Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Αλέξανδρος Άγγος


Ακόμη και ο τίτλος κινεί την περιέργεια: «Castles with Knights and Bishops». Όλοι ξέρουν ότι you castle (κάνεις ροκέ) με τον Βασιλιά και τον Πύργο. Ο συγγραφέας εδώ δεν χρησιμοποιεί τον αγγλικό όρο για το σκακιστικό Πύργο (Rook), αλλά τo Castle (που δεν έχει αναφερθεί άλλοτε στη βιβλιογραφία), προχωρεί στο λογοπαίγνιο και διαπραγματεύεται κυρίως τα φινάλε όπου κάθε πλευρά διαθέτει από έναν Πύργο, ένα ελαφρύ κομμάτι και πιόνια. Επίσης στο βιβλίο περιλαμβάνονται κεφάλαια με θέσεις δύο Αξιωματικών καθώς και κεφάλαιο με θέσεις που περιέχουν δυο ζευγάρια Πύργων. Τα παραδείγματα που επιλέχτηκαν καλύπτουν το χρονικό φάσμα που διατρέχεται από την εποχή του Λάσκερ και του Ρουμπινστάιν ως την εποχή του Τοπάλοβ, του Κράμνικ και του Ανάντ. Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του φίλου του συγγραφέα Άρπαντ Έλο. Κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007 και αναζητώντας τον εκδότη διαβάζουμε “all film and broadcast rights c/o Impala Film Division”.

Συγγραφέας είναι ο Alex Angos (Αλέξανδρος Άγγος), πρωταθλητής Ελλάδας 1959. Ο Άγγος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1933, έπαιξε με την εθνική ομάδα στις ολυμπιάδες της Μόσχας του 1956, του Μονάχου του 1958 και της Λειψίας του 1960. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης και πήρε ειδικότητα νευρολόγου-ψυχιάτρου. Μετά από λίγο εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ξεκίνησε μια νέα καριέρα, αυτή τη φορά στις ξένες γλώσσες (έγινε καθηγητής γερμανικών και αγγλικών). Σήμερα ζει στο Milwaukee.

Άλλα σκακιστικά βιβλία του Άγγου:
1) Endgame Artillery (Thinkers Press, 1975)
2) Endings With Queens and Even Number of Pieces (1976)
3) You Move...I Win (2005)

Δείτε προηγούμενη δημοσίευση: Who's the author?
Σύντομη παρουσίαση από το British Chess Magazine: http://www.bcmchess.co.uk/reviews/bcmrev0709.html

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Συγκινητικό και το ότι o Άγγος αναφέρει στο εξώφυλλο ως τίτλο του το "Πρωταθλητής Ελλάδος 1959" (την ίδια χρονιά που έγινε η Επανάσταση στην Κούβα - χα, χα!)
Άραγε μπορεί κανείς να βρει το βιβλίο? Στο www.amazon.com ή και μέσω σκακιστικών sites?

Schrödinger's Cat είπε...

Δεν ξέρω αν το Impala στο βιβλίο του Άγγου σχετίζεται με κάποιο τρόπο με το Impala Press του Keene που εκδίδει σκακιστικά και άλλα βιβλία http://www.impalapublications.com/ Πάντως στον μικρό μέχρι τώρα κατάλογο της εκδοτικής εταιρείας δεν αναφέρεται το συγκεκριμένο βιβλίο. Στο amazon επίσης δεν αναφέρεται (υπάρχουν πάντως τα τρία προηγούμενα). Στο link όμως του British Chess Magazine της αρχικής δημοσίευσης υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας. Τέλος, είναι βέβαιο ότι ένας μικρός αριθμός αντιτύπων έχει «ταξιδέψει» στην Ελλάδα προς διάθεση, από τον Μιχάλη Παντελίδη.

Ανώνυμος είπε...

kai egw pou panta nomiza oti alex aggos kai dimitris agnos einai to idio prospwpo:)))
O agnos ti exei ginei??

Inspirus είπε...

Ο Agnos μάλλον έχει αφήσει το αγωνιστικό σκάκι, παρότι παίζει σποραδικά με την ΑΕΚ.
Btw, σήμερα γιορτάζει (Δημήτρης) - χρόνια του πολλά!

collector είπε...

Επειδη πρωτη φορα μαθαινω για βιβλιο του Αγγου με τιτλο Endings With Queens and Even Number of Pieces (1976) μπορει αυτος που το εγραψε να μου δωσει περισσοτερα στοιχεια και κυριως που το ειδε, αλλα και οποιοσδηποτε άλλος.

Schrödinger's Cat είπε...

@collector: υπήρχε σίγουρα αναφορά για το συγκεκριμένο βιβλίο στο amazon.com κατά το μακρινό 2007, η οποία δεν υπάρχει πλέον, το 2011, από ό,τι βλέπω. Μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τον συγγραφέα;