Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ευφροσύνη (Φρόσω) Κασιούρα, 1957-2010

Λίγες μέρες πριν από τις γιορτές, η Φρόσω Κασιούρα, πρωταθλήτρια Ελλάδας 1986 (μαζί με την Άννα-Μαρία Μπότσαρη), επί πολλά χρόνια μέλος της Εθνικής Γυναικών, έριξε για τελευταία φορά τον βασιλιά της στη σκακιέρα. Η αρρώστιά της, με την οποία πάλευε γενναία τα τελευταία χρόνια, ξαναθέριεψε και είπε την τελευταία λέξη.

Οι φίλοι της και ο σκακιστικός κόσμος θα θυμούνται έναν εξαιρετικό άνθρωπο, ένα ευγενικό πλάσμα που έδειχνε ολόκληρο το δυναμισμό και τη μαχητικότητά της με το επιθετικό της στιλ στη σκακιέρα. Χαρακτηριστικό ήταν το ποσοστό της που σημείωσε στις δύο Ολυμπιάδες που συμμετείχε ('84 και '86): +10 = 5 -6.

(από το site της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας)

11 σχόλια:

skakistria είπε...

Η Φρόσω ήταν Ελληνίδα της διασποράς αλλά σκάκι έμαθε ουσιαστικά στην Ελλάδα. Γλυκός και ευγενικός άνθρωπος κρίμα που έφυγε χωρίς να προλάβει να γεράσει. Είχαμε παίξει πολλές φορές αντίπαλες σε πρωταθλήματα γυναικών και σε όπεν τουρνουά και σχεδόν πάντα με κέρδιζε. Συλληπητήρια στους πολύ δικούς της ανθρώπους.

προπονητής είπε...

Εκτός από ισχυρή σκακίστρια, η Φρόσω ήταν δυναμική προσωπικότητα, με δική της ανεξάρτητη άποψη σε πολλά θέματα, χωρίς ποτέ να θέλει να επιβάλλει τις ιδέες της σε άλλους. Μαχητική σε όλους τους τομείς, δεν λογάριαζε το όνομα των αντιπάλων της και απαιτούσε να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους στην παρτίδα. Από τις μεγάλες χαρές της προπονητικής μου δραστηριότητας που συνεργάστηκα κι εγώ μαζί της, ανάμεσα σε άλλους.

Σίγουρα θα λείψει σε όλους όσους είχαμε την τύχη να την γνωρίσουμε από κοντά, να συμφάγουμε και να συζητήσουμε.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Έφυγε πολύ νωρίς ένας εξαιρετικός άνθρωπος.
Ευγενής, έξυπνη, ισχυρή προσωπικότητα, χωρίς κακίες και πάθη- με εξαίρεση το τσιγάρο (κλασική περίπτωση chain smoker).
Τα πιο θερμά μου συλληπητήρια στους οικείους της.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Aιωνία της η μνήμη...

Ανώνυμος είπε...

Η Φρόσω αγαπούσε πολύ το σκάκι, έπαιζε πάντα για νίκη με ένα στυλ μοναδικό, ένοιωθε τη θέση και τις περισσότερες φορές έβρισκε από ένστικτο την καλύτερη κίνηση. Αντιμετώπιζε στα ίσια τους ισχυρότερους αντιπάλους και είχε πολλές επιτυχίες σε διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς. Ήταν γλυκιά, πρόσχαρη, ευχάριστη στην παρέα, είχε καλωσύνη και αγνότητα στην ψυχή.
Φρόσω, καλό ταξίδι, θα σε θυμάμαι πάντα, με αγάπη και νοσταλγία για όσα ζήσαμε μαζί

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα...
Μόλις το έμαθα και εχω πάθει σοκ.
Συλλυπητήρια στους ανθρώπους του περιβάλλοντος της. Πολύ καλός άνθρωπος...
Β.Κ

Λυσάνιος είπε...

Πράγματι πολύ λυπηρό.
Την ήξερα λίγο αλλά πάντα Ευγενής...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ταλαιπωρήθηκε στην ζωή της η Φρόσω, δεν της άξιζε. Σπάνιο κορίτσι, που πάντα νοιαζόταν για τους άλλους, κι ειχε μια ευθύτητα, μια αγνότητα, που δεν την συναντούσες ήδη από τότε και σίγουρα ούτε τώρα. Το χαμόγελό της δεν ξεχνιέται εύκολα. Συλληπητήρια στους δικούς της και στον Χρίστο

barbis είπε...

Ζεστός άνθρωπος μόνιμα χαμογελαστός, τη θυμάμαι από αγώνες στο Γληνό αλλά και από άλλα τουρνουά στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.Πολύ επιθετική παίκτρια ικανή για κάθε αποτέλεσμα ακόμα και με πολύ ισχυρότερους απ' αυτή σκακιστές.Θυμάμαι σε κάποιες αναλύσεις παρτίδων της που είχα παρακολουθήσει ότι ανακάλυπτε από το πουθενά πολύ όμορφα τακτικά χτυπήματα.Είναι κρίμα να φεύγουν τέτοιοι άνθρωποι σε τόσο μικρή ηλικία από τη σκακιστική οικογένεια.Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει και ας ευχηθούμε το 2011 να είναι καλύτερο από τα 2 τελευταία χρόνια που είχαμε μερικές πολύ μεγάλες απώλειες.

Σπ. Ιλ. είπε...

Λυπήθηκα πολύ για τη Φρόσω, ήταν μια ευγενής, διακριτική παρουσία και από
τις πρώτες ισχυρές σκακίστριες που είχαμε στην Ελλάδα.

ΣΟ Καλλιθέας είπε...

Το μνημόσυνο της Φρόσως θα γίνει την Κυριακή 16/1, στις 10 πμ, στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου (Νέα Φιλαδέλφεια).

Την επόμενη μέρα (Δευτέρα 17/1) ξεκινάει στην Καλλιθέα τουρνουά αφιερωμένο στη μνήμη της:
http://kappachess.wordpress.com/