Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Διαγωνισμός Λύσης ΕΣΣΝΑ

18 λύτες συμμετείχαν στόν διαγωνισμό λύσης προβλημάτων της ΕΣΣΝΑ στη μνήμη του Βύρωνα Ζάππα, που διεξήχθη, χτες Σάββατο, στο ΣΟ Παγκρατίου.
Πρώτος αναδείχθηκε ο Νίκος Μενδρινός, δεύτερος ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος και τρίτος ο Παναγιώτης Κονιδάρης.
Κριτής του διαγωνισμού ήταν ο Παναγής Σκλαβούνος.
Και τα 6 πρόβληματα που τέθηκαν στο διαγωνισμό ήταν Ελλήνων συνθετών.

Τα προβλήματα (οι λύσεις καθώς και άλλο υλικό στο blog http://kallitexniko-skaki.blogspot.com/):

Ν. Μαράσογλου, "Το ΜΑΤ" 1952

Ματ σε 2 κινήσεις (#2)

Β. Ζάππας, «Parallele 50», 1948

Ματ σε 3 κινήσεις (#3)

Τ. Σιαπέρας, «Problem» 1952

Ματ σε 4 κινήσεις (#4)

Κ. Φραγκούλης, «Suomen Shakki» 1978

Τα λευκά και κερδίζουν (+-)

Κ. Παϊζης, «BCM» 1993

Βοηθητικό ματ σε 3 κινήσεις (h#3)

Π. Μουτεσίδης, «Gazeta Czestochowska» 1970

Αντίστροφο ματ σε 2 κινήσεις (S#2)

9 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Γράψε και για την ταβέρνα μετά τη λύση. Να προσελκύσουμε κόσμο δε θέλουμε;

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Δίκιο έχει. Και για μεζέδες γράψε επίσης!

Emmanuel Manolas είπε...

Χάρηκα που σε γνώρισα Γάτε του Σρέντιγκερ! (Το πιστεύετε ότι ο Γάτος παράγγειλε ψάρι; Δεν κάνω πλάκα! Γαυράκι.)
Κάνεις σπουδαία δουλειά, το γράφω και το υπογράφω!
(Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο.
Προσπαθώ να ανταποκρίνομαι στα υψηλά σου κριτήρια).

Ανώνυμος είπε...

Φτου σου! Έχασα την ταβέρνα ρε γαμώτο! Ας όψονται οι κοινωνικές υποχρεώσεις... :-(

Όσο για τα προβλήματα, έχω "σκάσει" με το βοηθητικό... Δε μπορώ να καταλάβω τι μου συνέβη. Εγκεφαλικό έπαθα? Είχα δει και τις δύο εικόνες, ειδικά αυτή με το ματ της Ντάμας το είδα πολύ γρήγορα αλλά δε μπόρεσα να βρω την (απλή) εκτέλεση! Ήμαρτον! Μια από τα ίδια και το τριάρι. Είδα το 1.Ργ2 αλλά δεν είδα το ματ στο 1...βxγ6

Πάντως, για να πω και την κακιούλα μου :-) μέχρι τώρα λέγαμε ότι ο Χάρης μας τσακίζει κάθε φορά με τα προβλήματα που βάζει στους διαγωνισμούς αλλά κι ο Παναγής δεν πήγε πίσω αυτή τη φορά νομίζω... :-) Κι όχι τίποτε άλλο, μας φλόμωσε και στην παραπληροφόρηση πριν το ξεκίνημα: "Είναι εύκολα τα προβλήματα κτλ..." :-)

Άντε και το χρόνου ακόμη περισσότεροι!

Ανώνυμος είπε...

Τι παίζει με το βοηθητικό? Μπορεί κανεις να βοηθήσει? Παίζουν τα μαυρα και προσπαθουν να γινουν ματ σε 3??

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@δημήτρη
Όπως ξέρεις ήμουν στην καραντίνα μαζί με το Χάρη (σε ένα μισοσκότεινο δωμάτιο, με νυχτερίδες να κρέμονται από το ταβάνι, ιστούς αράχνης να ζώνουν τη σκακιέρα και αραβικά τραγούδια να ακούγονται από κάποιο απροσδιόριστο σημείο -αυτό το τελευταίο αληθές!) μιας και θέλαμε να καπνίσουμε. Τον άκουγα λοιπόν να βγάζει κάτι μυκηθμούς περίεργους και νόμιζα ότι έχει δυσπεψία. Μα σε λίγο κατάλαβα ότι οι θόρυβοι ήταν συνέπεια του βοηθητικού. Οπότε σα να είμαστε συνεννοημένοι κάποια στιγμή συμφωνήσαμε ότι κάτι διέλαθε του Παναγή και το πρόβλημα είχε μόνο μία λύση, αφού κανείς μας δεν μπορούσε να βρει τη δεύτερη σ' αυτή την παιδική κατά τα άλλα μινιατούρα. Φαντάζεσαι την έκπληξή μου όταν διαπίστωσα στο τέλος ότι ο καθένας μας είχε βρει μία λύση αλλά διαφορετική! Έπεσε γέλιο... Πάντως με το "εύκολα είναι παιδιά, οπότε θα μετρήσει ο χρόνος" κάηκε πολύς κόσμος. Όσο για την ταβέρνα, γιατί νομίζεις όπτι ήρθα από το νησί; Για να λύσω;Ας γελάσω!

@αχιλλέας
Στα βοηθητικά παίζει πρώτος ο μαύρος και βοηθάει τον λευκό να τον κάνει ματ σε χ κινήσεις. Στην πράξη τα δύο στρατόπεδα συνεργάζονται με μια μοναδική αλληλουχία κινήσεων για να επιταχύνουν το θάνατο του μαύρου βασιλιά. Είναι ο αγαπημένος μου τύπος προβλημάτων γιατί περιλαμβάνει κάμποσα βίτσια μαζί. Φετιχισμό, σαδισμό, μαζοχισμό, μαστίγωμα και αυτό του Παναγή, όπως αποδείχτηκε, σοδομία.

Ανώνυμος είπε...

Ego pali ... proti fora simmetixa...elysa to 2ari eukola :) kai sto 3ri stathika poly...eixa dei to Kc2 alla m eixe diafygei to Kd4 2)Na6 Ke5 3)Re7 # !
afou eimouna o exypnos kai dn xrisimopoiisa katholou skakiera!!!
alla se genikes grammes plaka eixe...

Ανώνυμος είπε...

Ήμαρτον ότι τα προβλήματα αποδείχθηκαν "δυσκολούτσικα", αλλά μη με ... σταυρώνετε που είναι και μεγαλοβδόμαδο. Το πιο δύσκολο , πιστεύω, ότι ήταν του Ζάππα, αλλά αυτός είχε και την τιμητική του. Υπήρξε πάντως ο Νίκος Μενδρινός που τα "κατάλαβε όλα". Δεν πρόλαβε να λύσει το τεσσάρι (έγραψε μόνο κλειδί και απειλή).
Όσο για τη μουσική, που ακούστηκε κάποια στιγμή, ήταν ένας ανώνυμος τροβαδούρος με ακορντεόν, που ανέβαινε απόγεμα Σαββάτου την οδό Ζηνοδότου (εκεί είναι ο σκακιστικός σύλλογος του Παγκρατίου). Πραγματικά "καλλιτεχνικό" σκάκι ...
Με στενοχώρησε που δεν απονεμήθηκε το βραβείο του πρώτου εφήβου λύτη (είχαν έλθει στην αρχή δύο παιδιά, αλλά, φαίνεται, ... φοβήθηκαν και τα παράτησαν). Τόσο έχουν μπλέξει με τις Πανελλήνιες ;!

Schrödinger's Cat είπε...

Εγώ λίγα πράγματα ξέρω από προβλήματα, αλλά η ταβέρνα ήταν εξαίσια!