Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Chess Bitch





Το βιβλίο «Chess Bitch» γράφτηκε το 2004 από την Αμερικανίδα WGM Jennifer Shahade. Πρόκειται για μία κατάθεση 320 σελίδων, για τον τρόπο που οι σημερινές νέες σκακίστριες εισχωρούν όλο και περισσότερο στο παραδοσιακό ανδρικό παιχνίδι. Η Shahade, αρχίζει βιογραφώντας μεγάλες σκακίστριες της ιστορίας, όπως την Vera Menchik, η οποία υπήρξε η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών το 1927. Το σκακιστικό της επίπεδο υπολειπόταν σημαντικά των κορυφαίων ανδρών σκακιστών της εποχής, όμως μετέχοντας στα μεγάλα ανδρικά τουρνουά, σημείωνε σποραδικά σημαντικές ατομικές επιτυχίες.
Στη συνέχεια, η συγγραφέας ερευνά τις γυναικείες σκακιστικές δυναστείες της Γεωργίας και της Κίνας. Συνομιλεί με τις αδελφές Polgar, οι οποίες αρχικά αρνιόντουσαν να συμμετέχουν σε χωριστά γυναικεία τουρνουά. Εξιστορεί με λεπτομέρειες τη δική της σκακιστική καριέρα. Αναλύει τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές των ξεχωριστών γυναικείων διοργανώσεων. Επίσης, η Shahade, παρουσιάζει στους αναγνώστες λιγότερο γνωστές σκακίστριες, όπως την Linda Nangwale από τη Ζάμπια με το ιδιαίτερο παρουσιαστικό, την τρανσέξουαλ παίκτρια από το Τέξας Angela Alston και διάφορες Ευρωπαίες επαγγελματίες σκακίστριες που ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη μετέχοντας σε τουρνουά, αλλά δεν παραλείπουν να διατηρούν μία φυσιολογική προσωπική ζωή «και να είναι οι ντίβες των πάρτι τα βράδυα, μετά τους αγώνες», όπως γράφει. Για όσους νομίζουν ότι το σκάκι είναι ένα ασπρόμαυρο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο παίκτες που κάθονται απέναντι σε ένα τραπέζι , η Shahade παρουσιάζει έναν άλλο κόσμο, έγχρωμο και ζωντανό.
Το βιβλίο θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Σε κάποια σημεία (όχι σε όλα φυσικά!) η κοινωνιολογική ανάλυση που επιχειρείται δείχνει επιφανειακή. Η θεματική οργάνωση επίσης δεν είναι άριστη. Στο σύνολό του όμως, είναι ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον, η γλώσσα της Shahade απαλλαγμένη από λόγιο βάρος, και η διορατικότητά της εμφανής.

Το site της Jennifer Shahade (αρκετά παραμελημένο) : http://www.jennifershahade.com/
To blog της Jennifer Shahade: http://beta.uschess.org/frontend/blog_23_33.php

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ενδιαφερον!!!

καλοπροαίρετος είπε...

Φούξια μπριγιαντίνη

Η φούξια καούκα (αμ πώς, τζινάβω και καλιαρντά) της WGM συγγραφέως στο εξώφυλλο ανέσυρε από τα βάθη της μνήμης μου το σκετσάκι του τραγουδιού «Beauty school dropout», με τον γόη Frankie Avalon να νουθετεί την, με επίσης φούξια μαλλί, έκθαμβη Frenchy, να αφήσει τη σχολή κομμωτικής και να επιστρέψει στο γυμνάσιο, από το μιούζικαλ Grease (1978ּ η ταινία υποτίθεται ότι διαδραματίζεται το 1959).

Το χαριτωμένο, επιμελώς χαζοχαρούμενο τσιχλοφουσκέ βιντεάκι υπάρχει εδώ.

Γλυκούλα είναι η Frenchy, τώρα που την ξαναβλέπω...

Ανώνυμος είπε...

κυκλοφορησε στα ελληνικα το βιβλιο της yalom Η γεννηση της βασιλισσας του σκακιου.Μια παρουσιαση του Ανασταση Βιστωνιτη για περισσοτερα υπαρχει στο http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15414&m=S03&aa=1

Ανώνυμος είπε...

Η Shadade εχει το δικο της blog,http://jennifershahade.com/site/,που αυτες τις μερες παρουσιαζει μια φανταστικη παρτιδα αναμεσα στον Ομπαμα και τον Μακ Κεην.Νικητης φυσικα ο Ομπαμα με ματ σε 11 κινησεις..
Προς αποφυγη παρεξηγησεων,το φανταστικη,
δεν αναφερερεται στην σκακιστικη της ποιοτητα..