Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Δυο παρτίδες από το Ελλάδα - Ρωσία 2,5-1,5

***Η νίκη του Γιάννη Παπαϊωάννου, με τα μαύρα, επί του πολύ Αλεξάντερ Μορόζεβιτς, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εθνικών ομάδων που διεξάγεται στην Προύσα:
Morozevich 2732 - Papaioannou 2625, Bursa 2010 (English, A17)
1. Nf3 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 Bb4 4. g4 O-O 5. g5 Ne8 6. Rg1 d5 7. Qb3 c5 8. cxd5 Nd6 9. Bh3 Na6 10. g6 c4 11. gxh7+ Kh8 12. Qc2 exd5 13. Bxc8 Rxc8 14. Nxd5 Re8 15. Kf1 Ne4 16. Ne3 Qd7 17. Ng5 Nac5 18. Qxc4 Nxg5 19. Rxg5 Ne4 20. Qb5 Rc6 21. Rf5 Nd6 22. Qd3 Rxe3 23. dxe3 Qxf5 24. a3 Qh3+ 25. Kg1 Nf5 0-1.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

***Ακολουθεί η σπουδαία νίκη του Χριστόδουλου Μπανίκα, επί του Εβγκένι Τομασέφσκι, πρωταθλητή Ευρώπης 2009:
Banikas 2608 - Tomashevsky 2705, Bursa 2010 (Queen's Indian, E17)
1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nf3 b6 4. g3 Bb7 5. Bg2 Be7 6. Nc3 O-O 7. Qc2 c5 8. d5 exd5 9. Nh4 b5 10. cxd5 b4 11. Nf5 d6 12. Ne4 Nxd5 13. O-O Na6 14. Rd1 Nac7 15. Nxc5 dxc5 16. e4 Nb5 17. exd5 Bd6 18. Be3 Rc8 19. Rac1 c4 20. Qe2 Qf6 21. Nxd6 Nxd6 22. Bxa7 Rfe8 23. Qc2 Qd8 24. Bh3 f5 25. Be3 Qd7 26. Bf4 g6 27. Bf1 Ba6 28. b3 cxb3 29. Qxb3 Bxf1 30. Rxf1 Nf7 31. d6 g5 32. Bxg5 Qxd6 33. Bf4 Qa6 34. Rxc8 Rxc8 35. Re1 Ra8 36. Qd5 Rd8 37. Qxf5 Qxa2 38. Bg5 Ra8 39. Bf6 Qc4 40. Re4 Qc1+ 41. Kg2 1-0.

Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

57 σχόλια:

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Καταπληκτική νίκη της εθνικής μας ομάδας, με σημαντικότερο απ' όλα ότι ήταν εντελώς δίκαιη. Καλή συνέχεια στη διοργάνωση!

Ένας από τους πολλούς παλιούς είπε...

Κέρδισε η Ελλάδα τη Ρωσία στο σκάκι!!! Και η ΑΕΚ τον ΟΣΦΠ στο ποδόσφαιρο!!! Δύο θαύματα την ίδια μέρα!

Ανώνυμος είπε...

εκπληκτικη νικη!!!! μπραβο στα παιδια!!!!

dimis είπε...

Εμενα, γιατί το παιχνιδι του Mozorevits δεν μου άρεσε,μήπως νομιζε ότι έπαιζε αλλού ή με άλλον? :)

Ανώνυμος είπε...

Χίλια μπράβο στα παιδιά της Εθνικής Ομάδας. Το να κερδίζεις τη Ρωσία στο σκάκι είναι σαν να κερδίζεις την Βραζιλία στο ποδόσφαιρο.

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στα παιδιά για την καταπληκτική και αναπάντεχη νίκη επί των Ρώσσων!! Σπουδαία εμφάνιση!!

Walker40 είπε...

Gia to site ths Ellinikis Skakistikis Omospondias oi agwnes den exoun akoma arxisei.Kai ypotithetai oti einai to site pou einai o foreas tis ethnikis.

Sigxaritiria stin omada.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Συγκλονιστική εμφάνιση! Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη σωστή προετοιμασία και κυρίως για τον τσαμπουκά που επέδειξαν. Τους έκαναν με τα κρεμμυδάκια τους 2700άρηδες. Ακόμα και ο Βασίλης που έχασε έπαιξε πολύ καλή παρτίδα.

Λυπάμαι μόνο για τους ανίατους φίλους των ισοπαλιών, η εθνική μας απόψε δεν τους έκανε το χατίρι και πρόσφερε θέαμα (και συνακολούθως ουσία).

I love this game!

Ανώνυμος είπε...

Χίλια μπράβο στην ομάδα μας!

Ένας από τους πολλούς παλιούς είπε...

Παναγιωτάκη εννοείς ότι μας πρότειναν ισοπαλία τα Ρωσάκια και δεν δεχτήκαμε δείχνοντας έτσι χαρακτήρα;

Αντιλαμβάνεσαι υποθέτω ότι δεν έχει καμία λογική αυτό που έγραψες ε; Βλέπω σε έχει ενοχλήσει το θέμα αλλά αναλώνεσαι σε αστεία. Μήπως θέλεις να μας κάνεις τη χάρη να γράψεις σε μία παράγραφο τη γνώμη σου; Σε μία όμως δεν είναι τυχαίο το νούμερο...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Παλιοσειρά
Λατρεύω την οικειότητα, βοηθάει πολύ στο post mortem! (το υποκοριστικό, υποθέτω, θα έχει να κάνει με το έλο μου).Στην ουσία τώρα, το προηγούμενο σχόλιό μου ήταν πράγματι διττό. Κυρίως ήταν ενθουσιώδες τόσο για το αποτέλεσμα, όσο και για την εμφάνιση των παιδιών. ΑΥΤΟ ήταν σκάκι! Με εξαίρεση το Μαστροβασίλη που διατήρησε, μάλλον εύκολα, την ισορροπία στην τέταρτη, οι υπόλοιποι έπαιξαν δυναμικά, για νίκη θα έλεγα, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα ή να εκμεταλλευτούν τις εγγενείς αδυναμίες των αντιπάλων τους. Εν ολίγοις, έπαιξαν με τον τρόπο που αρέσει σε κάθε σκακιστή να βλέπει, με τον τρόπο που προσελκύει φίλους στο άθλημα, με τον τρόπο που είναι σε τελική ανάλυση ο πιο διασκεδαστικός. Βλέπεις, το σκάκι έχει την ευλογία να μπορεί να είναι βιοποριστικό και συνάμα διδακτικό, συγκινητικό και διασκεδαστικό. Στο δεύτερο σκέλος, έθιξα ξανά τις ισοπαλίες επειδή η σκακιστική μου μνήμη ανέσυρε πρόσφατα σχόλια του τύπου: "Κατά τη γνώμη μου είναι ένα ακόμα στοιχείο της στρατηγικής του σκακιού, η διαχείριση των προτάσεων ισοπαλίας. Μάλιστα κρισιμότερες είναι οι πολύ σύντομες και οι προσυμφωνημένες" και "Πού είστε ρε παιδιά διαμαρτυρηθείτε ρε παιδιά. Κάτι Ρώσοι, που περιμένουν από μας για να μάθουν σκάκι, κάνουν στημένες ισοπαλίες στον τελευταίο γύρο" (παστωμένα κοπίδια είναι αυτά). Και μιας κι η μοίρα το' φερε και παίζαμε με τα Ρωσάκια (που τυγχάνει να είναι και Ρωσάρες με κάτι έλο, να! μετά συγχωρήσεως), μου ξανάρθε αίφνης στο θολό μου μυαλουδάκι.Και μετά ο παλιοχαρακτήρας μου αναρωτήθηκε, έτσι για να περνάει η ώρα: Αν οι Ρώσοι, για ανεξήγητους λόγους, μας πρότειναν πριν το ματς τέσσερις ισοπαλίες, μήπως κάποιοι θα φώναζαν "αρπάξτε τις και σκασμός, έτσι είναι το σκάκι, δεν σκέφτεστε τι τρομερή επιτυχία αποτελεί ένα πιθανό 2-2;". Ξέρω, σα μαζέττας έχω το ακαταλόγιστο και επιπλέον η φύση μου του γραφιά με κάνει πολλάκις να λέω τα πιο σοβαρά πράγματα με τον πιο αστείο τρόπο, αλλά φταίει που εξακολουθώ να πιστεύω στη φυσική εξυπνάδα των ανθρώπων να διαχωρίζουν το σημαίνον από το σημαινόμενο. Έτσι και τώρα ευελπιστώ ότι έγινα σαφής γιατί η μία και μοναδική παράγραφος που (μεγαλόψυχα) μου παραχωρήθηκε από την αστυνομία των λέξεων, μόλις τελείωσε.

Δημήτρης Α. είπε...

Πέρα από υπερβολές και επίθετα, ήταν μια πολύ σπουδαία νίκη που έκανε αίσθηση.

Καλή συνέχεια στους Έλληνες παίκτες.

διμισ είπε...

Αν έγινε πρόταση ισοπαλίας τελικά αποδείχτηκε ότι είχε νόημα :).
Αν και δεν ξέρω αν κάποιοι υποτίμησαν τους Έλληνες παίκτες (βλέποντας τις παρτίδες από το άνοιγμα )και νόμιζαν ότι θα κερδίσουν ότι και να παίξουν.
Αλήθεια αν καναν ΠΑΟ-ΑΕΚ συμφωνημενη ισοπαλια (ή ήττα) σε 8, sorry σε 90-92 στο ποδόσφαιρο τι θα λέγατε? :)

Ένας από τους πολλούς παλιούς είπε...

@Παναγιώτης

Η οικειότητα οφείλεται στο ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και η γνώμη μας έχει βέβαια τη βαρύτητά της, αλλά δεν αποφασίζουμε εμείς. Στην τελική ρωτάω από περιέργεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι και πάλι δεν απαντάς σε κάτι από αυτά που έχω γράψει. Κανείς δεν διαφωνεί ότι το μαχητικό σκάκι είναι πιο ωραίο. Κανείς δεν διαφωνεί ότι ωραίο είναι να παίζουμε όλοι πάντα μόνο για τη νίκη. Η διαφωνία είναι ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί παράδοση για το αγωνιστικό σκάκι κορυφής. Και το κυριότερο πολλές φορές το ωραίο δεν είναι πρακτικό ή λογικό. Καταλαβαίνω αν μου πεις ότι προτιμάς την ομορφιά από την πρακτικότητα, οπότε απλά διαφωνούμε. Υποθέτω ότι θα έχεις διαβάσει κάποιο βιβλίο από μεγάλο τουρνουά του παρελθόντος, ας πούμε αυτό για το τουρνουά της Ζυρίχης που έχει γράψει ο Μπρονστάιν. Τι συμπεράσματα έβγαλες;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Παλιός
Δεν έχω τίποτε με την οικειότητα, ίσα-ίσα, κι αυτό το ξέρουν όσοι με έχουν συναντήσει πάνω ή έξω από τη σκακιέρα, οπότε νο πρόμπλεμ.
Έλα όμως που δε συμφωνούμε όλοι με το ότι το μαχητικό σκάκι (και μαζί μ' αυτό και το καθαρό σκάκι) είναι το προτιμητέο! Αυτή εξάλλου είναι και η βασική μου ένσταση.Το σκάκι κορυφής που επικαλείσαι έχει δώσει κάτι πρωταθληταράδες που έπαιζαν μέχρι να μείνουν οι δυο βασιλιάδες στη σκακιέρα (Αλιέχην, Στάινιτς, Ταλ, Φίσερ, Κασπάροβ για να αναφέρω μόνο μερικούς πρωτοκλασάτους). Αυτονών οι παρτίδες ήταν που μας έκαναν να το αγαπήσουμε κι όχι του Τριφούνοβιτς και του, ξερω γω, Νούλοβιτς.

Επίσης δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είναι ωραίο να παίζουμε μόνο για τη νίκη. Είπα όμως ότι είναι ωραίο να παίζουμε για το ωραίο, είτε αυτό είναι στρατηγική, είτε τακτική δημιουργία. Το αν αυτό οδηγήσει στη νίκη είναι άλλο θέμα. Βάζω δηλαδή στο τραπέζι μια παράμετρο ηθικής και όχι υλικής ή πραγματιστικής ικανοποίησης, γιατί απλούστατα πιστεύω ότι το πνευματικό είναι ανώτερο του υλικού. Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο όμως για έναν στυγνό επαγγελματία; Μήπως το ότι θα ρισκάριζε περισσότερα απ' όσα θα χρειαζόταν, με κίνδυνο να θιγεί π.χ. οικονομικά; Ίσως. Όμως αυτό είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην ηθική ακεραιότητα, ή τουλάχιστον αυτή είναι η, αιρετική καθώς φαίνεται, άποψη μου. Αν το βιοποριστικό πρόβλημα ωστόσο παραμένει οξύ, τότε το σκάκι μάλλον δεν είναι η ορθή επιλογή επαγγέλματος. Η χειρωναξία μπορεί να είναι πιο επικερδής και συχνά πιο αξιοπρεπής. Αυτός είναι και ο λόγος που φωνασκώ. Δεν τα έχω με τους παίκτες τόσο, όσο τα έχω με τη νοοτροπία. Αν στείλω αύριο τα παιδιά μου να διδαχθούν σκάκι από κάποιον κορυφαίο Έλληνα δε θα ήθελα να τους δείξει πως να καθαγιάζουν τα μέσα για (ευτελείς συνήθως) σκοπούς. Τον κορυφαίο Έλληνα επίσης, τον θέλω και για βιτρίνα. Για να παραδειγματίσω και να θέλξω το νέο παίκτη, όχι για να τον αποτρέψω. Στο σημείο αυτό κάποιοι παίκτες είναι τα θύματα της υπόθεσης, τα θύματα του συστήματος αν θες, το παραδέχομαι.Θα προτιμούσα όμως να έχουν πιο δυνατές φωνές και βάζουν κι οι ίδιοι το χέρι επί τον τύπο των ήλων και όχι να διαιωνίζουν ωχαδερφικά ένα σαθρό κατεστημένο.

Έχω διαβάσει πράγματι αρκετά βιβλία, η σκακιστική μου βιβλιοθήκη είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη φαρμακευτική. Φυσικά και το σχετικό με το τουρνουά της Ζυρίχης, αν και πάει πολύς καιρός. Οπότε μάλλον πρέπει να με βοηθήσεις λίγο ώστε να καταλάβω το συγκεκριμένο επιχείρημα.

Τέσσερις παράγραφοι. Να σημειωθεί αυτό.

Ένας από τους πολλούς παλιούς είπε...

@Παναγιώτης

Το σχόλιο για το βιβλίο το έκανα γιατί σε όλα τα τουρνουά οι σύντομες και πιθανόν προσυμφωνημένες ισοπαλίες, αποτελούν μέρος της στρατηγικής των σκακιστών.

Τα περί πνεύματος και ύλης δεν θα τα σχολιάσω γιατί διαφωνώ και δεν είναι το θέμα μας.

Όταν θυσιάζεις ένα πιόνι ή ένα κομμάτι ή ακόμα και τη Βασίλισσα για να κάνεις ματ, δηλ. να σκοτώσεις τον αντίπαλο Βασιλιά, τότε ακριβώς χρησιμοποιείς στην πράξη το "δόγμα": Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σκεφτώ κάποια ανθρώπινη πράξη, πόσο μάλλον μια σκακιστική κίνηση που να μην έχει αρνητικά στοιχεία. Πάντα κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις αυτό έχω μάθει από το σκάκι. Για να κερδίσεις (στο σκάκι πάντα) πρέπει να εξασφαλίσεις ότι με τις κινήσεις σου παίρνεις περισσότερα από όσα δίνεις. Και αυτό είναι χρήσιμο μάθημα για όλους, όχι μόνο για τα παιδιά. Τώρα αν θέλεις να μεγαλώσεις παιδιά μέσα σε προστατευτικό θόλο μπορείς να το επιχειρήσεις, καλή τύχη.

sh είπε...

Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται ότι κρίθηκε αρκετά εντυπωσιακό, αφού αναφέρθηκε σε αυτό και το σάιτ του σπορ-φμ http://www.sport-fm.gr/article/212018

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Πολλα συγχαρητήρια σ’ολη την εθνικη μας ομάδα που εθεράπευσε έτι περαιτερω την αλαζονεια των Ρωσων
( η αν προτιματε + μερος του ψυχολογικου τους πολεμου με μασκα ενθαρυνσης προς την ομαδα τους – Στο www.chesspro.ru στα favoritami javliaoutsia [διαφαινομενα φαβορι] για την πρωτη θεση βαζουν πρωτο και καλυτερο τον εαυτο τους ! )
που δεν πηραν απ’ότι φαινεται το διδαγμα τους από το ποδοσφαιρικο στραπατσο με τη Σλοβενία ! (φιλος μου ειπε πως ειχανε τυπωσει χιλιαδες μπλουζακια -ΠΡΙΝ
από το παιχνιδι- με την προκριση τους στο moundial ).
@διμισ
καταρχην μην τα συμπαρασυρεις όλα σ’έναν προσυμφωνημενον αχταρμα ! άλλο η ήττα άλλο
η ισοπαλια .Αλλο η σκακιερα , που δεν έχει φύρες ,
κι άλλο τα γκολποστ και τα καλάθια ! Άλλα τα ποσά που σμπρωχνουν για τις μεγαλες Ελληνικες ποδοσφαιρικες ομάδες οι εκαστοτε προεδροι τους ,
όπως και οι bookers στα γραφεια στοιχηματων,
και εντελως αλλης ταξεως τα ποσα που εχουν δωθει στο Ελληνικο σκακι κορυφης . Επομενως η συγκρισις που επιχειρεις , σε οικονομικης βασης μεγεθη και συμφεροντα και μονον αν το δουμε , είναι τουλαχιστον ατυχης .
Το “ hapilly unsolved ! “ που ειχε πει καποτε ο Jonathan Speelman (σ’ένα θαυμασιο βιβλιο του με αναλυτικη εργασια σε φιναλε που ειχε βγαλει) για την
αληθομαντάλα ( το της σκακιερας με ινδικο [σανσ-κρητικο] περασμα
[γιαυτο χασαμε από την Ινδια, γιατι δεν εχουμε ακομα
συμφωνησει και παραδεχτει στο ποια η αληθης γεννέτειρα του ζατρικίου εστι, ενώ αντιθετα οι Ινδοι, τη βοηθεία αναντ παλαιοτερων ψευδολογιων στο περιοδικο ΤΙΜΕ–γιατι ξεδιπλωνει ένα μονο μερος της αληθειας – ολιγον κατ’ολιγον αποκτουν πιστη ότι το σκακι γεννηθηκε στη χωρα τους ] συμβολον, διαλογιστικης φυσης –αντιληψης –τασεως-ροπης γεωμετρικον κατασκευασμα στην του 8χ8 βαση αλήθειας , με προεξαρχουσα, στην εκτος 960 μορφη του, την αρχη της διατηρησης της οικονομιας, ( ορα και σχετικο βιβλιο Σμυσλοβ για την αρμονια ) έχει γινει στις μερες μας …
“ easily resolved !“
από τους συγχρονους ταχυτάτους κοπροσέσσορες .
Και επομενως είναι σχετικα ευκολο στις μερες μας , για δυο ισχυρους παιχτες με σωστη μελετη και προετοιμασια , ακομα και αν η θεση με ρωσικου ψαριου (ρύμπκα) εκτιμηση κινειται στο +-0.25 , να κρατηθουν στα πλαισια της ισοπαλιας. Σ’αυτό βρισκεται και μια βασικη εξηγησις στο γιατι δυο καλοι παικτες να «εμπιστευτουν» τον αντιπαλο τους και να κανουν μια ξεκουραστη συντομη ισοπαλια .

@ Παναγιωτης Κονιδαρης

Παναγιωτη, δεν έψαξα για τους υπολοιπους, όμως για τον Κασπαροβ που ανεφερες δεν συμφωνω
με τιποτα ! και αυτό απλα διοτι θυμαμαι γεγονοτα ! Τον βαζεις σε μια λιστα παικτων που επαιζαν μεχρι να μεινει στην σκακιέρα βασιλιας με βασιλια ! Σοβαρα μιλας ;;; Που το παιζει αυτό το έργο ; Να παω να το δω κι εγώ ! Μονο στο ματς του 84
με τον Καρποβ έχει κανει 19 ισοπαλιες από 22 κινησεις και κατω !!! Γιατι νομιζεις ότι ειχε γινει μαζι τους ο Φισερ έξω φρενων και μιλουσε στους ραδιοφωνικους σταθμους των Φιλιπινων για prearranged matses ;
Επισης .. τι τον κατηγορεις τον καημενο τον Τριφουνοβιτς ; μια και μονο παρτιδα του να διαβασεις
από τον Σιαπερα, αυτή με την εκμεταλευση του τετραγωνου δ5 , και να εμπαιδωσεις καλα το σχεδιο υπεροχης, μπορεις να κερδισεις δεκαδες παρτιδες
στις οποιες υπαρχει παρομοια πιονοδομη, και επομενως , καποιο παρεμφερες σχεδιο.
Καμμία νούλα !

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

κανονικα κλεινει μια παρενθεσις μετα τη λεξη "οικονομιας," στο προηγουμενο μηνυμα, ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

Ήττα 2,5-1,5 από την Αίγυπτο σήμερα.Ευτυχώς που μερικοί κράτησαν μικρό καλάθι στα χτεσινά πανηγύρια.

Ανώνυμος είπε...

Kαι κρίμα που μερικοί χαιρέκακοι δεν αντέχουν και εκδηλώνονται αμέσως...

dimis είπε...

@Μουτούσης
Καταλαβαινω ότι σαν ΙΜ δεν εχεις τις ιδιες απολάβες που εχει ενας ποδοσφαιριστής διεθνης αλλά και πιστευω ότι το ήξερες από την στιγμη που άρχιζες να παίζεις σκάκι-βλέπεις τα ποδοσφαιριστικά δρώμενα τα βλέπουν πολλοί- πολλοί περισσότεροι.
Αλλά και πάλι δεν πρεπει να τα ισοπεδώνουμε όλα....
Δηλαδή εσύ δικαιολογεις να στηθει ένας αγώνας ποδοσφαίρου για να κερδιζουν οι bookers τα εκατομμύρια είς βάρος κάποιως άλλων?
Η αντιστοιχα να ΣΤΗΘΕΙ ενας αγωνας σκακιου για κατι που μπορει να είναι απλά η κατάκτηση ενός τίτλου ή η πρόκριση ενός από τους 2?
Τι θα έλεγες αν από ενα αποτέλεσμα στημένο θα εβγαινες εσυ χαμένος?
Εγώ δεν λέω για μια ισοπαλια όπως είπες κι εσύ.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

φιλε dimis οσον αφορα στο σχολιο που εκανα για τα ανομοια αθληματα που συνεκρινες και αρα για μια συγκριση που μιλησες με εντελως διαφορετικου βεληνεκους οικονομικα μεγεθη, ας θεωρηθει απλα ως μια καταγραφή της πραγματικοτητας απο εμενα, και σε καμμία περιπτωση ως διαμαρτυρια η τυχον παραπονο για τις απολαβες μου.Τωρα, για το ηθικης βαρυτητας ερωτημα που εκανες, θα μπορουσα πανευκολα να σου απαντησω θεωρητικα,θα προτιμησω ομως να απαντησω μεσα απο τις αντιδρασεις μου σε πραγματικο χρονο για 2 αναλογες περιπτωσεις
που μου εχουν συμβει. Διοτι πιστευω πως κατι τετοιο εχει μεγαλυτερη αξια. Στην πρωτη περιπτωση το σεναριο ηταν: εδινα λεφτα και εκανα νικη, καλο πλασαρισμα στο τουρνουα και νορμα. Στη δευτερη περιπτωση εκανα νικη, επαιρνα επαθλο/2 και πρωτη θεση στο τουρνουα. Φυσικα αρνηθηκα και τις 2 φορες, και δυστυχως εχασα και τις 2 αυτες παρτιδες.Δεν ξερω κατα ποσον
σε καλυψε η απαντησις αυτη. Αν δεν μιλαμε για μοιρασια του βαθμου δεν τιθεται καν θεμα συζητησης !

Ανώνυμος είπε...

Μία μικρή περιπλάνηση στο χώρο των ελληνικών σκακιστικών ιστοσελίδων που το παράκαναν στην ΥΠΕΡΒΟΛΗ (με την εξαίρεση αυτού του blog που παρουσίασε την είδηση ΨΤΧΡΑΙΜΑ και συγχαρητήρια!)

site ΑΣΟΠ ΔΙΑΣ: Ακούστε το Έλληνες!!!! Ελλάς - Ρωσία 2,5 - 1,5 (σχόλιο, οι αλλοδαποί να το ακούσουν;)

site greekchesscom: Μετά το Euro 2004 στο ποδόσφαιρο, τη νίκη μας στο μπάσκετ επί των ΗΠΑ το 2006, τώρα έγινε κι αυτό κερδίσαμε τη Ρωσία στο σκάκι!

site anoixichess: ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ / ΘΡΙΑΜΒΟΣ! ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ 2.5-1.5

και πολλά άλλα υπερβολικά και γηπεδικά...

dimis είπε...

@Μουτούσης
Από ότι καταλαβαίνω από τα λεγομενά σου, σου κανανε την πρόταση και εσύ αρνήθηκες (ή απλά εσυ θα μπορούσες να το κάνεις?).
Θα μπορούσα να αναφέρω κι εγώ παραδείγματα (για μια θέση σε επόμενη φάση ή για μια νόρμα) αλλά δεν θέλω να μας κυνηγά ο εισαγγελέας :)
Πάντως μπορεί η διαφορά σε οικονομικά συμφέροντα να είναι όντως μεγάλη οπως λές και μεγαλύτερος ο πειρασμός αλλά τελικά ο ανθρώπινος χαρακτήρας είναι ο ίδιος και εγώ αυτό κατέκρινα.
Έχεις ακούσει τον μύθο του βάτραχου και του σκορπιού? :)

Unknown είπε...

Αναφορά σε αθλητική ιστοσελίδα της νίκης επί της Ρωσίας

http://www.sportgate.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=41241&Itemid=114

Unknown είπε...

...επίσης χθες βγήκα σε εκπομπή της πρωινής ζώνης του Sentra 103,3 ως μέλος της διοίκησης της ΕΣΟ και ως συνεργάτης του σταθμού και μίλησα για τη νίκη επί της Ρωσίας. Επικοινώνησαν μαζί μου και από το Vima fm κατόπιν πρώτης επικοινωνίας τους με την ΕΣΟ, τους έδωσα το τηλέφωνο του Μιχάλη Καλοσκάμπη, του Χρ.Μπανίκα και του ξενοδοχείου που μένει η εθνική μας και σίγουρα πήραν κάποιες συνεντεύξεις...Αυτά ενημερωτικά για την όποια δημοσιότητα πήρε το μεγάλο αυτό γεγονός.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιους μίζερους τους ενοχλεί να προβάλλονται οι επιτυχίες των άλλων.. ίσως γιατί οι ίδιοι έχουν συνηθίσει να ζουν βουτηγμένοι στη δική τους μετριότητα...

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

τωρα ... κανεις πως δεν καταλαβες ; η οντως δεν καταλαβαινεις ; ποσο πιο καθαρα θα μπορούσα να στο πω ; σου μιλισα για περιστατικα που μου εχουν συμβει στην πραγματικοτητα dimis.. και αρνηθηκα τις εν λογω προτασεις. Και δεν εχει καμμια δουλεια ο εισαγγελεας που ανεφερες, και ουτε να νοιωθεις διαρκως τον μπαμπουλα του εισαγγελεα και την καυτη του ανασα προκειμενου να γραψεις κατι και να εκφραστεις. Γι'αυτες τις περιπτωσεις υπαρχουν πρακτικες να παραδειγματισεις καποιον με τον τροπο σου και την συμπεριφορα σου η με μια κουβεντα σου χωρις απαραιτητα να εισαι φιλοδικος και να ασχολεισαι ολη μερα με το πως θα στειλεις εξωδικα, αγωγες και μηνυσεις.Υπαρχουν πολυ πιο δημιουργικα πραγματα που μπορει να κανει ενας ανθρωπος! Δεν τον ηξερα ομολογω τον μυθο που ανεφερες, αλλα τον βρηκα και τον διαβασα απ'το internet . Εχεις εσυ τετοια αυτοκαταστροφικα συνδρομα ;
Μακραν εμου τετοιες καταστασεις ! Τωρα .. αν εμπιστευτεις καποιον ανθρωπο τοσο πολυ και σε προδωσει...πραγματικα βουλιαζεις μαζι του...η αλλες φορες και μονος σου ! Γι'αυτο ολοι λενε πως ειναι σπουδαιο πραγμα να εχεις τυχη στη ζωη !

Ανώνυμος είπε...

Το μπλογκ αυτό φυσικά και πρόβαλε "ψύχραιμα" την επιτυχία μας. Κανείς γνώστης δεν περίμενε ενθουσιώδη αντίδραση από δω... Aλήθεια, η ΝΣΚ χάρηκε με την επιτυχία των ελλήνων παικτών? Ή επιμένουν κάποιοι ότι πρέπει να τους στείλουμε στο ...πειθαρχικό? Κάποιοι πρέπει να κοκκίνησαν από ντροπή προχθές...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και από εμένα Τι δουλειά έχει η πολιτική με τους αγώνες; Αφήστε τις επίδοξες διοικητικές ομάδες (ΝΣΚ - Μακροπουλικούς και Αριστεριστές) της ομοσπονδίας να ασχοληθούν με τα οργανωτικά. Νίκη επί της Ρωσίας 1000 μπράβο Ήττα από την Αίγυπτο 1000 αντί μπράβο Ελπίζω να μην ξεφουσκώσουν τα παλληκάρια μας όπως στον τελικό του μουντομπασκετ(μετά την Ιστορική μας νίκη επί των υπερφίαλων Αμερικανών). Το λέω μια και έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Κώστας Μουτούσης
Ε, όχι και φυγόμαχος ο Κασπάροβ, ρε συ Κώστα! Αυτός δε χάριζε ισοπαλία ούτε στη γυναίκα του (γι' αυτό τον παράτησε!). Τα ματς με τον Κάρποβ (κι αργότερα με τον Κράμνικ) ήταν ματς γιγάντων και πάντως ισοδύναμων αντιπάλων. Αν δεν βγάζεις τίποτε από το άνοιγμα ή δεν περνάει η καινοτομία σου, βράσε ρύζι. Επίσης άλλο το ματς κι άλλο ένα τουρνουά που συμμετέχει και έτερος κοσμάκης. Ακόμα κι έτσι όμως, εσύ τις χαιρόσουν εκείνες τις ατέρμονες νούλες, ακόμα κι αν ήταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα; Δε φαντάζομαι. Όσο για πρωσυμφωνημένες νούλες του Γκάρι (και ειδικά με τον Κάρποβ, το σύμβολο της ρωσικής αρκούδας) ούτε λόγος να γίνεται! Αν πάλι ξέρεις κάποια παρτίδα του που χάρισε νούλα όντας σε πλεονεκτική θέση, να μου την πεις να την μάθω. Στον Τριφούνοβιτς πάλι δε θυμάμαι να χρωστάω τίποτα, κι όχι επειδή είμαι μαζέττας (που είμαι). Δεν αμφιβάλω ότι ήταν καλός, ότι έχει παίξει άρτιες παρτίδες κι ότι έχει εκτελέσει μερικούς λαμπρούς συνδυασμούς, αλλά αυτό το έχει κάνει κι ο Κοτρωνιάς ή εσύ π.χ. Συνολικά όμως το corpus του Τριφ. μπορεί πιο εύκολα να σε βυθίσει στο ροχαλητό παρά να σε ανατριχιάσει.

Όπως και να'χει, η βάση των επιχειρημάτων μου δε στρέφεται κατά της ισοπαλίας εν γένει, και πιστεύω αυτό να το έχω ξεκαθαρίσει. Στρέφεται αντίθετα ενάντια στην προκαθορισμένη ισοπαλία με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση που θα στρεφόταν εναντίον οποιουδήποτε προκαθορισμένου αποτελέσματος σε οποιοδήποτε άθλημα.

Καλή χρονιά, είπαμε; Δεν είπαμε! Τη λέμε τώρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Παλιός
Ξεφύλλισα λίγο το βιβλίο της Ζυρίχης και είδα κάμποσες σύντομες ισοπαλίες αλλά η πλειοψηφία των παρτίδων είναι πολύ μα πολύ συναγωνιστικές. Είδα επίσης και σκακιστές που στους τελευταίους γύρους δεν διεκδικούσαν απολύτως τίποτε, όπως ο Κέρες ή ο Κότοβ, να τραβάνε κάτι ξεγυρισμένες επιθέσεις που σου φεύγει η μαγκιά. Άρα μάλλον δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα υπέρ των ισοπαλιών.


Διαφωνούμε σε ένα βασικό ζήτημα, την αγιαστούρα του σκοπού. Το σκάκι μοιάζει με τη ζωή, αλλά δεν είναι η ζωή. Κι αν ακόμα (στο σκάκι) θυσιάσεις τη ντάμα, αυτή δεν παύει να είναι "υλικό". Δε θες όμως να θυσιάζεις το στυλ σου, τη φιλοσοφία σου για το άθλημα, την ψυχική σου ευφορία και ισορροπία. Ή κάνω λάθος;

Σαφώς και κάθετί έχει αντίκρυσμα, δίνεις για να πάρεις, είναι νόμος της φύσης. Αλλά το θέμα είναι τι δίνεις και τι παίρνεις. Αν είναι να εκχωρήσω π.χ. την οικογενειακή μου γαλήνη για να νιώσω την ένταση ενός τουρνουά, μάλλον θα πω όχι. Αν είναι να πουλήσω την ψυχή μου στο διάβολο για να γίνω, ξερω-γω, πρωταθλητής Μεγανησίου, ή να στήσω άτιμα έναν αγώνα για να κάνω μια κωλονόρμα, τότε μάλλον θα έχω έκχωρήσει σημαντικότερα πράγματα απ' αυτά που θα έχω πάρει σαν αντάλλαγμα. Και πιθανότατα δεν θα τα ξαναπάρω ποτέ πίσω, ρώτα και το διάβολο να δεις.

Όσο για τα μπουμπούκια μου, δεν επιθυμώ και μάλλον δεν μπορώ να παίξω το ρόλο του προστατευτικού θόλου. Φιλοδοξώ όμως να τα μάθω (με ή χωρίς σκάκι) να καλλιεργούν το κριτικό τους πνεύμα, να μάχονται για τους σκοπούς τους δίχως να τους εξαγοράζουν ή να τους προδίδουν, αλλά και να αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια τις αναπόφευκτες ήττες στη σκακιέρα και τη ζωή. Κι αυτά χωρίς να ευνουχίσουν την ευαισθησία και τη φαντασία τους. Ό,τι πρέπει να σε μαθαίνει το σκάκι δηλαδή.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ Παναγιώτης Κονιδάρης

Καλη χρονια και για σένα Παναγιώτη
με υγεία και ευτυχία, και εύχομαι
πάντα να χαρίζεις στην ομηγυρη, τη φυσικη σου η την ιντερνετική, το πηγαίο και πνευματώδες humor σου !

Επί του θέματος τώρα :
Το γεγονός ότι Garry ακολούθησε
για ένα διαστημα της καρριέρας του και προκειμενου να κατακτησει τον τιτλο του παγκοσμιου πρωταθλητη,
τη στρατηγική των ισοπαλιών ( όπως
πολύ σωστα είχε μιλήσει ο φίλος "ενας απο τους πολλούς παλιους" για διαχείρηση ισοπαλιών ) δεν μειώνει σε τίποτα την αξία του σαν παίκτη και το λαμπρό του ταλέντο. Ας έχουμε το σθένος να τα δούμε και τα δύο αυτά στοιχεία του με καθαρή ματιά. Ομως , επειδη οι Ρωσοι ειναι αμειλικτοι επαγγελματιες και ο ιδιος ο Κασπαροβ έχει εκμεταλευτεί στο έπακρον την ιδιοτητα του που ειχε σαν παγκοσμιος πρωταθλητης στο να ανοιξει διαφορες μπιζνες,(με εκδοσεις βιβλιων, διαλεξεις στρατηγικης marketing, πανακριβα προπονητικα σεμιναρια κ.λ.π κ.λ.π ), ενστικτωδως δεν μπορω να εμπιστευθω οτι όλες του οι παρτιδες η τα ματς ηταν καθαρα και διαφανα. Παρε για παραδειγμα εκεινη την ηττα στην καρο-κανν με το Deepblue. H IBM ανεβασε κατα πολυ εκεινη την εποχη τα κερδη της. Και οσο για τη Ρωσικη αρκουδα που ειπες, μην εξαπατασαι απο το φαινεσθαι. Μαφια και νοβαγια ροσιγια μπορει να ειναι ένα , και να παρουσιαζονται ως αντιπαλα στρατοπεδα στα ματια του κοσμου για εσωτερικη καταναλωση. Το 1994 ημουν παρων στην ολυμπιαδα σκακιου της Μοσχας. Εκει έβλεπες τον Γκάρι σχεδον σα να ηταν το τιμώμενο πρόσωπο ! Τα έξοδα και την όλη διαφημιστικη καμπάνια της Ολυμπιαδας τα ανελαβε μια εταιρεια ονοματι Χαπιόρ. Την έπομένη της ολυμπιάδας έμαθα οτι η εταιρεία αυτη εξαφανίστηκε !... Επίσης, Θυμίσου τι έκανε ο Πούτιν στον χονταρκοβσκι και γενικα σ'ολους τους ρωσους μεγιστανες του πλουτου που τολμησαν να τα βαλουν μαζι του... τους πετσοκοψε ! Πως γινεται και αφηνει τον Γκαρι να εχει πολιτικα γραφεια στη Μοσχα ;; Οσο και καλη θεληση να εχεις να τους πιστεψεις, δεν μπορει ολ'αυτα να μην σε βαζουν σε υποψιες οτι κατι τρεχει! Παντως σε γενικες γραμμες συμφωνω με το πνευμα των λογων σου διοτι βλεπω οτι οι σκεψεις σου διεπονται απο αγνοτητα, καθαροτητα και αγωνιστικη διαθεση. Και θα σου προτεινα μαλιστα να βρεις ένα ωραιοτατο σχολιο του Μοτύλεβ στο ICC .Μαλλον με την εντολη finger πανω στο handle του ή με τη βοήθεια καποιας αλλης εντολής. Αν το θυμομουνα θα το παρεθετα και εδω αλλα το εχω ξεχασει, μιλαει για το ευ αγωνιζεσθαι και τη δημιουργικοτητα,μου αρεσε παρα πολυ!
χαιρετω, να εισαι καλα

Ανώνυμος είπε...

Την ημερομηνία την είδα μόλις στο τελευταίο σχόλιο.
Μα καλά, όλα αυτά συμβαίνουν τώρα τώρα;
Επειδή αναφέρθηκε ότι θα εμφανιστούν και παλιά θέματα, είχα την εντύπωση ότι κι αυτό ήταν ένα απ' αυτά!!!
Μια μικρή αλλά επώδυνη περίοδος χωρίς υπολογιστή, έκανε τις πληροφορίες μου άνω κάτω! Όσα διάβασα για την διηπειρωτική συνάντηση, μού φάνηκε σαν να είχαν συμβεί μιά άλλη εποχή!
---------
Επί τής ουσίας: Ούτε οι αμερικανοί είναι αλαζόνες ( στην καλαθόσφαιρα ) ούτε και οι Ρόσσοι στο σκάκι.
Κάθε φορά που κερδίζουμε υπερδυνάμεις στο άθλημά τους και δίνουμε συγχαρητήρια στον εαυτό μας, την ίδια στιγμή είναι σαν να συγχαίρουμε και εκείνους!

Συγχαρητήρια λοιπόν στην Εθνική μας, αλλά συγχαρητήρια και στην Αίγυπτο! ... που νίκησαν αυτούς/εμάς που μόλις πριν ( και όχι σε κάποια άλλη συγκυρία... )επιβλήθηκαν/επιβληθήκαμε στους πανίσχυρους και ικανότατους Ρόσσους.

Προσέξατε την εκπληκτική ισοπαλία μεταξύ Κάρλσεν και Σορτ, στο Λονδίνο; ... το πόσο μαχητική και απολαυστική, μπορεί να είναι μια ισοπαλία;

Προσέξατε όμως κυρίως αυτό...
-------
Kαι κρίμα που μερικοί χαιρέκακοι δεν αντέχουν και εκδηλώνονται αμέσως...

7/1/10
----------
;;;;

Αυτό το σχόλιο είναι τόσο βαρύ και ασήκωτο, που δεν έχω πώς να το χειριστώ. Υπάρχει εδώ κανείς που να έχει αναλογιστεί τη σημασία του;

Πέραν τούτου, θεωρώ ότι το παιχνίδι Μορόζεβιτσ-Παπαϊωάννου είναι σπανίας ομορφιάς, κι ότι θα μνημονεύεται για καιρό. Το παιχνίδι το ίδιο, για το στύλ του..!
Που δεν έμοιαζε με κανένα!
Μπράβο καί στους δύο!

Ο Κονιδάρης ξέρει να γράφει ελληνικά, αλλά όταν πετάει εκείνες τις σάχλες όπως «i love this game», θυμίζει φράγκους που έχουν ανάγκη να θυμούνται πού και πού την μητρική τους γλώσσα ( και αντί να πάνε στα μέρη τους και να την ανακτήσουν, προτιμούν να μένουν και να πλατσουρίζουν σαν τα παιδάκια, στο Αιγαίο, νομίζοντας ότι έχουμε απέραντη ανοχή ).

Ένας από τους πολλούς παλιούς είπε...

Όσοι δεν διεκδικούν τίποτα δεν έχουν λόγο να κάνουν ισοπαλίες. Όσοι διεκδικούν με ισοπαλία στον τελευταίο γύρο κάποιο έπαθλο, έχουν το ηθικό δικαίωμα να κάνουν ισοπαλία, από την εποχή που καθιερώθηκαν τα τουρνουά στο σκάκι. Μην ξεχνάμε ότι για να βολεύεσαι με ισοπαλία σημαίνει ότι έχεις παίξει καλύτερα μέχρι εκείνο το σημείο αυτό σου δίνει το δικαίωμα, ή αν θέλεις έτσι το καταλαβαίνω εγώ. Όποιος δεν έχει παίξει καλά και θέλει να χάσουν κάποιοι για να πλασαριστεί σε ψηλή θέση δεν έχει το δικαίωμα να φωνάζει για τις σύντομες ισοπαλίες. Έτσι δείχνει η σκακιστική παράδοση. Αν δεν μας αρέσει την αλλάζουμε, αλλά έτσι ΕΙΝΑΙ μπορούμε να το παραδεχτούμε, αλλιώς δεν καταφέρνουμε τίποτα.

Τα περί ψυχής και διαβόλου, έννοιες κατασκευασμένες από το ανθρώπινο μυαλό, γιατί τα αναφέρεις; Δεν γνωρίζω τι σημαίνει καμία από τις δύο...

Τελοσπάντων νομίζω ότι είναι σαφές αυτό που λέω. Είναι θεσμός στο σκάκι οι ισοπαλίες που βολεύουν αυτούς που προηγούνται στους τελευταίους γύρους. Υπήρχαν πάντα και είναι μέρος του παιχνιδιού. Μπορεί οποιοσδήποτε να τις θεωρήσει ανήθικες αλλά κατά τη γνώμη μου τότε πρέπει να θεωρηθεί ανήθικο όλο το παιχνίδι του σκακιού και κάθε άλλο παιχνίδι.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ Ανωνυμος
Δεν ειναι αλαζονες οι Ρωσοι ;;
Εγω παντως πρωτη φορα στα χρονικα
εχω δει τετοια πατεντα αναρτησης σε
ιστοσελιδα "διαφαινομενων φαβορι" !
Αλλο ειναι να βαλεις ενα σχολιο που εκανε καποιος με τις εκτιμησεις του
για το ποιες ομαδες θα παρουν τις πρωτες θεσεις και άλλο μια μονιμη αναρτησις στην αρχικη σου σελιδα !! Ας ειχαν τουλαχιστον τη σεμνοτητα να βαλουν τις πρωτες 5 ομαδες που θεωρουν φαβορι με τη σειρα του αρχικου γραμματος της καθε χωρας για να μην τους λεμε αλαζόνες !
Τι ειναι ; εταιρεια στοιχηματων ;
Οταν διαβαζεις chesspro.ru σε παραπεμπει να σκεφτεις επαγγελματικο ρωσικο σκάκι και όχι κατι σαν τη betwin !
Επισης , για τα συγχαρητηρια , να τα δινουμε 100 φορες ! Αυτοι δηλαδη πως οταν μας κερδιζουν σπευδουν αμεσως να συγχαρουν ο ενας τον αλλον και ειναι παντα ενωμενοι; Μαλλον δεν εχεις παιξει σκακι με Ρωσο και δεν το εχεις νοιωσει αυτο το συναισθημα ! Ενωμενοι κι εμεις λοιπον, ειμαστε πολυ πιο δυνατοι !

Γιάννης Α. είπε...

Γιοτί είμαστε πολύ πιο δυνατοί αγαπητέ Κώστα Μουτούση; Είναι τα γονίδιά μας πιο δυνατά; Σαν να ελληνογέρνεις λίγο, τελευταία, μου φαίνεται.

Γιάννης Α. είπε...

Σημείωση: Το πιο πάνω σχόλιο χωρίς εριστική διάθεση και με σεβασμό στη σκακιστική σου δυναμικότητα. Άλλωστε γνωριζόμαστε 15 χρόνια.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ Γιαννης Α.

Ειπα ότι ειμαστε πιο δυνατοι όταν ειμαστε ενωμενοι! Μην κοβεις την προταση που ειπα στη μεση και την αφηνεις μιση, γιατι ετσι διαστρεβλωνεις το νοημα ! Τι σχεση εχουν μ'αυτο παλι τα γονιδια ;;; Δες
για παραδειγμα συνεργασιες που εχουν σκακιστικες οι Ρωσοι στα ινφορματορ απο παλια που σχεδον ειναι παντοτε 2 μαζι! Το εχεις δει ποτε αυτο σε ελληνικες αναλυσεις και ανταποκρισεις ;;; σπανια εως ποτε !

Με ολο το σεβασμο στο οτι γνωριζομαστε, αλλα αφου δεν μου αποκαλυπτεις ποιος εισαι, φτιαχνει ενα recursive σχημα αυτο το Α μετα το Γιαννης, που τον μονο που μου θυμιζει προς στιγμην, ειναι τον Γιαννη Αγιαννη του Βικτωρος Ουγκω των αθλιων !

Γιάννης Α. είπε...

@ Κώστα οκ, συγγνώμη για την παρανόηση και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση που μου έδωσες:)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Κώστα
Μη με πας σε παρασκήνια υπαρκτά ή υποθετικά, δε θα τελειώσει ποτέ αυτή η κουβέντα. Εξάλλου με τον Κασπάροβ είμαι όταν κάθεται
(-θόταν) μπροστά στην σκακιέρα, όχι όταν μιλάει από το πολιτικό πόντιουμ.

@Παλιός
Πάντως αν παίξουμε ποτέ μαζί (πράγμα μάλλον απίθανο) μην ελπίζεις σε βολικές ισοπαλίες. Αν θες να τελειώσουμε σύντομα πρέπει να με κάνεις μινιατούρα (πράγμα μάλλον πιθανό) :-)

Για να σοβαρευτώ, διαφωνούμε εμφανώς σε πολύ περισσότερα από τις νούλες και τις τακτικές. Για το διάβολο δε θα κάνω τον συνήγορο, αλλά για την ψυχή θα σε παραπέμψω στον "Φαίδων" του Πλάτωνα.

Ασφαλώς και το σκάκι είναι ανήθικο, όπως κάθε πόλεμος.Ευτυχώς που είναι παιχνίδι. Επιστημονικό, αλλά παιχνίδι. Μόνο σε μια περίπτωση γίνεται ηθικό, όταν ο εχθρός δεν είναι στην πραγματικότητα ο αντίπαλος, αλλά τα ίδια μας τα ελαττώματα.

Ξέρω, ξέρω...διαφωνείς. :-)

@Ανώνυμος "σάντουιτς" μεταξύ Κώστα και Παλιού
Με συντριβή διαπιστώνω ότι εμείς οι σαχλοί (!) φράγκοι (;) του Αιγαίου (;!) δεν καταλάβαμε γρυ, εντούτοις αισθανόμαστε μια απροσδιόριστη ανάγκη να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας για την έλλειψη απεραντοσύνης της ανοχής σας.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ Γιαννης Α.

Παρακαλω, αλλα εξακολουθεις να μην αποκαλυπτεις την ταυτοτητα σου !
Εχεις κατι να φοβηθεις ;

Ανώνυμος είπε...

Είναι ο Γιάννης Αγιάννης!

Ανώνυμος είπε...

Και λίγος σεβασμός στον Μουτούση δε βλάπτει! Για όσους δεν ξέρουνε συμμετείχε με την Εθνική μας στο 3-3 με τη Σοβιετική Ένωση το 1989!

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Ευχαριστω φιλε ανωνυμε για την προσθηκη. Φαινεται οτι για κάποιους,
το να κρατας στοιχεια και μνημες απο το
corpus της γλωσσας σου, -για να δανειστω την ωραιοτατη αυτη λατινικη λεξη που χρησιμοποιησε εχτες ο Παναγιώτης ο Κονιδάρης- και επομενως την αμεση συνδεση με τις ριζες σου και τον πολιτισμο σου σε ευθεια γραμμη, σημαινει αυτοστιγμη οτι εχεις, εξουσιαστικες, ιμπεριαλιστικες τασεις και ροπες η φυλετικων διακρισεων η δεν ξερω και γω τι αλλο ! Ολη η γλωσσα ενος λαου, ειναι ενας ζωντανος οργανισμος, και δεν πρεπει να κατατασσουμε τα αρχαια ελληνικα στις λεγομενες νεκρες γλωσσες οπως καποιοι το θελουνε.Και δι'αποφυγην άλλων τετοιων παρερμηνειων στο μέλλον να ξεκαθαρισω οτι τους Ρωσους τους θεωρω αδερφια μας. Και μαλιστα εχω και φιλους Ρωσους που τυγχανει να μιλανε και Ελληνικα , και να ειναι και σκακιστες ! Και γνωριζω οτι μπορει και να διαβαζουν και τι γραφω ανα πασα στιγμη σ'αυτο εδω το blog !Αυτο όμως δεν με εμποδιζει ουτε στο ελαχιστο να εκφραζω ελευθερα τις σκεψεις μου και τις αποψεις μου οτι σε καποιες περιπτωσεις εχουν ενεργησει αλαζονικά ! Το ενα δεν αποκλειει το άλλο ! Και στο κατω κατω μια παρατηρησις που γινεται πανω στο χαρακτηρα σου και την συμπεριφορά σου, μπορει να σε βοηθησει να γινεις καλυτερος και να εξαλειψεις τα μειονεκτηματα σου ! Εξ'αλλου οπως διευκρινησα σε προηγουμενο μηνυμα, η ολη αυτη παρουσιαση που κανουν μπορει να ειναι και μερος του ψυχολογικου τους πολεμου - σε επιπεδο αγωνων παντα μιλαμε- που και σ'αυτα ειναι μανούλες ! Μπορει κανεις αυτο να το αρνηθει; Για καθε τι που μιλαω εχω στοιχεια. Απο τους Ελληνες κορυφαιους σκακιστες θεωρω οτι ελειπε σε πολλες περιπτωσεις η ομαδικοτητα η ενοτητα και η συνεργασια. Και μονο καποια παιδια απο Θεσσαλονικη που το πετυχανε αυτο, εστω και για λιγο, φτασανε σε πολυ υψηλα επιπεδα. Ακομα και αυτο που ειπα για την Ινδια , που ξερω οτι ειναι τραβηγμενο, εχει καποιες λογικες βασεις. Αν με καποια σοβαρη επιστημονικη ερευνα φερειπειν μαθαιναμε οτι το σκακι γεννηθηκε στην Ελλαδα, τοτε δεν θα ηταν και εντελως διαφορετικη η αντιμετωπιση του; και δεν θα ηταν σε μεγαλυτερη υποληψη απο την Ελληνικη πολιτεια ; και δεν θα παιζαν ολες οι μελλοντικες εθνικές ομαδες μας στις παρτιδες τους με πολυ ανωτερη ψυχολογια ;

Ανώνυμος είπε...

Από τον ανώνυμο.

Στο τελευταίο σχόλιο (9.1.10) γράφτηκαν πολλές και ωραίες σκέψεις.

Ούτε και σήμερα έχω πολύ χρόνο` αυτός αρκεί, όμως, για να διευκρινίσω ότι τους Ρόσσους ( στο σκάκι, πάντα ) και τους Αφρικανούς στην καλαθόσφαιρα, πρέπει να τους βλέπουμε όπως είναι: οι άνθρωποι είναι κυρίως ικανοί! Δεν χωράνε μικροπρέπειες εδώ.

Αυτό ήθελα να πω, αλλά λόγω βιασύνης δεν ολοκλήρωσα το σκεπτικό μου.
Αφού είναι ικανοί, ας παν να είναι όσο θέλουν αλαζόνες.

Τώρα, για τον Γιαννάκη, τι να πει κανείς... Φαίνεται οτι αυτός γουστάρει να ροσσογέρνει, να γερμανογέρνει, ή ακόμα και να χαζοφέρνει. Το παιδί έχει δική του βάρκα, ό,τι θέλει ας κάνει.
Οι άλλοι, ούτως ή άλλως δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά παρά να κινούνται όπως τους έφτιαξε η Φύση.

Ωραία η πληροφορία ότι υπήρξε μέλος Εθνικής εναντίον Ρόσσων. Μου ήταν άγνωστη.

Η φράση «έλλειψη απεραντοσύνης» είναι μάλλον για κλάματα ( η μη άπειρη ανοχή, είναι απείρως σωστότερο - αλλά όχι απέραντα σωστότερο` εκτός κι αν κάποιος πάρει απέραντη ποιητική άδεια! ).

Το κορπους είναι δυνατόν να αναδίδει μια πολύ άσχημη οσμή, διότι σχετίζεται συχνά πυκνά με στρατιωτικά σώματα-αλήτες, -σπείρες, -συμμορίες και λοιπά.
Δεν είναι και τόσο ευωδιαστή η προτίμησή σου! Αυτά έχει η άγνοια(;;;;), ή κάτι άλλο, απείρως πιο ύποπτο (...)! Μείνε λοιπόν στα σκακιστικά, πριν νευριάσω και σκαλίσω καμιά δύσοσμη κατάσταση...

Και δεν λέμε «αυτοστιγμή», αλλά αυτοστιγμεί!

Αυτά από τον Ανώνυμο.

νακας είπε...

ανωνυμε τραβα σκαλισε τη μυτη σου καλυτερα που θα μιλας ετσι στον Μουτουση, αλλα φταιει ο κωστας που δινει τροφη στον ανωνυμο κομπλεξισμο ενος μετριου που την ''λεει'' δημοσια σε εναν Μουτουση.
ΣΠΥΡΟΣ ΝΑΚΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Πολλοι οι υποστηρικτες του Μουτουση...μπραβο σουξε....

Schrödinger's Cat είπε...

Λάθη πάνω στη βιασύνη ή λόγω της απειρίας με το πληκτρολόγιο ή γιατί έτσι μας κάπνισε, κάνουμε όλοι μας, δεν εξαιρείται κανείς. Δεν υπάρχει πιο ευτελής συμπεριφορά από το να τα καταγράφει κάποιος για να ισχυροποιήσει -τάχα μου- τη γνώμη του.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε ματς η εθνική ομάδα πετυχαίνει τουλάχιστον 1½ βαθμούς. Σε τόσο ισχυρό πρωτάθλημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί το σύστημα βαθμολογίας (με βάση τα συνολικά αποτελέσματα της ομάδας) καμιά φορά ξεγελά.

Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν πολύ προτιμότερη η αναλυτική βαθμολογία σύμφωνα με τα αποτελέσματα στις σκακιέρες. Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι παίκτες να προσαρμόζουν το παιχνίδι τους ανάλογα με μια σχετικά γρήγορη νίκη ή ήττα συμπαίκτη τους, παίζοντας πιο συντηρητικά ή ριψοκίνδυνα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επιθυμητοί 2½ βαθμοί της ομάδας. Έτσι μερικές φορές αλλοιώνεται η εξέλιξη του αγώνα σε μεμονωμένες παρτίδες, αλλά σημαντικότερο θεωρώ ότι το τελικό αποτέλεσμα μιας ομάδας συχνά αντικατοπτρίζει περισσότερο συγκεκριμένα σημεία παρά το σύνολο της απόδοσής της σε ολόκληρη τη διάρκεια ης διοργάνωσης.

Φυσικά υπάρχουν υπέρ και κατά, αλλά σίγουρα θα αξίζει στο τέλος να συγκρίνουμε τις δύο βαθμολογίες και να δούμε πόσο συμπίπτει η κατάταξη με τα δύο συστήματα.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ φιλο ανωνυμο με μυρωδιες στρατιωτικων σωματων

Αφου σου αρεσει τοσο πολυ η ετυμολογια και η γραμματική, σου διαβαζω επι λεξει
(το'πα καλα ;) απο το λεξικο τι γραφει για τη λεξη corpus : το συνολο των κειμένων που εκπροσωπουν μια ορισμενη παραδοση (π.χ. το corpus των αρχαιων Ελλήνων ιστορικων, corpus νομικών κειμένων )(κυρ.στη γλωσσολογια) το πρωτογενες γλωσσικο υλικο (π.χ σωμα κειμενων) που συγκεντρωνεται προκειμένου να πραγματοποιηθει μια μελετη.
Τωρα εσυ, που ... ονειρευεσαι τεθωρακισμενα να διερχονται την ερημο και στρατηγους Ρομελ , βλεπεις καμμια ανακολουθια η αναντιστοιχία σε σχέση μ'αυτο που ήθελα να δώσω και να εκφράσω ;;;

@ Νάκας Σπύρος + @ Schroedinger's cat

Αφήστε ρε παιδια τον ανθρωπο να κανει τη δουλειά του ! Αυτα δεν τα μαρτυρανε ουτε του παπά ! Θα ειχαμε απο σημερα και δωρεαν ορθογραφικο έλεγχο !!

zisis είπε...

Πριν από πολλά χρόνια κυκλοφορούσε ένα T-shirt που έγραφε το σλόγκαν: Σώστε τη γάτα του Schrödinger. Από τότε που εφευρέθηκε για πρώτη φορά, το 1935, η φτωχή αυτή γάτα του διάσημου νοητικού πειράματος του Erwin Schrödinger στην κβαντομηχανική βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Πέρασε τη ζωή της μέσα σε ένα κουτί μαζί με ένα μπουκαλάκι υδροκυάνιο, και δεν ξέρουμε αν αυτό έσπασε και πέθανε, ή είναι ακόμα ζωντανή, μιας και εμείς δεν θα το μάθουμε ποτέ μέχρι να ανοίξουμε το κουτί και την δούμε. Μέχρι τότε, από την άποψη της παράξενης κβαντικής θεωρίας, είναι και νεκρή και ζωντανή, γιατί είναι μια κβαντική γάτα, ή καλύτερα βρίσκεται σε μια υπέρθεση δύο καταστάσεων ταυτόχρονα. Αυτή η γάτα χρειάζεται να τη σώσουμε, όπως τα τροπικά δάση και τους αλιγάτορες τους. Αλλά μέχρι στιγμής αυτό ήταν αδύνατο. Ακόμα και ο ίδιος ο Schrödinger συχνά παραπονιόταν ότι ποτέ δεν συνάντησε την περίφημη γάτα του.

η συνέχεια στο
http://www.physics4u.gr/blog/?p=1471

Και για να μην έχουμε καμιά παρεξήγηση οι αντιστοιχίσεις στο δικό μου μυαλό είναι μόνο θετικές......

Ανώνυμος είπε...

Έγραψα το παρακάτω εγκωμιαστικό σχόλιο (εννοώντας φυσικά τον Κ.Μ):


------
Από τον ανώνυμο.

Στο τελευταίο σχόλιο (9.1.10) γράφτηκαν πολλές και ωραίες σκέψεις.
--------

και κάποιος τυφλός χαζόμαγκας (ή μήπως κάποιος γλύφτης ο κοινός; )πέταξε το εξής βλακώδες:

---
ανωνυμε τραβα σκαλισε τη μυτη σου καλυτερα που θα μιλας ετσι στον Μουτουση, αλλα φταιει ο κωστας που δινει τροφη στον ανωνυμο κομπλεξισμο ενος μετριου που την ''λεει'' δημοσια σε εναν Μουτουση.
ΣΠΥΡΟΣ ΝΑΚΑΣ

9/1/10
--------




Αλλά και παρακάτω, υπήρξα επίσης εγκωμιαστικός για Ρόσσους και Αφρικανούς:

Ούτε και σήμερα έχω πολύ χρόνο` αυτός αρκεί, όμως, για να διευκρινίσω ότι τους Ρόσσους ( στο σκάκι, πάντα ) και τους Αφρικανούς στην καλαθόσφαιρα, πρέπει να τους βλέπουμε όπως είναι: οι άνθρωποι είναι κυρίως ικανοί!
----

Εμφανίστηκαν μετά κάποια αλλόκοτα σχόλια, τέτοια που με έκαναν να θυμηθώ ότι εδώ κυκλοφορούν άτομα με διάφορες διαταραχές σε όραση, ικανότητα ανάγνωσης και κατανόησης...
Κάπως έτσι πρέπει να βγήκε η έκφραση «είναι για μπάτσες»!
Τι να κάνω, το ξέχασα.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ ανωνυμος

ανωνυμε με τα "αλλοκοτα σχολια"
και το "καποιοι με διαταραχες" τι ακριβως εννοεις ;και ποιους ; γιατι μιλας πολυ γενικα. Εδω μεσα μπηκανε κβαντικες θεωριες , μπηκανε πολλα. Γινε πιο σαφης, να ξερουμε κι εμεις σε ποιον απευθυνεσαι.
Επισης θελω να σου πω το εξης: ο Σπύρος ο Νάκας ειναι φιλος μου καλος εδω και πολλα χρονια και μιλησε ετσι για μενα καθαρα απο σεβασμο σαν μαθητης προς δασκαλο ( οπως κι εγω, αλλα κι εσυ θελω να πιστευω, παντα μιλαμε με σεβασμο και με αγαπη για τους δασκαλους που καποτε ειχαμε) διοτι ειχαμε προπονητικη συνεργασια στο σκακι, στη Νεα Ιωνια αρχικα και μετα στο Νεο Ηρακλειο.Δεν τιθεται λοιπον θεμα γλυφτη, και ουτε νομιμοποιησαι να χρησιμοποιεις τετοιες εκφρασεις εναντιον του επειδη βγηκε να σου απαντησει στην κακοηθεια που εγραψες. Θες να στη θυμισω; ειπες απευθυνομενος προς εμενα: "μεινε λοιπον στα σκακιστικα, πριν νευριασω και σκαλισω καμμια δυσοσμη κατασταση". Εχεις μηπως την εντυπωση οτι σου επιτρεπω εγω ο ιδιος να μου απευθυνεσαι μ'αυτο το υφος; Η πιστευεις, οτι επειδη εκανες στο ανοιγμα της ομιλιας σου ενα εγκωμιο οπως το χαρακτηριζεις, σου δινει στη συνεχεια το αβαντζο να μιλας κατ'αυτον τον τροπο; Και το θεωρεις ευγενικο πρωτ'απ'ολα να μιλας ετσι σ'εναν ανθρωπο που δεν ξερεις καν; και ουτε καν εχεις μιλησει ποτε μαζι του; Εαν πιστευεις οτι αυτος ειναι τροπος ευγενειας και επικοινωνιας ομορφης και σωστης, τοτε να βρασω και τα πτυχια σου , και τη μορφωση σου και τη γραμματικη σου! Σου μιλησαμε κανονικα , δεν σου αρεσε, Σου μιλησε ο Παναγιωτης ποιητικα οπως λες, δεν σου αρεσε. Σου μιλησαμε με χιουμορ για μυρωδιες, δεν σου αρεσει. Το ενα σου βρωμαει, το αλλο σου ξυνιζει. Και εαν δεν νοιωθεις και δεν συναισθανεσαι την ιεροτητα του συνολου των κειμενων της αρχαιας ελληνικης γραμματειας και μεσα απο αυτα της ολης μετεξελικτικης πορειας της γλωσσας μας , αυτο που ηθελα δηλαδη χαριν οικονομιας να πω με τη λεξη corpus, και αρεσκεσαι να υποβιβαζεις αυτο το ομορφο νοημα, σε εννοιες οπως : σπειρες, αλητες και συμμοριες-οπως εγραψες-,τοτε με συγχωρεις, αλλα αυτο ειναι επιλογη δικη σου. Και δεν θα σε ακολουθησω σε αυτον τον κατηφορο. Και για να σου αντιστρεψω το ερωτημα που εκανες σε κεινο το μηνυμά : γιατι να σκεφτεις ολες αυτες τις αθλιοτητες , και να μην σκεφτεις ας πουμε το ευωδιαστο σωμα μιας πανεμορφης γυναικας ; Αρα προφανως καπου ηθελες να την οδηγησεις εσυ ο ιδιος τη συζητηση... και το ξερεις. Αν λοιπον μπορεις να διαθεσεις λιγο ακομα απο τον πολυτιμο χρονο σου, απαντησε στα ερωτηματα που σου εθεσα και παρε θεση,υπευθυνη, και μαλιστα με τροπο τετοιο που να μην εξευτελιζει ουτε την ποιοτητα και το επιπεδο επικοινωνιας που μας προσφερει αυτο εδω το blog, αλλα ουτε -σε τελικη αναλυση- και τη δικη σου προσωπικοτητα !

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Άλλη μια αναφορά για τη νίκη της εθνικής μας επί της Ρωσίας, αυτή τη φορά στο "Βήμα":

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=5&artid=308258&dt=08/01/2010

Ανώνυμος είπε...

Έχει αναφερθεί αυτό το λινκ

http://anoixichess.blogspot.com/2010/01/3-1.html