Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Σκιτσοκουίζ


Πάει καιρός πολύς από τότε που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο το τελευταίο φωτοκουίζ. Συνήθως, αυτού του είδους οι μικροαναρτήσεις γίνονται αφορμή για ωραία ιστορική αναδρομή στα σχόλια. Να επανέλθουμε μετά από 4-5 μήνες, με ένα σκίτσο που έστειλε ο Μέτοικος. 18 κορυφαίοι σκακιστές της εποχής, σχεδόν 40 χρόνια πριν, μετέχουν σε ένα από τα κορυφαία τουρνουά εκείνη την περίοδο. Πόσους μπορείτε να αναγνωρίσετε και ποιο ήταν το τουρνουά; Νομίζω πως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Μπορείτε, πάντως, να μεγεθύνετε την εικόνα κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειάς της.

60 σχόλια:

Ametanoitos είπε...

Spassky, Tal, Petrosian, Smyslov και Geller είναι οι πιο εύκολοι να εντοπιστούν (για μένα). Οι άλλοι με δυσκολεύουν λίγο....

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ας επιχειρήσω ένα lucky guess…

41o Πρωτάθλημα Σοβ.ένωσης?

1. Spassky x ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ 1 0 ½ 1 1 1 1 1 1 11½-5½
2. Karpov ½ x 0 ½ 1 1 ½ ½ ½ ½ 1 ½ ½ 1 ½ ½ ½ 1 10½-6½
3. Petrosian ½ 1 x ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ 1 ½ ½ ½ ½ 1 1 10½-6½
4. Polugaevsky ½ ½ ½ x ½ ½ ½ 1 ½ ½ ½ 1 ½ 1 ½ ½ ½ 1 10½-6½
5. Korchnoi ½ 0 ½ ½ x ½ ½ ½ ½ ½ 1 ½ 1 1 ½ 1 1 ½ 10½-6½
6. Kuzmin ½ 0 ½ ½ ½ x ½ ½ ½ 1 ½ ½ 1 ½ 1 1 1 ½ 10½-6½
7. Geller ½ ½ ½ ½ ½ ½ x ½ 1 0 ½ ½ 0 ½ ½ 1 1 0 8½-8½
8. Grigorian ½ ½ ½ 0 ½ ½ ½ x ½ ½ 1 1 1 ½ ½ 0 0 ½ 8½-8½
9. Keres ½ ½ ½ ½ ½ ½ 0 ½ x ½ ½ 0 ½ ½ ½ ½ ½ 1 8 - 9
10. Taimanov 0 ½ ½ ½ ½ 0 1 ½ ½ x ½ 1 ½ 0 ½ ½ ½ ½ 8 - 9
11. Savon 1 0 ½ ½ 0 ½ ½ 0 ½ ½ x ½ ½ ½ ½ ½ ½ 1 8 - 9
12. Tal ½ ½ 0 0 ½ ½ ½ 0 1 0 ½ x ½ ½ 1 ½ ½ 1 8 - 9
13. Tukmakov 0 ½ ½ ½ 0 0 1 0 ½ ½ ½ ½ x ½ ½ ½ ½ 1 7½- 9½
14. Rashkovsky 0 0 ½ 0 0 ½ ½ ½ ½ 1 ½ ½ ½ x ½ ½ ½ 1 7½- 9½
15. Averkin 0 ½ ½ ½ ½ 0 ½ ½ ½ ½ ½ 0 ½ ½ x ½ 0 1 7 -10
16. Smyslov 0 ½ ½ ½ 0 0 0 1 ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ x ½ ½ 7 -10
17. Sveshnikov 0 ½ 0 ½ 0 0 0 1 ½ ½ ½ ½ ½ ½ 1 ½ x 0 6½-10½
18. Beliavsky 0 0 0 0 ½ ½ 1 ½ 0 ½ 0 0 0 0 0 ½ 1 x 4½-12½

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

H φιγούρα του Σπάσκυ ( τσιγαριά και τζειμς ντιν στυλ με μαλλί Γιάννης Φέρτης στα νιατα του) και ο Κάρποφ ξανθούλης (?!!?) ειναι πάντως όλα τα λεφτά. :-)

dmast είπε...

Κέρες, ο όρθιος ψηλός πίσω από τον Σπάσκι, Καρπόφ, ο ξανθός που κάθεται στα δεξιά, Στάιν ο τελευταίος πίσω δεξιά.
Ο Γκέλερ, ποιος είναι; Ο μπροστά αριστερά;
Επίσης, δεν είναι δυνατόν να λείπει ο Μποτβίνικ. Ναναι ο ζορκολαίμης με τα γυαλιά;

dmast είπε...

Μου φαίνεται ότι μόνο τον Καρπόφ πέτυχα...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

O Μποτβίνικ βγήκε σε (οικειοθελή) ‘απόσυρση’ το 1970…(ως ενεργός παίκτης δηλαδή, γιατί ως δάσκαλος συνέχισε και έβγαλε κάτι μαζετάκια στυλ Κασπάροφ):-)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ωραίες αυτά τα ‘ξετρυπώματα’ του Μέτοικου! Να χουμε και μείς οι ‘βετεράνοι’ μαζετίκουλες κάτι να ασχολούμαστε, γιατί από σκάκι …βράστα Χαράλαμπε:-)
Η βαθμολογία δείχνει νομίζω τι σήμαινε Πρωτάθλημα ΕΣΣΔ εκείνες τις εποχές.
Δύο πρώην Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ταλ και Σμύσλοβ 12ος και 16ος αντίστοιχα! Και ο Ταιμάνοφ (μολις 1,5 χρονο πριν στα ματς διεκδικητών (η γνωστη ‘εξάρα΄ από τον Μπόμπυ) 10ος!
(Kαι να βγεί τωρα λέει ο Μέτοικος και να πει ΛΑΘΟΣ μαζέτα Ριζόπουλε, άλλο ειναι το τουρνουά...)

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Rizopoulos

Σωστο το τουρνουα!

Ανώνυμος είπε...

τι στο διάολο είναι αυτά τα 0.5 poy grafei o RIZOPOYLOS.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αξιομνημόνευτη είναι η περίπτωση του Vladimir Andreyevich Savon (δεν μπορώ να εντοπίσω ποιος είναι στη Φωτό, ο ευρών αμειφθήσεται..:-)) εκ των συμμετεχόντων το 1973 (11ος), που στο πρωτάθλημα του 1971 (όντας ακόμη ‘ταπεινός’ ΙΜ !, GM έγινε το ‘73) βγήκε πρώτος και αήττητος με 15/21 μπροστά από (κρατηθείτε..) Ταλ και Σμύσλοφ(13,5), Κάρποφ (13), Στάιν(12), Μπρονστάιν και Πολουγκαέβσκι(11,5),Ταιμάνοφ(10), Γκέλερ(9,5).
Θεωρείται η μεγαλύτερη έκπληξη στο σοβιετικό σκάκι, όλων των εποχών, και στο δυτικό σκακιστικό τύπο της εποχής κυκλοφόρησε σαν ανέκδοτο η ‘θεωρία’ ότι ο Φίσερ είχε ‘υπνωτίσει’ όλη την σοβιετική αφρόκρεμα της εποχής με τις εξάρες του. (την ίδια εποχή το ματς με τον Πετροσιάν ήταν σε εξέλιξη).
@ ανώνυμο: Ποια 0,5 εννοείτε?

Ανώνυμος είπε...

Tις νουλες εννοει ο ανωνυμος κε ριζοπουλε. Δεν εχεις καταλαβει ότι οι μισοι εδώ μεσα δεν εχουν ιδεα από σκακι, απλα τη ‘λενε’ οπου τους καπνισει αυνανιζόμενοι..

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ο Savon ήταν τεράστιο ταλέντο, αλλά δεν ήταν δυνατό να ακολουθήσει τους ρυθμούς του αγωνιστικού σκακιού λόγω του εκ γενετής προβλήματος υγείας του (φύσημα βαριάς μορφής στην καρδιά). Το ίδιο πρόβλημα, σε πολύ ελαφρύτερη μορφή, έχει και πολύ γνωστός μας ομογενής GM.
Στο σκίτσο, είναι ο "μυτόγκας" που παίζει με τον Μίσα Ταλ.
Γάτε: Αφαίρεσα το "σχόλιο στον αέρα". Ευχαριστώ για την επισήμανση.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Και μία κανονική φωτό του Σαβόν:
http://www.chessbase.com/espanola/newsdetail2.asp?id=7047
(Μέσα, και δεξιά). Σε μεγαλύτερη ηλικία, ήταν διοπτροφόρος. Αν δεν κάνω κάποιο τραγικό λάθος, έφυγε πριν 5 χρόνια.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Μπράβο ρε Πανίκο! Έχω τρεις ‘τρύπες’ να μου κλείσεις. Δεν έχω κατασταλάξει στο ποιος είναι ο Μπελιάβσκι (μάλλον ο δεύτερος πάνω από δεξιά κάτω από τον Ταιμάνοφ?) . Και κάτω από τον Κέρες ο σκυφτός χαμογελαστός? Και τέλος ο διοπτροφόρος με λαιμό καμηλοπάρδαλης? Ευχαριστώ τον συνάδελφο εκ των προτέρων :-)

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δεν τους αναγνωρίζω όλους, αλλά ο διοπτροφόρος είναι σίγουρα ο Ορέστης Αβέρκιν (έχω παίξει μαζί του, πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια- ήταν προπονητής των αφών Μάριτς), ενώ αυτός κάτω από τον Κέρες πρέπει να είναι ο Νουχίμ Ρασκόβσκι.
Ο Μπελιάνσκι, ποιος διάολο είναι; Μάλλον δεν τον έχει πετύχει και πολύ ο σκιτσογράφος, η είχε αλλάξει πολύ μέχρι το 84, που τον πρωτοσυνάντησα.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ξέρεις πρέπει να είναι ο καρηκομόων νεαρός κάτω από τον Ορέστη the giraffe Αβέρκιν.
(Α ρε νιοτη που ‘χαμε μαλλιά δηλαδή…)
Μέτοικε?

Schrödinger's Cat είπε...

Ούτε ο Μέτοικος, μου έγραψε, τους αναγνωρίζει όλους. Ωστόσο ελάχιστοι έμειναν.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Για τον Σβεσνίκοβ δεν υπάρχει αμφιβολία (πάνω από τον Πόλου), πάνω από τον ταλ είναι ο Κούζμιν, ο κάτω δεξιά λόγω "Αρμένικης μύτης" είναι πιθανόν ο Γκριγκοριάν, επάνω δεξιά Ταϊμάνοβ... οπότε δεν μας έμεινε κάποιος παραπονούμενος.

Ametanoitos είπε...

Όσο αφορά τον Άβερκιν να πω πως ήταν και προπονητής του "δικού" μας Μιλαντίνοβιτς. Έχει εφεύρει δε μια αντιμετώπιση της Ινδικής του Βασιλιά (οι μυημένοι αναφέρονται σε αυτό ως σύστημα Άβερκιν) που δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ στα βιβλία θεωρίας ενώ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αυτός είσαι Πανίκο! (Είδες άμα είσαι ‘σιτεμένος’ βρίσκεις μέχρι και τον Αβέρκιν…):-)
Λοιπόν νομίζω ότι το λύσαμε το πάζλ τελικά. Ανακεφαλαιώνω για να πάρουμε το τελικό ΟΚ και τα φράγκα από τους μέτοικο/γάτο. Από αριστερά προς δεξιά και από κάτω προς τα πάνω έχουμε: Γκέλερ,Σμύσλοφ,Πετροσιάν, Βίκτωρας,Ρασκόφσκι,Κέρες, στη μέση ο Άρχοντας με το καρέ κοστούμι δώρο του Μπόμπυ από τα ‘αμερικάνικα’ των 70’s, Σαβόν, Ταλ, Κούζμιν, Μπελιάβσκι με μαλλί (!), Ορέστης μακρυλαίμης Αβέρκιν, Πόλου, Λάσκερ-Πέλικαν, Ο παρά κάτι (καμιά πενηνταριά ψηφαλάκια) πρόεδρας της ΦΙΝΤΟΥΣ (αχ ρε Τόλια, αχ ρε Τόλια ..κατα το αχ ρε Κούλα), Τουκμάκοφ, Γγριγγοριάν και στο πιάνο ο βιρτουόζος Μαρκ.
Μέτοικε και Γάτε δώστε το τελικό κονφιρμεισον και στείλτε τα φράγκα του επάθλου πάραυτα!
Υ.Γ. Επειδή ο PFREN δεν είναι κοντά σε ΑΤΜ με εξουσιοδότησε να εισπράξω εγώ και για εκείνον!
Τι?? Δεν έχει έπαθλο… Φτουυυύ, πάλι για το ονόρε παίξαμε…?

Chessmania είπε...

&Καλά ρε φίλε, το Λάσκερ και τα πιάνα που τα δες; πιωμενος εισαι; απο το μυαλό σου τα βγazεις σα το καρηκομόων πως το πες(το word δεν εχει τέτοια παπαρια λέξη το τσεκαρα).πας να μας κομ;λαρεις με φουμαρα;

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Βρε καλώς το το παιδί! Που χάθηκες βρε καρντάση chessmania? Διάβαζες ‘σκάκι’ πάλι ατιμούλικο αντί για τα μαθήματα σου? Να πας αμέσως να διαβάσεις ζωολογία για τους Πελεκάνους της Σικελίας που μελέτησε ο φυσιοδίφης Σβέσνικοφ και θα καταλάβεις. Για το πιάνο, δεν ξέρεις το ‘μη πυροβολείτε τον πιανίστα’? Ούτε ο Μπόμπυ το ήξερε και βάσταγε εξάσφαιρο ο καουμπόης. Τώρα μη ρωτήσεις και ποιος είναι ο Μπόμπυ(ε, αυτόν αλλοίμονο τον ξέρεις) θα βγάλει μούντζα το κομπιούτερ. Άντε καληνύχτα !...και που σαι μην πολυεμπιστεύεσαι το word.

trilizas είπε...

Δεν λέω, καλό λεξικό το word, αλλά λίγο ξεπερασμένο. Υπάρχει ακόμα καλύτερο, το google.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ βαρετός αυτός ο Ριζόπουλος ή εμένα μου φαίνεται και είναι ιδέα μου?

Στην δευτέρα δημοτικού λιγότερες σαχλαμάρες λέγαμε με την παρέα μου.

Πολύ clean και correct τύπος για το γούστο μου.

Ignore έχει για ορισμένους που γράφουν στο blog?

Άντε βαρεθήκαμε.

Διαχειριστή κόψτους κάτι τέτοιους να χαρείς ότι αγαπάς.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Ριζοπουλος, Pfren:
Δεν συμφωνω, αλλα δεν ειμαι και σιγουρος. Οι ανθρωποι μπορει ν' αλλαξουν θεαματικα με τα χρονια. Ριξτε μια ματια εδω, και τα ξαναλεμε.

http://picasaweb.google.com/hendrik.chess.1
/Soviet
ChessPeopleUntilKasparov#

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Aνωνυμος

Δεν σου αρεσει παληκαρι μου, ο Ριζοπουλος; τον βαριεσαι; Βλεπεις τι γραφει πανω-πανω με κεφαλαια μπλε γραμματα; RIZOPOULOS (το μπλε δεν το πετυχα). Επετρεψε μου μια φιλικη συμβουλη. Την επομενη φορα που θα τα δεις μην διαβασεις το σχολιο. Δεν σου αρεσει ο Μετοικος, ο PFREN, καποιος αλλος; Oυτε αυτους να τους διαβαζεις. Δεν σου αρεσει τιποτα εδω μεσα; Μην ξαναμπεις..

Ο καθημερινος φασισμος δεν εχει να κανει μονο με το βρισιμο, που θα με κανετε να πιστεψω πως καμια φορα χρειαζεται, αλλα με την ελλειψη ανοχης σε οτι αισθανομαστε διαφορετικο απο μας και εχθρικο απεναντι μας, και θελουμε να το εξοβελισουμε. Τις τελευταιες μερες μπαινουν πανω απο 1000 ατομα στο blog. Αν το καθενα απ' αυτα μπορουσε να διωξει και 2-3 που δεν συμπαθει,συντομα το blog θα αδειαζε και πρωτος-πρωτος θα εφευγε ο δημιουργος του, που εχει ακουσει τα "εξ αμαξης" τις τελευταιες μερες.

Αμαν πια, παρανοϊκο καταντησε.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δεν πειράζει που δεν ξέρετε τους κομώντες τα κάρηνα (καρηκομόωντες) Αχαιούς. Αλλο πράγμα ο Όμηρος, και άλλο ο κακόμοιρος.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Μέτοικε, ωραίες οι φωτογραφίες!(Με αυτές ‘έδεσα’ τους Τουκμάκοφ (χαρακτηριστική διαχρονική φαβορίτα )και Γκριγκοριάν. Οι άλλοι ‘δύσκολοι’ είναι του Πανίκου. Για ποιους διαφωνείς?
Υ.Γ. Ελπίζω μόνο να μη προσπαθείς δόλια να καθυστερήσεις το paycheck γιατί τώρα που θα με διώξει και ο γάτος ,θα έχω ανάγκη τα φραγκάκια.
:-)

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Θα ηθελα να περιμενουμε και τον pfren (η οποιον αλλο θελει να δοκιμασει) πριν δωσω και γω τις εκτιμησεις μου, να πουμε μεχρι αυριο το πρωϊ;

Ανώνυμος είπε...

@Μέτοικο στη Νίσυρο

Θα περίμενα από εσάς να είστε πιο προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς σας. Διότι δεν βλέπω σε τι διαφέρετε από τον παραπάνω ανώνυμο στον οποίο απευθύνεσθε, αφού και εσείς βρίζετε αποκαλώντας τον άλλο φασίστα όπως και δεν αντέχετε την κριτική και τη διαφορετική γνώμη. Για μένα είστε το ίδιο ενοχλητικός και εσείς όταν γράφετε τέτοιου είδους σχόλια. Προσέξτε λίγο μήπως τελικά οι χαρακτηρισμοί σας για τους άλλους αφορούν στον εαυτό σας

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ ανωνυμος

το φασιστας δεν ειναι βρισια, ειναι χαρακτηρισμος της πρακτικης που επιδεικνυουν αυτοι στους οποιους την απευθυνω, και, κατα την γνωμη μου, ειμαι και επιεικης. Ευχαριστως θα συζητησω το θεμα μαζι σας αν υιοθετησετε ενα ψευδωνυμο.

Rubico είπε...

Η γνώμη μου είναι ότι δεν διαφέρε τε από αυτούς, χωρίς να συμφωνώ βέβαια με τους χαρακτηρισμούς σας.
Ο καθένας μας καλό είναι να αποδέχεται το διαφορετικό σε απόψεις,συμπεριφορές,νοοτροπία κλπ. Αλλιώς, εμείς οι ίδιοι κινδυνεύουμε να απομονωθούμε, εκτός του ότι μπορεί και να αδικούμε τους άλλους. Το χιούμορ και η ψυχραιμία σε αυτές τις περιπτώσεις θα βοηθούσε. Κάποια πράγματα, έχουμε την τάση όλοι μας, μέσα στο μικρόκοσμο που ζούμε, να τα μεγεθύνουμε. Αν τα δούμε από άλλη οπτική γωνία διαφοροποιείται και η εκτίμησή μας. Και είναι αποκάλυψη που ωφελεί εμάς τους ίδιους. Συμβαίνει να μην αρέσουμε σε όλους, κάποιοι να μας βαριούνται ακόμη και να μας αντιπαθούν. Από τα αρνητικά σχόλια μπορείς να βγεις κερδισμένος επί της ουσίας, αν τα επεξεργαστείς σωστά. Αφού βέβαια πρώτα μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Rubico

Να υποθεσω οτι ειστε ο προηγουμενος ανωνυμος και συνεχιζετε την επιχειρηματολογια σας;

Rubico είπε...

@ Μέτοικο στη Νίσυρο
Σωστά υποθέσατε, παράλειψή μου να το αναφέρω.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Rubico

Ευχαριστω

Λοιπον χρησιμοποιησα τον ορο φασιστας, και καθημερινος φασισμος, για δυο ανωνυμα σχολια τα οποια και αντιγραφω:

1) "Παρατηρω ότι ο ΠΦΡΕΝ είναι λιγο ντεφορμε σημερα. Πενθει για το φιλαράκι του τον Ριζοπουλο που μας αφησε χρνους; Αντε και στα δικα του και στου Μέτοικου . Να μεινουμε οι γνησιοι σκακιστες εδώ μεσα και ο Μπαρμπης που είναι τσιφτης (χα,χα)."

http://skakistiko.blogspot.com/2011/01/quality-chess.html (10-1-2011)

2) " Πολύ βαρετός αυτός ο Ριζόπουλος ή εμένα μου φαίνεται και είναι ιδέα μου?

Στην δευτέρα δημοτικού λιγότερες σαχλαμάρες λέγαμε με την παρέα μου.

Πολύ clean και correct τύπος για το γούστο μου.

Ignore έχει για ορισμένους που γράφουν στο blog?

Άντε βαρεθήκαμε.

Διαχειριστή κόψτους κάτι τέτοιους να χαρείς ότι αγαπάς."

Στο thread το οποιο βρισκομαστε,σημερα.

Φυσικα δεν το εκανα εν θερμω, το σκεφτηκα πολυ πριν το κανω.
Συμφωνω μαζι σας πως "Ο καθένας μας καλό είναι να αποδέχεται το διαφορετικό σε απόψεις,συμπεριφορές,νοοτροπία κλπ."

Νομιζω πως για το πρωτο σχολιο δεν χρειαζεται να πω πολλα, περα απο τις ευχες που μοιραζει για σχολιαστες, και την χαρα που εκφραζει για την αποχωρηση ενος εξ αυτων, προχωραει και στον χαρακτηρισμο καποιων σαν "γνησιων" θεωρωντας τους υπολοιπους "πλαστους" η "νοθους". Οχι ακριβως υποδειγμα ανοχης του διαφορετικου, δεν νομιζετε;

Το δευτερο σχολιο ειναι λιγο πιο πολυπλοκο. Δεν θα ειχα προβλημα (φυσικα δεν θα μου αρεζε, γιατι κρινει ατομο και οχι επιχειρηματα αλλα δεν θα το σχολιαζα) αν ελειπαν οι δυο τελευταιες προτασεις και ειδικα η τελευταια. τι ζηταει ο σχολιαστης εκει; Ζητα απο τον διαχειριστη του blog να κοψει το σχολιο ενος αλλου σχολιαστη, γιατι προσωπικα εκεινου δεν του αρεσει. Μα αν το εκανε αυτο ο διαχειριστης, για εναν, θα επρεπε να το κανει για ολους, ο καθενας θα του απευθυνοταν και θα ζητουσε να σβηστει οτι προσωπικα το θεωρει αταιριαστο, προσβλητικο, αναρμοστο, αντιαισθητικο και δεν ξερω και εγω τι αλλο. Συντομα θα μεναμε να κοιταμε εναν αδειο χωρο.

Φυσικα και σε καποιους δεν αρεσουμε,καποιοι μας αντιπαθουν, η ακομα-ακομα με καποιους εχουμε αντιθετα συμφεροντα, και καποιες φορες θα υπαρξει συγκρουση. Αν θελουμε ομως να παραγεται κατι απο την οποια αντιπαραθεση θα πρεπει να ακολουθουνται καποιοι κανονες. Οι συγγραφεις των παραπανω σχολιων δεν τους ακολουθουν, δεν εχουν καμμια ανοχη απεναντι σ' αυτους που αισθανονται αντιπαλους τους, και πολυ φοβαμαι πως το χιουμορ δεν ειναι αρκετο για να τους αντιμετωπισεις.

Για μενα δεν υπαρχει χειροτερο πραγμα απο τον υποβοσκοντα καθημερινο φασισμο, που μπορει να κυκλοφορει με το προσωπειο της πλακας,της λοξας και δεν ξερω και γω τι αλλο, και αν τα ενημερωτικα σχολια με τα οποια συνεισφερω συντελουν στο να μαζευονται σ' αυτον τον χωρο ανθρωποι με τετοιες συμπεριφορες θα σκεφτω πολυ αν θα συνεχισω.

Ο ελεγχος των συναισθηματων που αναφερετε, αφορα πρωτιστα αλλους, η δικη μου δραση απαντα στις δικες τους συμπεριφορες.

Ελπιζω να σας καλυψα.

Ανώνυμος είπε...

Μετοικε κι εγώ διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τα post που κάνεις και μου αρέσει και το ύφος σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως επέτρεψέ μου να σου πω ότι είσαι λίγο υπερβολικός, κατά την άποψή μου πάντα.Τα δύο σχόλια που παρέθεσες από τον ανώνυμο δεν ήταν και τα χειρότερα,ούτε καν υβριστικά και να σου πω την αλήθεια εγώ γέλασα όταν τα διάβασα. Φυσικά και δε συμφωνώ με το τι λένε, φυσικά και ήταν πολύ άσχημο το να νιώσει ένας άνθρωπος όπως ένιωσε ο κ.Ριζόπουλος (τον οποίο και δε γνωρίζω) και μίλησε για απειλές κλπ. Αυτά είναι τραγικά. Και χαίρομαι που δε σταμάτησε να γράφει.
Τα δύο αυτά σχόλια όμως,πως να στο πω,ας είναι αυτός ο τρόπος που θα μας την πέφτουν κάποιοι,δεν έγινε και τίποτα. Τα υβριστικά και τα πούστικα είναι το κακό (τα χτυπήματα κάτω από τη μέση,με προσωπικά δεδομένα κλπ).Άλλωστε ξέρεις καλά ότι στα chat,forum κλπ αυτά γίνονται συνέχεια,κάποιοι τη βρίσκουν έτσι.Εμένα π.χ ο άλλος μου επιτέθηκε προχτές κι ακόμα δεν κατάλαβα γιατί.Ξέρεις κανέναν που να γράφει εδώ και να μην του την έχουν πέσει?Εγώ τόσο καιρό έγραφα σπάνια,διάβαζα όμως κι έβλεπα τι γίνεται.
Ας βάλουμε λίγο χίουμορ παραπάνω,και ψυχραιμία...

Ανίκητη...

Schrödinger's Cat είπε...

Παρακολουθώ με κλεφτές ματιές τη συζήτηση, γιατί τυχαίνει να πρέπει να ετοιμάσω κάτι άλλο σήμερα, έτσι -πρακτικά- δεν βρίσκομαι στο blog. Από αύριο.
Θα ήθελα μόνο να σταθώ στο σημείο που θίγει ο/η ανίκητος/η για τα "πούστικα" με διαρροή προσωπικών δεδομένων. Προσωπικά δεδομένα όμως, είναι σε θέση να γνωρίζει (και αυτό μόνο σε ειδικές περιπτώσεις) αποκλειστικά ο διαχειριστής του ιστολογίου και κανείς άλλος. Τα περί διαρροής τέτοιων στοιχείων με σκοπό την πλάκα ή οτιδήποτε άλλο, εκτός από ανυπόστατα, είναι ιδιαίτερα προσβλητικά - με τον τρόπο που διατυπώνονται χωρίς να ξεκαθαρίζονται.
Τώρα αν ο άλλος κατασκευάζει ένα ψευδώνυμο, γράφει οτιδήποτε, το εκμυστηρεύεται στους φίλους του και γελάνε, αλλά οι φίλοι του δεν είναι αξιόπιστοι, δεν αφορά εμένα.
Θα παρακαλούσα περισσότερη προσοχή στη διατύπωση τέτοιων εικασιών.
Συμφωνώ μαζί σας για το χιούμορ που πρέπει να συνοδεύει φαινομενικά δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά εδώ δεν μου βγαίνει.

Ανώνυμος είπε...

Γάτε δεν καταλαβαίνω τι λες. Αυτό για τα προσωπικά δεδομένα που γνωρίζει μόνο ο διαχειριστής και για τις διαρροές κλπ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γραψα.Τι να πω,τόσο περίεργα το διατύπωσα?Αυτό που είπα είναι ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό να γράψει κάποιος ανώνυμα για κάποιον άλλον και να βάλει μέσα προσωπικά δεδομένα (π.χ Τι ηλίθιος ό τάδε που στη ζωή του κάνει αυτό και κείνο)ή χτυπήματα κάτω από τη μέση (π.χ Έχω ακούσει για αυτόν εκείνο και το άλλο) και άλλο να γράψει ένα σχόλιο σαν αυτά που παρέθεσε ο μέτοικος.Το πρώτο το θεωρώ πραγματικά απαράδεκτο.Αυτό έγραψα και τίποτε άλλο από αυτά που κατάλαβες.
Το ανίκητη είναι υπογραφή με σαφές υπονοούμενο,δεν είμαι γυναίκα :-)

Ανίκητη...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Σέβομαι απεριόριστα το δικαίωμα του καθενός να λέει ελεύθερα την γνώμη του, όπως επίσης και το δικό μου δικαίωμα να λοιδωρώ τις ακατάσχετες μαλακίες του.
Μπορεί κάποιος να έχει αντιρρήσεις επί της διατυπώσεως, αλλά επί της ουσίας τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι.

Schrödinger's Cat είπε...

Ανίκητος, γράψατε για προσωπικά δεδομένα, όχι για αξιολόγηση του προσώπου. Ο ευαίσθητος όρος προσωπικά δεδομένα έχει καθιερωθεί στη γλώσσα μας ως δηλωτικός στοιχείων ταυτότητας και αναγνώρισης. Για αυτό κι έγινε η παρανόηση.
Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.

Ανώνυμος είπε...

Ναι γιατί δεν θεωρώ ότι είναι αξιολόγηση προσώπου το να γράψεις ανώνυμα για κάτι που κάνει κάποιος στην προσωπική του ζωή,αυτό το καταλαβαίνω ως προσωπικά δεδομένα. Και φυσικά δεν ανέφερα πουθενά τη λέξη "διαρροή".Αλλά οκ,κατάλαβα τώρα ότι εσύ το διάβασες ως "διαχειριστής" απλά δεν φανταζόμουν όταν το γραφα ότι θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό έτσι.
Και άσε τον πληθυντικό,έλεος,εγώ στον ενικό σου μιλάω :-)

Ανίκητη...

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ ανικητη

Δεν ξερω αν γραψατε το σχολιο σας πριν η μετα την απαντηση μου στον Rubico, καθως νομιζω πως θα επρεπε να σας καλυπτει. Προφανως οι γνωμες μας ειναι πολυ διαφορετικες πανω στο θεμα, και δεν βλεπω να υπαρχει σημειο επαφης για συζητηση. Ας πω μονο οτι για μενα το θεμα δεν εχει να κανει με το πως νοιωθει ο καθε Ριζοπουλος, αλλα για το αν γινονται προσωπικες επιθεσεις (επιθεσεις σε ατομα και οχι σε αποψεις) χωρις εμφανη λογο. Δεν ξερω τι γινεται στα Chat (δεν εχω πειρα) η στα fora (σ' αυτα που συχναζω εγω δεν γινονται αντιστοιχα αυτων που βλεπω να γινονται τα βραδια εδω, τις τελευταιες μερες).

Απαντησα στον Rubico, γιατι παραλληλισε την συμπεριφορα μου μ' αυτη των ανωνυμων, κατι με το οποιο διαφωνω σφοδρα. Σε σας δεν εχω κατι ν' απαντησω,απλα η οπτικη μας ειναι πολυ διαφορετικη.

Ο πληθυντικος για μενα ειναι ενα ελαχιστο δειγμα σεβασμου του συνομιλητη μου ειδικα οταν υπαρχει διαφωνια.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ρε συ φίλε ανώνυμε, ήμαρτον ρε παιδάκι μου ,με βαριέσαι γιατί δεν είμαι σκληρός?? Δηλαδή τι να κάνω να αρχίσω τις Χριστοπαναγίες για να είμαι μαγκίτης? Ο καθένας είναι όπως είναι .Εμένα οι αστειάδες μου αυτού του επιπέδου είναι. Όσο για τα γλειψίματα που λες , δηλαδή γλύφω π.χ το Κοτρωνιά γιατί? Για να με πάρει στην εθνική.? Η τον Φρεντζά για να με κεράσει φάβα το καλοκαίρι στη Σαντορίνη? Ή για να αισθανθώ και γω του σιναφιού των παικταράδων.? Τα χω ξεπεράσει αυτά τα συμπλέγματα προ πολλού, πίστεψε με.
Τη γνώμη μου λέω ευθαρσώς, άσχετα με το ‘επίπεδο’ του παίκτη. Αν δεις παλιά μου κριτικά σχόλια προς παικταράδες θα καταλάβεις. Και άσχετα με το αν είναι ανώνυμος η επώνυμος. Αυτά. Άντε να σαι καλά και κάθε κριτική καλοδεχούμενη.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Σιγά μην σε κεράσω και φάβα, ρε!
Πέρυσι λόγω καιρού (ξηρασία, ζέστη) κάηκε όλη η παραγωγή, και φέτος η τιμή (χονδρικής) της καθαρής φάβας Σαντορίνης είναι κάπου στο εικοσάρικο (το κιλό). Και, άμα φύγουν και κάτι παππούληδες που επιμένουν να την καλλιεργούν, σε 5-6 χρόνια φάβα Σαντορίνης θα υπάρχει μόνο στα λεξικά.

Τουρκίας, η (για τους ματσωμένους) Νέστου, και πολύ τους πέφτει. Όποιος έρχεται το καλοκαίρι εδώ, και την αγοράζει από το σουπερμάρκετ 13-14 € το κιλό, δεν τον λυπάμαι: ας ρώταγε πρώτα, πριν αγοράσει την μαϊμού.

Schrödinger's Cat είπε...

@ανώνυμος που σβήστηκε το μεσημεριανό σχόλιό του:

Όταν είχε ξεκινήσει τη ζωή του αυτό το ιστολόγιο, το 2007, είχα την πεποίθηση πως δεν θα χρειαζόταν να σβηστεί ποτέ τίποτα και πως ορισμένοι σκακιστές δεν θα ήταν έχθρικοί με τη συμπεριφορά τους προς ένα χώρο αλογόκριτης έκφρασης για το άθλημα που αγαπάμε και πονάμε.

θεωρώ καθήκον μου να προστατεύω τους σχολιογράφους του ιστολογίου από αγενείς επιθέσεις (η γνώμη σας για τον άνθρωπο θα μπορούσε να διατυπωθεί με περισσότερη κομψότητα), αφαίρεσα μετά από κάμποση ώρα το μήνυμά σας. Πρόλαβαν να το διαβάσουν δεκάδες μάτια, ωστόσο. Δεν το αφαίρεσα αμέσως, για να μην ισχυριστεί κάποιος πως υπάρχουν σχολιογράφοι που απολαμβάνουν ειδικής προστασίας.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Μέτοικε (αφού το προτιμάτε όταν διαφωνούμε) το έγραψα μετά την απάντησή σας στον Rubico. Πράγματι η οπτική μας είναι διαφορετική αλλά αφού θεωρείτε ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής για συζήτηση μεταξύ μας για το θέμα αυτό, δεν έχει νόημα και για μένα να προσθέσω κάτι άλλο ως προς τα λεγόμενά σας.

Ανίκητη...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ ανικητη..

Προς αποφυγη παρεξηγησεων:

Με το να λεω πως δεν υπαρχει σημειο επαφης εννοω πως εγω θεωρω το θεμα πολυ σοβαρο, και εσεις οχι. Προφανως σεβομαι την γνωμη σας, αλλα η αφετηρια μιας ενδεχομενης συζητησης ειναι τοσο διαφορετικη, που θα συζητουσαμε για ωρες και δεν θα βγαζαμε ακρη. Kατι παρομοιο ειχα γραψει τις προαλλες και στον Rizopoulo νομιζω για παρεμφερες θεμα.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Eγώ πάντως Γάτε απάντησα στον ανώνυμο φίλο και ας μην είχε κομψότητα (από την οποία πάσχω εγώ, κατ’ αυτόν) . Απλώς το γράφω για να μη φαίνεται ότι απαντάω στον …αέρα και με μαζέψουν για την Αθαλάσσα…
Και κάτι τελευταίο για τον ίδιο: Μιας και όπως λες δεν γνωριζόμαστε, οι άνθρωποι αλλιώς από κοντά, αλλιώς από μακριά και πολύ αλλιώς από το χαζοκούτι. Μη κατηγοριοποιείς (βαρετός, επίπεδο δημοτικού κ.λ.π) κάποιον από τα γραφόμενα του σ’ένα μπλογκ.
Αν με γνώριζες, ίσως με θεωρούσες ενδιαφέροντα δε ξέρεις...Εγώ σε θεωρώ ήδη ενδιαφέροντα και γι’αυτό σου απαντώ κιόλας.
Κι’ αυτό βέβαια ισχύει για όλους μας ανεξαιρέτως.:-)

makedonas skakistis είπε...

Mε το συμπαθειο κιολας, αλλα το πιο σοβαρό και περιεκτικο σχολιο (περαν ατυων βεβαια που αφορουν το κουίζ και είναι ισχνη μειοψηφία) νομιζω ότι είναι αυτό: ‘Tις νουλες εννοει ο ανωνυμος κε ριζοπουλε. Δεν εχεις καταλαβει ότι οι μισοι εδώ μεσα δεν εχουν ιδεα από σκακι, απλα τη ‘λενε’ οπου τους καπνισει αυνανιζόμενοι..’
Και κακώς καθεστε και απαντάτε στους chessmania και στον κάθε ψυχάκια ξυπνητζή.Ετσι πάιρνουν αέρα και αποθρασύνονται.

IliasPan είπε...

Μήπως επειδή δεν γνωριζόμαστε οι περισσότεροι μεταξύ μας θα ήταν και πιο λογική αντιμετώπιση να μην απαντάμε σε κακόβουλα μηνύματα (ακόμα και αν μας αφορούν) ειδικά όταν αυτά τα σχόλια σκοπό έχουν να χαλάσουν την ομαλή ροή των συζητήσεων του μπλογκ;

Ο νεκροζώντανος γάτος του γνωστού φυσικού έχει αποδείξει πολλές φορές ότι ξέρει να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις μόνος του με ιδιαίτερη επιτυχία. Καταλαβαίνω πως οι αντοχές του καθενός είναι διαφορετικές αλλά αν και οι επιθέσεις προς το μπλογκ έχουν μειωθεί δραμματικά τις τελευταίες μέρες (νομίζω τουλάχιστον) συνεχίζουν να συντηρούνται συζητήσεις άσχετες με τη θεματολογία του ιστολογίου.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Εγώ ποιος είπε ότι θέλω να έχω πάρε-δώσε με ανώνυμους; Και ιδιαίτερα μη απρεπείς ανώνυμους που νομίζουν ότι ανώνυμοι;

Το Internet δεν είναι παιδική χαρά, όπως μου έλεγαν εμμέσως ισχυροί παίκτες, γιατί οι νομικές προεκτάσεις των όσων γράφεις είναι 10 φορές πιο επικίνδυνες, λόγω του ότι πρόκειται για κάτι γραπτό.

Εγώ δεν θέλω πάρε-δώσε με άπειρους χρήστες που είχαν κάποτε την φαεινή ιδέα για να μου πούνε για το ΕΛΟ μου, ενώ είμαι επαγγελματίας στις τηλεπικοινωνίες... Αυτά όσο το θυμάμαι μόνο με τροφική δηλητηρίαση με εμετούς και τέτοια μπορούν να μου θυμίσουν.

Άλλο Ανώνυμος και άλλο Υιοθετημένος Φούστης.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Προς όλους τους Ανώνυμους:

Με κεφαλαία
ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ.

Παραέγινε αυτό το κακό με τους Ανώνυμους που σε σημείο αποκτούν πολύ άσχημο όνομα και απλά θα είμαστε εδώ για να αποκρούμε τις επιθέσεις τους-και εμένα ήδη μου έχουν σαμποτάρει ένα σωρό.

Αν θέλετε την προσοχή ισχυρών παικτών, σχολιαστών και άλλων, τότε τραβάτε φύγετε από εδώ πέρα γιατί κάτι σαν κακιά μάστιγα έχετε γίνει.

Διαφορετικά
ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ με κανονικό nickname.

Εμένα προσωπικά ένας ανώνυμος με Nickname (που δεν έχει κάνει εγγραφή), δεν μου κάνει καμία αίσθηση, μου μοιάζει σαν περαστικός και η άποψή του είναι για μένα ένα τίποτα, για να είμαι ειλικρινής.

Αν πρόκειται για ανώνυμο που γράφει συχνά και δεν έχει κάνει εγγραφή, τουλάχιστον για μένα έχει μια παραπάνω εμπιστοσύνη, και δεν μπήκε για να μας κάνει τον Αντζι-Χαλίλ τρομοκράτη εδώ πέρα.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Και συγνώμη για το long-a**e post που γράφω. Σε αυτό το blog ελάχιστα άτομα υπάρχουν για να συνομιλήσεις πραγματικά.

Γιατί με το να μιλάς με ένα ανώνυμο-son-of-a-b**ch-μιλάω-και-μετά-δεν-απαντάω, με τα transactional analysis τα δικά μου ούτε να του μιλάς δεν είναι.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Λοιπόν μέτοικε?, για ξηγήσου λύση του κουίζ.
(Ο Φρεντζάς μου μήνυσε ότι παραιτείται από το μερτικό του στο έπαθλο, γιατί φθήνυνε η φάβα και δεν έχει ανάγκη…) και δεν βλέπω κι’ άλλον ενδιαφερόμενο.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Δεν προκειται για την σωστη λυση, αλλα για την εκτιμηση μου καθως δεν εχω μια φωτογραφια με τα ονοματα απο κατω για να ειμαι σιγουρος.

Λοιπον θα ελεγα πως οι Spassky, Karpov, Petrosian, Polugaevsky, Korchnoi, Geller, Keres, Taimanov, Tal, Averkin, Smyslov, Sveshnikov, ειναι αναμφισβητητοι, οποτε μας μενουν αλλοι εξι. Δεν καταλαβα καλα ποιος θεωρεις οτι ειναι Beliavsky, γνωμη μου ειναι πως ειναι ο ξανθος με την μυτη να εφαπτεται της φαλακρας του Ταλ (μην επηρεαζεστε απο τις μεγαλες μυτες ειναι το πρωτο σωματικο χαρακτηριστικο που παραποιει ενας σκιτσογραφος για να ξανει το σκιτσο του πιο εντυπωσιακο). Καλα ως εδω;

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Όχι, Θεωρώ (να μη πω ότι είμαι σίγουρος) ότι είναι ο μελαχρινός με τα πυκνά μαλλιά κάτω από τον μακρύ λαιμό του Αβέρκιν. Αν ζουμάρεις τα χαρακτηριστικά του είναι προφανή. Αυτός που λες δεν είναι ο Σαβόν?

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@Μέτοικο: Συγγνώμη, εννοουσα προφανώς(:-)) τα χαρακτηριστικά ειναι εμφανή.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Τι να πω με προβληματισες, ειχα την αισθηση πως τα μαλλια του Beliavsky ηταν πιο ανοιχτοχρωμα απ' αυτα του Savon (πιστευα μαλιστα οτι καπου ειχα δει και καποια εγχρωμη φωτογραφια του πρωτου σε νεαρη ηλικια, αλλα δεν την βρισκω) οπως φαινεται απο την συγκριση των:

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5548 και

http://www.liveinternet.ru/users/kakula/post
110976603/ (6η φωτογραφια στην σειρα).

Απο την αλλη ο ξανθος του σκιτσου παραεχει στρουμπουλο προσωπο (ταιριαζει με τον Savon) για να ειναι ο Beliavsky. Παντως δεν νομιζω να ειναι κι αυτος πανω απο τον ξανθο, πιο πιθανο μου φαινεται αυτος να ειναι ο Grigorian (2 φωτογραφιες του υπαρχουν διπλα-διπλα στο link που προανεφερα), oποτε ισως ο Beliavsky ειναι στην γωνια δεξια κατω απο τον Taimanov.

Με τον Ταλ νομιζω πως παιζει ο Tukmakov (δες http://picasaweb.google.com/hendrik.chess.1/
SovietChessPeople
UntilKasparov#5422590149154411122 ) ενω για τους αλλους δυο δεν βρηκα υλικο και δεν εχω γνωμη.

Φυσικα ολα αυτα ειναι εκτιμησεις, και μπορουν να ειναι λαθος.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

@Ανίκητη

Εγώ σε κερδίζω πάντως. Και άλλη φορά να γράφεις και το ΕΛΟ σου.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Το σκιτσακι το βρηκα στο:

http://www.chesspro.ru/_events/2007/sveshnikov
2.html

Εκει ο Sveshnikov περιγραφει την πρωτη του συμμετοχη στο πρωταθλημα Ρωσιας. Στο τουρνουα επρεπε να παρουν μερος οσοι ηθελαν να συμμετασχουν στην Εθνικη της τοτε Σοβ. Ενωσης. Ηταν μια εποχη που οι σκακιστες (εκτος απο ελαχιστες εξαιρεσεις που ειχαν προσβαση στα υψηλοτερα κομματικα οργανα) εξαρτονταν απολυτα απο τους επικεφαλης του τομεα Αθλητισμου, καθως ανα πασα στιγμη μπορουσαν να βρεθουν χωρις αδεια να ταξιδεψουν σε τουρνουα του εξωτερικου η οδοιπορικα..
Γενικα κανενας δεν προσπαθουσε ν' αποφυγει την συμμετοχη του στα τελικα του πρωταθληματος, ολοι ειχαν κινητρο να παιξουν.

Τα ratings ειχαν ηδη αρχισει να δημοσιευονται, αλλα κανενας τοτε δεν εδινε ιδιαιτερη σημασια, ουτε γραφοταν η αξιολογηση του παικτη διπλα στ' ονομα του, στον πινακα αποτελεσματων.

Η αιθουσα των αγωνων χωρουσε 800 θεατες και ηταν καθημερινα καταμεστη. Τα εισητηρια ηταν φτηνα αλλα και εξαιρετικα δυσευρετα. Οι παικτες επαιρναν καποια εισητηρια για να εξυπηρετησουν συγγενεις και φιλους, ενω στους θεατες υπηρχαν και ανθρωποι με ελαχιστες σκακιστικες γνωσεις που πηγαιναν να δουν τι θα εκανε σημερα ο Tal η ο Geller, και τον χαρακτηριστικο τροπο με τον οποιο περπατουσε ο Petrosian. Γι αυτους οι κορυφαιοι Ρωσοι σκακιστες ηταν πραγματικοι καλλιτεχνες και τα τελικα του Πρωταθληματος το ιδιο συναρπαστικα οσο ενα κοντσερτο η μια θεατρικη παρασταση...