Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Η έβδομη σφραγίδα


Η περίφημη σκακιστική σκηνή από την «Έβδομη Σφραγίδα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μια από τις πιο υποβλητικές στην ιστορία του κινηματογράφου.
Διαβάστε παλαιότερες δημοσιεύσεις στο skakistiko.blogspot.com:

Τα κουνέλια τον άκουγαν να παίζει Μάλερ (7 Αυγούστου 2007)
Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (30 Ιουλίου 2007)

10 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Γάτε
Τι μου έβαλες την αρχική σκηνή. Και γω στο άνοιγμα καλά βγαίνω. Την τελική να βάλεις που ο ιππότης τρώει ένα ματ ξεγυρισμένο στο γ2. Αυτό το παιχνίδι δεν το κερδίζει κανείς, κανείς...

Αλλά δε βαριέσαι, κάποιο σκάκι θα υπάρχει στην Κόλαση, δε μπορεί, τι διάολο;

Ανώνυμος είπε...

Είναι μια συγκλονιστική ταινία. Για όσους δεν ξέρουν την υπόθεση, αναφέρεται στα χρόνια του Μεσαίωνα, οπότε στην Ευρώπη θερίζει η πανούκλα ("Μαύρος Θάνατος"). Ένας ιππότης (τον υποδύεται ο Μαξ φον Σύντοου) επιστρέφει απ'τις Σταυροφορίες, προβληματισμένος από την παράλογη και απάνθρωπη φύση του πολέμου. Στην πορεία... τον επισκέφτεται και αυτόν ο Θάνατος...
Στοχαστική, μελαγχολική ταινία, με πολύ πλούσιο περιεχόμενο.

Ανώνυμος είπε...

Πριν από μερικά χρόνια, όταν με πρωτοβουλία της Μαριέττας Μουρούτη και με τη συνεργασία του Ίκαρου Μπαμπασάκη διοργανώσαμε στο "Μικρό Πολυτεχνείο" μια ολονυκτία σκακιού, ανάμεσα σε ομιλίες, παρτίδες μπλιτς, συζητήσεις, εκθέσεις με σκακιστικό υλικό κλπ., θελήσαμε να προβάλουμε και ταινίες με σκακιστικό περιεχόμενο. Ανάμεσα σε αυτές, προφανώς, ήταν και η "Η Έβδομη Σφραγίδα". Αναζητώντας την λοιπόν σε DVD-club, αποτύχαμε να την βρούμε έστω και σε ένα, ενώ τα περισσότερα δεν είχαν καμιά ταινία του Bergman. Κάποιοι υπάλληλοι μάλιστα δεν ήξεραν καν το όνομα του σκηνοθέτη.
Ευτυχώς η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως σήμερα, αν και δεν είμαι σίγουρος πόσο.
Πρόκειται πάντως από τις ταινίες που θα μπορούσαν άνετα να προβάλονται σε σκακιστικά φεστιβάλ ή σε ειδικές εκδηλώσεις με συζήτηση στο τέλος της προβολής.

Ανώνυμος είπε...

Το περιοδικο Cinema την ειχε δωρεαν πριν απο 2-3 μηνες στο αφιερωμα που εκανε στον Μπεργκμαν.

Schrödinger's Cat είπε...

@ Παναγιώτη ας μιλήσω (μιλήσουμε μαζί) με τα λόγια κάποιου άλλου: «Εχω για τη ζωή μιαν αντίληψη δραματική και ρομαντική. Ο,τι δεν αγγίζει βαθιά την ευαισθησία μου δεν με ενδιαφέρει. Καταλαβαίνω πολύ λίγα πράγματα. Γι' αυτό συνεχίζω με τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας. Ισως απ' αυτά τα φυτά, τη μοναξιά, τη σκληρή ζωή, βγαίνουν οι μυστικές, αληθινά βαθιές "Ποιητικές Πραμάτειες" που κανείς δεν μπορεί να διαβάσει, γιατί κανείς δεν τις έγραψε. Η ποίηση, η ζωή, διδάσκεται βήμα βήμα ανάμεσα στα πράγματα και στις υπάρξεις, χωρίς να τα χωρίσουμε, αλλά ενώνοντάς τα με την ανιδιοτελή απλωσιά της αγάπης». Pablo Neruda

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Γάτε...
Υποκλίνομαι και σιωπώ.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Μπουκοβσκι ξεπουλα την σκακιερα με την οποια Θανατος και ιπποτης επαιξαν την μοιραια παρτιδα!
Οχι,ο Αμερικανος συγγραφεας δεν εκλεψε το πολυτιμο αντικειμενο,ξεγελασε τον περαματαρη,και επεστρεψε για αλλον ενα γυρο στον απανω κοσμο,η αληθεια ειναι πολυ πεζη..
Ενας Σουηδικος οικος δημοπρασιων μ'αυτο το ονομα (πολυ θα'θελα να μαθω πως το διαλεξαν) βγαζει σε πλειστηριασμο 337 αντικειμενα που ανηκαν στον διασημο σκηνοθετη,αναμεσα τους και την σκακιερα που τοσους ζοφερους συνειρμους δημιουργησε σε εκατομμυρια θεατες.
Η δημοπρασια γινεται,συμφωνα με τις τελευταιες επιθυμιες του Μπεργκμαν οπως τις εξεφρασε στην διαθηκη του,στις 28/9.Περισσοτερα εδω http://bergmanauction.com/2009/09/05/auction-pick-of-the-day-a-set-of-31-plaster-and-wooden-chesspieces/
ΥΓ Αν καποιος εχει την φιλοδοξια να παιξει σκακι στην περιφημη σκακιερα ας αρχισει να ψαχνει απο τωρα ενα λευκο βασιλια.Σ'ενα πολυ ταιριαστο συμβολισμο ο ασπρος μοναρχης του ιπποτη,εχει εξαφανιστει..Αν αυτο ειναι εργο του Θανατου(για να σφραγισει την τυχη του Ιπποτη),του Δημιουργου-σκηνοθετη για να πλασει μια ακομη μυθοπλασια,η καποιου ανωνυμου που απλως ηθελε ενα αναμνηστικο, καθενας μπορει να το αποφασισει απο μονος του..η πληροφορια δεν ειναι διαθεσιμη.

What? είπε...

@ Μέτοικος: Λέτε: "Αν αυτο ειναι εργο του Θανατου(για να σφραγισει την τυχη του Ιπποτη),του Δημιουργου-σκηνοθετη για να πλασει μια ακομη μυθοπλασια,η καποιου ανωνυμου που απλως ηθελε ενα αναμνηστικο, καθενας μπορει να το αποφασισει απο μονος του..η πληροφορια δεν ειναι διαθεσιμη."
Ουδείς το αποφασίζει, μόνον εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Αυτή τη φορά, δεν προσέξατε τα ελληνικά σας...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Περιπου 100.000 Ευρω κοστισε στον νεο της κατοχο,η σκακιερα με την οποια Θανατος και Ιπποτης επαιξαν την πιο γνωστη κινηματογραφικη παρτιδα.Η τιμη αγορας ηταν 50 φορες πανω απο την αρχικη εκτιμηση του οικου δημοπρασιων.
Καλοριζικη..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ευχαριστώ. Μου κόστισε κάτι παραπάνω, αλλά χαλάλι.