Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Ο ΣΟ Αιγάλεω στην Κύπρο


Ο Γιάννης Σπυρακόπουλος αντιμετωπίζει τον παλιό πρωταθλητή Κύπρου και πολύ γνωστό στους Έλληνες σκακιστές Άλκη Μαρτίδη.

Για ακόμη μία φορά (πέμπτη φορά από το 2000) ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω βρέθηκε κατά το διάστημα 21-26 Μαρτίου 2008 στη Λευκωσία της Κύπρου ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του αδερφού σωματείου Όμιλος Φίλων Σκακιού Στροβόλου να συμμετάσχει στο ετήσιο Τουρνουά Φιλίας που διοργανώνεται στην κυπριακή πρωτεύουσα.

Το Τουρνουά Φιλίας, το οποίο συμπλήρωσε φέτος 21 διοργανώσεις και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του αείμνηστου πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Πεύκου Γεωργιάδη, διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή από τη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Στροβόλου Εταιρεία (Σ.Π.Ε.) Στροβόλου σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία του δήμου Στροβόλου Λευκωσίας και περιλαμβάνει, εκτός, φυσικά, από το σκάκι και ένα πλήθος άλλων αθλημάτων τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά στη χώρα μας αλλά είναι δημοφιλή στην Κύπρο: Καλαθόσφαιρα, αγώνα δρόμου, φούτσαλ (ποδόσφαιρο σάλας), ποδόσφαιρο (συμπεριλαμβανομένου και αγώνα παλαιμάχων) χειροσφαίριση, μπάτμιντον, ποδηλασία, αναρρίχηση, σκουός, αντισφαίριση, ατομικό τουρνουά σαΐτας, επιτραπέζια αντισφαίριση και μπόουλιγκ. Η συνολική φετινή συμμετοχή στο Τουρνουά Φιλίας ξεπέρασε τους 1800 αθλητές.

Οι σκακιστικές εκδηλώσεις περιελάμβαναν φέτος ατομικά τουρνουά ράπιντ (γρήγορο σκάκι) για νέους (σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες), ένα ανοιχτό ατομικό τουρνουά ράπιντ και διαγωνισμούς λύσης σκακιστικών προβλημάτων. Ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω συμμετείχε στις εκδηλώσεις με εξαμελή αποστολή την οποία αποτέλεσαν οι: Γιάννης Σπυρακόπουλος, Δημήτρης Σκυριανόγλου, Άγγελος Ρουμελιώτης, Φώτης Σταθόπουλος, Παναγιώτης και Ορφέας Κυριακόπουλος


Από την επίσκεψη στην Κακοπετριά (ορεινό χωριό στο βουνό Τρόοδος). Όρθιοι (από αριστερά): Άγγελος Ρουμελιώτης, Χριστάκης Χριστοδουλίδης και Φώτης Σταθόπουλος. Καθιστοί (από αριστερά) Πάμπος Ζαχαροπλάστης, Γιάννης Σπυρακόπουλος, Δημήτρης Σκυριανόγλου.

Στο αγωνιστικό μέρος στα νεανικά τουρνουά πρώτευσαν ανά κατηγορία οι εξής:
Νέοι <14 ετών: Μάριος Κωνσταντινίδης (12 συμμετοχές)
Νέοι <12 ετών: Λορέντζος Γεωργιάδης (12 Συμμετοχές)
Νέοι <10 ετών: Γιαμάκ Σαμάνι (27 Συμμετοχές, 8ος ο Ορφέας Κυριακόπουλος)

Στο ανοιχτό τουρνουά ράπιντ είχαμε τριπλή ισοβαθμία στην πρώτη θέση καθώς οι Μπαρισεβέρ Ερντογάν, Γιάννης Σπυρακόπουλος και Δημήτρης Σκυριανόγλου συγκέντρωσαν όλοι 4 βαθμούς (σε 5 αγώνες) όμως οι αθλητές του Σ.Ο. Αιγάλεω κατέλαβαν τυπικά τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα αφού είχαν χειρότερα κριτήρια ισοβαθμίας από τον τουρκοκύπριο σκακιστή. Και οι υπόλοιποι όμως αθλητές του Σ.Ο.Αιγάλεω πραγματοποίησαν καλή εμφάνιση (Φώτης Σταθόπουλος 3 β./7η θέση, Παναγιώτης Κυριακόπουλος 3 β./9η θέση, Άγγελος Ρουμελιώτης 2,5 β./13η θέση). Στο τουρνουά συμμετείχαν 22 σκακιστές μεταξύ των οποίων κάποιοι από τους καλύτερους σκακιστές του νησιού όπως ο περυσινός πρωταθλητής Κύπρου Βάσος Αριστοτέλους (3β./8η θέση), η παλιά δόξα του Κυπριακού σκακιού και πολύ γνωστός στους Έλληνες σκακιστές Άλκης Μαρτίδης (3,5 β./4η θέση) ή οι ισχυροί Πανίκος Σάββα (3,5 β./5η θέση), Μιχάλης Φλωρεντιάδης (2,5 β./11η θέση) και Χαλίλ Τοζάκι (2,5 β. 12η θέση).

Στους διαγωνισμούς λύσης προβλημάτων, στην κατηγορία νέων (9 συμμετοχές!) πρώτευσε ο μικρός (κάτω των 10 ετών!) Άλεξ Μανγκοσβίλι (7 βαθμοί, 51 λεπτά σκέψης), ενώ στην ανοιχτή κατηγορία πρώτος αναδείχτηκε ο επίσης νεαρός Μάρκ Μπράιαν, σε ισοβαθμία με τον πατέρα του Τζορτζ Μπράιαν, το Γιάννη Σπυρακόπουλο και το Χριστάκη Χριστοδουλίδη (όλοι με 6 βαθμούς) αλλά καλύτερο χρόνο σκέψης.

Η συμμετοχή αρκετών νεαρών σκακιστών στις εκδηλώσεις είναι ίσως το πιο αξιοσημείωτο γεγονός της διοργάνωσης και, σε συνδυασμό με τη δραστηριοποίηση -μετά από μια περίοδο αδράνειας- της Κυπριακής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΚΥ.Σ.Ο.), δημιουργεί ένα αισιόδοξο κλίμα για τη σκακιστική ανάπτυξη του νησιού. Για το 2008 προγραμματίζονται, για πρώτη φορά (!), παγκύπρια νεανικά πρωταθλήματα ενώ οργανώνεται σε συστηματικότερη βάση και το διασυλλογικό πρωτάθλημα του νησιού. Αυτά βέβαια για την ελεύθερη ελληνοκυπριακή πλευρά γιατί στην κατεχόμενη Κύπρο, παρά τα πολιτικά και άλλα προβλήματα, είναι αλήθεια ότι το σκάκι είναι εδώ και αρκετά χρόνια πιο οργανωμένο, ειδικά όσο αφορά στις νεανικές ηλικίες.

Μετά την επίσκεψη στην Κύπρο, οι σκακιστές των δύο σωματείων ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέα συνάντηση το καλοκαίρι στην Αθήνα ή την Ικαρία για το ετήσιο διεθνές τουρνουά!

Δικτυακοί Τόποι:

http://so-aigaleo.blogspot.com (φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Σ.Ο.Αιγάλεω στην Κύπρο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: