Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Παγκόσμιο Σκάκι


Οκτώβριος 2007. Η πρόεδρος της Ινδίας Πρατίμπα Πατίλ συγχαίρει τον Βισβανάθαν Ανάντ για την κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι. Ο Ανάντ οφείλει να υπερασπιστεί τον τίτλο του το 2008 αντιμετωπίζοντας σε ματς τον Κράμνικ, αλλά έχει ορισμένες απαιτήσεις τις οποίες συζητά η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού.

Μερικές αποφάσεις του 78ου συνεδρίου της FIDE (εκτελεστική επιτροπή) που ελήφθησαν στη Αττάλεια (11-16 Νοεμβρίου 2007) και που έχουν γενικότερο ενδιαφέρον για το παγκόσμιο σκάκι:

Ολυμπιάδες:
Η επόμενη σκακιστική Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί στη Δρέσδη κατά το χρονικό διάστημα 12-25 Νοεμβρίου 2008. Εγκρίθηκαν ορισμένες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής: τόσο οι ανδρικές όσο και οι γυναικείες ομάδες θα αποτελούνται από 4 βασικές σκακιέρες και μια αναπληρωματική σκακιέρα (μέχρι τώρα οι συνθέσεις των ομάδων ήταν 4+2 στους άνδρες, 3+1 στις γυναίκες). Ο αριθμός των γύρων μειώνεται από τους 14 στους 11. Η βαθμολογία θα καθορίζεται από το αποτέλεσμα του ματς (2 βαθμούς για νίκη, 1 βαθμός για ισοπαλία, 0 για ήττα) και όχι από το άθροισμα των πόντων, όπως ίσχυε ως τώρα.

Αντι-ντόπιγκ:
Ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες της WADA (World Anti-Doping Agency), η FIDE θα ξεκινήσει τεστ ανίχνευσης απαγορευμένων ουσιών το 2008. Τα τεστ θα μπορούν να διενεργηθούν μόνο στους 80 κορυφαίους σκακιστές του κόσμου (από τον πίνακα Έλο) και σις 5 κορυφαίες σκακίστριες. Θα ελεγχθεί το 10% αυτών των 85 παικτών, δηλαδή 8-9 παίκτες. Η αντι-ντόπιγκ πρακτική έχει συναντήσει στο παρελθόν πολλές επιφυλάξεις ως προς την χρησιμότητά της για άθλημα όπως το σκάκι.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών:
Θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου 2008 στο San Luis της Αργεντινής. Αρχικά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών ήταν προγραμματισμένο για τα μέσα Μαϊου αλλά μετατέθηκε κατά ενάμιση μήνα αργότερα μετά από αίτημα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών:
Η πλευρά Ανάντ έχει διατυπώσει ορισμένα αιτήματα πριν υπογράψει το συμβόλαιο για το ματς Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (ματς Ανάντ - Κράμνικ, 2008). Ο αντιπρόεδρος Μακρόπουλος ενημέρωσε την εκτελεστική επιτροπή για τις απαιτήσεις του Ανάντ και γνωμάτευσε πως μπορούν να ικανοποιηθούν εκτός από μια: σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, ο Ανάντ θέλει να επαναφέρει τον παλιό κανονισμό, όπου ο πρωταθλητής διατηρούσε τον τίτλο του. Η εκτελεστική επιτροπή συμφώνησε πως το συγκεκριμένο αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό.
Παρόλα αυτά έχει έρθει στην επιφάνεια ένα ακόμη λεπτό (αλλά σοβαρό) σημείο στις διαπραγματεύσεις: ο Ανάντ ζητάει να μη γίνει το ματς στη Γερμανία όπως επιθυμεί η πλευρά Κράμνικ. Ο Ανάντ θεωρεί ότι το γεγονός πως οι διοργανωτές, οι χορηγοί αλλά και ο μάνατζερ του Κράμνικ Κάρστεν Χένζελ είναι Γερμανοί ευνοεί τον Κράμνικ. Πριν ακόμη από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μεξικού η FIDE είχε δεσμευτεί με συμβόλαιο με την γερμανική εταιρεία Universal Events Productions (UEP) που θα είναι η κύριος χορηγός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2008 και έτσι οι απαιτήσεις Ανάντ (δίκαιες ή άδικες) δημιουργούν νέους πονοκεφάλους.

1 σχόλιο:

Χρήστος είπε...

Ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω την παράγραφο που αναφέρεται στο αντιντόπινγκ. Σε μία διάλεξη του ο Στράτος Γρίβας είχε αναφερθεί για το θέμα αυτό. Και τότε όπως και τώρα η αντίδρασή μου ήταν η ίδια. Πως είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ντοπαριστεί ένας σκακιστής. Το ντόπινγκ έχει να κάνει με τη χρήση συγκεκριμένων ουσιών για τη βελτίωση του αθλητή σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς. Ωστόσο οι αθλητές αυτοί, βλέπουμε ότι περισσότερο αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα από τους προπονητές τους, παρά σαν άνθρωποι. Αργότερα εμφανίζουν προβλήματα, είτε ορμονικά, είτε ψυχολογικά και μετά από λίγο έρχεται η πτώση. Στο σκάκι, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, ακόμα και αν υπήρχε τρόπος να ντοπαριστεί κάποιος, ώστε να πετύχει μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια (κάτι που απεύχομαι) τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν στην απόδοση του σκακιστή, θα ήταν μεγαλύτερα από το καλό που θα του έκανε.