Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010


Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Η 39η Σκακιστική Ολυμπιάδα είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Khanty-Mansiysk από τις 20 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου. Οι Ρώσοι διοργανωτές αισιοδοξούν πως στην πρωτεύουσα της Ugra θα βρεθούν 160 αντρικές και 120 γυναικείες ομάδες. Η πόλη, με τους 60 χιλιάδες κατοίκους της, έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιοχής της Ρωσίας με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά έχει καταφέρει να γίνει και κέντρο χειμερινού τουρισμού. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Διάθλου γίνεται κάθε χρόνο εκεί, και , εκείνο το διάστημα, τα 15 ξενοδοχεία της πόλης είναι κλεισμένα. Την τελευταία πενταετία έγιναν στην πολη της Σιβηρίας 3 Παγκόσμια Κύπελλα στο σκάκι, οπότε οι τοπικοί παράγοντες έχουν κάποια εμπειρία από διοργανώσεις σημαντικών αγώνων. Θα είναι όμως αρκετή για την επιτυχία της διοργάνωσης;

Τα ρωσικά μέσα αισοδοξούν πως όλα τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και μιλάνε για μια ιδιαίτερα πολυτελή διοργάνωση. Γενναιόδωρα αναμνηστικά για όλους τους σκακιστές που θα πάρουν μέρος, διαδικτυακή μετάδοση όλων των παρτίδων που θα παίζονται, ένας υπερυπολογιστής (Blue Gene) που θα αναλύει τις 20 σημαντικότερες παρτίδες της ημέρας με σχολιασμό σε 3 γλώσσες, ενώ στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων υπάρχει το φιλόδοξο σχέδιο να κατασκευαστεί ένα αντίγραφο του περίφημου Cafe de la Regence, του σκακιστικού καφενείου στο Παρίσι που τον 18ο και 19ο αιώνα συγκέντρωνε τους διάσημους της εποχής (Morphy, Philidor, Andersen αλλά και Diderot, J.J.Rousseau, Napoleon, W.Franklin).

Αν και φαίνεται ότι τα προβλήματα στέγασης και διατροφής θα λυθούν, παρόλο που από τα τρία ξενοδοχεία που υποσχέθηκαν οι Ρώσοι κτίστηκε μόνο το ένα, οι ανησυχίες δεν σταματούν. Δυο είναι τα πιo σημαντικά προβλήματα αυτή τη στιγμή. Οι συνεχείς αλλαγές στον προγραμματισμό των πτήσεων των τσάρτερς που θα φέρουν τους σκακιστές στο Khanty-Mansiysk (κάποιοι ισχυρίζονται οτι έφτασαν τις 5!), πράγμα που ανεβάζει το κόστος των ομοσπονδιών για το ταξίδι που θα φέρει τις ομάδες σε Μόσχα, Μιλάνο, Μόναχο και Πράγα, ενδιάμεσους σταθμούς στο ταξίδι προς την Σιβηρία, και η αδυναμία των διοργανωτών να δώσουν πληροφορίες για τον τόπο διαμονής της κάθε αποστολής, αν και ζητάνε προκαταβολικά ως και 1120 ευρώ επιπλέον για μονόκλινο δωμάτιο! Πολλές μικρές ομοσπονδίες φοβούνται ότι θα καταλήξουν σε φοιτητικές εστίες, καθώς κάποιοι υπολογισμοί ανεβάζουν τους ξένους συμμετέχοντες της Ολυμπιάδας (σκακιστές, συνέδρους και εμπλεκόμενους στην διοργάνωση) σε πάνω από 2.500 χιλιάδες άτομα, και αναρωτιούνται αν αξίζουν τα έξοδα και η ταλαιπωρία.

Χαρακτηριστική της έντασης που έχει δημιουργηθεί είναι η επιεικώς απαράδεκτη απάντηση του αντιπροέδρου της FIDE Ι. Gelfer, υπεύθυνου συντονισμού των τοπικών αξιωματούχων και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, στις απορίες του σκακιστή των Βερμούδων Ν. Faulks, διάλογο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/events/39th-chess-olympiad-khanty-mansiysk-2010/so-how-ready-is-khanty-mansijsk-for-the-olympiad
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως το Κρεμλίνο, αν και έχει πολλές επιφυλάξεις για την μεταβατική περίοδο, μάλλον κλείνει προς την απόφαση να μην ανανεώσει την θητεία του Κιρσάν ως προέδρου της Καλμουχίας και έχει ήδη βρει τον διάδοχο.
Πολλές πληροφορίες για τα προβλήματα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας έχει και το http://www.chessvibes.com/reports/fide-players-need-not-worry-about-the-olympiad/#more-29242 ενώ στο http://www.thechessdrum.net/blog/2010/08/28/is-2010-olympiad-headed-for-disaster/ υπάρχει πρόταση να συνασπιστούν οι ομάδες που ταξιδεύουν μέσω Μονάχου, ώστε να έχουν καλύτερες πιθανότητες στην διαπραγμάτευσή τους με την Παγκόσμια Ομοσπονδία!

Επίσημος ιστότοπος της Ολυμπιάδας ο http://www.ugra-chess.com/

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"παγκόσμια κυπελλα στο σκακι".. μμμ καπως καλύτερο από το να μην το εβαζες καν εμπροθετο, αλλα να επιμείνω: η λεξη σκάκι κλινεται! παγκοσμιο κυπελλο ποδοσφαίρου, ιστιοπλοΐας, σκακιού

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Η Ρωσια ανακοινωσε επισημα χθες τις δυο πρωτες ομαδες ανδρων και γυναικων που θα παραταξει στην Ολυμπιαδα.

Ανδρες

Ρωσια 1

Bareev EI, honored master of sports, team captain


Kramnik, VB , International Grandmaster (2780 )

Grishuk AI , International Grandmaster (2760 )

Karjakin , SA , an international grandmaster ( 2747 )

Svidler PV, International Grandmaster ( 2731 )

Malakhov VN , International Grandmaster (2725 )


Ρωσια 2

Potkin , VA , an international grand master, captain

Vityugov NK , International Grandmaster (2709 )

Nepomnyashchii YA , International Grandmaster ( 2706)

Tomaszewski, EY, International Grandmaster ( 2701)

Alekseev EV , International Grandmaster ( 2691 )

Timofeev AV, International Grandmaster ( 2690 )


Γυναικες

Ρωσια 1

Dohoyan YR , honored trainer of Russia, the team captain

Korotylev AN, International Grandmaster , the coach of the first women's team

Chernin, A. , International Grandmaster , the first women's team coach


Kosintseva TA , International Grandmaster (2573 )

Kosintseva NA , International Grandmaster (2565 )

Kosteniuk , AK , international grandmasters worldwide ( 2524 )

Galliamova AM, International Grandmaster ( 2482)

Gunina VE , International Grandmaster ( 2465)



Ρωσια 2

Tregubov PV , an international grand master, captain

Ryazantsev AV, International Grandmaster , the second women's national team coach


Pogonina NA , International Grandmaster ( 2491 )

Girya Ol , International Master ( 2414)

Savina AS, International Grandmaster ( 2404 )

Bodnaruk AN, International Master ( 2399 )

Kashlinskaya A., International Grandmaster (2358 )

Η δευτερη Αντρικη ομαδα με ΜΟ ELO 2700 θα ειναι σιγουρα μεσα στους διεκδικητες των μεταλλιων,ενω,αν πιστεψουμε το http://chess-results.com/olympiad/TeilnehmerSuche.aspx?lan=1 θα παρουν μερος αλλες δυο αντρικες ρωσικες ομαδες και μια ακομη γυναικεια.


Στο μεταξυ,μετα την Ινδια, και η Κινα ανακοινωσε οτι θα υποστηριξει τον Κιρσαν ο οποιος εφτασε τις 93 χωρες συμφωνα με το http://www.onefide.com/

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Δημοσιευτηκαν στα http://chess-results.com/tnr36795.aspx?lan=1 οι συνθεσεις των ομαδων που θα παρουν μερος στην Ολυμπιαδα.

Απο τα μεχρι τωρα στοιχεια, μονο η Γεωργια (Χρυσο στις γυναικες στην Δρεσδη) φαινεται πως δεν θα παρει μερος,καθως δεν εχει δηλωσει συνθεσεις τοσο σε ανδρες οσο και σε γυναικες,παρα τις επανειλλημενες παρατασεις που εχει δωσει η FIDE.

Απο τους κορυφαιους σκακιστες δεν θ'αγωνιστουν οι Αnand,Bacrot,Jobava,Morozevich, ενω απο τις γυναικες δεν θα πανε στην Σιβηρια οι Koneru,Cmilyte και Cramling και πιθανοτατα οι Γεωργιανες.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Εμφανιστηκε,πολυ καθυστερημενα, η συνθεση της Γεωργιας στα http://chess-results.com/Tnr36795.aspx?art=33&lan=1 με επικεφαλης τον Jobava (2710) στους ανδρες και την Dzagnidze (2534) στις γυναικες αλλα χωρις την πρωην Παγκοσμια πρωταθλητρια Chibyrdanidze (2500).

Απο την Ολυμπιαδα θα απουσιασει ο Αζερος V.Gashimov (2719) ο οποιος τιμωρηθηκε απο την Ομοσπονδια του για κακη συμεριφορα και συγκρουση με τον αρχηγο της Ομαδας Αzmaiparashvili. Στην θεση του ο Εl.Safarli(2607). Ο ιδιος χαρακτηριζει τις κατηγοριες συκοφαντικες (αναφερθηκε ακομα και πιθανη συμπαθεια του προς τους εχθρους των Αζερων Αρμενιους).Οι πληγες που ανοιξαν στο Παγκοσμιο της Προυσας δεν εκλεισαν ακομα,φαινεται..

Απο δικη μου αβλεψια ανεφερα σε προηγουμενο σχολιο οτι η Cmilyte δεν θα αγωνιστει στην Ολυμπιαδα γυναικων. Αυτο ειναι αληθεια, αλλα η Λιθουανη σκακιστρια θα βρισκεται στην Σιβηρια καθως ειναι μελος της ομαδας που θα αγωνιστει στην open κατηγορια.Tο ιδιο ισχυει και για την J. Polgar (2682) που θα παιξει στην 3η σκακιερα της Ουγγαριας

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Αναλυτικο ρεπορταζ για την υποθεση Gashimov (Ο Αζερος υπουργος Αθλητισμου του καταλογιζει συμπαθεια προς τον Kasparov, η μητερα του οποιου ειναι Αρμενικης καταγωγης, γιατι έπαιξε με την Ισπανικη “Kasparov-Marcote” που κατέκτησε πρόσφατα το Πρωταθλημα στην Ισπανια!) στο http://www.chessintranslation.com/2010/09/
gashimov-left-out-of-azerbaijan-team-for-olympiad/

Ενδιαφερουσα λεπτομερεια οτι ο Αρχηγος της ομαδας ειναι ο Γεωργιανος Azmaiparashvili, καλος φιλος του Kasparov, o οποιος ειναι αντιπρόεδρος στην τωρινη διοικηση της Fide αλλα δεν συμμετεχει στο νεο ψηφοδελτιο του Κιρσαν, και θα κατεβει στις εκλογες σαν ανεξαρτητος..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Η κυβερνητης της περιοχης της Ugra, σε συνεντευξη τυπου που εδωσε χθες στην Μοσχα, ειπε οτι ολα ειναι ετοιμα για την διεξαγωγη της Ολυμπιαδας, το καινουργιο ξενοδοχειο και το συνεδριακο κεντρο εχουν τεθει σε λειτουργια, και περιμενουν τους 3000 περιπου επισκεπτες απο τους οποιους οι 2200 θα ειναι αθλητες,προπονητες,διαιτητες και συνεδροι.
http://sport.rian.ru/sport/20100916/276276559.html

Ωστοσο η εικονα που παρουσιαζει το επισημο site των αγωνων ειναι καθε αλλο παρα ενθαρρυντικη. 4 μερες πριν τον 1o γυρο οι συνθεσεις δεν εχουν ακομα δημοσιευθει,και οσον αφορα την αισθητικη του καλυτερα να μην πω τιποτα..

Ακομα και στα chess-results παρουσιαζεται το φαινομενο,παρα τις τοσες ανανεωσεις, Ρωσιδα σκακιστρια να εμφανιζεται στην συνθεση 2 ομαδων (Gunina,Rus1 και Rus2) ενω οι διοργανωτες φαινεται πως δεν εχουν κατασταλαξει ακομη για τις συνθεσεις των 4 ανδρικων ομαδων και των 3 γυναικειων που θα κατεβασουν..

Να θυμισω οτι στην Ολυμπιαδα της Μοσχας το 1994, οι Ρωσοι πηραν το χρυσο και το χαλκινο, με την συναντηση των μεταξυ τους ομαδων να τελειωνει ισοπαλη 2-2..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Και, το προγραμμα των πτησεων αλλαξε για αλλη μια φορα.

Οι αντιδρασεις ειναι οργισμενες (μεχρι και ο Σιροβ διαμαρτυρηθηκε επωνυμα) αλλα επιλεγω τις χιουμοριστικες.

Ο Αναντ δεν παιζει γιατι σκεφτηκε πως θα ηταν δυσκολο να ταξιδεψει ως την Σιβηρια μ' αυτοκινητο..
(σχολιο του Thomas στο http://www.chessvibes.com/reports/olympiad-charter-flights-changed-again/)

Φαινεται πως οι διοργανωτες αποφασισαν πς η διεξαγωγη της Ολυμπιαδας θα ειναι πολυ πιο ομαλη αν κανενας σκακιστης δεν φτασει μεχρι την Σιβηρια..
http://chessexpress.blogspot.com/2010/09/what-if-they-held-olympiad-and-no-one.html

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Η ανδρικη ομαδα της Ρουμανιας (18η στην αρχικη καταταξη) δεν θα παρει μερος τελικα στην Ολυμπιαδα, μετα απο διαφωνιες που προεκυψαν αναμεσα στους σκακιστες και την Ομοσπονδια,αναφερει η http://reports.chessdom.com/news-2010/chess-olympiad-4-days-to-start
Η γυναικεια θ' αγωνιστει κανονικα.

Οπως φαινεται απο την αυτοματη μεταφραση σχετικης ανακοινωσης στο http://www.frsah.ro/ οι σκακιστες ζητουσαν καποια χρηματα προκαταβολικα και να μην υπαρχουν οικονομικες επιπτωσεις σε περιπτωση μη επιτευξης των στοχων..

Σε συνεντευξη του στο Ουκρανικο Profile o Προεδρος της Αρμενιας Serzh Sargsyan δηλωσε:

"Η Αρμενια ειναι μια μικρη χωρα,δεν εχουμε φυσικους πορους,το μεγαλυτερο μας πλεονεκτημα ειναι η εξυπναδα των ανθρωπων μας"

και συνεχισε:

"Το σκακι παντα ηταν σημαντικο για τους Αρμενιους αλλα εγινε εξαιρετικα δημοφιλες οταν ο Πετροσιαν κατεκτησε τον Παγκοσμιο τιτλο το '60. Το σκακι εκπαιδευει τους ανθρωπους στην αντοχη,στην επιμονη και στην συνεπεια, περα απο την ικανοτητα σκεψης.Ειναι πολυ σημαντικο. Ειμαι περηφανος για τους σκακιστες μας και για το γεγονος οτι ημουν Προεδρος της σκακιστικης Ομοσπονδιας πολυ πριν γινω Προεδρος του Κρατους. Πιστευω οτι το μεγαλυτερο μας κεφαλαιο ειναι η ευφυϊα ολων των Αρμενιων,και οχι μονο αυτων που ζουν στην χωρα. Τα 2/3 των ανθρωπων Αρμενικης καταγωγης ζουν στο εξωτερικο,σε αναπτυγμενες χωρες,ειναι λυπηρο αλλα και πολυ χρησιμο ταυτοχρονα.Ειναι επιτυχημενοι σε πολλους διαφορετικους τομεις,θα πρεπει να τους χρησιμοποιησουμε σαν διαμεσολαβητες για να ελθουμε σ'επαφη μ'αυτες τις χωρες.Με τα συγχρονα μεσα επικοινωνιας αυτο δεν ειναι δυσκολο" κατεληξε ο Προεδρος

http://news.am/rus/news/31194.html

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ελαχιστες ειναι οι λεπτομερειες που περιμενουν να βρουν καποια λυση,συμφωνα με τους διοργανωτες.

Τελικα στις φοιτητικες εστιες θα μεινουν οι 300 εθελοντες που θα ερθουν για να βοηθησουν στην διεξαγωγη της Ολυμπιαδας.Προεκυψε ενα θεμα ασφαλειας καθως οι διοργανωτες εδειξαν την διαθεση να τους στριμωξουν 3 και 4 ανα δωματιο για να ελευθερωσουν μονοκλινα για διαιτητες και εκλεκτορες,αλλα συναντησαν την αρνηση της Πυροσβεστικης.
Το δευτερο και μαλλον σοβαροτερο προβλημα ειναι οτι αναμενονται 200 δημοσιoγραφοι,ενω το κεντρο τυπου εχει μονο 70 θεσεις. Πιστευεται ωστοσο οτι οι περισσοτεροι απ'αυτους θα φυγουν μετα την τελετη εναρξης.

http://www.informugra.ru/2010/09/25332/

O αναπληρωτης Προεδρος της Ρωσικης Ομοσπονδιας Ilya Levitov (ειναι σχεδον σιγουρο πως οταν γινει το συνεδριο θ' αναλαβει Προεδρος) εδωσε συνεντευξη στον Υ. Vasiliev.
Mιλωντας για την Ρωσικη Εθνικη ομαδα ειπε οτι αυτη την φορα υπηρξε μεγαλη οργανωτικη φροντιδα για την προετοιμασια της, που εφτανε μεχρι και το διαιτολογιο των παικτων,υπογραφτηκαν συμβολαια που οριζουν δικαιωματα και υποχρεωσεις των σκακιστων,ενω σε περιπτωση επιτυχιας τους περιμενουν ψηλα επαθλα (στους αντρες 50,25,και 12 χιλ δολλαρια για τις τρεις πρωτες θεσεις,στις γυναικες τα μισα). Αποκαλυψε ακομα οτι η Ομοσπονδια ειναι πολυ κοντα στο να υπογραψει πλουσιοπαροχο συμβολαιο πολυετους χορηγιας με μεγαλη εταιρια του δημοσιου.

Μιλωντας για συγκεκριμενους σκακιστες ειπε οτι ο Morozevich αρνηθηκε να παιξει για την δευτερη ομαδα,ο Jakovenko εχει απο καιρο υπογραψει συμβολαιο για να παιξει στην "τοπικη" ομαδα της Ugra (θα παιξει με τα χρωματα της και στο Πανευρωπαϊκο) ενω ο Malakhov προτιμηθηκε απο τον Nepomniachtchi για την πρωτη ομαδα μια και ειναι πιο σταθερος παιχτης και θα ειναι πιο χρησιμος σαν αναπληρωματικος,ενω ο Nepomniachtchi θα ηγηθει της δευτερης νεανικης ομαδας.

http://others.sport-express.ru/reviews/8038/

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Επιστολη του Nisipeanu με τις υπογραφες των υπολοιπων μελων της Ρουμανικης ομαδας,δημοσιευει η S.Polgar.Η επιστολη ανασκευαζει τις κατηγοριες της Ρουμανικης Ομοσπονδιας,και ειναι σε αυτοματη μεταφραση. Παραλληλα δημοσιευεται και η αποψη της Ομοσπονδιας.

http://susanpolgar.blogspot.com/2010/09/romanian-olympic-team-will-not.html

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Shipov δινει τα δικα του προγνωστικα για την Ολυμπιαδα και εξηγει πως δεν προκειται αυτη την φορα να αναλυει ξεχωριστες παρτιδες, μια και οι ομαδικοι αγωνες εχουν αλλη λογικη, αλλα θα υπαρχει γενικοτερος σχολιασμος, στο http://www.crestbook.com/en/node/1316 (ηδη μεταφρασμενο στ' Αγγλικα απο τον Mishanp).

Απο το ιδιο κειμενο μεταφραζω μονο μια παραγραφο που αφορα τις εκλογες:

" ..Ενα πραγμα ειναι ξεκαθαρο, η FIDE εχει μετατραπει σε μια επιχειρηση που εμμεση μονο σχεση εχει με το σκακι. Η μαχη για την Προεδρια της ειναι πρωτα απ'ολα μια μαχη για τον ελεγχο μιας προσοδοφορας επιχειρησης. Σαν αποτελεσμα,πολλα λεφτα ξοδευτηκαν, σημαντικοι ανθρωποι μπηκαν στην μαχη, νεες μεθοδοι προεκλογικης εκστρατειας επινοηθηκαν..Θυμηθειτε μονο τις κατηγοριες που αλληλοεκτοξευτηκαν και τις δικαστικες υποθεσεις. Φυσικα, κανενας δεν θα ανακατευοταν σε μια τετοια διαμαχη, για να μπορει μετα να περηφανευεται πως βοηθαει στην αναπτυξη του σκακιου σ'ολον τον κοσμο,και να εχει σαν ανταμοιβη αδικες κριτικες.

Στις επιχειρησεις, οπως και στο σκακι, ο ισχυροτερος νικαει. Ξερουμε ποιος ειναι..αλλα ας μην βιαζομαστε. Ας προσποιηθουμε πως ακομα εχουμε Δημοκρατια στο σκακι. Ελευθερες εκλογες, το αδιαπραγματευτο δικαιωμα να εκφραζει κανεις την γνωμη του, αγωνια για το αποτελεσμα, και αλλα ωραια.."

Εναν πρωτοτυπο διαγωνισμο διοργανωνει το http://www.scacchierando.net/dblog/articolo.asp?articolo=1991#English
Οι συμμετεχοντες καλουνται να επιλεξουν μια δικη τους ομαδα 5 σκακιστων (ανεξαρτητως εθνικοτητας,αλλα υπαρχουν περιορισμοι στο Elo) και η πιο αποτελεσματικη απ'αυτες θα ανακηρυχτει Πρωταθλητρια.Λεπτομερειες στο link,οι κανονισμοι ειναι στ'Αγγλικα.

αποδυτηριάκιας είπε...

Eκδικάστηκε στο Αθλητικό Δικαστήριο η αγωγή κατα του εκλογικού συνδυασμού που ηγείται ο νυν πρόεδρος της ΦΙΝΤΕ ;

IliasPan είπε...

Ναι και περιμένουμε την ετυμηγορία.
http://www.chessvibes.com/reports/karpov-vs-kirsan-at-the-cas-in-lausanne-silence-before-the-storm/

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Το Πουερτο Ρικο τοσο στους Αντρες οσο και στις Γυναικες θ' αντιμετωπισει η Ελλαδα στον πρωτο γυρο της Ολυμπιαδας,που αρχιζει στις 12 το πρωϊ, αν υπολογισα καλα. Οι αντιπαλοι ανα σκακιερα δεν εχουν ανακοινωθει ακομα.

148 αντρικες ομαδες (5 Ρωσικες) και 114 γυναικειες (3 Ρωσικες) πηραν μερος στην κληρωση του πρωτου γυρου.

Το πληθος των ομαδων που κατεβαζουν οι Ρωσοι εγινε αντικειμενο ειρωνικου σχολιασμου ακομη και απο τους ιδιους στο Forum του http://www.chesspro.ru/guestnew/looknull
message/?themeid=16&id=255
αλλα δεν ειδα καποια Εθνικη Ομοσπονδια να διαμαρτυρεται.

Προσωπικα δεν γνωριζω αλλο ομαδικο αθλημα που να επιτρεπει σε καποια χωρα να παιρνει μερος με παραπανω απο μια ομαδα,και να μην λαμβανει μετρα για να προστατεψει τον ανταγωνισμο. Φανταστειτε τι εχει να γινει αν οι δυο κορυφαιες ομαδες της Ρωσιας τεθουν αντιμετωπες στους τελευταιους γυρους,με τις πρωτες θεσεις να μην εχουν ξεκαθαρισει, πραγμα πολυ πιθανο.
Και μετα λεμε οτι θελουμε και Ολυμπιακους Αγωνες..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Οι σημερινοι αντιπαλοι των Ελληνων σκακιστων:

25.1 GM Banikas Hristos 2590 - CM Machin Rivera Mark 2229

25.2 GM Mastrovasilis Dimitrios 2569 - IM Montalvo Alejandro 2250

25.3 GM Halkias Stelios 2577 - CM Vazquez Reyes Raul 2217

25.4 GM Mastrovasilis Athanasios 2556 - CM Ovalle Burgos Ramon 2201

Λευκα 1η,3η σκακιερα

και των Ελληνιδων:

20.1 WFM Segarra Choe Tammy 2014 - IM Dembo Yelena 2452

20.2 Pacheco Medina Hilzandryly 1875 - WGM Botsari Anna-Maria 2302

20.3 Sanchez Rodriguez Wilmairi 1812 - WGM Makropoulou Marina 2230

20.4 WFM Vazquez Maccarini Danitza 1818 - WIM Fakhiridou Ekaterini 2208

Λευκα 2η,4ησκακιερα.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

16 απο τις σημαντικοτερες παρτιδες του πρωτου γυρου μεταδιδονται στο http://games.ugra-chess.com/broadcast.php?key=round1.pgn&game=0

Και η chessbomb υποσχεται οτι θ' αρχισει την μεταδοση της σε λιγο..

Kostas Oreopoulos είπε...

Με αυτόματη ανάλυση, και ένα καινούργιο σύστημα με αυτόματο 'verbal commentary' (όχι τίποτα επαναστατικό βέβαια, απλά ενδιαφέρον)

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ολες οι παρτιδες (και οι Ελληνικες) στο http://ugra-chess.com/results.php αλλα με πολλα προβληματα.

IliasPan είπε...

Έχει βρει κανένας κάπου συγκεντρωτικά ζωντανά αποτελέσματα;

Ανώνυμος είπε...

Πόση διαφορά ώρας έχουμε με το Χάντι Μανσισκ? Τι ώρα Ελλάδος ξεκινούν τα ματς?

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Ιlias Pan

Ουτε ζωντανα ουτε πεθαμενα...Το πιο κοντινο σε κατι τετοιο ειναι να κλικαρεις πανω στις 4 σκακιερες διπλα στα ονοματα των ομαδων στο http://ugra-chess.com/results.php (ανοιγουν σε ενα tab και τα 4 παιχνιδια του ματς) και να ελπιζεις πως δεν εχει κολλησει η μεταδοση.
Επισης στο http://reports.chessdom.com/news-2010/olympiad/chess-olympiad-round-1-live καταγραφονται σημαντικα η απροσμενα αποτελεσματα.

@ Ανωνυμος
Στις 12 ωρα Ελλαδας

Μερικες ενδιαφερουσες λεπτομερειες:

Ο κανονας μηδενικης ανοχης ισχυει αλλα με καποια επιεικεια. Συγκεκριμενα η αρχιδιαιτητης εχει το περιθωριο να καθυστερησει λιγο την εναρξη του γυρου για να δωσει την ευκαιρια σε καποιον καθυστερημενο που βρισκεται κοντα να φτασει στην σκακιερα του.Επισης καποιος που βρισκεται ηδη στην αιθουσα,πριν την εναρξη, αλλα για καποιο λογο πρεπει να λειψει για λιγα λεπτα απο το τραπεζι του, μπορει να ζητησει αδεια απο τον διαιτητη.

Δεν υπαρχουν περιορισμοι στις προτασεις ισοπαλιας, αλλα ο αρχιδιαιτητης διατηρει το δικαιωμα να μηδενισει και τους δυο σκακιστες αν κρινει οτι το αποτελεσμα εχει προσυμφωνηθει.

Απλα πραγματα που τα κανουμε χωρις λογο δυσκολα..

Το πιο σημαντικο:
Αν και ομαδες κατατασσονται με βαση τα αποτελεσματα που φερνουν (2 βαθμους για νικη,1 για ισοπαλια,0 για ηττα) καθε παρτιδα μετραει γιατι το πρωτο κριτηριο καταταξης μεσα στην ιδια βαθμοομαδα ειναι τα game-points,και κατοπιν η καταταξη βασει ELO. Ετσι μια απροσμενη ηττα σε μια παρτιδα στον πρωτο γυρο μπορει να σου φερει πολυ δυσκολο αντιπαλο στον δευτερο και παει λεγοντας.
Περισσοτερα για τις διασταυρωσεις εδω:
http://www.chessvibes.com/reports/olympiad-preview-so-how-are-things-in-khanty-mansiysk/#more-29966

και αναλυτικα ο κανονισμος εδω:
http://www.fide.com/fide/handbook.html?id=95&view=article

IliasPan είπε...

ΟΚ, επιτέλους ανέβηκαν στο chess-results. Στον δεύτερο γύρο (που ήδη έχει κάποια σχετικά ενδιαφέροντα ματς) μας τράβηξε η Αίγυπτος :)

Στις γυναίκες από την άλλη τραβήξαμε την Ουγγαρία...