Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Ολυμπιάδα Νέων κάτω των 16 ετών


Με μια καλή θέση στην τελική κατάταξη και πολλές χρήσιμες εμπειρίες επέστρεψε η Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νέων κάτω των 16 ετών που διεξήχθη στη Μερσίνα της Τουρκίας. Με τη νίκη της στον 10ο και τελευταίο γύρο επί της Β’ ομάδας κοριτσιών της Τουρκίας με 4-0 η ομάδα μας βελτίωσε πολύ τη θέση της στο βαθμολογικό πίνακα και ισοβάθμησε στις θέσεις 9-12 καταλαμβάνοντας, τελικά, την 11η θέση ανάμεσα στις 26 ομάδες που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση. Με δεδομένο ότι η αρχική κατάταξη της ελληνικής ομάδας, με βάση το βαθμό αξιολόγησης, ήταν 12η η κατάκτηση της στην 11η θέση είναι ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα μας σημείωσε (σε 10 αγώνες) 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 4 ήττες συγκεντρώνοντας 21 πόντους, όσους και η Σλοβακία, η Τουρκία Γ’ και η Τουρκική ομάδα της Μερσίνας όμως το δεύτερο κριτήριο ισοβαθμίας (Buchholz) την κατέταξε τελικά 11η.

Πολύ ικανοποιητική ήταν και η εμφάνιση των νεαρών Ελλήνων σκακιστών σε ατομικό επίπεδο. Το καλύτερο ατομικό αποτέλεσμα σημείωσε ο Αλέξανδρος Ρηγόπουλος-Τσίγκος ο οποίος, στην 3η σκακιέρα, μάζεψε 6,5 πόντους σε 10 παρτίδες. Την επόμενη καλύτερη ατομική επίδοση είχε ο Σωτήρης Μαλικέντζος που επωμίσθηκε με μεγάλη επιτυχία το βάρος της δύσκολης 1ης σκακιέρας σημειώνοντας 6 πόντους σε 10 παρτίδες. Μέτρια εμφάνιση για τους δύο άλλους σκακιστές μας τον Αναστάση Καφετζόπουλο (4,5/10 στην 2η σκακιέρα) και Δημήτρη Μπαλόκα (4/10 στην 4η σκακιέρα) που όμως αποκόμισαν αρκετές εμπειρίες από μια διεθνή διοργάνωση.

Προπονητής της ελληνικής ομάδας ήταν ο Σίμος Δημόπουλος ενώ αρχηγός αποστολής ήταν ο πρόεδρος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας Γιώργος Τσουνής. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τους δύο χορηγούς της ελληνικής αποστολής την Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας (http://www.naevias.gr/) και την εταιρεία "ΧΑΛΚΙΣ" Α.Β.&Ε.Ε. (http://www.xalkis-sa.com/), οι οποίοι ανέλαβαν πλήρως την κάλυψη όλων των εξόδων της ελληνικής συμμετοχής στη διοργάνωση.

Να αναφέρουμε τέλος ότι νικήτρια της διοργάνωσης, με βραχεία κεφαλή, αναδείχθηκε η ομάδα της Ινδίας η οποία συγκέντρωσε 28,5 πόντους όσους και η ομάδα της Ρωσίας –η οποία ήταν το αρχικό φαβορί- αλλά η Ινδία είχε λίγο καλύτερο συντελεστή Buchholz (235 έναντι 234 της Ρωσίας (ένας μόλις πόντος διαφορά!). Την τρίτη θέση με 27 πόντους κατέλαβαν οι Φιλιππίνες με την ομάδα των οποίων συμμετείχε και ο νεαρός γκρανμαίτρ Γουέσλεϊ Σο (Elo 2577 σε ηλικία μόλις 15 ετών!).

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναφορές για την παρουσία της Ελληνική ομάδας στη Μερσίνα θα βρείτε και στο δικτυακό τόπο της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας στη διεύθυνση: http://www.skakistikiakadimia.gr/ ενώ πολλές πληροφορίες για τη φετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νέων κάτω των 16 ετών θα βρείτε και στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: http://wyco2008.tsf.org.tr/

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχην συγχαρητηρια στη Σκακιστικη Ακαδημια Χαλκιδας που πηρε την πρωτοβουλια να συγκροτησει μια ελληνικη ομαδα και να την στειλει στην WJCO-16,μαλιστα καταφερε να βρει χρηματοδοτηση για να
πραγματοποιησει την αποστολη.
Θα ηθελα να εκφρασω ωστοσο μερικες αποριες.Η Παγκ. Ολυμπιαδα νεων U-16,ειναι επισημη διοργανωση της FIDE,η ΕΣΟ ειναι μελος της FIDE,ωστοσο η συγκεκριμενη διοργανωση δεν περιλαμβανεται στο Καλενταρι της Ελληνικης Ομοσπονδιας..Ακριβως τα αντιστοιχα ισχυουν και για το 6ο Πρωταθλημα Νεων της Ευρωπαικης Ενωσης,8-14 χρονων που διοργανωσε η ECU στην Αυστρια,στο οποιο η Ελλαδα δεν συμμετειχε..
Σημειωτεον οτι και τα δυο τουρνουα προσεφεραν δωρεαν διαμονη και διατροφη,σε περιπτωση εγκαιρης δηλωσης..Αραγε η Ελληνικη αποστολη προλαβε τις προθεσμιες;
Δεν ειναι καπως περιεργο να αφηνεται η συγκροτηση της ομαδας που μας αντιπροσωπευει σ'ενα πρωταθλημα Εθνικων ομαδων-γιατι περι αυτου προκειται-στην σωματειακη πρωτοβουλια,οσο αξιεπαινη κι αν ειναι αυτη;
Οι κορυφαιοι σκακιστες της κατηγοριας (με κριτηριο ειτε τα τελευταια νεανικα,η το ELO),δεν συμμετειχαν στην ομαδα..Οι περισσοτεροι επαιζαν στο ΑCROPOLIS που εφαπτοταν χρονικα με την WJCO..
Xθες η ΕΣΟ ανακοινωσε (οπως ειχε προειπει),οτι θα περιορισει τις ομαδες του Πανελληνιου Νεανικου απο 12 σε 5,και μαζι με τους διοργανωτες 6.Η κληρωση:
Φυσιολατρης Νικαιας-ΣΜΣ Ελευσινας,ο νικητης με τον ΦΟΝ Ηρακλειου
Κεραυνος Ωραιοκαστρου-ΣΑ Γαλαξιας Θεσ.
ΣΑ Χανιων-Κυδων Χανιων
ΣΟ Θεσπρωτιας-ΣΟ Καβαλας
ΟΣ Γιαννιτσων-ΣΕ Βολου.
Ποια ειναι η στατιστικη πιθανοτητα να μας δωσει μια κληρωση χωρις περιορισμους αυτο το αποτελεσμα;(Οι γειτονικες ομαδες παιζουν μεταξυ τους,παλι καλα που η Ηγουμενιτσα ειναι κοντυτερα στον Βολο η τα Γιαννιτσα απο την Καβαλα..)
Στην ιδια ανακοινωση η ομοσπονδια μας πληροφορει οτι ενημερωθηκε για την συμμετοχη της Ελληνικης αποστολης στην WJCO..Ελα παππου μου,να σου δειξω τα αμπελοχωραφα σου..
Και κατι τελευταιο:Ο Γ.Ιωακειμιδης εχει πανω απο ενα χρονο που εφυγε,του καναμε μνημοσυνο,δωσαμε τ'ονομα του σε τουρνουα,ενας καλος ανθρωπος να ενημερωσει για την απωλεια το site της FIDE δεν βρεθηκε;Οχι τιποτα αλλο εκεινο το i διπλα στο ELO, μου φαινεται εξαιρετικα μακαβριο..

skakiblog είπε...

Ολυμπιάδα είναι το μεσοδιάστημα ανάμεσα σε 2 Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο τίτλος Ολυμπιάδα Νέων είναι ατυχής.

Ολυμπιακοί αγώνες Νέων κάτω των 16
είναι το σωστό.

καλοπροαίρετος είπε...

Η Ολυμπιάδα του Πεκίνου ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου;

@ skakiblog :

Σα να λέμε, «Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου» είναι οι 15 ημέρες των αγώνων, ενώ «Ολυμπιάδα του Πεκίνου» είναι τα τέσσερα χρόνια μεταξύ των αγώνων του Πεκίνου και των αγώνων του Λονδίνου (ή της Αθήνας και του Πεκίνου;)

Και όμως, στη γλώσσα των περισσοτέρων πριν το (επάρατο, αλλά μην αρχίσουμε τώρα κουβέντα γι’ αυτό) 2004, ερχόταν χωρίς σκέψη «η Ολυμπιάδα της Μόσχας». Από τότε, ακούγοντας συνέχεια «οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας» και «οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου», αρχίσαμε να αμφιβάλλουμε, ώσπου στο τέλος διστακτικά προσχωρήσαμε στη νέα ονοματολογία.

Εντούτοις, νήμα συζήτησης στο φόρουμ Λεξιλογία και κείμενο με τίτλο Η πέτσινη επιμόρφωση του Βηματοδότη του ημετέρου Νίκου Σαραντάκου συντείνουν στο ότι αυτή η μεταστροφή είναι το λιγότερο αναίτια.

Προσθέτω στους ορισμούς της «ολυμπιάδας» των λεξικών Τριανταφυλλίδη και Μπαμπινιώτη που παρατίθενται στο νήμα συζήτησης της Λεξιλογίας, και τον ορισμό του ΜΕΛ (Μείζονος Ελληνικού Λεξικού Τεγόπουλου – Φυτράκη) :

«ολυμπιάδα (η) ουσ. (Κ ολυμπιάς, -άδος) οι ολυμπιακοί αγώνες | η μεταξύ δύο διαδοχικών ολυμπιακών αγώνων μεσολαβούσα τετραετία, που αποτελούσε, κατά την αρχαιότητα, χρονολογική μονάδα».

Και στα τρία λεξικά αναφέρεται πρώτη σημασία της ολυμπιάδας αυτή των ολυμπιακών αγώνων και δεύτερη το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών ολυμπιακών αγώνων.

Μάλλον άσκεφτα σπεύσαμε να ευθυγραμμιστούμε.

Συμπέρασμα : σε παρόμοιες περιπτώσεις, ας μην είμαστε τόσο κατηγορηματικοί πριν ανοίξουμε ένα λεξικό – ή δύο, ή τρία.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι καλά που υπάρχει και ο καλοπροαίρετος και βάζει μερικούς-μερικούς στη θέση τους! Μέχρι τότε ο skakiblog να διορθώσει το

"Τυχών συνωνυμίες με πρόσωπα είναι απλά συμπωματική." που έχει κάτι μήνες στη σελίδα του :) (και δεν αναφέρομαι στο τ που λείπει...)

Ανώνυμος είπε...

Τελικα αυτο που δεν μπορει να κανει μια ομοσπονδια το καταφερνει ενας επαρχιακος συλλογος..Η Σκ.Ακ. Χαλκιδας αφου εστειλε ελληνικη ομαδα στην WJCO-16,καταφερε να βρει τα 20000 ευρω (τοσο εκτιμα η ομοσπονδια το κοστος των αγωνων),και ετσι το Πανελληνιο Νεανικο θα γινει στην Χαλκιδα 11-13/9,με 12 ομαδες και ελβετικο 5 γυρων.
Το μονο προβλημα ειναι οτι οι:Παυλιδης Αντ.,Κετζετζης,Σκουλακης,Μανελιδου,Βατκαλη,Σερεφιδου(ΣΟ Καβαλας),Τζουγανακης,Παυλιδου Κ.(Κυδων Χανιων),Γαλοπουλος Π. και Ν.,Παπαθανασιου Ελ.(Σκ.Ακ.Γαλαξιας),Χωματιδης,Καφωρος Δ-Α.,Καφωρου Μ-Η.(Φυσιολατρης Νικ.) και Ιορδανιδου (ΦΟΝΗρακλειου),μαλλον θα χασουν την τελετη ληξης καθως στις 14/9 πρεπει να ειναι στο Herceg Novi (Μαυροβουνιο),για το Πανευρωπαϊκο Νεανικο..Οι αθλητες του Φυσιολατρη θα χρειαστει να κανουν μια συντομη σταση ενδιαμεσα για να παιξουν στο μπαραζ της Β'Εθνικης της ΕΣΣΝΑ στις 13 η 14/9.Φοβερος προγραμματισμος..
Μιλωντας για Ελληνες στο εξωτερικο αυτες τις μερες αγωνιζονται:Στο Διασυλλογικο της Σερβιας οι Μαστροβασιλης Δ.(ισοπαλιες με Berges,Georgiev K.),Χαλκιας (ισοπαλια με Naiditsch,ηττα απο Ivanicevic),οι παρτιδες εδω www.serbiachess.net/2008/prvaliga2008/prvaliga.html,στο Cesenatico(Ιταλια) ο Σκεμπρης (3/4,στον επομενο γυρο παιζει με τον Brancaleoni M.,σας θυμιζει τιποτα το ονομα και δεν εννοω σε σχεση με το Σκακι..)
Στα τελη Αυγουστου ο Σουλεϊδης αγωνιστηκε στην Ριγα (6/9,ισοπαλιες με
Kanep,Miezis,Svesnikov Ev.,αληθεια εχει ακουσει κανεις τιποτα για εκεινη την προσπαθεια που ειχε ξεκινησει ο τελευταιος να θεωρηθουν οι σκακιστικες παρτιδες πνευματικα εργα,και ως εκ τουτου να εχουν οι σκακιστες πνευματικα δικαιωματα για τις παρτιδες που παιζουν;)

Ανώνυμος είπε...

Τα οσα ανεφερα προηγουμενως για το Πανελληνιο Νεανικο ειναι βεβαια δυσκολα στην πραγματωση τους,αλλα οχι ακατορθωτα.Μου διεφυγε ωστοσο το γεγονος οτι Παυλιδου Κ.και Ιορδανιδου μεχρι και τις 12/9 πρεπει να ειναι στην Βεροια για το Πανελληνιο Γυναικων..Λιγη σοβαροτητα,και λιγο ψαξιμο πριν βγαλουμε μια ανακοινωση δεν εβλαψε ποτε κανενα..

Ανώνυμος είπε...

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΕΣΟ το Πανελλήνιο Νεανικό θα διεξαχθεί από 11-13 Οκτωβρίου και όχι Σεπτεμβρίου. Οπότε δεν υπάρχουν τα προβλήματα ημερομηνιών που αναφέρει ο αγαπητός φίλος παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

ΗXHΡΟΤΑΤΗ η τάπα του κ. Σπυρακόπουλου... LOL

''Λιγη σοβαροτητα,και λιγο ψαξιμο πριν βγαλουμε μια ανακοινωση δεν εβλαψε ποτε κανενα..''

Ανώνυμος είπε...

Πολυ σωστα, δικο μου το λαθος, δεν υπηρχε κακη προθεση,συγγνωμη.