Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Ηγουμενίτσα 2007 - γύρος 4


Σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας 2007 είναι εκείνη του 19χρονου διεθνή μετρ Γιάννη Παπαδόπουλου από τη Θεσσαλονίκη. Μεγάλη σημασία θα έχει το αποτέλεσμα της σημερινής του αναμέτρησης με τον Κοτρωνιά, όπου έχει τα λευκά.

Χαρακτηριστικό της μαχητικότητας και της σχετικής ισοδυναμίας του φετινού Πρωταθλήματος Ελλάδας ανδρών είναι ότι μετά από (μόλις) τέσσερεις γύρους δεν υπάρχει παίκτης χωρίς ήττα, ενώ μόλις ένας παίκτης δεν έχει σημειώσει νίκη! Στην 1η θέση της κατάταξης πέρασε ο Γιάννης Παπαδόπουλος που νίκησε τον Σκέμπρη σε παρτίδα που είχε βρεθεί για πολλές κινήσεις σε ελαφρά χειρότερη θέση. Ο Κοτρωνιάς, με τα λευκά, χειρίστηκε άριστα τις λεπτομέρειες της θέσης και νίκησε τον Γαλόπουλο. Πάντως, αν δει κανείς την παρτίδα, δύσκολα θα φανταστεί ότι οι δυο παίκτες έχουν διαφορά έλο 450 μονάδες! Πειστική και η νίκη του Γεωργιάδη επί του Γαβριλάκη. Ο Θάνος Μαστροβασίλης με τα λευκά κέρδισε σε παρτίδα-μονόδρομο τον Χατζημανώλη, σε μια βαριάντα αλλαγής του γκαμπί της βασίλισσας. Ισόπαλη σε μικρό αριθμό κινήσεων τέλειωσε η παρτίδα Γιάννη Νικολαϊδη - Μπανίκα.
Στις γυναίκες, η Μανελίδου παραμένει πρώτη. Αυτή τη φορά έφερε ισοπαλία με την Παπαδοπούλου χωρίς να κινδυνεύσει, αντίθετα ήταν εκείνη που έχασε ευκαιρίες νίκης. Η Μακροπούλου νίκησε με όμορφο τρόπο την Μάκκα, η Παυλίδου κέρδισε την Μανωλαράκη και η Φαχιρίδου την Μαρκαντωνάκη. Γράψα και Παμπάλου έφεραν ισοπαλία χωρίς μάχη.

Skembris 2463 - Papadopoulos 2445, Igoumenitsa 2007
Παίζουν τα λευκά:

Μετά από 5ωρη μάχη στην οποία ο λευκός είχε κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα και πίεζε για νίκη προέκυψε η θέση του διαγράμματος που είναι πολύ κοντά στην ισοπαλία γιατί κανείς από τους δυο αντιπάλους δεν μπορεί να αναδιοργάνωσει τα βαριά του κομμάτια επειδή θα αφήσει εκτεθιμένο τον δικό του βασιλιά. Ακολούθησε: 59. Qc8?? (από τις λίγες κινήσεις που χάνουν την παρτίδα) 59...Ra1?? (τώρα τα λευκά μπορούν να «διορθώσουν» το λάθος τους με 60. Rf2 «ασφαλίζοντας» το βασιλιά τους. Το 59...Ra2+ οδηγούσε σε ματ, π.χ. 60. Kh3 Ra1) 60. Kh3?? (60. Rf2=) 60... Rh1+ και ματ στην επόμενη κίνηση! 0-1.

Georgiadis 2377 - Gavrilakis 2347, Igoumenitsa 2007
Παίζουν τα λευκά:

Η τελική φάση της παρτίδας: 32. Bxf5! gxf5 33. Nxf5 Qd7 34. Qg4+ Bg6 35. Rxd5 1-0.

Επίσημη ιστοσελίδα αγώνων για αποτελέσματα, ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων και βαθμολογίες: http://www.chessfed.gr/Tournaments/GreekChamps07/

Δεν υπάρχουν σχόλια: