Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Ηγουμενίτσα 2007 - γύρος 8


Γενική άποψη του χώρου που διεξάγονται τα Ατομικά Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανδρών & Γυναικών 2007. Ο 9ος (τελευταίος) γύρος αρχίζει σήμερα στις 10 το πρωί.

Στον 8ο (προτελευταίο) γύρο ο Παπαδόπουλος έκανε σύντομη ισοπαλία με τον Γαλόπουλο, εξασφαλίζοντας και τυπικά τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας. Στις υπόλοιπες παρτίδες της αγωνιστικής μεγάλες ανατροπές είχε η παρτίδα Κοτρωνιά - Νικολαϊδη. Ο Νικολαϊδης στο μέσον της παρτίδας έφτασε πολύ κοντά στη νίκη, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως σε κερδισμένη θέση για τον Νικολαϊδη, ο Κοτρωνιάς απέφυγε ισοπαλία με επανάληψη κινήσεων. Μετά από κάποια λάθη που έγιναν στην πίεση χρόνου ο Κοτρωνιάς πήρε την υπεροχή στο φινάλε και έφτασε στη νίκη σε 91 κινήσεις. Μεγάλης διάρκειας ήταν και η παρτίδα Γεωργιάδη - Χατζημανώλη, όπου ο λευκός νίκησε χωρίς να κινδυνέψει. Ο Γαβριλάκης με αντίπαλο τον Μπανίκα, θυσίασε μια διαφορά για να μην χειροτερέψει τη θέση του, αλλά με υλικό λιγότερο δεν κατόρθωσε να σώσει την παρτίδα. Ο Θάνος Μαστροβασίλης με άμεση επίθεση εναντίον του αντίπαλου βασιλιά νίκησε τον Σκέμπρη σε 27 κινήσεις.
Στις γυναίκες, πριν τον τελευταίο γύρο η Μακροπούλου έχει μισό βαθμό περισσότερο από την Φαχιρίδου. Σήμερα παίζουν Μακροπούλου - Γράψα και Μάκκα - Φαχιρίδου. Στον 8ο γύρο η αναμέτρηση Μαρκαντωνάκη - Μακροπούλου έληξε ισόπαλη μετά από 5ωρη μάχη και η Φαχιρίδου νίκησε εύκολα την Μανελίδου. Η Γράψα επικράτησε της Παυλίδου, η Μάκκα κέρδισε την Παμπάλου, ενώ η Παπαδοπούλου απώλεσε τις όποιες ελπίδες της για την πρωτιά μετά την ισοπαλία με την Μανωλαράκη.

Kotronias 2614 - Nikolaidis 2525, Igoumenitsa 2007
Παίζουν τα μαύρα:

Η παρτίδα συνεχίστηκε: 25...Ng4 26. Nd3 (υποχρεωτικό) 26...Rxe1+ 27. Nxe1 Qe4+ 28. Nd3 Rc8. Η υπεροχή των μαύρων είναι προφανής, όμως σε πίεση χρόνου η θέση περιέχει αρκετές κρυφές παγίδες.
Τα μαύρα, στη θέση του διαγράμματος μπορούσαν να αποκτήσουν υπεροχή που πρακτικά θα εξασφάλιζε τη νίκη με 25...Nfd7! (αντί για 25...Ng4). Κερδίζοντας κομμάτι και παραχωρώντας μηδενικό αντάλλαγμα στα λευκά. Η διαφορά με τη συνέχεια της παρτίδας είναι πως τώρα τα λευκά δεν διαθέτουν το 26. Nd3 λόγω 26...Rb6 κερδίζοντας Βασίλισσα.

Επίσημη ιστοσελίδα αγώνων για αποτελέσματα, ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων και βαθμολογίες: http://www.chessfed.gr/Tournaments/GreekChamps07/

Δεν υπάρχουν σχόλια: