Τζάκι Όστιν (αριστ.) και Λίντσεϊ Μακ Γκιλ ποζάρουν στο φακό των φωτογράφων, με μερικά από τα εκπληκτικά σκακιστικά κομμάτια Lewis, στο εθνικό μουσείο της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο. Τα 93 σκακιστικά κομμάτια είναι περίτεχνα κατασκευασμένα από δόντια θαλάσσιου ελέφαντα και βρέθηκαν σε ένα ανεμοδαρμένο νησί των Εβρίδων, στη Σκωτία, το 1800, ξεβρασμένα από άγνωστο ναυάγιο. Πιστεύεται πως φτιάχτηκαν ακόμη βορειότερα, στη Νορβηγία, γύρω στο 1150 με 1200.
Τα αυθεντικά μπορεί να θαυμάσει κανείς στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρίσκονται τώρα στη Σκωτία, σε έκθεση που γίνεται στο Εδιμβούργο
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://heritage-key.com/exhibition/lewis-chessmen-tour-edinburgh
Το σκακιστικό σετ Lewis (Λιούις) είναι το αρχαιότερο σκακιστικό σετ που μας είναι γνωστό.Το 1831 βρέθηκαν 93 κομμάτια μέσα σ’ ένα πέτρινο θάλαμο σε μία παραλία της Baia di Uig στη δυτική ακτή της Νήσου Lewis του συμπλέγματος των Δυτικών Νησιών (Εβρίδων) απέναντι από τις ακτές της Σκωτίας. Είναι κατασκευασμένα με το χέρι σκαλισμένα σε χαυλιόδοντες ενός θαλάσσιου θηλαστικού και σε δόντια φάλαινας. Το έτος κατασκευής τους τοποθετείταιμεταξύ του 1150 μ.Χ. και 1170 μ.Χ., 12ος αιώνας. Τα κομμάτια φαίνεται ότι ανήκουν σε τέσσερα ή πέντε σετ, εκ των οποίων τα δύο είναι συμπληρωμένα. Βρέθηκαν 8 βασιλιάδες, 8 βασίλισσες, 16 αξιωματικοί, 15 ίπποι, 12 πύργοι, και 19 στρατιώτες. Όλα τα κομμάτια είναι σκαλισμένα στο χέρι, πιθανόν από τεχνίτες από το Trondheim, δοθέντος ότι σ’ αυτή την περιοχή βρέθηκαν και άλλα παρόμοια κομμάτια, με ανθρώπινες μορφές, εκτός από τους στρατιώτες, οι οποίοι είναι μικροί, εύκολα σκαλιστοί μοιάζουν ανάγλυφη ταφόπετρα. Τ’ άλογα παριστάνονται μ’ έναν ιππέα που κρατάει ασπίδα και λόγχη. Τα κομμάτια τα βρήκε ένας χωρικός, οποίος ανακάλυψε ένα μυστηριώδες πέτρινο κτίσμα θαμμένο αρκετά πόδια κάτω από την επιφάνεια της άμμου, όχι περισσότερο από 15μέτρα. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν στην Νορβηγία. Ένα μέρος από αυτά βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο του Εδιμβούργου.
ΑπάντησηΔιαγραφή...μερικές φορές είμαι της αρχής να μην προσπαθεί να καταλάβει κάποιος τα πάντα στο σκάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το πρακτικό παιχνίδι, δεν είναι και ιδιαίτερα χρήσιμο να καταλαβαίνει κάποιος τα πάντα...
Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για σκακιστικά κομμάτια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Σκανδιναβοί έπαιζαν ένα παιχνίδι με φιγούρες (γνωστό σήμερα στην Ελλάδα και σαν "Σκάκι των Βίκινγκς"), το οποίο παικτικά δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό μας άθλημα.
Στο σπίτι έχω ένα ωραιότατο σετ κομματιών για σκάκι των Βίκινγκς, που μου έχει στείλει η κουνιάδα μου, Σοφία Κόντου (πλέον μόνιμος κάτοικος Σταβάνγκερ- Νορβηγίας).
Σταβάνγκερ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποθέτω δεν είναι αυτή/ος
http://metanastis.blogspot.com/2008/02/blog-post_10.html
Υποθέτω δεν παίζει σκάκι εκει :)
Κύριε ανώνυμε:
ΑπάντησηΔιαγραφή- Όχι, δεν παίζει σκάκι εκεί. Καλά-καλά δεν έπαιζε και στο Γιουνανιστάν.
- Το εν λόγω σάιτ είναι άσχετο με αυτήν.
- Έχει δικό της σάϊτ, από το οποίο σπρώχνει τα εμπορεύματα που της έμειναν αδιάθετα από το μαγαζί που είχε ανοίξει στο Γιουνανιστάν, και το οποίο πήγε άπατο.
http://no.heliodorshop.com/catalog/
(Διπλωματούχος γεωλόγος γαρ, που κάποια στιγμή αποφάσισε να ανοίξει ειδικό κοσμηματοπωλείο στο πιο γυφτέ χωριό της Σαντορίνης- το Καμάρι).
Aν αγοράζανε τα κοσμήματα δεν θα ήτανε γύφτοι, ε? Κρίμα, ρε Παναγιώτη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως διαιτησίες, έκανε πολλά χρόνια παλιότερα μεν :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην θυμάμαι στο ΣΕΦ (ή κάνω λάθος κι ήταν απλά θεατής)
Ανώνυμος 1
Όχι, διαιτησίες έκανε. Αλλά μιλάμε για είκοσι-κάτι χρόνια πριν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι... η γυφτιά δεν έχει να κάνει με το αν αγοράζει κανείς κοσμήματα, σουβλάκια, η προφυλακτικά. Όποιος έχει έστω και μία αμυδρή ιδέα από την Σαντορίνη, και το Καμάρι, μάλλον δεν χρειάζεται επεξηγήσεις για τον προηγούμενο αφορισμό μου...
Πρώτα προβλήματα με τους Φιλιππινέζους,μετά με τους γιουνανιστές,τώρα με τους γύφτους,αύριο ποιος ξέρει με ποιους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγος περισσότερος σεβασμός σε ανθρώπους που έχουν κοσμήσει και έχουν προσφέρει ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ στο ελληνικό σκάκι σαν τον PFREN δεν θα έβλαπτε…
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι προφανές(για τον οποιοδήποτε με I.Q>60) που πήγαινε η ‘Γυφτιά’ αλλά οι επιτυχημένες τρολιές (ρε τι ωραία λέξη έμαθα στα γεράματα..!) γυρνάνε την χρήση ενός λαϊκού όρου με πανελλήνια χρήση, σε φυλετικές και ρατσιστικές ‘επιθέσεις’. Κρίνοντας προφανώς εξ’ ιδίων τα αλλότρια’!
Τόση ανανδρία πια! Δεν έχει κάποιος το δικαίωνα να πει κάτι και αρχίζει η προσπάθεια σπίλωσης (που βέβαια δεν γυρνά παρά στα μούτρα των εμπνευστών της, αλλά όπως και να χει προκαλεί ναυτία).
Επιτέλους ο PFREN μπορεί να είναι καυστικός και σαρκαστικός αλλά έτσι γουστάρει να είναι, και έτσι αυθεντικός και σταράτος ήταν πάντα, τι να κάνουμε τώρα… Προσωπική επίθεση δεν κάνει σε κανέναν, ενώ μόλις προσπαθεί να πει κάτι ουσιαστικό(όπως στην παρούσα ανάρτηση) δέχεται ‘αποπροσανατολιστικά’ πυρά ομαδόν που ειλικρινά δεν ξέρω που αποσκοπούν και τι επιδιώκουν.…και δεν με ενδιαφέρει κιόλας, ούτε πολιτικός ,ούτε υποψήφιος πρόεδρος είμαι, ούτε ‘μεροκαματάκια’ βγάζω από οτιδήποτε έχει να κάνει με το σκάκι, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια ευπρέπειας.
Υ.Γ. Είναι προφανές ότι ούτε μου ζητήθηκε, ούτε και έχει βέβαια ανάγκη την υπεράσπιση μου (έχουμε εξ’ άλλου να ιδωθούμε χρονιά και ζαμάνια :-)) αλλά το ποτήρι ξεχειλίζει με τους κάθε είδους ανώνυμους προβοκατορίσκους.
"Δεν έχει κάποιος το δικαίωνα να πει κάτι και αρχίζει η προσπάθεια σπίλωσης"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό λέω και γω: Δεν τολμάει κανείς να ρωτήσει δυο πράγματα και αμέσως είναι συνομώτης, τρολλ και όλα τα άλλα τα ωραία.
Καμιά σχέση αυτό με σας κύριες Ριζόπουλε. Απλώς μου .....
ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΠΑΣΑ!
Δε νομίζω ότι το όποιο πρόβλημα έχει να κάνει με Ρομάδες, η Γιουνάνες, η Σελτζούκους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟi άμοιροι οι Φιλιπινέζοι είναι το πρόβλημα, και ας μας άφησε χρόνους ο μέγας εξυγιαντής του ζατρικίου δρ. Φλορένσιο...
Και... μην σκας, αγαπητέ Ριζόπουλε. Εδώ στην Σαντορίνη ούτε έχουμε, ούτε ποτέ θα αποκτήσουμε τρολέδες και τρόλεϊ.
Λάθος επαναλαμβανόμενο παύει να είναι λάθος
ΑπάντησηΔιαγραφή@RIZOPOULOS
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ'ότι αντιλαμβάνομαι σ' αυτή την ιστοσελίδα ορισμένοιβγάζουν τ' αποθημένα τους στρέφοντας τα καθαρώς σκακιστικά θέματα σε άλλη διάσταση, όπως έγινε πριν λίγο καιρό με τα γεγονότα στην τράπεζα "Marfin", όπου το θέμα το γύρισαν σε κομματικό επίπεδο. Απορώ πως ο Φίλιππας δέχετε να γράφουν τέτοια σχόλια στην ιστοσελίδα του.
Αγαπητέ Ριζόπουλε και εμένα αυτό με την τρολλιά με έχει συνεπάρει... Νιώθω άλλος άνθρωπος από χτες που έμαθα αυτή τη λέξη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈπίσης έμεινα 2 χρόνια Σαντορίνη (Καρτεράδο) και καταλαβαίνω απόλυτα τον Παναγιώτη. Το ίδιο πράγμα ήταν και πριν 20 χρόνια που ημουνα εγώ εκεί...
Αλήθεια ο Πανθηραϊκός ανέβηκε?
Τρελή τρολλιά έριξα...
Ψυχραιμία. Είμαι πολλές ώρες στον υπολογιστή, αλλά δεν μπορώ να βρίσκομαι και 24 ώρες το 24ωρο. Παναγιώτη, συγνώμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήTα περί γύφτων και φιλιππινέζων όμως δεν σε ενόχλησαν ούτε ζήτησες συγνώμη..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλιππε, τι συγγνώμη; Άσε τα παιδιά να εκφραστούν- προσωπικά με διασκεδάζουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Γιώργο (Βλάσση), που να ανέβει ο Πανθηραϊκός; Στην αμυγδαλιά;
Με τα χίλια ζόρια κρατήθηκε στην Α' Κυκλάδων... Άσε που πέρυσι μας διάλυσε την ομάδα εδώ στο χωριό (Α.Ο.Πύργου) για να μας πάρει δύο πολύ ταλαντούχα πιτσιρίκια, τα οποία φέτος βγάλανε όλη την χρονιά στην ναφθαλίνη...
Πριν καν διαβάσω το μύνημά σου γελάω... Άκου στην "αμυγδαλιά"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα ίδιος...
Ελπίζω να κατέβω Σαντορίνη φέτος, έχω κουμπάρους, φίλους, πελάτες (που δεν με πληρώνει κανένας...πρέπει να έχουν το σύστημα εκεί το να μην πληρώνουν)
Θα τα πούμε και ελπίζω από κοντά...
Να χαιρετίσω κι εγώ από τα Χανιά το φίλτατο αλλοτινό συμπαίκτη Παναγιώτη, με τον οποίο συνδέω στη μνήμη πολλές όμορφες στιγμές της εφηβικής σκακιστικής μου δράσης στον ΟΑΧ... Χαίρομαι που δεν έχεις απωλέσει το οξύ χιούμορ σου και την ικμάδα της σκέψης σου και που διαβάζω ότι έχεις επαναδραστηριοποιηθεί στη Σαντορίνη συν γυναιξί και τέκνοις. Να σαι καλά Παναγιώτη και άμα κατέβεις Χανιά σε περιμένω για μπλιτσάκια στο εντευκτήριο του ομίλου! Μιχάλης Χατζηδάκης
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιχαλιό, υπάρχει μία περίπτωση να κατέβουμε φέτος οικογενειακά στην Κρήτη για λίγες μέρες- για τυπικούς και μη λόγους. Αν κατέβουμε, πρώτα θα πάμε από Ρέθυμνο για να δει η μικρή τον νονό της (τον Γιώργη τον Οικονόμου, που έχει πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στην ιδιαίτερή του πατρίδα), μετάθα πάμε μία μέρα Σαμαριά, και κατόπιν σίγουρα Χανιά, όπου εκτός από πολλούς φίλους έχω και συγγενολόϊ. Οπότε, αν κατεβούμε, το μλιτσάκι να το θεωρείς δεδομένο...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ pfren
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφενός γουέλκαμ μπακ, και αφεδύο, τώρα που σε βρήκαμε εύκαιρο, ου μην αλλά και μπόσικο: Ξέρεις, εδώ αρχικά και εδώ στη συνέχεια, επιχειρήθηκε να σχηματιστεί, εική και ως έτυχεν, παναπεί χυμαδιό κι απάνω τούρλα, ένα γλωσσάρι της σκακιστικής αργκό. Νομίζω ότι έχεις άφθονο υλικό να εισφέρεις, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε η παράθεση παραδειγμάτων χρήσης των λημμάτων, στο γνωστό λίγο παραδοξολογικό σου στυλ, που με χαρά διαπιστώνω ότι, im Lauf der Zeit, που θάλεγε και ο Βέντερς, έχει παραμείνει οξύ –και με τις δύο έννοιες: και του κοφτερού, και του διαβρωτικού– και ιδιοφυές.
Ζετατάν! (*)
(*) Je t’ attends, γαλλιστί: σε περιμένω, τίτλος παλιού τραγουδιού του Σαρλ Αζναβούρ· το τραγούδησε, σε ενορχήστρωση που τονίζει τον μπόσσα νόβα ρυθμό του, και η μέγιστη Τζένη Βάνου.
Αξιοθρήνητα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε καν αξιοθρήνητοι!
Γκερμανενορντεν
Ένα από τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στον πρωτόγονο άνθρωπο, είναι η θρασυδειλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτους νεώτερους χρόνους, εκδηλώνεται ως εξής:
Το χεράκι έτοιμο να πατήσει το κουμπάκι με την ηλεκτρονική σβηστήρα. Αυτή η σβηστήρα είναι η σύγχρονη εκδοχή μιας πρωτόγονης ασπίδας ενός ανήμπορου διανοητικώς πρωτόγονου να αντεπεξέλθει στην αναμέτρησή του με ανωτέρους του ευφυείς.
Κι όμως, αυτή την ηλεκτρονική ασπίδα με την οποία ο πρωτόγονος χρησιμοποιεί ως μέσον επιβίωσης, εφευρέθηκε από ευφυείς!
Κάθε φορά λοιπόν που η τεράστια αριθμητικώς οματαξία των πρωτόγονων βρει ένα στέκι για να συνασπιστεί με τους ομοίους του, και αντιληφτεί ότι το μαγαζί-στέκι είναι επαρκώς εξοπλισμένο, παίρνει θάρρος και φόρα!
Διότι ξέρει ότι ο μαγαζάτορ θα τον προστατέψει.
Είναι λοιπόν εμφανές ότι εδώ πρόκειται για το φαινόμενο τής θρασυδειλίας.
Παράλληλα, δεν μπορεί να μας διαφύγει και κάτι ακόμα:
Ο θρασύδειλος, νομίζοντας ότι βρήκε ένα καλό «πάτημα» ώστε αφ' ενός να πλήξει, και αφ' ετέρου την ίδια στιγμή να προστατευτεί, εφαρμόζει την τακτική τού να επιτίθεται - εν καιρώ αμηχανίας - εκείνους που τους ονομάζει ανώνυμους, ενώ ο ίδιος απλώς βρήκε μια σειρά από γραμματάκια τής αλφαβήτου και τα έκανε... «ονοματεπώνυμο»!!!
Έτσι, όλοι οι άλλοι είναι ανώνυμοι, ενώ ο ίδιος είναι... «επώνυμος»!
Στα μάτια του, οι ανώνυμοι είναι ελεεινοί. Δεν αισθάνεται αρκετά δυνατός να τους αντιμετωπίσει, νοιώθει ζάλη κάθε φορά που αντιμετωπίζει έναν τέτοιον, και χαλαρώνει μόνο σαν βρεθεί στο οικείο του μαγαζί, το εξοπλισμένο με την σύγχρονη σβηστήρα που τον προασπίζει από κάθε επίφοβο ευφυή
Των βαρβάρων τα Ορντεν περάσαν
άκαυτα δεν αφήκαν σπαρτά!