Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

Δεν θα παίξουν στη Ρωσία


Οι σκακίστριες της εθνικής ομάδας γυναικών της Γεωργίας δεν θα αγωνιστούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί σε δυο εβδομάδες από σήμερα στην πόλη Νάλτσικ της Ρωσίας, η οποία απέχει 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη νότια Οσετία.
Η εκπρόσωπος των Γεωργιανών σκακιστριών Maya Lomineishvili (φωτ.) δήλωσε πως οι σκακίστριες της χώρας της δεν μποϊκοτάρουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά φυσικά, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αρνούνται να παίξουν σκάκι στο ρωσικό έδαφος.
Η ανοιχτή επιστολή των Γεωργιανών σκακιστριών.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικα εκτος απο τις 6 Γεωργιανες στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα Γυναικων,δεν εμφανιστηκαν αλλες 5 σκακιστριες οι:I. Krush(ΗΠΑ),M.Sebag(Γαλλια),Τ. Bosboom-Lancava(Ολλανδια),K.Zapata(Περου),Ε.Korbut(Ρωσσια),η τελευταια ειναι συζυγος του gm S. Atalik(Τουρκια).
Εκτος ομως απο το πολιτικο προβλημα, προεκυψε και ενα καθαρα σκακιστικο Θεμα.
Οι αγωνες διεξαγονται με νοκ-αουτ συστημα.Αν μετα απο 3 ζευγη παρτιδων (2 κανονικες,2 rapid,2 blitz),υπαρχει ακομη ισοπαλια, καταληγουμε στον περιφημο "Ξαφνικο Θανατο".Τα λευκα εχουν 6 λεπτα στο ρολοι,τα μαυρα 5,προσαυξηση χρονου δεν υπαρχει,και η ισοπαλια θεωρειται νικη των μαυρων.
Χθες λοιπον στο ματς Socko-Foisor,στον ξαφνικο θανατο,οι 2 πλευρες κατεληξαν να εχουν μονο Ρ+Ι,χωρις πιονια η σημαια της μαυρης επεσε..Η Foisor ζητησε η παρτιδα να θεωρηθει ισοπαλη,πραγμα που ο Αρχιδιαιτητης δεχθηκε..Η Λευκη κατεθεσε ενσταση,που εγινε δεκτη απο την επιτροπη ενστασεων καθως ειναι δυνατον να επιτευχθει θεση ματ με το συγκεκριμενο υλικο,αν ο αμυνομενος ειναι αρκουντως ανοητος..
Νομιζω οτι η αποφαση ειναι τυπικα και νομικα σωστη,ωστοσο μας οδηγει στην εξαιρετικα μειωτικη για το σκακι πιθανοτητα,να κριθει ενας παγκοσμιος τιτλος στο ποια κουναει γρηγοροτερα τα ξυλακια σε μια καθαρα ισοπαλη θεση..
Ελαχιστες ειναι οι θεσεις που καποιος δεν μπορει να κερδισει, αν τον βοηθησει ο αντιπαλος του..Το προβλημα προκυπτει απο την εφαρμογη του συγκεκριμενου κανονισμου,σε συνδυασμο με την ελλειψη προσαυξησης χρονου,και δυνατοτητα επιτευξης ισοπαλιας..
Κατι δεν παει καθολου καλα στον σκακιστικο κοσμο..

Ανώνυμος είπε...

Μια μικρή διόρθωση: Η E. Korbut δεν είναι η σύζυγος του Suat Atalik αλλά η E. Polovnikova που αγωνίζεται έτσι κι αλλιώς με το όνομα E. Atalik.
Στράτος

Ανώνυμος είπε...

Mia erotisi:

Pos einai dinaton se PAGOSMIO protathlima, o dietitis na mi xerei tous vasikous kanonismous?

To an einai sostoi i oxi einai allo zitima. Omos einai dinaton na mi gnorizei oti se blitz, ptosi simeas simainei itta efoson iparxei theoritika eikona mat??

Ase, pou kai se episimi partida, efoson de ginei aitima, pali einai itta...

Kai mia akoma erotisi: Ean

(a) I Foisor de zitise isopalia prin tin ptosi tis simaias. Tote einai tragiki i apofasi, mia kai opos eipa, akoma se episimi partida tha katohironotan itta.

(b) I Foisor ekane aitima. Pos einai dinaton afto? Afou apagorevetai na kaneis aitima se blitz. Den tis egine paratirisi? Anti aftou (kata ta legomena se kapoia site) anevale tin apofasi gia meta tin ptosi. Ma POS ginetai afto? Afou den iparxei quick play finish sto blitz?

En perilipsi, o dietitis den ixere vasikous kanonismous... Prosopika, theoro oti kai dietitis C katigorias ofilei na ta xerei afta. Poso mallon dietitis se pagosmio....

Ανώνυμος είπε...

@Στρατος
Και εγω αυτο ηξερα,αλλα ψαχνοντας να βρω μια εξηγηση για το πως μια Ρωσιδα φαινεται να μποϋκοταρει την χωρα της,επεσα πανω σ'αυτο:http://kaguvkov.blogspot.com/2008/05/picture-of-day_05.html,που μου φανηκε ευλογη εξηγηση της απουσιας.Αν καποιος ξερει κατι περισσοτερο για τους λογους που η Korbut δεν αγωνιζεται ας βοηθησει..

Ανώνυμος είπε...

@derida
Ισως η Foisor να ζητησε την ισοπαλια βασιζομενη στο τμημα των κανονισμων,που λενε οτι ο αντιπαλος δεν προσπαθει να κερδισει πανω στη σκακιερα.Eτσι κι αλλιως αυτα τα παιχνιδια "Ξαφνικου Θανατου" ειναι εντελως αντισκακιστικα οπως και να το δει κανεις..Π.χ. την Foisor την συνεφερε να θυσιασει τον ιππο της,καθως δεν υπαρχει θεση ματ με Ρ+Ι εναντια σε Ρ,και την αντιπαλο της φυσικα να μην αποδεχθει την θυσια..Φυσικα δεν ηταν δυνατο να υπαρξει καταγραφη κινησεων ουτε και απο διαιτητη,λογω ταχυτητας,αρα ουτε τριπλη επαναληψη,ουτε οι 50 κινησεις μπορουσαν να επιβαλουν την ισοπαλια..

Ανώνυμος είπε...

Sto blitz den iparxei oute tripli epanalipsi oute 50 kiniseis. Akoma kai an esena sou kapnisei na grafeis tis kiniseis DEN mporeis na kaneis aitima.

Sinithos iparxei kapoio ithos kai oi paixtes den rihnoun simees.

Omos stin anotero periptosi, i simea epese amesos molis vgike i thesi. Den paixane kamia 10aria kiniseis. Edo elegan oti eihan pesei kommatia kai den mporesane kan na anaparistisoune tin partida mazi me tous dietites...

Pantos kai o kanonismos pou les gia to oti kapoios de prospathei na kerdisei pano sti skakiera, einai quick play finish kai afora episimes (horis time increment) ante kai rapid, pantos sigoura oxi blitz.

Ανώνυμος είπε...

@derida
Ειδικα για το Wwcc προβλεπεται απο τον κανονισμο της fide, και καταγραφη κινησεων απο διαιτητη και στα rapid και στα blitz,oπως και η δυνατοτητα υποβολης αιτηματος ισοπαλιας,για τριπλη επαναληψη η 50 κινησεις.
Δες:http//nalchik2008.fide.com/regulations/?lang=eng,εδαφιο 3.8.3
Nομιζω οτι λογω ταχυτητας η παρτιδα δεν μεταδοθηκε ολοκληρη,αλλιως γιατι να συσκεπτονταν για ωρες;
Ετσι κι αλλιως το θεμα μου δεν ειναι η πιστη εφαρμογη των κανονισμων, αλλα το οτι οι παικτριες εξωθουνται,απο την ολη κατασταση, να διεκδικουν την προκριση με μη συμβατες με το fair play μεθοδους..Δεν θα επανελθω οσον αφορα το διαιτητικο κομματι.

Ανώνυμος είπε...

Molis eida to video (me rosika sto background).

(a) Paixane merikes kiniseis (5,6 isos) me mono ippous. Pio prin eihane ontos pesei komatia sti skakiera.

(b) Den ekane episimo aitima i Foisor (de mporouse exalou, alla oute kan stamatise to roloi oute zitise na simvouleftei kanena partidofilo...)

Fisika, se tetoia periptosi, akoma kai se episimi partida, hreonesai itta. Edo an eheis 9 vasilises kai o allos ena pioni kai pesei i simea sou (horis na kaneis sosto aitima me stamatima rologiou) haneis. Giati oxi edo diladi me ena ippo o kathenas?

(c) O aparadektos dietitis, epemene oti gia na katoxirothei niki eprepe na iparxei tropos na forsareis tin eikona mat kai oxi apla to oti iparxei eikona...

Diladi, kata ton kirio axristidi, an stin arxiki thesi afiso ti simea mou na pesei einai noula! (mia kai profanos den iparxei tropos na me forsarei o antipalos na haso, eidika de an eimai lefkos gia na prolavo kamia exipnada:-))

(d) I Socko eihe kai afti mono 1 sec sto telos (i kati tetoio de akousa kala).

Kai xanarotao: Pos ginetai na einai dietitis kapoios toso anideos se pagosmio protathlima?
[de sizitame gia kamia eidiki diataxi tou pagosmiou protathlimatos. Aftos edo den ixere ta entelos vasika!]

Ανώνυμος είπε...

Τελικα το τι πραγματικα συνεβη μας το δειχνει η ιδια η fide στο http//nalchic2008.fide.com/video/?lang=rus Aπιστευτη αγνοια απο την μερια του διαιτητη που εφτασε να κατηγορει τον καμεραμαν που κατεγραφε την παρτιδα,οτι κατεστρεψε την τελικη θεση..

Ανώνυμος είπε...

Το κυριότερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απλά και μόνο ότι υπάρχει. Σε μια σωστή διοργάνωση δεν θα έπρεπε καν να τίθενται τέτοια θέματα.
Όλα τα επί μέρους που προκύπτουν, συντελούν στην ανάλωση φαιάς ουσίας και στη σπατάλη ενέργειας. Πολύ περισσότερο, δημιουργούν την αίσθηση αδικίας σε ένα άθλημα που βασικό του χαρακτηριστικό έχει την αξιοκρατία. Επιπλέον, όπως ήδη σχολιάστηκε, ωθούν αθλητές και αθλήτριες σε συμπεριφορές τις οποίες δεν θα διανοούνταν καν να έχουν σε κανονικές συνθήκες.
Υπάρχουν ήδη αρκετά στοιχεία για να καταδικαστεί το ισχύον σύστημα, πέρα από το προφανές της ποιοτικής έκπτωσης του αθλήματος. Είναι ενδεικτικό ότι όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι παίκτες προτιμούν στα "κλασικά" τουρνουά τον ρυθμό σκέψης 2/40, 1/20 και 30΄ για την υπόλοιπη παρτίδα +30΄΄ προστιθέμενο χρόνο μετά την 60ή κίνηση (η αρχική πρόταση του Fischer), ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η ανάμιξη "κλασικού" σκακιού με γρήγορο ή και μπλιτς.
Δυστυχώς, πιο κάτω από την κορυφή οι επαγγελματίες σκακιστές και σκακίστριες πρακτικά υποχρεώνονται να κάνουν σοβαρούς συμβιβασμούς για λόγους πρώτιστα οικονομικούς. Αυτό δίνει μια διαφορετική κατεύθυνση στην κοινωνιολογία του σκακιού, για την επιστημονική διερεύνηση της οποίας δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος. Αξίζει όμως να σκεφτούμε ποια είναι αυτή η κατεύθυνση και ποιες μακροπρόθεσμες συνέπειες πιθανότατα θα έχει για το άθλημα. Ιδιαίτερα όσοι επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην αξιοποίηση του σκακιού ως εκπαιδευτικό εργαλείο, δηλαδή ως βοήθημα στην καλλιέργεια τρόπων σκέψης και συμπεριφορών, πρέπει να προβληματιστούμε πολύ.

Ανώνυμος είπε...

"Το κυριότερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απλά και μόνο ότι υπάρχει".
Το ίδιο είχε πει κι'ο Χίτλερ για τους Εβραίους. "Δεν υπάρχει θεραπεία ούτε μπορούν να αναμορφωθούν. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν"

καλοπροαίρετος είπε...

Νέα πρωτότυπα και αντικειμενικά κριτήρια άρσης ισοβαθμίας!

Σχετικά με τα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας στο WWCC 2008 :

Νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε μεταξύ δύο σταθερών σημείων. Το ένα είναι το ανελαστικό χρονοδιάγραμμα του τουρνουά, και το άλλο η ανάγκη επιλογής για την άρση των ισοβαθμιών όσο πιο «σκακιστικών» κριτηρίων γίνεται.

Το πρώτο σταθερό σημείο δεν επιτρέπει στους παίκτες να παίζουν εσαεί, τουλάχιστον όχι να παίζουν εσαεί με «κανονικό» χρόνο. Μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγελάφους όπως στο ΚΚ1 του 1984, στο οποίο, μετά από πέντε μήνες και 48 παρτίδες, δεν είχε βγει ακόμα νικητής, και αν δεν είχε, προεδρικώ δικαιώματι, διακοπεί, ποιος ξέρει μετά από πόσο χρόνο και στις πόσες παρτίδες θα έληγε.

Το δεύτερο σταθερό σημείο προκρίνει κριτήρια που έχουν να κάνουν με την άμεση σύγκριση της δυναμικότητας των παικτών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διεξαγωγής των αγώνων. Αντίθετα, δεν προκρίνει κριτήρια που ευνοούν π.χ. τον μικρότερης ηλικίας ή χαμηλότερου Έλο (πάλι αυτό!) παίκτη, καθώς και κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη στεγνή τύχη, όπως έγινε στο ματς Σμύσλοβ – Χύμπνερ το 1983, στο οποίο, στην εφαρμογή του κριτηρίου ισοβαθμίας, έχασε ο μαύρος, όμως δεν κέρδισε ο λευκός, αλλά ο ...κόκκινος, και μάλιστα με τη δεύτερη, αφού στην πρώτη η μπίλια έκατσε στο ζερό!

Πλάκα πλάκα, ειδικά σε ένα τουρνουά νοκ άουτ, δύσκολα μπορεί να επινοήσει κανείς αντικειμενικότερα, ή μάλλον περισσότερο αδιάβλητα, κριτήρια από τα μπλιτς και τον ξαφνικό θάνατο ή παραλλαγές ή συνδυασμούς αυτών. ‘Οποιος προκριθεί, κέρδισε τον άλλον σε απευθείας αναμέτρηση, έστω και με μειωμένο χρόνο. Αυτή δεν είναι η πεμπτουσία του νοκ άουτ;

Επιπρόσθετα, και ανεξάρτητα από τα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας, για τουρνουά νοκ άουτ μιλάμε πάντα, έχει συζητηθεί η πρόβλεψη ρεπασάζ ή αποκλεισμού στα δύο ή τρία χαμένα ματς, όμως αν είναι έτσι γιατί δεν το κάνουμε κατευθείαν ελβετικό σε ίσο αριθμό γύρων με το νοκ άουτ, χώρια ότι αμφιβάλλω αν θα επηρεαζόταν η ανάδειξη του τελικού νικητή, που είναι και το ζητούμενο.

Από την πλευρά μου, και επειδή σοφόν το σαφές, πού να κάθεσαι τώρα να βγάζεις μπούχολτς και προοδευτικές βαθμολογίες και πολυώνυμα Λαγκράνζ, έρχομαι να εμφυσήσω νέα πνοή στους μυκτήρες του θνησιγενούς σώματος των κριτηρίων ισοβαθμίας προτείνοντας δύο απλά κριτήρια που μπορούν να εφαρμοστούν όχι μόνο σε νοκ άουτ, αλλά και σε πουλ, και σε ελβετικά, και επίσης αν οι ισοβαθμούντες είναι όχι μόνο δύο, αλλά περισσότεροι :

- Αν όλοι ή οι περισσότεροι ισοβαθμούντες είναι μέχρι 12 ετών, κάποιο παιχνίδι αυλής, ας πούμε το πέτρα – ψαλίδι – χαρτί.
- Αν όλοι ή οι περισσότεροι ισοβαθμούντες είναι άνω των 12 ετών, κάποιο στρατηγικό παιχνίδι, ας πούμε το γιαμ.

Σκηνικό : να ισοβαθμούν, λέει, δύο ομάδες στην κανονική διάρκεια της Α΄ Εθνικής, και στο μπαράζ, στον ίδιο χώρο, με τις ίδιες συνθέσεις, να κουδουνίζουν τα ζάρια και να πέφτουν σε πεντάδες πάνω σε 12, 14, 20, ποιος ξέρει πόσες σκακιέρες θα ισχύουν τότε... «Και, ναι, αγαπητοί τηλεθεατές, ο ακαταγώνιστος Φισερόπουλος στην πρώτη προνηπιακή σκακιέρα πετυχαίνει φουλ του πέντε και περνάει μπροστά στο σκορ! Ο «Βουκεφάλας» ένα μόλις βήμα από την επικράτηση επί του «Καστρόπυργου» και από την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου που γενναιόδωρα αθλοθέτησαν οι χορηγοί που βλέπετε στη γιγαντοαφίσσα της διοργάνωσης στο φόντο! Η αδρεναλίνη στα ύψη, αγαπητοί τηλεθεατές» :-)

Ανώνυμος είπε...

Μια πολυ απλη λυση θα ηταν να συνεχιζονται τα blitz μετα το 3-3,κανονικα με προσαυξηση χρονου, μεχρι την πρωτη νικη..Οποιοι ειδαν τα βιντεο απο το wwcc,και τον τελικο του φετινου γυναικειου πρωταθληματος των Η.Π.Α., δεν μπορει να ειναι ευχαριστημενοι με την εικονα που δινεται προς τα εξω.
Υποτιθεται οτι η ιδεα πισω απο τον "Ξαφνικο Θανατο",ειναι να κανουμε το σκακι θεαματικο και αγωνιωδες,κατι σαν τα πεναλτυ στο ποδοσφαιρο,αλλα αντι για αυτο προκυπτει ενα γκροτεσκο και αντιαισθητικο θεαμα..Στο τελος θα δινουμε και απο ενα ζευγαρι γαντια στους αντιπαλους για να λυσουν τις διαφορες τους..

Ανώνυμος είπε...

Ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο για τον "Ξαφνικο Θανατο" μαζι με τα δυο επιμαχα βιντεο εδω:www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=4893
Ελληνες στο εξωτερικο:O Σκεμπρης κατελαβε την 10η θεση στο τουρνουα του Cesenatico (Ιταλια),με 6/9 σε συνολο 110 σκακιστων,ενω οι Μαστροβασιλης Δημ. (2,5/6) και Χαλκιας (2/6) συνεχιζουν να αγωνιζονται στο διασυλλογικο της Σερβιας παιζοντας στην 1η σκακιερα των ομαδων τους,απεναντι σε αντιπαλους με ELO πανω απο 2600..