Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Εικόνες


Ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο αυτοαποκαλούμενος «ισόβιος στρατιώτης του λαού», πολύ δημοφιλής στη χώρα του, παρακολουθεί αγώνες σκακιού μικρών παιδιών, που οργανώθηκαν στους σταθμούς του μετρό στο Καράκας. Οι γνώμες για την προσωπικότητα του ανδρός δίιστανται. Πρόκειται για έναν ιδεολόγο, υπέρμαχο των φτωχών και των καταπιεσμένων, συνεχιστή του Σιμόν Μπολιβάρ, ή για έναν αδίστακτο λαϊκιστή που αντλεί υποστήριξη από τις λαϊκές μάζες με κορώνες εναντίον του ιμπεριαλισμού; Πάντως, εκτός από το σκάκι ο Τσάβες φαίνεται να αγαπάει και το ίντερνετ. Άνοιξε τον προσωπικό του λογαριασμό στο μικρό-μπλογκ Τwitter για να απευθύνεται στους πολίτες της χώρας. Και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εξελιχθεί σε έναν «κυβερνο-ακτιβιστή» προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιρροή της δεξιάς αντιπολίτευσης.

9 σχόλια:

Ελισσαίος είπε...

Πάντως, η ορχήστρα νέων Σιμόν Μπολιβάρ, αποτέλεσμα του συστήματος μουσικής διαπαιδαγώγησης στη Βενεζουέλα, που έπαιξαν στο Ηρώδειο την προηγούμενη Τετάρτη, είναι κάτι που θα ζήλευαν πολλές καπιταλιστικές χώρες.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Με τον πετρελαϊκό πλούτο που έχει η Βενεζουέλα, ο καθένας θα μπορούσε να το παίξει μάγκας- ακόμη και ο τυχάρπαστος τέως πραξικοπηματίας Ούγο Τσάβες.
Η ορχήστρα είναι όντως εξαίρετη (και έχει ήδη ζωή πάνω από σαράντα χρόνια). Έγινε μάλιστα πρότυπο στην Σκωτία, και το εγχείρημα επιχειρείται να αναπαραχθεί σε μία περιοχή που ονομάζεται Raploch. Σε ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά, Ζωνιανά.

Ανώνυμος είπε...

Όπως εξάλλου όλες οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, που έχουν πετρέλαιο. Γεια σου μάγκα pfren με τα ωραία σου ..μην μου απαντάς γιατί είμαι ανώνυμος :).

Γιάννης Τσουκαράκης είπε...

Με τον πετρελαϊκό πλούτο που έχει η Βενεζουέλα, ο καθένας θα μπορούσε να το παίξει μάγκας

Έλα όμως που κανένας άλλος δεν το παίζει μάγκας... Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χρησιμοποιεί τα τεράστια έσοδα από την διαχείριση των κρατικών εταιρειών πετρελαίου για κοινωνικά προγράμματα καταπόλεμησης της φτώχιας, του αναλφαβητισμού, της ανεργίας. Η κρατικοποίηση των εταιρειών που εκμεταλεύονται του φυσικούς πόρους της χώρας επιτρέπει την επιστροφή στους φυσικούς δικαιούχους (τον Λαό της Βενεζουέλας) των εσόδων τους. Αλήθεια, ποια άλλη κυβέρνηση κάνει το ίδιο; Στα αυταρχικά-απολυταρχικά-φεουδαρχικά καθεστώτα των πετραλαϊκών αραβικών χωρών τα έσοδα από τα πετρέλαια πάνε στις τσέπες μιας φούχτας σείχηδων και εμίρηδων. Ενώ στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, τα έσοδα πάνε στις τσέπες των μετόχων.
Όσο για το "πραξικοπηματίας" τι ακριβώς εννοείς; Από την πρώτη φορά που κέρδισε τις εκλογές μέχρι και σήμερα έχουν γίνει αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις (σε εθνικό και τοπικό επίπεδο) και η στήριξη του Λαού (για την ακρίβεια της φτωχής πλειοψηφίας) δεν έχει μειωθεί, αντίθετα μάλιστα. Το σημαντικό βέβαια είναι στο ότι υπάρχει μια συνεχής κινητικότητα στους χώρους δουλιάς και στις γειτονιές με σημαντικό στοιχείο την ανάπτυξη συλλογικοτήτων που υπερασπίζονται αυτό που συντελείται στην κοινωνία. Αυτό είναι που φοβάται η οικονομική ολιγαρχία και οι ΗΠΑ, την ανάμειξη του Λαού στα πράγματα που τον αφορούν.

Ανώνυμος είπε...

Me toso petrelaiko plouto oloi oi katoikoi ths Venezuelas eprepe na trwne me xrysa koutalia (opws oi Araves)... Alla ta lefta den pane sto lao.. pane ston Tsavez kai th symmoria tou... Opws symavinei se ola ta diktatorika kathestwta... Apla petane kai merikes korwnes anti-USA gia na tsimpane oi afeleis...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Υπάρχουν κι άλλες αποχρώσεις εκτός από άσπρο-μαύρο. Ο Τσάβες είναι μεν προτιμότερος από τον πρώτο τυχόντα Γιέσμαν, αλλά άλλο αυτό, και άλλο η οσιοποίησή του. Το θέμα δεν είναι αν είχε δικαιολογίες για το πραξικόπημα του 92 ( http://en.wikipedia.org/wiki/1992_Venezuelan_coup_d%27%C3%A9tat_attempts ) αλλά κατά πόσο αυτό συνάδει με τις αρχές που αυτός ο κύριος υποτίθεται ότι υπηρετεί.
Να μου λέγατε για τον Έβο, που πασχίζει να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο του λαού του από το τίποτα, η τον Κίρχνερ (λαΪκιστής- Περονιστής, αλλά σαφώς πιο δημοκρατικός από τον Ούγο) που κατάφερε να στήσει την Αργεντινή στα πόδια της μετά το απόλυτο φαλιμέντο, η τον Λούλα, που έχει πρώτα και κύρια να ασχοληθεί με 38 εκατομμύρια Βραζιλιάνους που πεθαίνουν (όχι μεταφορικά) από την πείνα, και αρχικά κάτι πήγε να κάνει (αν και όλες οι ενδείξεις είναι ότι στην τελική τα σκ@τωσε γιατί δεν κατάφερε να ελέγξει τους καρχαρίες και τα πιρανχας), να πω μάλιστα. Του Ούγο, να του βγάλω το καπέλο που έχει το θράσος να λέει τον τέως πλανητάρχη Senor Pendejo (κύριος π@π@ρας) και την υπουργό του των εξωτερικών Seniora Condolencia (κυρία αξιολύπητη), αλλά στην ουσία το μόνο επίτευγμά του είναι το ξαναστήσιμο του Βενεζολάνικου Βαθιού Κράτους γύρω από τον προεδρικό του θώκο.

Όσο για τα χρυσά κουτάλια που τρώνε οι Άραβες, μάλλον τους τα δώσανε οι κιτρινωποί εξωγήϊνοι φίλοι του Προέδρου Κιρσάν. Εικονική πραγματικότητα. Και φυσικά, αφού έχουν χρυσά κουτάλια, τι τι θέλουνε το σύνταγμα; (η Σαουδική Αραβία τουλάχιστον δεν έχει τέτοιο αγαθό υπερπολυτελείας- σύνταγμά της είναι το Κοράνι, η μάλλον ο τρόπος που ερμηνεύουν το κοράνι οι Μουλάδες).

Ανώνυμος είπε...

Γράφει πιό πάνω ο Pfren :
"Με τον πετρελαϊκό πλούτο που έχει η Βενεζουέλα, ο καθένας θα μπορούσε να το παίξει μάγκας- ακόμη και ο τυχάρπαστος τέως πραξικοπηματίας Ούγο Τσάβες"
Πιό κάτω και μετά την αγανάκτιση κάποιων, για το πόσο μαύρο ήταν το σχόλιο του.
Ανακαλύπτει ξαφνικά ότι υπάρχουν και άλλα χρώματα πέρα από το άσπρο-μαύρο. Ρε τι πλάκα έχουμε...
Το ατυχές είναι ότι μπορούμε το πρωί ένα χρώμα να το βλέπουμε μάυρο, μετά από μία ώρα, κόκκινο και πάει λέγοντας. Ως γνωστόν κανείς δεν πληρώνει φόρο για αυτά που λέει (πάλι καλά !). Αλλά λίγη συνέπεια δεν βλάπτει..!

Ανώνυμος είπε...

Αντί να σχολιάζετε τι κάνει ο Τσάβες, δεν σκέφτεστε τι θα κάνουμε εμείς ή τουλάχιστον όσοι θεωρούμε τους εαυτούς μας Έλληνες... Ο Τσάβες φρόντισε να αποφύγει τη χρεωκοπία της Βενεζουέλας, δανειζόμενος από τη Ρωσία και υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τον Πούτιν, παραχωρώντας ακόμη και ναυτική βάση! Η Ελλάδα αντίθετα με πρωθυπουργό τον little George ή George Little ακριβέστερα, γυρνάμε την πλάτη στη Ρωσία, τον φυσικό μας σύμμαχο και σαμποτάρουμε σιωπηρά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Η Ρωσία και τεχνογνωσία θα μπορούσε να μας δώσει για να αντλήσουμε το πετρέλαιο του Αιγαίου και οπλικά συστήματα πιό φτηνά από τα αμερικάνικα, ακόμα και δάνειο, όπως έδωσε στη Βενεζουέλα. Υπάρχει κανείς που θα τον χάλαγε μιά ναυτική βάση των Ρώσων π.χ. στο Βόρειο Αιγαίο;

Ανώνυμος είπε...

...αναγνωρίζονται από το Δικητσά...!