοχή, μαλλον πρέπει να ψαχθεί ο ίδιος. Για όλους μας, η αυτογνωσία είναι ο,τι καλύτερο, δυστυχώς όμως και επώδυνη, γι αυτό προτιμούμε να ασχολούμαστε με τους άλλους.
Οφείλω να πω ότι προσυπογράφω το άνωθεν σχόλιο του φίλου ανώνυμου. Θεωρώ και εγώ ότι κανείς δεν ‘μισεί’ εδώ μέσα. Απλώς υπάρχουν οι –εκ φύσεως- ‘παρενέργειες’ ενός ανοικτού βήματος και του διαδικτύου. Το ζήτημα κατά τη γνώμη μου είναι να κρατείται τελικά το μέτρο και η ισορροπία. Αλίμονο αν γινόταν να φέρουμε ένα μπλογκ με τόση συμμετοχή στα δικά μας ‘μέτρα και σταθμά’… θα γινόταν ανιαρά φασίζον.
Ορισμος του internet hater:
A person who often spreads their hate for a person, place, thing, movie, book, tv show, etc. on the internet. The are usually bored or just very negative or emo.
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Internet%20Hater
Το κειμενο το μετεφρασα 2-3 μερες μετα την ληξη του Πρωταθληματος Ελλαδας, οταν το φαινομενο ειχε ενταθει. Ο Γατος σβηνει τις τελευταιες μερες αρκετα υβριστικα σχολια απ' οσο γνωριζω, ετσι οποιος δεν μπαινει στο blog αργα το βραδυ η πολυ νωρις το πρωϊ, ισως δεν εχει ολοκληρωμενη εικονα.
@ rizopoulos
και βεβαια προκειται για θεμα μετρου και ισορροπιας, και οχι καθολικης αποδοχης η επιβολης καποιου προτυπου. Αλλα πιστευετε οτι μπορει να γινει αυτο χωρις καμια αντιδραση σε καποιες δρασεις;
Αγαπητέ Μέτοικε, όσο δυνατό και ενοχλητικό να είναι το χαλάζι, κάποια στιγμή περνά και βγαίνει ο ήλιος. Το φαινόμενο των τελευταίων ημερών είναι ένα χαλάζι. Δεν βγαίνεις στο ύπαιθρο να το πολεμήσεις ,γιατί δεν πολεμιέται ,αλλά ‘λουφάζεις’ και προφυλάσσεις όσο μπορείς τα ‘υπάρχοντα’ σου. Δηλαδή στην περίπτωση μας την αξιοπρέπεια σου, την αυτοκυριαρχία σου και την ψυχική σου διάθεση. Κάποια στιγμή θα βαρεθούν τα φιλαράκια τα νυχτέρια και θα ηρεμήσουν. Έτσι το βλέπω εγώ το θέμα. Το πώς βέβαια το βλέπεις και προτίθεσαι να το αντιμετωπίσεις εσύ ή ο γάτος είναι αυστηρά προσωπικό σας θέμα. Ποτέ δεν μου άρεσε να κάνω υποδείξεις Ex cathedra όταν η ζωούλα μου (όχι ότι έχω παράπονο βέβαια) είναι γεμάτη προφανή (για μένα) λάθη.
Dixi et animam meam salvavi !
Υ.Γ. Τις Λατινικούρες τις ‘πέταξα’ πρώτον για να κάνω φιγούρα (όποιος σκακιστής λέει ότι δεν είναι ματαιόδοξος λέει ΨΕΜΑΤΑ) και δεύτερον για να δικαιώσω τον φιλάρα μου που λέει ότι λατινίζω(sic!) ακατάσχετα.:-)
@ Rizopoulos
Το χαλαζι ειναι φυσικο φαινομενο, ενω οι ανθρωπινες δρασεις οχι, και σου δινουν μεγαλυτερο περιθωριο αντιδρασης. Θα μπορουσα να μπω στον πειρασμο ν' αναφερω ιστορικα παραδειγματα που η τακτικη που προτεινετε δεν απεδωσε, αλλα θ' αντισταθω στην παρορμηση.
Θα περιοριστω να πω, πως ειναι καπως ασαφες και στο δικο σας πρωτο σχολιο, και του ανωνυμου απο πανω, τι ακριβως εννοειτε οταν λετε πως "καποιος θυμωνει οταν δεν εχει την απολυτη αποδοχη" η "να κρατιεται το μετρο και η ισορροπια". Κατα την γνωμη μου καθε ιστοχωρος διαμορφωνει ενα κλιμα και προσπαθει να προσελκυσει μια συγκεκριμενη κατηγορια και ειδος ανθρωπων. Εγω μπορει να διαφωνω με την Εκκλησια, η καποιο πολιτικο κομμα, και ισως εκνευριστω η θυμωσω αν τυχει να βρεθω στο site τους. Ετσι δεν θα θεωρουσα ενα-δυο οργισμενα ανωνυμα σχολια απαραδεκτα, αλλα οταν εχουμε επαναλαμβανομενα ανωνυμα υβριστικα σχολια που δεν στρεφονται απαραιτητα κατα συγκεκριμενου ανθρωπου, αλλα απλως λειτουργουν σαν ξεδωμα αυτου που τα γραφει η υπηρετουν καποια σκοπιμοτητα για την οποια μονο εικασιες μπορω να κανω, τοτε, κατα την γνωμη μου, οι συγγραφεις τους ειναι αυτοι που παραβιαζουν την ισορροπια, και ειναι υποχρεωση, παντα κατα την γνωμη μου, των συντελεστων του χωρου να υπερασπιστουν την δουλεια τους.
Μ' αυτο το σχολιο πιστευω οτι εδωσα κι εγω τις απαραιτητες διευκρινησεις για το σκεπτικο που με οδηγησε να προτεινω στον Γατο να δημοσιευσουμε το κειμενο, και ελπιζω πως θα ειναι αρκετες. Καθε διαφωνια μ' επιχειρηματα, φυσικα και ειναι αποδεκτη.
Αγαπητέ μέτοικε, δεν νομίζω ότι διαφωνούμε σε κάτι επί της ουσίας , παρά μόνο στην ‘ταμπέλα’ :haters. Θεωρώ ότι όλοι εδώ μέσα ποστάρουν για να ικανοποιήσουν κάποιες εσωτερικές τους ανάγκες. Όπως παρατηρεί εμμέσως πλην σαφώς και ο ανώνυμος φίλος κρίνουμε όλοι ‘εξ ιδίων τα αλλότρια’ έτσι δεν είναι? Ακόμη κι αυτοί που ποστάρουν τις ‘υβριστικές’ αηδίες. Βάζω σε εισαγωγικά το υβριστικές γιατί είναι αρχή μου ότι ο υβρίζων υβρίζεται. Ασφαλώς και μπορεί να υπάρχουν και προσωπικές κόντρες και υποβόσκουσες επιδιώξεις αλλά αυτές είναι εύκολα αναγνωρίσιμες και τελικά εκφυλίζονται από μόνες τους.
Αντιλαμβάνομαι ως στοιχειωδώς ευφυής άνθρωπος αυτό που λέγεις σε άλλο σου σχόλιο, ότι ‘’δε μπορώ ρε παιδί μου σε ένα μετερίζι που αγαπώ και αφιερώνω χρόνο να βλέπω πράγματα πολύ κάτω των δικών μου στάνταρντς γούστου και αισθητικής…’’ αλλά η αντιμετώπιση τύπου χαλαζιού που προτείνω θεωρώ ότι μακροπρόθεσμα αποδίδει.
Ίσως τα ιστορικά παραδείγματα που αναφέρεις να μου άλλαζαν άποψη, δεν ξέρω …
Δεχομαι οτι ο ορος Haters μπορει να δημιουργει ασχημους συνειρμους σ' οποιον τον πρωτοβλεπει, και δεν ειναι εξοικειωμενος στο οτι αναφερεται σε μια πρακτικη καποιων ανθρωπων, και οχι στα συναισθηματα τους.
Οπως ειπα και πιο πριν θεωρω την διαφωνια σας οσον αφορα την τακτικη σεβαστη, θα ηθελα ν' αποφυγω να την συζητησω με περισσοτερες λεπτομερειες, παροτι διαφωνω, τα σχολια μου αφορουσαν πιο πολυ την διευκρινηση καποιων δεδομενων για να μπορουν να κρινουν οι υπολοιποι μ' ολα τα στοιχεια διαθεσιμα.
O κάθε χρήστης έχει τους δικούς του λόγους να τα κάνει αυτά.
Πάντως όλα αυτά θα τα χαρακτήριζα με την δική μου οπτική γωνία Bιασύνη.
Ένας άνθρωπος ή παίκτης ο οποίος βιάζεται γενικά. Βιαστικός στο πώς αντιμετωπίζει το άθλημα.
Το
« Ο καλύτερος τρόπος ν' αντεπιτεθείς είναι να καταδείξεις πως οι επιθέσεις τους δεν έχουν επιπτώσεις επάνω σου. Αν το διασκεδάζεις ακόμα καλύτερα! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τους αφήσεις να ζούν μέσα στην πίκρα και τον θυμό τους, που συχνότατα δεν έχουν καθόλου να κάνουν με σένα. Αν ένα δοχείο περιέχει οξύ και χύσεις λίγο πάνω σ΄ ένα αντικείμενο, πάλι το δοχείο υφίσταται την μεγαλύτερη ζημιά. Μην θυμώνεις, μην προσπαθείς ν ' ανταπαντήσεις, συνέχισε τη ζωή σου, κι αυτό θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις πάνω τους απο κάθε πράξη. »
...είναι λάθος. Αν βρίσουν εμένα τότε βρίζουν εμένα. Δεν βρίζουν τον γείτονα.
Δημοσίευση σχολίου