Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Fritz 11


Κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα η νέα έκδοση της ναυαρχίδας των σκακιστικών προϊόντων της γερμανικής εταιρείας ChessBase, του Fritz. H version 11 του προγράμματος έρχεται με νέο ισχυρότερο engine και με ορισμένες βελτιώσεις στις λειτουργίες, με σημαντικότερη τη δυνατότητα ανάλυσης με «ανθρώπινο τρόπο». Ο χρήστης του προγράμματος μπορεί κατά τη διάρκεια παρακολούθησης μιας παρτίδας εκτός από το να βλέπει παθητικά την αξιολόγηση των κύριων γραμμών που προτείνει το Fritz, να παίζει τις δικές του βαριάντες (όπως όταν θα παρακολουθούσε μια παρτίδα ως θεατής σε ένα τουρνουά) οι οποίες δεν εμφανίζονται στη σκακιέρα (παρά μόνο ως διακλάδωση αποτυπωμένη με σκακιστική γραφή) και θα αξιολογούνται από το πρόγραμμα. Η λειτουργία αυτή ονομάστηκε από τους δημιουργούς του Fritz «training in calculation» και είναι χρήσιμη περισσότερο σε παρτίδες που αναμεταδίδονται ζωντανά.
Στο dvd περιέχονται ακόμη 14 ώρες προπονητικού υλικού σε μορφή βίντεο, με διαλέξεις -μαθήματα των Kramnik, Kasparov, Shirov, Kasimdzhanov, Korchnoi, Pfleger και άλλων.
Η τιμή του Fritz 11 είναι 49.99 Ε.
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=4273

Trivia: πώς ονομάζονταν οι πρώτες εκδόσεις του Fritz στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δεκαετία του 90; (το όνομα Fritz ηχούσε πολύ γερμανικό και οι εισαγωγείς είχαν επιλέξει μια αγγλοσαξωνική ονομασία).

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ξέρει κανεία αν το engine του rybka μπαίνει σε interface fritz ή chrssbase ?

Ανώνυμος είπε...

Το εχω δοκιμάσει στο Fritz 8 και δουλεύει.

Θα πρέπει να πας στην επιλογή Engine -> Create UCI engine και να βάλεις το exe του Rybka. Στην συνέχεια πας στο Engine -> Change Main Engine και επιλέγεις το Rybka σαν την βασική σου επιλογή.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κανείς με τον ίδιο τρόπο να βάλει rybka στην chessbase αντί για το fritz; (με ενδιαφέρει περισσότερο ένα καλό engine στην chessbase παρά στο fritz).
Ή δεν βρίσκω την σχετική επιλογή ή δεν υπάρχει (chessbase 9).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

Ν.Π. Ξάνθη

Ανώνυμος είπε...

Άκυρη η προηγούμενη ερώτηση, βρήκα το Create UCI engine και δουλεύει! Ευχαριστώ πολύ.

Ν.Π. Ξάνθη

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση με ερώτηση στο κουίζ, σύμφωνα με τους κανόνες :

Μήπως το όνομα των πρώτων εκδόσεων του Fritz στις ΗΠΑ είναι σύνθετο από δύο λέξεις, από τις οποίες η πρώτη είναι ομόηχη του πρώτου συνθετικού δημοφιλούς ανορθόδοξου κομματιού καλλιτεχνικού σκακιού και η δεύτερη είναι τίτλος ταινίας σκηνοθέτη που τίτλος άλλης του ταινίας είναι και ονομασία λειτουργικού συστήματος;

Schrödinger's Cat είπε...

Το γνωρίζατε κι αυτό; :))) Εύστοχος ο τρόπος βοήθειας που επιλέξατε αν και μετά δυσκολίας θυμήθηκα ότι το solaris είναι και λειτουργικό σύστημα εκτός από ταινία του Ταρκόφσκι και το ...(τελίτσες)rider, κομμάτι του μυθικού σκακιού.
Έχει περάσει μια εβδομάδα, ας το αφήσουμε 2-3 ημέρες ακόμη, τώρα που έγινε πολύ εύκολο (εξαιτίας μου, όχι εξαιτίας σας!)

Schrödinger's Cat είπε...

Knightstalker ! Έτσι ονομάζονταν οι πρώτες εκδόσεις του Fritz στις ΗΠΑ...

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας
Οφείλω να ομολογήσω ότι κατά τύχη βρέθηκα στο blogg σας. Έψαχνα σχετικά με τη νέα έκδοση του Fritz 11 και βρήκα το link προς το blogg.
Ήταν ευχάριστη έκπληξη γιατί πρόκειται για πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον χώρο. Για να είμαι ειληκρινής δεν πρόλαβα να κοιτάξω όλα τα άρθρα και τις τοποθεσίες, αλλά θα τα ξεκοκκαλίσω το συντομότερο.
Αν μου επιτρέπετε να ρωτήσω εσάς σχετικά με το θέμα που έψαχνα. Βλέπετε έχω το Fritz 8 και όλο αυτό το διάστημα συνδεόμουν κανονικά στο chessbase . Είχα πλήρη πρόσβαση σε όλες τις επιλογές. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι όταν ήθελα να κάνω applause σε αντίπαλο, έπερνα ένα μήνυμα ότι πρέπει να δώσω κάποιο κωδικό. Αυτό δεν γινόταν από την αρχή. Ψάχνοντας στο schach.de είδα ότι ο κωδικό αυτός αγοράζεται για ένα χρόνο. Τι γίνεται; Έχει αλλάξει κάτι; Σκεφτόμουν να πάρω την νέα έκδοση του Fritz. Μήπως αυτό θα λύσει το πρόβλημα γενικότερα; Η θα πρέπει όπως και νά'χει να αγοράσει κανείς και τον κωδικό για να απολαύσει όλες τα πλεονεκτήματα του server?
Θα θέλατε να μου πείτε αν κι εσείς είστε, όπως φαντάζομαι, μέλος εκεί; Με ποιο nick αν επιτρέπεται; Σε περίπτωση που "συναντηθούμε" online; Για παρτίδα δεν φαντάζομαι γιατί είμαι ερασιτέχνης και το Ελο μου είναι πολύ χαμηλό. Αλλά μήπως τύχει να παρακολουθήσω παρτίδες σας.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Schrödinger's Cat είπε...

Γεια σας.
Υποθέτω απευθύνεστε προσωπικά σε μένα, όπως διατυπώσατε το σχόλιό σας, αλλά δυστυχώς δεν χρησιμοποιώ τo server της chessbase για online παρτίδες, όταν αραιά και που παίζω online (και σας διαβεβαιώ παίζω άθλια) χρησιμοποιώ το Internet Chess Club (ICC).
Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας καθώς δεν γνωρίζω, ελπίζω όμως κάποιος επισκέπτης του blog να γνωρίζει και να δημοσιεύσει την απάντηση.
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια το blog.

Ανώνυμος είπε...

Agorazontas kapoio to Fritz exei prosvasi stin playbase gia ena xrono. Meta gia na sinexiseis na paizeis online (me elo) i agorazeis syndromi i agorazeis nea ekdosi tou Fritz. Egw protimw to ICC kai to FICS gia skaki sto internet...