Μπεντ Λάρσεν
Στο Μπουένος Άιρες, όπου κατοικούσε τα τελευταία χρόνια, έφυγε ένας από τους μεγάλους του παγκόσμιου σκακιού, ο Δανός Μπεντ Λάρσεν. Γεννήθηκε το 1935 στην πόλη Θίστεντ. Μετά τις σπουδές του ως μηχανικός, αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο πάθος της ζωής του, το σκάκι. 6 φορές πρωταθλητής στη χώρα του, έγινε γκρανμέτρ το 1956. Τα επόμενα 45 χρόνια κέρδισε πολλά ισχυρότατα διεθνή τουρνουά, ανάμεσά τους 3 ιντερζονάλ (Άμστερνταμ 1964, Σούσα 1967, Μπιλ 1976). 'Εγινε ιδιαίτερα γνωστός, όχι μόνο για τις επιτυχίες του, αλλά και για τις πρωτοποριακές του ιδέες σε πλευρικά ανοίγματα και για την ακηδεμόνευτη σκακιστική του σκέψη.
Τον περασμένο Μάρτιο, με την ευκαιρία των 75ων γενεθλίων του, η Σκακιστική Ομοσπονδία της Δανίας κυκλοφόρησε ένα πολυσέλιδο ειδικό τεύχος-αφιέρωμα, που μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ
Εξαιρετικό αφιέρωμα για τον Μπεντ Λάρσεν δημοσιεύουν τα chessvibes http://www.chessvibes.com/reports/bent-larsen-dies-at-75/#more-29548
15 σχόλια:
Έφυγε άλλος ένας μεγάλος μαχητής του σκακιού.Την δεκαετία του 60 ήταν πολύ δυνατός αλλά η υπεραισιοδοξία του στοίχισε ακριβά στο ματς με τον Φίσερ.Η καλύτερη παρτίδα του,σύμφωνα με τον ίδιο,ήταν με αντίπαλο τον Γκέλερ (Κοπενχάγη 1960).Πολύ δυνατές οι νίκες του με Πετροσιάν (1966) αλλά εξίσου εντυπωσιακές και οι ήττες του με Φίσερ (1η 1971) και Σπάσκυ (1970)
Από τους πολύ αγαπημένους μου παίκτες, καθώς η συλλογή των παρτίδων του (που μελέτησα σε εφηβική ηλικία) με ενέπνευσε να ασχοληθώ περισσότερο με το σκάκι. Η προσωπικότητά του αναδεικνυόταν μέσα από τις κινήσεις, καθώς τα σχόλιά του χαρακτηρίζονταν από συνδυασμό λογικής ανάλυσης και αναβίωση των συναισθημάτων που βίωνε σε κάθε φάση της παρτίδας.
Εξαιρετικά πνευματώδης, συναγωνίστηκε τον Tartakower στη δημιουργία αφορισμών που έμειναν παροιμιώδεις. Θα περιοριστώ εδώ να αναφέρω μόνο τον ισχυρισμό "αν η μετριοφροσύνη ήταν αρετή, θα την είχα κι αυτή".
Τώρα, με το πείσμα του, μπορεί να πάρει τη ρεβάνς από τον Μπόμπι για εκείνο το 6-0...
Κάπου εκεί στα νιάτα μου, για ένα διάστημα έπαιζα με τα λευκά 1.β3, προφανώς επηρεασμένος από τον μεγάλο Δανό, και προφανώς χωρίς να καταλαβαίνω καθόλου τις βαθύτερες ιδέες του ανοίγματος (κάτι που άλλωστε μαρτυρά το αισχρό μου σκορ με αυτό). Ωστόσο, κέρδισα από αυτόν πολλά σαν παίκτης μελετώντας τον. Το μαχητικό του πνεύμα ήταν απαράμιλλο για την εποχή.
Τώρα, το πως ο άλλος μου σκακιστικός ήρωας ήταν ένας εντελώς διαφορετικός παίκτης (ο Τιγκράν), μόνο ψυχολόγοι μπορούν να το εξηγήσουν.
Τον Ταλ τον θαύμαζα απεριόριστα, αλλά αν σας πω ότι καταλάβαινα το σκάκι του, ψέματα θα σας πω...
@ Pfren
Δεν ξερω για Ψυχολογους αλλα το εξηγει ο ιδιος ο Λαρσεν σε μια συνεντευξη που εδωσε το '99 στο:
http://www.chehovchess.ru/lib/lek/4-rus.htm
Παραθετω το αντιστοιχο κομματι σε αυτοματη Αγγλικη μεταφραση:
- Tell me, who of modern chess in style reminds you to yourself?
- It's hard to answer this question. I, of course, not carefully watching the chess game today, but I do not see a suitable candidate.
- And among your generation?
- Perhaps the closest was Petrosyan. Probably because we did was one basis: "My System" Nimtsovicha. "We were what is called a" blood brothers. "But for us, as I noticed it was completely different feeling and a sense of position ... danger. Petrosyan did not lose as many parties as I am - on the other hand, I have won it more often.
Αμεσως μετα λεει για τον Ταλ:
- Are you familiar sense of "creative envy"? Were the chess players in the style which you would like to play?
- Of course, the biggest phenomenon of my youth was Tal chess, but I, fortunately, never tried to play his style - I just liked watching him play, seeing as born of his brilliant plans, ideas, combinations ...
- Why, fortunately?
- You know, I never complained about the speed and depth of calculation, but do it with such fantastic speed, as he, in my opinion, was not given to anyone. And then, Tal had the rare courage (at these words Larsen envious "smile), no one before or after him has a number of incorrect combinations! It simply crushed his rivals ...
Και η υπολοιπη συνεντευξη ειναι ενδιαφερουσα και διαβαζεται ευκολα στην αυτοματη Αγγλικη μεταφραση.
Είχε τρελό πείσμα και ας ήταν τόσο περίεργος. Κάποιες φορές τα πιο μεγάλα μυαλά είναι και τα λιγότερο προβλέψιμα
http://www.chesshistory.com/winter/extra/larsen.html
Kavalek για τον Larsen
http://www.huffingtonpost.com/lubomir-kavalek/chess-great-bent-larsen-d_b_712997.html
http://soloscacchi.altervista.org/?p=13171
http://www.nwchess.com/articles/people/Larsen_Interview.pdf
Συνέντευξη του Larsen από το 1968
Απιστευτο!
Εψαχνα υλικο για την Καιτη Χωματα που μας αφησε κι αυτη, κι επεσα πανω σε μια νεκρολογια του Γιωργου του Τζιωτζιου
Καθως ειχα την τυχη να ημουν τακτικος στις προβολες στο αμφιθεατρο της ΦΜΣ αλλα και του Χημειου, καθως και στα τσιμπουσια στου Φαλακρα, και καπου πρεπει να ειναι καταχωνιασμενα τα "Τετραδια Κινηματογραφου" (Οθονη και Κινηματογραφικα Τετραδια ειναι ακομα σε ραφια) φανταζεστε την γκαμα των συναισθηματων που δοκιμασα αντιμετωπος με το νεο, ποσο μαλλον που πια ειμαι μακρια απο τα κινηματογραφικα πραγματα εδω και χρονια. Και τον θανατο του Μπαμπη μεσω διαδικτυου τον εμαθα.
Ποσο μακρινες και ασημαντες φανταζουν τωρα διαφωνιες κι εντασεις εκεινης της εποχης,που τοσο μας παθιαζαν τοτε..
Απο τον Γιωργο θυμαμαι ακομα ενα κειμενο που ειχε γραψει αρχες '80, πρεπει να ηταν με αφορμη την "Γυναικα του Αεροπορου" για τις ταινιες που μας ταξιδευουν, στην Οθονη. Δεν θα κανω προσπαθεια να το βρω τωρα, ισως αργοτερα, καθως οτι μετραει ειναι η υποκειμενικη μνημη, αν και το κειμενο ηταν πολυ καλο. Οριζε λοιπον σαν ταξιδιαρα ταινια, εκεινη που σε απομακρυνει τοσο απο τα καθημερινα, ωστε ενα βροχερο Θεσσαλονικιωτικο βραδυ, μετα τον Αιαντα, μπαινεις στο 12 (λεωφορειο των 40 Εκκλησιων), και εισαι τοσο αλλοπαρμενος που ξεχνας να κατεβεις στην σταση σου. Οσοι εχουν κανει την διαδρομη καταλαβαινουν..
Γιαννης "Ποτε γεννηθηκες;"
και μια και απ' αλλου ξεκινησα..
http://www.youtube.com/watch?v=hoIjJWe6c8w&feature=related
Πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι (και) της Τέχνης "έφυγαν" πρόσφατα...
Η βελούδινη φωνή της Κ. Χωματά και οι αέρινες μελωδίες του “Νέου Κύματος” έφεραν πραγματική ανάταση στο ελληνικό τραγούδι.
Όσο για τα τραγούδια της Κ.Χ., θα μας θυμίζουν πάντα: νιάτα, ανεμελιά, νεανικούς έρωτες, καλοκαίρι…
Εκπληκτικά τα κομμάτια της: Μια αγάπη για το καλοκαίρι,
http://www.youtube.com/watch?v=OgJaCf3hPDU&feature=related
, Θα διώξω τα σύνεφα
http://www.youtube.com/watch?v=f474gX4dY4A&feature=related
εις μνήμην
@ μετοικος
το 12 είναι Κάτω Τούμπα
για το 15 μιλάς...
(τον Αίαντα δεν τον ξέρω. Μάλλον είμαι μικρότερος)
Petros 5
Σωστα, τοσα χρονια μακρια, ξεχασα και τα νουμερα των λεωφορειων. Και να πεις πως ειχε καποιον αξιοπρεπη κινηματογραφο η Κατω Τουμπα,μονο το Διον μπορω να θυμηθω..
Δημοσίευση σχολίου