Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ο Κάρποβ υποψήφιος πρόεδρος της FIDE



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Ο Μαξ Όιβε, πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην FIDE (1970-78), πολλές φορές επέλεξε να υπερασπίσει τη γνώμη του απέναντι στο «πολιτικά ορθό», με αποτέλεσμα να έρθει σε σύγκρουση με την πανίσχυρη, τότε, ρωσική ομοσπονδία. Υιοθέτησε μια εξαιρετικά διασταλτική ερμηνεία των κανονισμών για να επιτρέψει στον Φίσερ να αγωνιστεί στο τουρνουά των διεκδικητών το 71, ενώ αρνήθηκε το μποϊκοτάζ των Σοσόνκο, Κορτσνόι που ζητούσαν οι Σοβιετικοί, όταν αυτοί οι σκακιστές διέφυγαν στη Δύση. Η απόφασή του να αναθέσει την Ολυμπιάδα του 1976 στο Ισραήλ που δεν αναγνωριζόταν ως κράτος απο τους Σοβιετικούς, οδήγησε στην οριστική ρήξη των σχέσεων των δυο πλευρών και την αντικατάστασή του το 1978 από τον Όλαφσον.

Τώρα ένας άλλος πρώην Παγκόσμιος Πρωταθητής διεκδικεί την προεδρία της διεθνούς σκακιστικής ομοσπονδίας. Σε επίσκεψή του στο Σαρατόβ, όπου πήγε για να δώσει σιμουλτανέ, ο Ανατόλι Κάρποβ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το αξίωμα. «Είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουμε την τάξη» δήλωσε. «Τα προβλήματα με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τις αλλαγές στις ημερομηνίες, τις αλλαγές στους κανονισμούς ακόμα και μέσα στον τρέχοντα κύκλο δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί. Επιπλέον πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλητή».

Η εκλογή του νέου Προέδρου, θα γίνει στο συνέδριο της FIDE, το Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας. Κάθε υποψηφιότητα θα πρέπει να έχει την υποστήριξη της οικείας Ομοσπονδίας και να κατατεθεί 3 μήνες πριν τις εκλογές. Αυτό είναι το πρώτο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει ο Κάρποβ, καθώς η ομοσπονδία της Καλμουχίας, αντιδρώντας άμεσα στα νέα, ανέφερε ότι την υποψηφιότητα του Ιλιουμζίνοβ πρσυπογράφουν 44 περιοχές της Ρωσίας http://www.e3e5.com/newsitem.php?id=12517 από τις 83 συνολικά. Ακόμη και να τα καταφέρει ο Ανατόλι θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με το δημοκρατικότατο σύστημα εκλογών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, που αντιστοιχεί μια ψήφο ανά ομοσπονδία και αποτελεί θερμοκήπιο για την ανάπτυξη διαπλοκής και παρασκηνιακής διπλωματίας. Ο 12ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής ποτέ δεν έκρυψε ότι ήταν αντίθετος στο παρόν καθεστώς και δεν παρέλειψε ν'ασκήσει έντονη κριτική μαζί με τον Κασπάροβ στην τελετή έναρξης του ματς της Σεβίλλης, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Ο Μιγκ Γκρίνγκαρντ, o οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στον Κασπάροβ, σχολίασε στο ιστολόγιό του ότι κάποια ονόματα που εμπλέκονται στην κίνηση Κάρποβ θ'αποτελέσουν έκπληξη. Θα είναι αρκετά να κάνουν την διαφορά; Θα ξέρουμε σύντομα.

Πηγή: http://www.chessvibes.com/reports/karpov-candidate-for-fide-president/

46 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Μακάρι να τα καταφέρει ο ‘Τόλιας’ μπας και ξεβρομίσει ο τόπος. Έτσι και αλλιώς χειρότερος από τον Καλμούχο αποκλείεται να είναι…

λιμ είπε...

@Μέτοικος: Διαφωνώ με την αρνητική σου εκτίμηση για το σύστημα εκλογής της ΦΙΝΤΕ. Ευνοεί φυσικά το παρασκήνιο και την διαπλοκή, αυτό είναι σίγουρο, όμως είναι το σύστημα που εφαρμόζουν όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες, τόσο σε κρατικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και υπάρχει λόγος για αυτό πέρα από το παρασκήνιο, είναι η αρχή της ισοτιμίας της ψήφου.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Κάρποβ είναι γνωστός σε όλο το σκακιστικό κόσμο ως ένας άνθρωπος που κοιτούσε πάντα το συμφέρον του και ποτέ δεν έκανε κάτι για κανέναν πέρα από τον εαυτό του. Η διαδρομή του όλα αυτά τα χρόνια (θυμηθείτε πχ. την υπόθεση της GMA) το αποδεικνύει.
Ομολογώ ότι ο Κιρσάν δεν με εμπνέει ιδιαίτερα, αλλά σε τελική ανάλυση ίσως να προτιμούσα κάποιον που ξοδεύει τα λεφτά του για το σκάκι (άλλο θέμα το πως τα βγάζει), παρά κάποιον που ενδιαφέρεται για να βγάλει λεφτά.
Αυτή φυσικά είναι μια υπερβολικά απλουστευτική προσέγγιση ενός περίπλοκου θέματος! Απλά θέλω να επισημάνω ότι δεν βλέπω πως ο Κάρποβ θα "ξεβρωμίσει τον τόπο".

Ανώνυμος είπε...

"Απλά θέλω να επισημάνω ότι δεν βλέπω πως ο Κάρποβ θα "ξεβρωμίσει τον τόπο"."

Το ότι δεν το βλέπεις εσύ, δεν σημαίνει ότι είναι δύσκολο να γίνει!
Θα μπορούσε ας πούμε να ξεκινήσει με μερικούς αντιπροέδρους της FIDE :)

Και για να είμαστε σοβαροί, μπορεί να συγκριθεί η απαξίωση που προσφέρει στο σκάκι το γεγονός ότι ηγέτης του είναι ένας μαφιόζος δικτατορίσκος ύποπτος πολλαπλών εγκλημάτων, με την αίγλη που θα του δώσει η παρουσία ενός θρύλου σαν τον Ανατόλι Κάρποβ, που υπήρξε πάντα στην καριέρα του υπόδειγμα αθλητικού ήθους;

Γιατί άραγε ο Κιρσάν δεν μπορεί να βρει χορηγούς παρά τις επαφές και τα αξιώματά του; Ποιός θα δώσει τα χρήματά του για να συνδέσει το όνομά του με απατεώνες;
Δεν λέω ότι ο Ανατόλι θα είναι τέλειος, αλλά σίγουρα το κύρος του θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@λιμ
Μεσα σ'ενα κειμενο ειναι φυσικο για λογους οικονομιας χωρου να υπαρχουν γενικευσεις.Κατα την γνωμη μου το προβλημα ξεκινα απο το γεγονος οτι η Fide συμπεριλαμβανει και το σκακι κορυφης και το ερασιτεχνικο σκακι,τα συμφεροντα των οποιων (για να το πω διπλωματικα) δεν ταυτιζονται,και το παρον εκλογικο συστημα ευνοει τους ερασιτεχνες που ειναι αrιθμητικα περισσοτεροι.Καποιος καλοπροαιρετος θ'αφηνε το επαγγελματικο σκακι ν'αυτονομηθει,αλλα τετοιοι δεν ευδοκιμουν εξω απο το παρον blog,και ακομα περισσοτερο στην διοικηση της Fide.Ως εκ τουτου θεωρω νομιμη την προσπαθεια των ισχυρων ομοσπονδιων να διεκδικησουν περισσοτερες ψηφους απο ομοσπονδιες που εκπροσωπουν μερικες δεκαδες σκακιστες.Το πως ακριβως θα γινει αυτο ειναι διαπραγματευσιμο.

επαγγελματίας ερασιτέχνης είπε...

Πολύ λάθος όλο το σκεπτικό σου Μέτοικε. Αν πιστεύεις ότι ισχυροποιώντας τις ήδη ισχυρές ομοσπονδίες θα αποφύγεις τα διαπλεκόμενα, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί !

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Επαγγελματιας ερασιτεχνης
Αν δεν κανω λαθος η Δημοκρατια προβλεπει μια ψηφο για εναν ανθρωπο,και το παρον συστημα καταστρατηγει αυτη την αρχη.Οι "ισχυρες" ομοσπονδιες απλα εκπροσωπουν πολλους(ισχυρους και ανισχυρους σκακιστες) ενω οι "αδυναμες" λιγους (και πιθανον πιο αδυνατους σκακιστες).
Αν βρισκετε οτι μια ψηφος ανα ομοσπονδια,ετσι οπως ειναι τα πραγματα σημερα,ειναι το καλυτερο δυνατο συστημα,τοτε μαλλον διαφωνουμε απολυτα.Αναρωτιεμαι αν σας αρεσει η εικονα που κυριαρχει σημερα για το σκακι στον κοσμο,και αν θεωρειτε οτι η Fide εκπληρωνει τον διπλο ρολο της.

Ανώνυμος είπε...

middlewave,

θα σου άρεσε εσένα να σου λέγαν ότι είσαι εγωιστής;

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Συνεντευξεις των Κarpov(η υποψηφιοτητα του υποστηριζεται απο την Γαλλικη Ομοσπονδια),Danailov,και Ali Yacizi(προεδρος της Τουρκικης ομοσπανδιας,υποψηφιος προεδρος της ΕCU)στο http://www.europe-echecs.com/actualites/actualites-anatoly-karpov-candidat-a-la-presidence-de-la-fide-2167.html

Ενδιαφερουσα εξελιξη:Η Fide με ανακοινωση της αναφερει οτι η υποψηφιοτητα του μελλοντος προεδρου πρεπει να υποστηριζεται απο την Ομοσπονδια στην οποια ανηκει,καθως και οτι πρεπει ν'ανηκει σ'αυτην την ομοσπονδια τουλαχιστον ενα χρονο πριν τις Προεδρικες εκλογες.Οσο παει γινεται και πιο ενδιαφερον..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Η υποψηφιοτητα του Καρποβ εχει ηδη την υποστηριξη Γαλλιας,Ισπανιας,Γερμανιας και Ελβετιας(http://echo.msk.ru/news/664129-echo.html)αλλα το κρισιμο ερωτημα ειναι τι θ'αποφασισει η Ρωσικη Ομοσπονδια.Υπαρχει ενα σημειο στον κανονισμο που οριζει οτι η Γεν.Συνελευση της Παγκοσμιας Ομοσπονδιας μπορει να δεχθει σε εξαιρετικες περιπτωσεις υποψηφιοτητες εναντια στην θεληση της χωρας του υποψηφιου,αλλα το να μην εχει ο Καρποβ την υποστηριξη της Ρωσιας,θα ειναι πολυ μεγαλο πληγμα στην προσπαθεια του.
Εν τω μεταξυ ενα-ενα ανοιγει τα χαρτια της η FIDE.Σε χθεσινη ανακοινωση http://www.fide.com/component/content/article
/1-fide-news/4411-new-registration-transfer-and-eligibility-rules.html
κανει ξεκαθαρο οτι καποιος μπορει ν'ανηκει μονο σε μια εθνικη ομοσπονδια ακομα και αν ειναι πολιτογραφημενος σε 2 χωρες.

Δυσκολευουν πολυ οι μεταγραφες αναμεσα σε χωρες, καθως οριζεται πολυ ψηλο ποσο αποζημιωσης της ομοσπονδιας της χωρας που "χανει" τον σκακιστη,(50.000 ευρω για ΕΛΟ>2700,30000 ευρω για ΕΛΟ>2600).
Το ποσο δεν ειναι απαιτητο αν ο μετακινουμενος εχει συμπληρωσει 2 χρονια διαβιωσης στην χωρα υποδοχης.Η διαδικασια μπορει να επιταχυνθει αν καποιος καταβαλει εξοδα μεταγραφης στην Παγκοσμια Ομοσπονδια.
Ο νεος κανονισμος εφαρμοζεται απο 1/7/2010 και αν τον καταλαβαινω καλα,καταργειται ο χρονος αναμονης για να μπορει να εκπροσωπει καποιος την νεα του χωρα.Ετσι ο Karjakin θα μπορεσει να παιξει στην Ολυμπιαδα με την Ρωσια αν καταβληθουν 5000 ευρω στην FIDE.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κάρποβ είναι ενας απο τους ελάχιστους που είναι μέλος όχι μόνο της ρωσικής ομοσπονδίας σκακιού, αλλά και της γαλλικής και
σειράς άλλων. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την γαλλική ανάδειξή του. Τι θα υποστηρίζει όμως η Ελλάδα; Θα παραμείνουμε όμοιροι των "μακροπουλέων";

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Τείνω να συμφωνησω με τον κ.Ριζόπουλο.
Αν και για να τα λεμε ολα,
Ο Καρπόβ και η παρεα του ειχαν φερθει παρα πολυ σκληρα στον Βίκτωρα Κορτσνόι την εποχη που που επαιζε εναντιον του ματς για το παγκοσμιο πρωταθλημα.
Πρεπει ομως να συνυπολογισουμε οτι ηταν και αλλες εποχες σκληροπυρηνικων καθεστωτων στην τοτε Σοβιετικη Ενωση οπου και ο ιδιος βρεθηκε να αποτελει κομματι του παζλ, ενος ατέγκτου και αμειλίκτου προς τους αντιφρονούντες, συστήματος.
Ομως, ο Ανατόλυ εχει δειξει συνεπεια στα λογια του, και τηρησε τη δεσμευση του οτι θα παιξει σκακι και αφου παρει τον τιτλο του παγκοσμιου πρωταθλητη.
Και οχι μονο επαιξε σκακι, αλλα και παρα πολυ υψηλου επιπεδου.
Επισης εχει σημαντικη σημαντικη
προσφορα συγγραφικη στο σκακι,
και εδω θα διαφωνησω με τoν χαρακτηρισμο του middlewave αφου υπο την εποπτεια του γραφτηκαν
βιβλια σκακι που απευθυνονται ακομα και σε παιδια που βρισκονται στις σχολικες ηλικιες.
Αν μη τι αλλο λοιπον εχει μια σοβαροτητα και μπορουμε να πουμε θετικα και με σιγουρια οτι ως προεδρος της FIDE , τουλαχιστον δεν θα βγαινει να λεει πως ειδε εξωγήινους !!! ...

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

με συγχωρειτε για την επαναληψη των λεξεων "που" και "σημαντικη" λογω γρηγορου γραψιματος.
Αρθρο στην αγγλικη εφημεριδα guardian
που μιλαει για τη δηλωση του
Ιλιουμτζίνοφ ,της απαγωγης του
απο εξωγηινους στο διαστημοπλοιο
τους, υπαρχει στην ηλεκτρονικη διευθυνση

http://www.guardian.co.uk/world/2006/sep/21/russia.chess

Ανώνυμος είπε...

Οχι μόνο αυτό. Είπε ο Κιρσαν ότι ο Βούδας τον επισκεφτηκε και του συνιστησε να αλλάξει το σ΄θστημα βαθμολόγησης στο σκάκι- 3 βαθμούς- νίκη, 2- ισοπαλία και 1 ήττα.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@φιλο που εγραψε ανωνυμα

Ααααα ! Θαυμασια φιλε μου! Γι'αυτο και στο ελληνικο σκακι εχουν παρει τα πραγματα τετοια "βουδική" φορά και θελουν ολοι να μενουν σα βούδες αμετακινητοι στις καρεκλες τους !
Αυτο που ειπες παντως με το Βούδα
δεν το ειχα ακουσει, απο σενα το ακουω πρωτη φορα.
Ηξερα μονο αυτο με τα ουφο
, δινοντας μαλιστα και αποδειξεις
με link απο μια απο τις λεγομενες "εγκριτες" αγγλικες εφημεριδες.
Εγω παντως, και πιστευω πως απόλυτα σ΄αυτο συμφωνουμε, οταν παιζω μια παρτιδα σκακι , εκτος απο το σε ποια πολη παιζω καθε φορα , θελω να ξερω και σε ποιο πλανητικο συστημα !!

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

O Kramnik μιλα για την υποψηφιοτητα του Καρποβ,την σημερινη διοικηση της Fide αλλα και για το φετινο Amber στο:
http://www.europe-echecs.com/actualites/actualites-interview-de-kramnik-2180.html

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αν και δεν εκφράζεται εντελώς ανοιχτά, είναι σαφές ότι ο Κράμνικ βλέπει ευνοϊκά την υποψηφιότητα Κάρποφ. Το χαμένο κύρος της FIDE σίγουρα ένας θρύλος του παιγνιδιού τέτοιου διαμετρήματος και αναγνωρισιμότητας(από τους ελάχιστους σκακιστές -ζώντες και μη- ευρύτατα γνωστός και σε μη σκακιστές), θα μπορούσε να το αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι τυχαίο γεγονός, ούτε μπορεί ‘ελαφρά τη καρδία’ να κατηγορηθούν οι πρωταθλητές του σήμερα για το ανύπαρκτο ‘μάρκετινγκ’ της FIDE(και συγγνώμη για τον άκομψο όρο) καθώς και για το ότι τόσα χρόνια δεν κατάφερε να αποκαταστήσει τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλητή στο πρότερο (έως Κασπάροφ) κύρος. Κακά τα ψέματα το ποιος και πόσο αναγνωρίσιμος είναι ο Π.Πρωταθλητής μετράει πολύ στην ευρύτερη ανάπτυξη του σκακιού. Ρωτήστε ακόμη και ενεργούς κάπως αποστασιοποιημένους σκακιστές και θα λάβετε διαφορετικές απαντήσεις !,όσο για το ευρύτερο κοινό….. Ενδιαφέρον έτσι παρουσιάζει η άποψη του Κράμνικ σχετικά με το σύστημα διεξαγωγής και ‘διαλογής’ για τον παγκόσμιο τίτλο. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το σύστημα λ.χ στο Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ή στο Τένις παραμένει σταθερό ‘for ages’. Γιατί στο σκάκι πρέπει να ‘αλλάζουμε’ διαρκώς και τελικά κανείς να μη ξέρει τι ακριβώς ισχύει ή τι θα ισχύσει στο μέλλον?
Και να ‘ταν μόνο εκεί το ‘μπάχαλο’.. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μετά από επισήμανση φίλου σκακιστή ‘έπεσα’ στο επίσημο site της FIDE(!)’πάνω’ στον αδιαβάθμητο(unrated!!!) Grandmaster Αργεντινό Όσκαρ Πάννο έναν αληθινό γίγαντα του παιχνιδιού ,παγκ. πρωταθλητού νέων, για ‘αιώνες’ και συνεχείς ολυμπιάδες δεύτερη σκακιέρα (πίσω από τον Ναιντορφ) της εθνικής αργεντινής, με αμέτρητες παρτίδες και επιτυχίες εναντίον Σοβιετικών ,Φίσερ και… δεν συμμαζεύεται, από την δεκαετία του πενήντα και εντεύθεν.
Το να γίνονται λάθη (που είναι αμέτρητα) στην αξιολόγηση των’ αγνώστων πολεμιστών’ κάπου είναι κατανοητό, αλλά unrated o Panno!!?? Έλεος. Νομίζω ότι είναι ένα ‘αθώο’ μεν , τόσο χαρακτηριστικό δε δείγμα μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας και προχειρότητας που εμένα τουλάχιστον (και πολλούς άλλους νομίζω) ενοχλεί. Πάνω λοιπόν σ αυτά τα ‘μικρά’ αλλά και σημαντικά, ίσως ο Καρποφ μπορέσει να φέρει έναν ούριο άνεμο.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Τώρα που το σκέπτομαι καλύτερα μπορεί ο Κιρσάν να έχει ‘κάτι’ εναντίον των Πολ. Μηχανικών!? Ο Panno είναι κι’ αυτός Π.Μηχανικός όπως και εγώ που επίσης με έχει –άκουσον, άκουσον!- unrated. Βρε μπας και του έκτισε κάποιος συνάδελφος καμιά στραβή Βίλλα στην Καλμουχία και μας έχει άχτι? Ποιος ξέρει… πάντως ο συνάδελφος Γ.Παπαιωάννου προς το παρόν τη γλύτωσε .Το έχει το ελάκι του.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Συνεντευξη του Καρποβ στην Ισβεστια,σε σχεση με την υποψηφιοτητα του,την υποστηριξη της Ρωσικης Ομοσπονδιας,και την κατασταση στην παγκοσμια σκακιστικη σκηνη εδω:
http://www.izvestia.ru/sport/article3139830/

Συνεντευξη του Κασπαροβ στο extratime.az (O πρωην Παγκοσμιος Πρωταθλητης επισκεπτεται το Baku,με την ευκαιρια των γενεθλιων του Azmaiparashvili που ηταν βοηθος του,σε 3 ματς Παγκ.πρωταθληματος).Ο Γκαρυ μιλα,αναμεσα σ'αλλα,για την υπο ορους υποστηριξη του,στην υποψηφιοτητα του Καρποβ,και την εξελιξη της σχεσης του με τον Καρλσεν
http://www.extratime.az/article.php?aid=12550

Υπαρχει και μια ακομη ραδιοφωνικη συνεντευξη του Καρποβ,αλλα η σελιδα ανοιγει δυσκολα:
http://echo.msk.ru/programs/razvorot/664738-echo/

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Όχι και τόσο σχετικό με την ανάρτηση αλλά μιας και έχει σχέση με ‘πολιτική’ στο σκάκι ας γραφεί εδώ.
Απίστευτης φαιδρότητας (για να μη πω τίποτε πιο βαρύ) δηλώσεις του Σύλβιο Ντανάιλοφ σχετικά με το επερχόμενο ματς της Σόφιας μεταξύ Τοπάλοφ-Ανάντ.
Είπε λοιπόν ο μεγαλομανατζέρος ότι ο Αναντ (επειδή δεν δέχτηκε να παίξει με τους ‘Κανόνες της Σόφιας- Sofia Rules) δεν δείχνει τον πρέποντα σεβασμό στην πόλη της Σόφιας. (!!)
Επίσης ανακοινώνει στο εκστασιασμένο παγκόσμιο σκακιστικό κοινό ότι το ‘πουλέν’ του δεν πρόκειται να προτείνει , ούτε να δεχτεί ισοπαλίες από τον Αναντ(!!) ούτε και πρόκειται να του απευθύνει τον λόγο να ‘ούμε και όλες οι επαφές θα γίνονται μέσω των διαιτητάδωνε.
Τι λε ρε μεγάλε, ανατριχιάσαμε! Όπως και η παγκόσμια σκακιστική κοινότητα που πραγματικά αδημονεί να δει το περίφημο φινάλε με ανόμοιους φου και από ένα πιόνι να παίζεται μέχρι εξαντλήσεως των 50 κινήσεων(σε ματς για τον Παγκόσμιο Τίτλο έτσι?) μιας και κατά Ντανάιλοφ η παικτούρα του δεν θα δέχεται νούλα να ‘ούμε.
Με τα παραπάνω ασφαλώς και δεν έχω καμιά πρόθεση να μειώσω την αξία του Βέσελιν Τοπάλοφ, άλλα αυτές οι προσπάθειες ‘ψυχολογικού’ εκβιασμού από τον άνθρωπο που τον εκπροσωπεί αγγίζουν και αυτόν.
Νομίζω δε ότι εδώ πρέπει η παρέμβαση Ιλιουμτζίνοφ να είναι άμεση και σκληρή(χι,χι,χι) ορίζοντας από τώρα αρχιδιαιτητή τουαλέτας και Βοηθό διαιτητού ομιλίας παικτών….
Τρίζουν τα κόκκαλα των πρωταθλητών που συγχωρέθηκαν κύριοι….

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Να που γίνεται όλο και σχετικότερο με την ανάρτηση! Αντιγράφω επί λέξη μέρος της δήλωσης Ντανάιλοφ στο Chess-Today : “FIDE asked Anand to do only one small thing for the organizers: to play under the Sofia rules in Sofia.” (!!) Μετ. ‘’H FIDE ζήτησε από τον Ανάντ να κάνει μόνο μια μικρή ‘χάρη’ στους διοργανωτές: Να παίξει με τους ‘Κανόνες της Σόφιας’ στη Σόφια.’’
Προκύπτει λοιπόν εύλογα το ερώτημα: ΠΟΙΟΣ εκπρόσωπος της FIDE έθεσε αυτήν την ‘παράκληση’ στον Ανάντ? Ήτοι ΠΟΙΟΣ από τη FIDE έχει την επίσημη εξουσιοδότηση (άσε για ηθική νομιμοποίηση ούτε λόγος) να ζητήσει άλλους κανόνες από τους επισήμους της ομοσπονδίας ?(Και μάλιστα σε ματς Παγκ. Πρωταθλήματος όχι στο διασυλλογικό της κάτω ραχούλας). Ε ΠΟΙΟΣ??

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

και το "ασχετο" postακι παντως
ηταν πολυ καλο.
Τι ποιος και ποιος ;
Αφου ειπαμε, bodhisattva θέλοντος
και Δαλάι λάμα επιτρέποντος ...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Θα κανω για λιγο τον "δικηγορο του Διαβολου" ουτως ωστε να μπορουν οι αναγνωστες να σχηματισουν κατα το δυνατο μια αντικειμενικη εικονα.
Ολα ξεκινησαν οταν ο Danailov(υποψηφιος προεδρος της ECU) εδωσε μια συνεντευξη στο
http://www.europe-echecs.com/actualites/actualites-veselin-n-acceptera-pas-la-nulle-et-ne-parlera-pas-a-vishy...-2069.html
Οταν ρωτηθηκε αν οι κανονες της Σοφιας θα εφαρμοστουν στο επερχομενο ματς για το Παγκοσμιο Πρωταθλημα,απαντησε οτι ο Τοπαλοβ θα τους επιβαλει (δεν περιεχονται στην προκυρηξη του ματς) καθως δεν θα μιλα στον Αναντ,ουτε θα προτεινει η θα δεχεται ισοπαλιες.Συνεχισε λεγοντας οτι αυτοι οι κανονες ειναι το μελλον του σκακιου,αυτο ειναι πια φανερο σε ολους,και οτι υπαρχουν καποιοι ηλικιωμενοι και συντηριτικοι παικτες,που αρεσκονται στις συντομες ισοπαλιες,αλλα αυτο εχει τελειωσει.
Ακολουθησε ενα πολυ επιθετικο αρθρο του A.Moll στο
http://www.chessvibes.com/columns/not-again/#more-23175
το οποιο απευχεται το ενδεχομενο να εκλεγει ο μανατζερ του Τοπαλοβ στην προεδρια της ΕCU.O σχολιαστης καταλογιζει στην ομαδα του Τοπαλοβ,επιθετικοτητα μη αρμοζουσα στο κλιμα του Παγκ.Πρωταθληματος,και προθεση να δυναμιτισουν το κλιμα,και επισημαινει οτι δεν ειναι η πρωτη φορα που επιχειρουν κατι τετοιο(Ελιστα).
Ακολουθησε παθιασμενη συζητηση με επιχειρηματα υπερ και των δυο αποψεων,και επακολουθησε απαντηση του Danailov που δημοσιευεται εδω:
http://www.chessvibes.com/reports/silvio-danailov-only-during-the-game/
Σ'αυτην ο Βουλγαρος μανατζερ,διευκρινιζει οτι ο Τοπαλοβ δεν θα επικοινωνει απευθειας με τον Αναντ κατα την διαρκεια των παρτιδων,και επεξηγει οτι ολοι οι οροι της πλευρας του Ινδου εγιναν δεκτοι,και το μονο που ζητηθηκε ηταν να περιληφθουν οι Κανονες της Σοφιας στον κανονισμο του Ματς.Η προταση απορριφθηκε στη βαση του οτι θα ηταν πολυ δυσκολο να διαλεξουν διαιτητη,εκτιμητη ισοπαλων θεσεων,επιτροπη εφεσεων κλπ.Σε μια τελευταια προσπαθεια οι Βουλγαροι αντιπροτειναν να διαλεξει η πλευρα του Αναντ ολους τους εμπλεκομενους στο ματς,αλλα και αυτη η προταση απορριφθηκε χωρις εξηγηση.
Ο Danailov παραδεχεται οτι η αρνηση των Ινδων ειναι δικαιωμα τους,αλλα την θεωρει προσβλητικη για τους διοργανωτες,τους σπονσορες και την πολη της Σοφιας.Σαν επιπλεον επιχειρημα αναφερει τα 2 εκ.ευρω των βραβειων,το μεγαλυτερο επαθλο τα τελευταια 15 χρονια,και καταλογιζει στην πλευρα του Αναντ αδρανεια οσον αφορα την ανευρεση χορηγων.

Αυτα με τα γεγονοτα.
Οτι με τρομαζει πιο πολυ ειναι πως ο Danailov μιλα ποτε σαν μανατζερ του Τοπαλοβ και ποτε σαν διοργανωτης του ματς,πραγμα τελειως ασυνηθιστο στα επαγγελματικα sports,ενω και η αποστροφη για την Fide ειναι εντυπωσιακη,αν η Fide ηθελε τους κανονες της Σοφιας,θα μπορουσε απ την αρχη να τους συμπεριλαβει στην προκυρηξη.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Με όλο το σεβασμό προς τον Μέτοικο και ασφαλώς δεκτή η συνηγορία ‘υπέρ διαβόλου’ αλλά επειδή γίνεται νομίζω μια έμμεση αναφορά στο ότι τα προαναφερόμενα υπ’ εμού δεν είναι και τόσο ‘αντικειμενικά’, ειλικρινά δεν βλέπω κάτι το ‘ελαφρυντικό’ για την πλευρά Ντανάιλοφ στα όσα αναλυτικότατα και απολύτως ακριβή γράφετε.
Δηλαδή το ότι η πλευρά Αναντ επιθυμεί να παίξει με τους κανόνες του παιγνιδιού- που ισχύουν από την εποχή του Στάινιτς για τον τελευταίο μαζέτα του πλανήτη έως τον Π.Πρωταθλητή- είναι κατακριτέο? Και το επιχείρημα: ‘Παλιόπαιδο Αναντ σε δίνουμε το δικαίωμα να επιλέξεις ΕΣΥ ‘εκτιμητή ισόπαλων θέσεων’(!!) και εσύ το αρνείσαι.. άρα δεν σέβεσαι τη Σόφια!!... (Εγώ πάντως ειλικρινά χαίρομαι που τώρα στα 42 μου επιτέλους μαθαίνω ότι πρέπει να σεβόμαστε τις Πόλεις. Με τα καημένα τα χωριά τι γίνεται? Ας έχει, δηλώνω με κάθε ειλικρίνεια ότι σέβομαι απολύτως και την όμορφη Σόφια (Που βέβαια δεν φταίει σε τίποτε να την οικειοποιείται ο κάθε Ντανάιλοφ έτσι?), και το Χάντι Μανσίισκ και την Ελίστα και όλα τα σύγχρονα λίκνα του σκακιστικού πολιτισμού και όλες τας πόλεις γενικώς.(Με τα Γιάννενα έχω ένα μικρό πρόβλημα γιατί στα παλιά διασυλλογικά με είχαν ‘πελάτη’).
Και για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά τι νόημα έχει αυτό το αθλίου μάρκετινγκ κατασκεύασμα που λέγεται ‘’κανόνες της Σόφιας’’ να εφαρμόζεται σε ματς Π.Πρωταθλήματος? Λες και άμα συν επιθυμούν 2 παίκτες να κάνουν νούλα θα τους εμποδίσει ο ‘σοφός’ κανόνας που πρώτος ο Ντανάιλοφ σκέφτηκε !! (Καλά ρε παιδί μου 150 χρόνια αγωνιστικό σκάκι κανείς δεν είχε αυτή την έξυπνη ιδέα? Ουστ ρε άσχετοι που έπρεπε να έρθω εγώ ο μέγας Σύλβιος να σας ανοίξω τα τσιμπλιασμένα μάτια σας και να δηλώνω ad cathedra ότι αυτό και μόνο αυτό είναι το μέλλον στο σκάκι.).
Και το πρακτικό πρόβλημα που αναφέρω στο προηγούμενο σχόλιο μου παραμένει.
Αν θέλει δηλαδή ο Σύλβιος να είναι συνεπής στα πομπώδη λεχθέντα του, πραγματικά το πολύ ενδιαφέρον φιναλάκι που προαναφέρω θα πρέπει να παιχτεί ως τις 50 κινήσεις. Γιατί ο ‘δικός’ μας είναι μαχητής και όχι ‘κότα’ σαν τον Ινδό.. να ’ούμε.
Αν αυτή η πιθανότητα δεν συνιστώ διακωμώδηση και ξεπεσμό του αθλήματος δεν ξέρω τι θα το συνιστούσε.
Η ουσία είναι εν τέλει(και αυτό το καταλαβαίνει ‘αντικειμενικά’ και η δίχρονη κόρη μου) ότι όλα αυτά γίνονται καθαρά για να ασκηθεί ‘ψυχολογική’ πίεση στον Αναντ πριν το ματς. Σε έναν Αναντ που για να λέμε την ‘αντικειμενική’ αλήθεια αποτελεί υπόδειγμα αθλητικού ήθους και low profile σε όλη του την καριέρα. Όσο για τις αντιδράσεις στα διεθνή sites επιτρέψτε μου να πω ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους ακλουθούν το δικό μου μήκος κύματος. Δεν θα παραβιάσουμε και τη λογική για χάρη των μανατζαραίων και των σπονσόρων, έτσι δεν είναι?

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Ριζοπουλος

Σε γενικες γραμμες συμφωνω με την γνωμη σας,αλλα προκειται για γνωμη οχι για παραθεση των επιχειρηματων της μιας και της αλλης πλευρας.
Υποθετω οτι οι περισσοτεροι εδω,θα ειναι με την πλευρα του Αναντ,και ετσι θελησα να δωσω και τα επιχειρηματα της αλλης πλευρας (κατα το δυνατο αντικειμενικα,μια κι εγω διαφωνω με τον Danailov) για να μπορει καποιος που δεν διαβαζει ξενα sites να σχηματισει πληρεστερη εικονα της ιστοριας.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Η σκακιστικη ομοσπονδια των ΗΠΑ αποφασισε ομοφωνα να υποστηριξει την υποηφιοτητα του Αν.Καρποβ.
http://main.uschess.org/content/view/10297/319/

Η αποφαση της Ρωσικης ομοσπονδιας για το αν θα προτεινει καποιον υποψηφιο για την θεση του Προεδρου της FIDE,και ποιον,δεν αναμενεται πριν το τελος του μηνος.
http://www.chessninja.com/dailydirt/2010/04/uscf-endorses-karpov.htm

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Σήμερα έχει τα γενέθλιά του ο Πολυχρονεμένος μας Πρόεδρος της FIDE, Kirsan Ilyumzhinov.

Happy birthday Mr.President!

http://www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/4450-happy-birthday-mr-president-.html

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ούυυπς! Την Δευτέρα 5 Απριλίου ήταν τα γενέθλια του Προέδρου! Είμαστε όλοι ασυγχώρητοι που τον ξεχάσαμε! Έστω και ετεροχρονισμένα: Εις πολλά έτη Δέσποτα!

Ανώνυμος είπε...

Να μας ζήσει! :-)

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Iσχυρο ψηφοδελτιο στο οποιο θα εκπροσωπουνται οι μεγαλες σκακιστικες δυναμεις προσπαθει να συγκροτησει ο Καρποβ.
Ηδη συμπεριελαβε στο ψηφοδελτιο του,τον Αμερικανο δικηγορο R.Conn,o οποιος περα απο την υποστηριξη της Αμερικανικης Ομοσπονδιας,εχει ισχυρες διασυνδεσεις και στην Ρωσια
(http://main.uschess.org/content/view/10307/319/ ενω βρισκεται και σε διαπραγματευσεις με τους Κινεζους για να εξασφαλισει και την συμμετοχη στην ομαδα του,της πρωην Παγκ.Πρωταθλητριας γυναικων Xu Yuhua(http://www.radiorus.ru/news.html?id=467100).
Ο Καρποβ εχει μεγαλη εκθεση στα ΜΜΕ της Ρωσιας,δεν περναει εβδομαδα χωρις καποια ζωντανη του συνεντευξη σε ραδιοφωνο η τηλεοραση,αλλα αν αυτο ειναι αρκετο ,παραμενει μεγαλο ερωτημα..

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ανοιχτα υπερ της υποψηφιοτητας του Καρποβ εχουν ταχθει dailydirt (http://www.chessninja.com/dailydirt/2010/04/
uscf-endorses-karpov.htm) και chessvibes (http://www.chessvibes.com/reports/fide-elections-meaningful-and-meaningless-support/).
Τα δυο αρθρα περιεχουν πολλα λινκς(το πρωτο στα σχολια) που αναφερονται στην μεχρι τωρα εξελιξη του θεματος.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Ilyumzhinov εξασφαλισε το χρισμα της Ρωσικης ομοσπονδιας ως υποψηφιος προεδρος της FIDE.Οπως δηλωσε ο προεδρος του ΔΣ της Ρωσικης Ομοσπονδιας,καθοριστικος αναμεσα στους παραγοντες της εκλογης του υποψηφιου ηταν η "επιθυμια να παραμεινει ο Προεδρος της FIDE,αντιπροσωπος της Ρωσιας"

http://sport.rian.ru/sport/20100421/225047122.html

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι ότι δεν είναι τα blog που ψηφίζουν

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

H υποστηριξη της Ρωσικης Ομοσπονδιας εχει ωστοσο συνοδευτικους ορους,που ο Προεδρος της ζηταει ν'απαντηθουν θετικα,πριν απο τις επικειμενες εκλογες του φθινοπωρου.

Αντιγραφω απο το http://news.sport-express.ru/2010-04-21/357266/

1.Μετακινηση των γραφειων της Παγκοσμιας Ομοσπονδιας στην Μοσχα.

2.Ανανεωση του Δ.Σ. της FIDE,με σκοπο ν'αυξηθει η αξιοπιστια των επικεφαλης,αναμεσα στους επαγγελματιες σκακιστες.

3.Εξορθολογισμος του κυκλου του Παγκοσμιου Πρωταθληματος (Grand Prix που θα καταληγουν σε ματς διεκδικητων).Ο Προεδρος της Ρωσικης Ομοσπονδιας θεωρει την ασταθεια των κανονων για το Παγκοσμιο Πρωταθλημα "μεγαλο προβλημα που απαιτει αμεσες λυσεις",και υποσχεται οτι,αν λυθουν αυτα τα θεματα,η Ρωσικη Ομοσπονδια οχι μονο θα υποστηριξει τον Ilyumzhinov,αλλα και θα τον βοηθησει να εφαρμοσει τις αλλαγες.


Σε χθεσινο του αρθρο ο Mark Crowther θεωρει οτι η αποφαση της Ρωσικης Ομοσπονδιας εξανεμιζει τις πιθανοτητες του Καρποβ,αναφερει ωστοσο οτι ο πρωην Παγκοσμιος Πρωταθλητης θα το παλεψει ακομα,καθως η χθεσινη ανακοινωση του Arkady Dvorkovich,προεδρου της Ρωσικης Ομοσπονδιας,μοιαζει να παρακαμπτει την πρεπουσα διαδικασια που προεβλεπε οτι η τελικη αποφαση θα επρεπε να ληφθει μεσα Μαη.

http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/politics/
russian-endorsement-for-ilyumzhinov-virtually
-ends-karpov-chances

Σ'ενα πολυ πιο φορτισμενο αρθρο ο Mig Greengald θεωρει εντελως αυθαιρετη την αποφαση του Ar. Dvorkovich,που εξελεγη προεδρος της Ρωσ.Ομοσπονδιας πριν 2 μηνες,καθως βασιστηκε σε τηλεφωνικη συνδιασκεψη με καποια μελη του συμβουλιου,και τηνθεωρει αποπειρα του Ilyumzhinov να παρακαμψει τις νομιμες διαδικασιες.

http://www.chessninja.com/dailydirt/2010/04/
karpov-to-fight-the-system.htm#comments

Το ιδιο αρθρο παρεχει ενα Ρωσικο συνδεσμο που αναφερεται στα σχεδια του επικεφαλης του νεου γραφειου της FIDE στην Μοσχα.
Ο D.Kaplan ξεκινα με την παρατηρηση οτι καθε γλωσσα εχει λεξεις για τις εννοιες Μητερα,Σεξ,και Σκακι και υποσχεται οτι το σκακι βρισκεται στο κατωφλι μιας μικρης επαναστασης.
Ποια ειναι αυτη;Η ιδεα της δημιουργιας ενος διαδικτυακου κοινωνικου δικτυου,οπου ο χρηστης θα ξοδευει,minimum 3 λεπτα την μερα για ν'αντιμετωπζει ισαξιους σε αξιλογηση αντιπαλους,με βραβειο ενα εκατομμυριο (νομισμα δεν αναφερεται).
Συμφωνα με τον Kaplan η ιδεα ειναι εφικτη,καθως υπολογιζει τους σκακιστες σ'ενα δις παγκοσμιως,και θεωρει οτι ενας ενηλικας μπορει να μαθει τις κινησεις σε 5 λεπτα.Αναφερει οτι το σκακι ειναι το απλουστερο (οσον αφορα τους κανονες) και το δημοκρατικοτερο παιχνιδι(οι αντιπαλοι ξεκιναν απο ισοδυναμες θεσεις) και δεν βλεπει καποιον λογο να μην εχει παρεμφερη δημοτικοτητα με το διαδικτυακο ποκερ.Αναφερει οτι 2 τραπεζες ηδη συμφωνησαν να χρηματοδοτησουν το σχεδιο,ενω στην προωθηση του θα βοηθησουν 300 VIPS με επικεφαλης τον Δαλαϊ Λαμα και την Μαντοννα.Εναρξη το Φθινοπωρο,κωδικος Chess Line.
Eνα αλλο σχεδιο της Fide ειναι να δημιουργησει τεραστια σκακιστικα κεντρα σε 6 μεγαλουπολεις οπου και θα γινονται τουρνουα αντιστοιχα των Grand Slam στο τεννις.
Ηδη θα το μαντεψατε,στις επικειμενες εκλογες θα υποστηριξει τον νυν Προεδρο.

http://www.gazeta.ru/sport/
2010/04/a_3353067.shtml

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η κυνητικότητα των Κιρσαν-Dvorkovich και Κο διαλύει και την παραμικρότερη ελπιδα... Η αντίδραση του A.Karpov εδώ
http://echo.msk.ru/blog/karpov_a/673878-echo/page/1.html
Ελπίζω να συνεχίσει τον αγώνα. Το εύχομαι και σε σας

Ανώνυμος είπε...

Τι δήλωε ο Κασπάροβ
http://www.k2kapital.com/news/comments/207676/

dimis είπε...

Είναι αλήθεια πως έχω βάλει στόχο να μάθω Ρώσικα εδώ και 1-2 χρόνια-πράγμα που μου θυμίζουν κάποιες σελίδες όπως η τελευταία....
Αλλά εννοείς τον Kάρποβ κι όχι τον Kασπάροβ!
Anatoliy Karpov, the 12th champion of peace of chess: Statement (copy paste από systran )

Ανώνυμος είπε...

Τον Κασπαροβ εννοω, ο οποίος λέει, οτι η ρωσική σκακιστικη ομοσπονδία δεν ταυτίζεται με το όνομα του Dvorkovich. Η ρωσική ομοσπονδία δεν έχει συζητήσει καν το θέμα υποστήριξης του Ιλιουμζίνοβ. Είναι
αυθαίρετη απόφαση του Dvorkovich, την οποία ο Κασπάροβ την χαρακτηρίζει εξοφρενική. Μετά απο 15 χρόνια διακυβέρνησης του Κιρσαν, το παγκόσμιο σκάκι απαιτεί αλλαγές, για να μην το καταστρεψει οριστικά ο Κιρσάν. Κατά τη γνώμη μου - λέει στη συνέχει ο Κασπάροβ, ο Κάσποβ είναι η μοναδική υποψηφιότητα, ικανή να εξασφαλίσει αυτές της αλλαγές.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη,¨"Κασποβ" ενοώ τον Κάρποβ.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

O Ilyumzhinov ευχαριστει τον Dvorkovich και δηλωνει προθυμος ν'αποδεχθει τους ορους:

http://www.regnum.ru/news/1276811.html

Ανωνυμία τέλος ! είπε...

Καλά και που είχαμε τα γραφεία στην Αθήνα δεν νομίζω να είδαμε και καμία προκοπή, διορθώστε με αν κάνω λάθος...

Ανώνυμος είπε...

Ρώτα φιλε τον Μακρόπουλο και τον φίλο του Κιρσαν για την "προκοπη".
Μακάρι να τα καταφέρει ο Τολια και να πάρει σβάρνα όλη αυτη την παρέα.

Ανωνυμία τέλος ! είπε...

Καλά και αυτός μόνο για τον εαυτό του νοιάζεται και για τους φίλους του. Πότε έκανε δηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια για την βελτίωση του αθλήματος ; τώρα που ανακάλυψε ότι δεν μπορεί να βγάλει άλλα χρήματα από τα rapid γιατί παίζει άθλια αποφάσισε να κατέβει για πρόεδρος. Το μόνο που έχει νόημα είναι απλά να αλλάξει χέρια η εξουσία της Fide αλλά και αυτό δεν νομίζω ότι με παρηγορεί καθόλου.

Ανώνυμος είπε...

Λάθος σκέξη. Μιλάμε αυτή τη στιγμή για δύο υποψηφιότητες - ο πρώτος διάσημος σκακιστής, ο δεύτερος ύποπτης - απ΄ολες τις πλευρές- προέλευσης παράγων που φύτρωσε στο
μετασοβιετικό γιελτσινικό χώρο. Ο δεύτερος κατά τη γνώμη μου, πρέπει πλεον να ηρεμίσει και να παραιτηθεί. Ούτε καν συζήτηση σε σχέση με τον πρώτο.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Θα θελατε να σφιξετε το χερι των Carlsen,Kasparov,Karpov η να συζητησετε μαζι τους το αγαπημενο σας ανοιγμα;Τωρα μπορειτε να το κανετε στην ταπεινη τιμη των 250$ (750$ για τους VIP) και ταυτοχρονα να βοηθησετε την προεκλογικη εκστρατεια του Κarpov.Στις 17 Μαϊου στο κεντρο του Manhattan,σε πολυτελες ξενοδοχειο, διοργανωνεται κοκτεϊλ παρτυ για την ενισχυση της υποψηφιοτητας του Ανατολι,ενω αναμεσα στις αλλες παροχες για τα 750$ αποκτας μια υπογεγραμμενη φωτογραφια σου με τους Κ-Κ,καθως και μια σκακιερα με τις τζιφρες τους!
Οσοι πιστοι..
http://www.karpov2010.org/may17fundraiser/

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

ΨΙΛΟ(ΕΩΣ ΧΟΝΤΡΟ)ΞΕΦΤΙΛΑ Η ΧΕΙΡΑΨΙΑ ΕΝΑΝΤΙ 250$.ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΤΟ 'ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ' ΠΑΡΑ ΤΗΝ FIX 'ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ'.