Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

ΣΟ Παγκρατίου


Από το 1ο Όπεν Τουρνουά που διοργάνωσαν τα συνεργαζόμενα σωματεία ΣΟ Παγκρατίου και ΣΜΑΟ Καισαριανής.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Παγκρατίου ιδρύθηκε το 1973 από μέλη της Περιηγητικής Λέσχης Παγκρατίου. Το πρώτο εντευκτήριο βρισκόταν στην οδό Κόνωνος (το θρυλικό... «υπόγειο»).
Το σημαντικότερο διοικητικό στέλεχος της πρώτης περιόδου ήταν ο πρόεδρος Γιώργος Παπαδόπουλος (τυπογράφος), ενώ καλύτεροι σκακιστές οι νεαροί Τάκης Άλβας, Νίκος Κόντος και Ηλίας Κουρκουνάκης. Από τον τελευταίο ήρθαν και οι πρώτες σημαντικές ατομικές επιτυχίες την περίοδο 1978-1982 (κατάκτηση πρωταθλήματος νέων, ισοβαθμία στην πρώτη θέση πρωταθλήματος ανδρών).

Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση η ομάδα του συλλόγου ανέβηκε στην Α' Εθνική, όπου αγωνίστηκε σχεδόν ανελλιπώς επί δυο δεκαετίες. Από τις τάξεις του συλλόγου πέρασε και ο αξέχαστος παλιός πρωταθλητής Τάκης Παναγόπουλος. Η χρυσή εποχή για την ομάδα του συλλόγου ήταν η οκταετία 1984-1992, όπου κατακτήθηκαν ένα διασυλλογικό εφηβικό πρωτάθλημα και δυο διασυλλογικά κύπελλα. Από τους πολλούς σημαντικούς παράγοντες αυτών των αγωνιστικών επιτυχιών αναφέρονται οι 5 που κατάκτησαν τον τίτλο του μαιτρ και κατά σειρά είναι Χριστόδουλος Γερογιάννης, Δημήτρης Βανδώρος, Χάρης Σιαφάκας, Σωτήρης Γκαϊτατζής και Ανδρέας Τζερμιαδιανός, αλλά και η ισχυρή σκακίστρια Ρούλα Τανισκίδου. Ο Ανδρέας Τζερμιαδιανός ήταν ο επόμενος μετά τον Κουρκουνάκη κορυφαίος σκακιστής που αναδείχθηκε από το σύλλογο με πολλές ατομικές επιτυχίες. Οι δυο αυτοί σκακιστές έχουν κατακτήσει τον τίτλο του διεθνούς μαιτρ.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ο σύλλογος αντιμετώπισε αρχικά οικονομικές και συνακόλουθα αγωνιστικές δυσκολίες, όμως η καταλυτική παρέμβαση του Γερογιάννη το 2005 έδωσε νέα ώθηση και φαίνεται να ανοίγει ξανά το δρόμο των επιτυχιών για τον ΣΟΠ, αλλά και τον ΣΜΑΟΚ, ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1996 για να δώσει περισσότερες αγωνιστικές διεξόδους στους σκακιστές του συλλόγου. Το νέο εντευκτήριο βρίσκεται στην οδό Ζηνοδότου.

Προσεχείς εκδηλώσεις ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ:

Α) Διάλεξη του ΟM Σπύρου Ιλαντζή στις 23/10 με θέμα «Εισαγωγή στο Καλλιτεχνικό Σκάκι»
Η διάλεξη θα ξεκινήσει στις 7:30 μ.μ., με σύντομη παρουσίαση - επεξήγηση επιλεγμένων «κλασικών» προβλημάτων. Στη συνέχεια, θα αναφερθούν ορισμένα γενικά στοιχεία για τις σκακιστικές συνθέσεις, τη θεματολογία τους και τις τεχνικές τους. Επίσης, θα γίνει αναφορά και στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Προβληματιστών, που πραγματοποιείται στη Ρόδο, το β' δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Θα υπάρχει εισφορά στους συλλόγους 5 ευρώ και για τους νέους κάτω των 18 ετών 2 ευρώ (στα μέλη των δύο συλλόγων η είσοδος είναι δωρεάν).

Β) Προπονητικά σεμινάρια 25/10, 1/11, 8/11 και 15/11
Μηνιαία προπονητικά σεμινάρια δίνει ο συγγραφέας και προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης στο εντευκτήριο των δύο συλλόγων, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι.
Πρόκειται για μια σειρά σεμιναρίων σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία θα ολοκληρώνονται σε 4 δίωρες συναντήσεις, κάθε Πέμπτη 8-10μ.μ. Θα υπάρχει αυστηρός περιορισμός συμμετοχής μέχρι 8 άτομα, ώστε η προσωπική συμμετοχή του καθενός να είναι εξασφαλισμένη. Σε κάθε συνάντηση θα μοιράζονται ειδικά σχεδιασμένες σημειώσεις. Θα υπάρχει εισφορά στους συλλόγους 40 ευρώ και για τα μέλη τους 30 ευρώ, για το σύνολο κάθε σεμιναρίου.
Το προσεχές σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 25 Οκτωβρίου μέχρι και 15 Νοεμβρίου, με θέμα «Ινδική Άμυνα του Βασιλιά». Μελετώντας επιλεγμένες παρτίδες θα εξεταστούν τα κυριότερα θέματα του ανοίγματος, όπως τρόποι διεκδίκησης του κέντρου, επιθέσεις σε αντίθετες πτέρυγες, η σχετική αξία του υλικού κλπ.

***Δείτε την ιστοσελίδα ΣΟ Παγκρατίου - ΣΜΑΟ Καισαριανής: http://www.athenschess.gr/

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιθανολογώ ότι το επώνυμο του παλαιού ισχυρού μαιτρ του ΣΟ Παγκρατίου είναι ΓκαϊΔατζής και όχι Γκαϊτατζής (όπως ο παλιός μπακ του Ολυμπιακού). Εχω την βεβαιότητα ότι τη δεκαετία του '80 έτσι το ανέγραφε και ο ίδιος στα παρτιδόφυλλά του. (Υπάρχει το ενδεχόμενο να το τροποποίησε ελαφρά αργότερα. Μήπως συμβαίνει αυτό;)

Επειδή δεν εμπιστεύομαι μόνο τη μνήμη μου (και όποτε το έκανα, ενίοτε «έστησα», βλέπε ματς Κάρποβ – Κορτσνόι του 1978, όπου είχα την ιδέα ότι το ματς ήταν best of 32, αλλά ήταν first to win 6· ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον Viva Cuba! που αποκατέστησε την ιστορική αλήθεια), το έψαξα. Αναφέρεται πράγματι ως «ΓκαϊΔατζής τόσο στους πίνακες πρωταθλητών της ΕΣΟ ( http://www.chessfed.gr/history.htm ), απ΄όπου θυμήθηκα ότι ο ισχυρός αυτός παίκτης ήταν Πρωταθλητής Παίδων κάτω των 16 το 1984 και το 1985, όσο και στους πίνακες του Ελληνικού Ελο.

Καλώς ή κακώς, ο πρωθυπουργός της εποχής 1885-1903 λεγόταν Δηλιγιάννης και όχι Δεληγιάννης, επειδή έτσι μάς ακούγεται καλύτερα. Υπάρχουν και αρκετά άλλα παραδείγματα.

Μήπως λοιπόν ο Γκαϊτατζής είναι, ή τουλάχιστον ήταν, Γκαϊδατζής; Αν κρίνουν ότι αξίζει τον κόπο, απλώς δια την τάξιν. ας το ερευνήσουν οι φίλοι του Παγκρατίου.

Ούτως ή άλλως, γκαϊδατζής ή γκαϊτατζής σημαίνει το ίδιο : αυτός που παίζει τη γκάιντα, δηλαδή τη σημερινή τσαμπούνα ή τον χτεσινό άσκαυλο, όμως άλλο δέλτα και άλλο ταύ· όπως έλεγε και η Πέπη Τσεσμελή στο «Ερωτοδικείο» -α, ρε Λεωτσάκο γίγαντα!-, «Άλλο Πέπη κι άλλο πρέπει».

Ξέφυγα πάλι…

Schrödinger's Cat είπε...

Πράγματι και εγώ θυμάμαι από παρτίδες που είχα παίξει μαζί του στα τέλη της δεκαετίας του 80 ότι το επίθετό του ήταν Γκαϊδατζής. Τον θυμάμαι με τον πατέρα του να παρακολουθεί, πάντα διακριτικά.Η οικογένειά του είχε μεταγκατασταθεί στην Ελλάδα από τη Ρουμανία που ζούσαν ως πολιτικοί πρόσφυγες. Το κείμενο είναι μεταφορά από το site του Παγκρατίου και έκρινα σκόπιμο να μην αλλάξω τα ονόματα, αν και παρατήρησα την ελαφρά διαφορά στο επίθετο (όπως παρατηρώ και τις διάφορες βερσιόν άλλων επιθέτων, σε άλλες δημοσιεύσεις αλλά και του...δικού μου).
Αν πρόκειται για αβλεψία, κάθε διόρθωση είναι καλοδεχούμενη.
Παρεμπιπτόντως, η εκτεταμένη έκδοση της ιστορίας του συλλόγου στο Παγκρατιώτικο site έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, αξιέπαινη η προσπάθεια για τη συγγραφή της ιστορίας του ΣΟ Παγκρατίου. Το αποτέλεσμα όμως της συγκεκριμένης γραφίδας, αποπνέει κάποια αυταρέσκεια και έλλειψη αντικειμενικότητας. Π.χ. μέσα στη νέα εποχή της "αναγέννησης" και των "επιτυχιών", δεν αναφέρεται καν ο φετινός υποβιβασμός... Η νεώτερη ιστορία είναι εκτός διδακτέας ύλης;

Ανώνυμος είπε...

Από πότε είναι μεμπτό το να γνωρίζει κάποιος την ιστορία του και να την προβάλλει; Η γνώμη μου είναι ότι όλοι οι σύλλογοι έχουν την υποχρέωση να προβάλλουν την ταυτότητά τους.

Η "αναγέννηση" του ΣΟΠ είναι δεδομένη και εκτίμησή μου είναι ότι οι σημαντικές αγωνιστικές επιτυχίες θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα.

Schrödinger's Cat είπε...

Όταν ένας σύλλογος έχει ζωή, κόσμο και ενθουσιασμό είναι βέβαιο ότι οι αγωνιστικές αποτυχίες, όπως κάποιος υποβιβασμός είναι απλώς μικρές περιπέτειες μέσα στο χρόνο. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν βρίσκεται στη Β' ή στη Γ' εθνική αφού είναι βέβαιο ότι ο διευρυμένος πυρήνας των ενεργών μελών εξασφαλίζει τη ζωντανή λειτουργία και τις αγωνιστικές επιτυχίες στο μέλλον. Πάντως συμφωνώ με τον προπροηγούμενο ότι για λόγους πληρότητας και επειδή οι αποτυχίες δεν είναι ντροπή, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στο εκτεταμένο ιστορικό του site o φετινός υποβιβασμός. Ακόμη και με διάθεση αυτοσαρκασμού.

Ανώνυμος είπε...

vampire δεν είναι μεμπτό το να γνωρίζει κάποιος την ιστορία του και να την προβάλλει.
Μεμπτό είναι να προβάλλλει, επιλεκτικά, κομμάτια της ιστορίας του αποσιωπόντας άλλα.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, ψυχραιμία! Απλά, η συγκεκριμένη "Ιστορία του Σ.Ο. Παγκρατίου" αποτελεί, κατά βάση, την παρουσίαση που είχα κάνει εγώ στην ετήσια γιορτή του συλλόγου, τον Μάρτιο '07. Ε, λοιπόν, τότε ο ΣΟΠ ήταν ακόμα... στη Β' Εθνική! :-)

Ανώνυμος είπε...

o Σ.O.Παγκρατίου και ο Σ.Μ.Α.Ο.Καισαριανής, σας καλούν σε διάλεξη που θα δώσει, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ., ο διεθνής μετρ, συγγραφέας και προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης, με θέμα
«Viswanathan Anand: ο νέος παγκόσμιος πρωταθήτής»
Θα αναλυθούν επιλεγμένες παρτίδων που αναδεικνύουν την ξεχωριστή προσφορά του νέου παγκόσμιου πρωταθλητή και θα διερευνηθεί η θέση του στο σύγχρονο σκάκι. Επίσης, θα αναζητηθούν οι παράμετροι της επιτυχίας του σε βιογραφικά του στοιχεία.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο εντευκτήριο των δύο συλλόγων, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι. Θα υπάρχει εισφορά στους συλλόγους 5 ευρώ. Στα μέλη των δύο συλλόγων και για τους νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος είναι δωρεάν.
Περιμένουμε τη συμμετοχή σας!
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το εντευκτήριο του συλλόγου στο 210-7564995 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.athenschess.gr.

Ανώνυμος είπε...

Παιδικοί αγώνες ΣΟΠ – ΣΜΑΟΚ, 16 Δεκεμβρίου 2007

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι παιδικοί αγώνες που συνδιοργάνωσαν ο Σ.Ο.Παγκρατίου και ο ΣΜΑΟ Καισαριανής, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007, στο εντευκτήριο της οδού Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι.

Στους αγώνες πήραν μέρος 50 παιδιά, που χωρίσθηκαν σε δυο ομίλους. Στον Α’ όμιλο, συμμετείχαν 28 παιδιά των τάξεων Α’ ως Δ’ Δημοτικού. Στον Β’ όμιλο, συμμετείχαν 22 παιδιά των τάξεων Ε’ Δημοτικού ως Γ’ Γυμνασίου! Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε συμμετοχές όχι μόνον από τις περιοχές Παγκρατίου, Καισαριανής και Βύρωνα, αλλά και από άλλες περιοχές της Αθήνας: Πατήσια, Άγιο Παύλο, Νέα Φιλαδέλφεια, Γαλάτσι και Ηλιούπολη!

Τη βασική οργανωτική και διαιτητική ευθύνη επωμίσθηκαν οι Σπ. Ιλαντζής, Σπ. Μανδραβέλλος και Ντ. Αντωνιάδης, ενώ βοήθησαν και οι Ελπ. Φωτιάδου, Κλ. Φωτιάδης. Ακόμα, τους αγώνες τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΣΟΠ Χρ. Γερογιάννης (άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ!), ο ταμίας Γ. Νικολαΐδης, ο Πρωταθλητής ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ 2007 Αν. Δρακόπουλος, ο γνωστός σκακιστής και προπονητής Στρ. Κακαδέλλης και ο Βαγγ. Μπάσκας.

Οι αγώνες και στους δυο ομίλους έγιναν με χρήση χρονομέτρων, έστω και αν για ορισμένα παιδιά αυτό αποτέλεσε το «βάπτισμα του πυρός» στο επίσημο αγωνιστικό σκάκι! Τα παιδιά του Α’ ομίλου αγωνίστηκαν με χρόνο 5’ (ανά παίκτη) για όλη την παρτίδα, ενώ τα παιδιά του Β’ ομίλου είχαν στη διάθεσή τους 10’ για όλη την παρτίδα.


Οι βαθμολογίες, στην κορυφή των δυο ομίλων, ήσαν:

Στον Α’ όμιλο (παιδιά ηλικίας 6 ως 10 ετών):

1) Τσαματσούλης Χρ. (Γ’ Δημ.) 5 βαθμοί σε 5 αγώνες!

2-4) Καλογριδάκης Θόδ. (Β’), Κόρδας Θαν. (Β’), Φαραντούρη Μαρ. (Γ’, 1ο κορίτσι) 4 β.

5) Βασιλακόπουλος Γ. (Γ’) 3½ β.

6-11) Καλοζύμης Μάν. (Δ’), Θεοδοσίου Π. (Β’), Κολογγιός Δημ. (Α’), Γκούβας Αλ. (Δ’), Μακρής Ν. (Δ’), Πατσέλης Μ. (Γ’) 3 β. κ.ά. (28 συμμετοχές).

Στον Β’ όμιλο (παιδιά ηλικίας 10 ως 15 ετών):

1) Κανέλλος Δημ. (Β’ Γυμν.) 5 βαθμοί σε 5 αγώνες!

2) Λαβίδας Γ. (Α’ Γυμν.) 4½ β.

3) Ξύγκης Μιχ. (Α’ Γυμν.) 4 β.

4) Θεοδοσίου Γιάν. (Ε’ Δημ.) 3½ β.

5-11) Πελέλης Γιάν. (Β’ Γυμν.), Γιώτης Κ.-Ιάσ. (Ε’ Δημ.), Βεργέτης Ορφ. (ΣΤ’ Δημ.), Θεοδωράτου Ευ. (Ε’ Δημ., 1ο κορίτσι), Πετρουλάκης Παν. (ΣΤ’ Δημ.), Καλογριδάκης Γ. (ΣΤ’ Δημ.), Ερμίδης Φίλ. (Γ’ Γυμν.) 3 β. κ.ά. (22 συμμετοχές)

(1ο κριτήριο ισοβαθμίας ήταν η βαθμολογική πρόοδος)


Η γενική εντύπωση που σχημάτισαν γονείς και παιδιά ήταν πολύ θετική (τα μικρο-προβλήματα που παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία), ενώ πολλοί από τους νεαρούς σκακιστές και σκακίστριες φαίνονταν ενθουσιασμένοι και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν και σε άλλους ανάλογους αγώνες, στο άμεσο μέλλον!

Οι πρώτοι νικητές κάθε ομίλου θα βραβευθούν με κύπελλο και οι 2ος-3ος, καθώς και το 1ο κορίτσι με μετάλλιο, κατά την εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν οι ΣΟΠ και ΣΜΑΟΚ στις αρχές της νέας χρονιάς.

Ήταν μια πολύ πετυχημένη αγωνιστική εκδήλωση, που είχε το χαρακτήρα γιορτής για τα παιδιά και που οι σύλλογοί μας δεσμεύονται να επαναλάβουν, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
Τα Δ.Σ. του Σ.Ο. Παγκρατίου και του Σ.Μ.Α.Ο. Καισαριανής, σας καλούν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008, στις 7 μ.μ., στα γραφεία των συλλόγων, στο εντευκτήριο της οδού Ζηνοδότου 22.
Στην εκδήλωση θα γίνει:
· Σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο Χρ. Γερογιάννη
· Σύντομη ανασκόπηση της πορείας των συλλόγων το 2007
· Βράβευση των νικητών διαφόρων διοργανώσεων του 2007
Θα ακολουθήσει εορταστικό τουρνουά μπλιτς, με ελεύθερη συμμετοχή.
Σας περιμένουμε να γιορτάσετε μαζί μας!

Ανώνυμος είπε...

Σε συνέχεια της αγωνιστικής δραστηριότητας που ήδη αναπτύσσουν, o ΣO Παγκρατίου και ο ΣΜΑΟ Καισαριανής, σας καλούν σε διάλεξη που θα δώσει, την Δευτέρα 3 Mαρtίου, στις 7:30 μ.μ., ο διεθνής μαιτρ, συγγραφέας και προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης, με θέμα
«3 χρόνια χωρίς τον Kasparov»


Θα αναλυθούν διεξοδικά παρτίδες του 13ου παγκόσμιου πρωταθλητή, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες του στιλ παιχνιδιού του, ενώ θα εξεταστεί και η κατάσταση στο παγκόσμιο σκάκι μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, με έμφαση στις εξελίξεις της σκακιστικής σκέψης. Όπως πάντα, θα ακολουθήσει συζήτηση.


Η διάλεξη θα δοθεί στο εντευκτήριο των δύο συλλόγων, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι. Θα υπάρχει εισφορά στους συλλόγους 5 ευρώ (στα μέλη των δύο συλλόγων και στους νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος είναι δωρεάν).


Περιμένουμε τη συμμετοχή σας!


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το εντευκτήριο του συλλόγου στο 210-7564995 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.athenschess.gr.