Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Ηγουμενίτσα 2007 - γύρος 3


Ο 14χρονος Νίκος Γαλόπουλος (δεξιά), με το χαμηλότερο βαθμό αξιολόγησης (2172) ανάμεσα στους συμμετέχοντες του Πρωταθλήματος Ελλάδας Ανδρών 2007 διαγράφει μέχρι στιγμής καταπληκτική πορεία έχοντας συγκεντρώσει 2,5 βαθμούς σε 3 αγώνες. Στον χτεσινό 3ο γύρο νίκησε το Σπύρο Σκέμπρη (αριστερά).

Το πιο απρόβλεπτο και πιο μαχητικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ηγουμενίτσα. Στους άνδρες ο Γαβριλάκης νίκησε τον Κοτρωνιά. Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει τη γνωστή αδυναμία του Κοτρωνιά : ενώ μπορεί όταν το τουρνουά «του πάει καλά» να σημειώσει εντυπωσιακό συνολικό αποτέλεσμα, όταν σημειώνει μια ήττα είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και δεύτερη διαδοχική...Πολύ σημαντική η νίκη του Γαλόπουλου επί του Σκέμπρη, που τον ανέβασε στην κορυφή της βαθμολογίας (μαζί με τον Γαβριλάκη). Ο Γιάννης Παπαδόπουλος νίκησε τον Γιάννη Νικολαϊδη και έχει 2 βαθμούς. Ο Μπανίκας νίκησε σχετικά εύκολα τον Χατζημανώλη και τέλος ισόπαλη έληξε η παρτίδα Γεωργιάδη - Θάνου Μαστροβασίλη.
Στις γυναίκες πειστική νίκη πέτυχε η Μανελίδου επί της Μακροπούλου και προηγείται με απόλυτο σκορ! Οι Μάκκα, Μανωλαράκη και Μαρκαντωνάκη κέρδισαν τις Παυλίδου, Γράψα και Παμπάλου αντίστοιχα. Η μοναδική νούλα της αγωνιστικής σημειώθηκε στην παρτίδα Φαχιρίδου - Παπαδοπούλου.

Galopoulos 2172 - Skembris 2463, Igoumenitsa 2007
Παίζουν τα λευκά:

Τα λευκά επέλεξαν μια θυσία διαφοράς που τους προσέφερε πλούσιο στρατηγικό αντάλλαγμα: 17. Rxd5! exd5 18. Rd1 g5 19. Bc1 Re8 20. Rxd5 Re5 21. Rxe5 dxe5 22. Be3. Στη συνέχεια με τους δύο αξιωματικούς κυριάρχησαν στη σκακιέρα και κέρδισαν μια υποδειγματική παρτίδα (1-0, 52 κινήσεις).

Fakhiridou 2270 - Papadopoulou 2218, Igoumenitsa 2007
Παίζουν τα λευκά:

Ισοπαλία με επανάληψη κινήσεων: 39. Kg1 Re1+ 40. Kg2 Re2+ 41. Kg1 Re1+. Η μαύρη, αν αναλογιστούμε ότι στην 41η κίνηση είχε περάσει την πίεση χρόνου, πολύ κακώς περιορίστηκε στην ισοπαλία. Μετά από 39. Kg1 το 39...Rxd7 οδηγεί σε εύκολη νίκη. 40. Bxd7 Rf2 και τα τρία ελεύθερα πιόνια f,g και h είναι πολύ πιο γρήγορα και απειλητικά από τα τρία ελεύθερα λευκά πιόνια.

Επίσημη ιστοσελίδα αγώνων για αποτελέσματα, ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων και βαθμολογίες: http://www.chessfed.gr/Tournaments/GreekChamps07/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εντελως ξαφνικα οι νεολαιοι μας παιζουν σαν εμπειροι GM, τιποτα δεν τους πτοει, ουτε ο φοβος, ούτε καν ο νεανικος ενθουσιασμος που θα ηταν δικαιολογημενος λογω της μικρης ηλικιας τους...
πραγματικα εχω εντυπωσιαστει απο το σκακι που παιζουν σε αυτο το πρωταθλημα...
αραγε τι εχει αλλαξει σε σχεση με το παρελθον? βοηθαει ο Η/Υ ? το φαι που τρωει η νεολαια μας και εχουν γινει πιό έξυπνοι? η κάτι άλλο?