Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Τα βιβλία του «Κέδρου»


Mέχρι τις 30 Ιουνίου 2008 οι εκδόσεις Κέδρος θα διαθέτουν τους
σκακιστικούς τους τίτλους με έκπτωση της τάξης του 40%. Πιο συγκεκριμένα τα βιβλία που δίνονται με έκπτωση είναι:

Γκάρυ Κασπάροβ -> Οι μεγάλοι προκάτοχοί μου 19,80 ευρώ (αντί για 33)
Στράτος Γρίβας -> Αθάνατοι 10,80 ευρώ (αντί για 18)
Στράτος Γρίβας -> Σκακιστική Προπόνηση (6 τόμοι) 7,20 ευρώ ο τόμος (αντί
για 12)
Γιάσερ Σειράβαν -> Τακτικές Νίκης 10,80 ευρώ (αντί για 18)
Γιάσερ Σειράβαν -> Στρατηγικές Νίκης 10,80 ευρώ (αντί για 18)
Χρήστος Κεφαλής -> Σκάκι και Κουλτούρα 10,80 ευρώ (αντί για 18)
Κώστας Γιουβαντσιούδης -> Σκάκι και Φαντασία 9 ευρώ (αντί για 15)
Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα -> Οι βασικές αρχές στο σκάκι 9 ευρώ (αντί για 15)
Ριχάρδος Ρέτι -> Μοντέρνες Ιδέες στο Σκάκι 7,80 ευρώ (αντί για 13)
Ρέημοντ Κην -> Εξασκηθείτε στο σκάκι 7,50 ευρώ (αντί για 12,50)

Για πληροφορίες απευθυνθειτε στις Εκδόσεις Κέδρος (Γ. Γενναδίου 3, τηλ. 210-3809712 κ. Ντίνα Βελάκη) ή στο βιβλιοπωλείο Κέδρος-Έσοπτρον στη Στοά του βιβλίου ( οι εκπτώσεις θα γίνονται για αγορά από αυτά τα καταστήματα ). Οι ενδιαφερόμενοι από επαρχία θα μπορούν να λάβουν ταχυδρομικώς τα βιβλία στην ίδια τιμή πληρώνοντας κάποια έξοδα αποστολής, αλλά για αυτό καλύτερα να επικοινωνήσει κανείς με την κ. Βελάκη.

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι μια παλαιότερη προσφορά για την αγορά των 20 πρώτων τευχών του περιοδικού ΣΚΑΚΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ στην τιμή των 50 ευρώ (έκπτωση 50%) είναι ακόμη σε ισχύ. Ίσως ενδιαφέρει όσους δεν έχουν τα παλαιότερα τεύχη ή ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια δεύτερη πλήρη σειρά.

28 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το 36ο τεύχος του περιοδικού “Σκάκι για Όλους”. Στο εξώφυλλο του τεύχους φιγουράρει ο Κώστας Πρέντος ο οποίος κατέκτησε για 7η συνεχόμενη φορά την πρώτη θέση στον ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων ο οποίος διεξήχθη επίσης για 7η φορά! Η στήλη του καλλιτεχνικού σκακιού του τεύχους είναι αφιερωμένη στο φετινό διαγωνισμό λύσης και την επιτυχία του Θεσσαλονικιού πολυπρωταθλητή μας.

Στα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας του τεύχους ξεχωρίζουν οι αναφορές στη τελική φάση των Πανελλήνιων Σχολικών Πρωταθλημάτων για το 2008 και στο ετήσιο Games Festival, δύο διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη Χαλκιδική, ενώ το βασικό άρθρο από τη διεθνή επικαιρότητα αφορά το 9ο Πανευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα 2008 που διεξήχθη στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και στο οποίο είχαμε μεγάλη ελληνική συμμετοχή.

Από την ύλη του τεύχος ξεχωρίζει επίσης το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στον Μπόμπυ Φίσερ, με αρκετές αναφορές σε όχι ιδιαίτερα γνωστές πτυχές της ζωής του διάσημου Αμερικανού Παγκόσμιου Πρωταθλητή, αλλά και το δεύτερο μέρος του αφιερώματος του Χρήστου Κεφαλή και το Μιχάλη Συγγρού στα ελληνικά σκακιστικά περιοδικά. Στο τεύχος αυτό παρουσιάζεται “Το Ματ” του Σπύρου Μπίκου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η συνέντευξη του Κώστα Γιουβαντσιούδη στην οποία ο γνωστός προπονητής μας μεταφέρει τις άκρως ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές απόψεις του για το σχολικό σκάκι, την ανάπτυξή του στη χώρα μας και τους αντικειμενικούς στόχους που θα πρέπει να τεθούν για αυτό.

Το τεύχος περιλαμβάνει επίσης το πρώτο μέρος ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος και πρωτότυπου θεωρητικού άρθρου της διεθνούς μαιτρ Έλενας Ντέμπο η οποία παρουσιάζει το θέμα της θυσίας του Ίππου στο δ4 στη Σικελική Άμυνα (ναι, σωστά διαβάσατε, στο δ4 κι όχι στο δ5!)

Την ύλη του τεύχους συμπληρώνουν οι εξαιρετικές αναλύσεις παρτίδων από τον γκρανμαίτρ Στέλιο Χαλκιά, η στήλη με τα νέα από όλη την Ελλάδα και το διεθνές περισκόπιο, η στήλη των συνδυασμών, η ανάλυση παρτίδας κίνηση προς κίνηση, η στήλη για ...λίγους J του BEL που, και σε αυτό το τεύχος, εξετάζει τη σχέση του σκακιού με τον πόλεμο, οι περιπέτειες του Πράκτορα Μαζέτα, με παρασκήνιο από τα πρόσφατα καλλιστεία και το φετινό διαγωνισμό της Eurovision, του σκακιού τα ...παράξενα. και, φυσικά, το ένθετο αρχαρίων με νέα ύλη για προπόνηση στο μέσο και το φινάλε της παρτίδας κι ένα μικρό αφιέρωμα στο μεγάλο Άγγλο σκακιστή του 29ου αιώνα Χάουαρντ Στάουντον.

Συνεργάτες σε αυτό το τεύχος ήταν οι Μιχάλης Συγγρός, Βαγγέλης Βιδάλης, Μιχάλης Καλούμενος, Παναγιώτης Κονιδάρης, Σωτήρης Λογοθέτης, Χρήστος Κεφαλής, Μαριέττα Μουρούτη, Νίκος Μενδρινός, Κοσμάς Κέφαλος και Δημήτρης Σκυριανόγλου, ενώ οι αναλύσεις των παρτίδων είναι του γκρανμαίτρ Στέλιου Χαλκιά και της διεθνούς μαιτρ Έλενας Ντέμπο.

Το τεύχος μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα κεντρικά περίπτερα, βιβλιοπωλεία και πρακτορεία τύπου στην επαρχία αλλά και την Αθήνα καθώς και από τις εκδόσεις Κέδρος (Γενναδίου 3, 210-3809712) και τα βιβλιοπωλεία Έσοπτρον (στη Στοά του Βιβλίου - Πεσμαζόγλου 5, 210-3311226), Βιβλιοτοπία (25ης Μαρτίου 9, 210-9370583) και Κάισσα (Καλλιδρομίου 8, 210-3606488 ). Για πληροφορίες σχετικά με τα σημεία πώλησης, αγορά παλαιότερων τευχών και συνδρομές μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ στο τηλέφωνο 210-3809712 (κ. Ντίνα Βελάκη) ή να επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ στη διεύθυνση: http://www.kedros.gr

Ανώνυμος είπε...

Η Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια του Κεφαλή και οι επόμενοι τόμοι των "Μεγάλων Προκατόχων" του Κασπάροβ ακόμα δεν εκδόθηκαν ; Μήπως και η αγορά των σκακιστικών βιβλίων ακολουθεί τη ...βιβλική καταστροφή του χρηματιστηρίου ;

Ανώνυμος είπε...

Απ' όσο γνωρίζω, η Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια του Χρήστου Κεφαλή βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της σελιδοποίησης (εμπλουτισμός με φωτογραφίες) και πρόκειται να κυκλοφορήσει πριν από το τέλος της χρονιάς.
Όσο για την αξία των βιβλίων που προσφέρονται με τόσο μεγάλη έκπτωση, ορισμένα από αυτά είναι πολύ υψηλού επιπέδου (π.χ. οι "προκάτοχοι" του Kasparov), ενώ άλλα πολύ χαμηλού (και παρακαλώ να μην μου ζητηθεί να κατονομάσω!). Επομένως, ορισμένα βιβλία αποτελούν πραγματικές ευκαιρίες και αξίζει να τα πάρουν είτε σύλλογοι για βραβεία σε νέους είτε κάποιοι που ήδη τα έχουν για δώρα. Ας μην υποτιμηθεί λοιπόν η προσφορά του "Κέδρου", αλλά ας αξιοποιηθεί επιλεκτικά από όσους ενδιαφέρονται.

Ανώνυμος είπε...

Επισκέφτηκα δύο βιβλιοπωλεία στη περιοχή μου (κέντρο Θεσσαλονίκης) και δεν γνώριζαν για κάποια προσφορά από τις εκδόσεις Κέδρος. Την ίδια απάντηση πήραν και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου Έδεσσας, από βιβλιοπωλεία της πόλης μας. Μήπως για τη συγκεκριμένη προσφορά πρέπει να απευθυνθούμε στην κεντρική διάθεση των εκδόσεων και όχι στα βιβλιοπωλεία;
Αν γνωρίζει κάποιος λεπτομέρειες ας με ενημερώσει παρακαλώ.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι από την επαρχία ενδιαφέρονται για την προσφορά το καλύτερο θα ήταν να επικοινωνήσουν με τις εκδόσεις Κέδρος στο τηλέφωνο 210-3809712 (ζητήστε την κ. Ντίνα Βελάκη). Πιστεύω ότι θα υπάρχει τρόπος να τους σταλούν τα βιβλία ταχυδρομικά στην τιμή της προσφοράς πληρώνοντας, ως συνήθως, επιπλέον τα έξοδα αποστολής.

Η σκακιστική εγκυκλοπαίδεια πράγματι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σελιδοποίησης, ενώ ο 2ος και ο 3ος τόμος της σειράς "Οι μεγάλοι προκάτοχοί μου" είναι υπό έκδοση (έχει ήδη γίνει η μετάφραση τους). Εξ όσων γνωρίζω, ο Κέδρος σκοπεύει να εκδόσει και τους πέντε τόμους της σειράς.

Ανώνυμος είπε...

Αγενές το σχόλιο του κ. Κουρκουνάκη και καταλαβαίνουμε όλοι σε ποιον αναφέρεται. Λυπάμαι, αλλά τα κόμπλεξ δεν κρύβονται... Όπως είναι γνωστό πάντως, ο πολυγραφότερος Έλληνας γκρανμετρ είναι αναγνωρισμένος σαν ένας από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Και στο ηλιακό σύστημα ποιός είναι μου λες?

Ανώνυμος είπε...

Chris_28,
Να με συγχωρείς που σου δίνω την άποψη μου χωρίς να τη ζητήσεις, αλλά φαντάζομαι πως δεν θα έχεις πρόβλημα, αφού και εσύ έκανες την αυστηρή κριτική σου στα όσα έγραψε ο Κουρκουνάκης χωρίς να σου ζητηθεί.
Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω, πως μπορείς να χαρακτηρίζεις αγενές ένα σχόλιο που δεν αναφερόταν σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο (τουλάχιστον ξεκάθαρα), αφού όπως λες και εσύ άφησε να εννοείτε αυτό που ήθελε να πει, όταν την ίδια στιγμή εσύ κάνεις μία προσωπική επίθεση.

Πάντως με αυτοκριτική διάθεση, θα ήθελα να σου πω, πως τόσο το δικό σου όσο και το δικό μου σχόλιο, είναι εντελώς άστοχα, αφού ούτε ο Στράτος Γρίβας (ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας), ούτε ο Ηλίας Κουρκουνάκης έχουν ανάγκη της προστασίας μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι ο Ηλίας αναφερόταν στον Καπαμπλάνκα; Κριτικάρετε σας παρακαλώ την άποψή μου αυτή, δεν ημπορώ δε δύναμαι να ζήσω χωρίς σκληρή κριτική. Την τραβάει ο οργανισμός μου. Φυσικά δεν ανήκω σ' αυτούς που στέκονται στο απυρόβλητο και που η κριτική εναντίον τους αποτελεί αμάρτημα άξιο για το Καθαρτήριο (τουλάχιστον).

Ανώνυμος είπε...

Από τη στιγμή που στους συγγραφείς των βιβλίων συμπεριλαμβάνεται ο Keane δεν χωρούν παρεξηγήσεις!! :)

Ανώνυμος είπε...

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτός που έχει κόμπλεξ κατωτερότητας, για τους γνωστούς λόγους και γι' αυτό συνεχώς αυτοπροβάλλεται, είναι ο κ. Γρίβας. Ο κ. Κουρκουνάκης απλώς αυτοπροβάλλεται...
Για να είμαστε όμως ακόμα πιό δίκαιοι, είναι υποκριτικό να "κατηγορείται" μόνον ο κ. Γρίβας για "αντιγραφή".
Οι άλλοι δηλαδή "συγγραφείς", δεν έχουν ποτέ "αντιγράψει";
Αλήθεια, εσείς κ. Κουρκουνάκη δεν έχετε ποτέ "αντιγράψει";
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω...

Ανώνυμος είπε...

Προς talatbled:
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί με κατηγορείτε. Πως ξέρετε ότι έχω κόμπλεξ κατωτερότητας και ποιοί είναι αυτοί οι λόγοι τελικά? Με γνωρίζετε ως άνθρωπο προσωπικά ή απλά αναπαράγετε ότι κατά καιρούς έχουν ειπωθεί ή γραφεί? Αυτά που γράφω σε τακτά διαστήματα είναι αληθή ή όχι(?) και μπορούν να χαρακτηριστούν ως πληροφόρηση ή αυτοπροβολή? Τόσοι GM διατηρούν προσωπικά forum στα οποία περιγράφουν την καθημερινότητά τους χωρίς ποτέ να κατηγορηθούν για αυτοπροβολή ή να ασχοληθείτε εσείς μαζί τους. Μάλλον θα είναι κι αυτοί κομπλεξικοί.

Ξεκίνησε ένα νέο "αρνητικό" θέμα στο forum χωρίς τη συμμετοχή μου και τελικά θα με προσβάλλετε κιόλας γι' αυτά που υποθέτετε ότι είμαι, ενώ δεν σας έχω πειράξει και μάλλον δε με γνωρίζετε ούτε προσωπικά. Δε σας ανάγκασα να αγοράσετε τα βιβλία μου ούτε να με προσλάβετε ως προπονητή σας ούτε τέλος να ασχοληθείτε μαζί μου ή να δεχτείτε αυτά τα οποία πρεσβεύω και έχω πετύχει.

Φυσικά έχετε το δικαίωμα να ασχοληθείτε μαζί μου και να με κριτικάρετε αν το επιθυμείτε, προσπαθήστε όμως να μην προσβάλλετε και να στηρίζετε τουλάχιστον με κάποια αξιόπιστα γεγονότα τις απόψεις σας και όχι με κουτσομπολιά της διπλανής πόρτας.

Προς Παναγιώτη Κονιδάρη:
Την επώνυμη κριτική τη δέχομαι και τη μελετώ, την ανώνυμη όμως ποτέ δε μπορώ να τη πάρω σοβαρά.

Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς ο Κωστής εννοούσε τον Raymond Keene, και όχι τους Keane - που είναι ένα αξιοπρεπέστατο συγκρότημα, αν και όχι τόσο του γούστου μου!

Ανώνυμος είπε...

Ηχητική υπόκρουση: Βαρύ ζειμπέκικο...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Στράτος Γρίβας
Και σε παλιότερη νομίζω ευκαιρία έχω διατυπώσει δημόσια το σεβασμό μου στο πρόσωπό σας και στις ποιότητες σας που η ταπεινότητά μου πολύ θα ήθελε να αποκτήσει και ποτέ δε θα τα καταφέρει.
Για να ξεδιαλύνω λοιπόν τα νέφη -όπως σοφά πράξατε κι εσείς-, υπογραμμίζω ότι το σχόλιο μου δεν ήθελε να δειγματίσει εσάς επουδενί. Εξάλλου δεν είμαι στ'αλήθεια σίγουρος σε τι αναφερόταν το σχόλιο που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα. Δεδομένου δε ότι, με εξαίρεση το βιβλίο σας για την Ισπανική δεν είχα την τιμή να διαβάσω τα υπόλοιπα (αφού εδώ και χρόνια έχω εγκαταλείψει τις μαγικές βαριάντες για το μαγικό ρεαλισμό), δε δικαιούμαι δια το ομιλείν πάνω σ'αυτά.

Ο σχολιασμός μου λοιπόν αποτελούσε μια ιδιότυπη έκφραση παραπόνου στον σχολιαστή chris-28 που φάνηκε να ενοχλείται από την άσκηση μιας -έστω υποφώσκουσας- κριτικής, τη στιγμή που ο ίδιος δεν την αποφεύγει.

Να ομολογήσω εδώ ότι παρά το γεγονός της φιλικής σχέσης μου με τον Ηλία Κουρκουνάκη, δεν έχω καμία πρόθεση (ούτε κι αυτός θα το ήθελε άλλωστε) να τον υπερασπιστώ σε αυτά που λέει ή κάνει. Όπως όλοι οι φίλοι που με αντέχουν, είναι μεγάλο παιδί και μπορεί να το κάνει μόνος του. Θα τον υπερασπιστώ όμως κι αυτόν κι εσάς και τον οποιονδήποτε όταν κάποιοι (με όνομα ή χωρίς, και εδώ εμφανώς καταδεικνύω άλλο σχολιαστή) δε χάνουν ευκαιρία να τους ενίουν φαρμάκι χωρίς συνταγή γιατρού.

Ανώνυμος είπε...

@ middlewave Ναι , Keene εννοούσα. Δύσκολο πράγμα να blogάρεις και να προετοιμάζεσαι για αγώνα ταυτόχρονα!

Εγώ πάντως είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ποιότητα των βιβλίων και των δύο Ελλήνων συγγραφέων και συνιστώ σε όλους να τα διαβάσουν :)

Schrödinger's Cat είπε...

Η «παρέμβασή» μου θα είναι σύντομη, σχεδόν μονοπροτασιακή: Το αρχικό σχόλιο του Ηλία πιστεύω πως δεν φωτογράφιζε συγκεκριμένους συγγραφείς και η αντίδραση που προήλθε εξ' αυτού από τον chris_28 ήταν ασύμμετρη. Επίσης, χωρίς πατερναλιστική διάθεση, θα παρακαλέσω να αποφύγουμε λεκτικούς χαρακτηρισμούς προς πάσα πλευρά, που δημιουργούν μόνο εκνευρισμό και άρνηση, πέρα από το ότι είναι καταφανώς άδικοι προς τα πρόσωπα που χαρακτηρίζονται. Προσωπικά (χωρίς να πρόκειται για διπλωματικό ελιγμό) εκτιμώ και τους δυο έλληνες συγγραφείς - προπονητές, αν και γνωρίζω, όπως όλοι μας, πως οι προσωπικές τους σχέσεις δεν είναι οι καλύτερες, πράγμα όμως που είναι δικό τους καπέλο, δεν με αφορά ως προς το αξιόλογο έργο τους.
Ευχαριστώ τον Παναγιώτη, αλλά και άλλους, για την πυροσβεστική τους παρέμβαση, σε εποχή που λόγω προσωπικών προβλημάτων αφιερώνω λίγο χρόνο στο blog...

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς, στο προηγούμενο σημείωμά μου σε αυτόν εδώ τον χώρο δεν είχα καμιά απολύτως πρόθεση να αναφερθώ επικριτικά σε συγκεκριμένα βιβλία ή συγκεκριμένους συγγραφείς. Όπως είναι ευρέως γνωστό, όποτε θέλησα να κάνω κάτι τέτοιο στο παρελθόν, δεν δίστασα να το κάνω ενυπόγραφα και με λεπτομερή αναφορά στοιχείων, χωρίς ενδοιασμούς για τυχόν συγκρούσεις με πρόσωπα ή καταστάσεις. Αυτή τη φορά δεν είχα το χρόνο για αναλυτική βιβλιοπαρουσίαση, ούτε εξάλλου τη διάθεση. Απλά θέλησα να επιστήσω την προσοχή υποψήφιων αγοραστών στο γεγονός ότι δεν αξίζουν όλα τα βιβλία το ίδιο, επομένως θα πρέπει να επιλέξουν χρησιμοποιώντας κριτική σκέψη (caveat emptor). Βασικός στόχος του σημειώματός μου όμως ήταν να προτρέψω την αξιοποίηση της οικονομικής ευκαιρίας που παρέχει ο «Κέδρος» για σύντομο χρονικό διάστημα. Παρόμοιες ευκαιρίες δεν προσφέρονται συχνά από εκδότες και θα ήθελα να αποκτήσουν νέους αναγνώστες τα καλύτερα από τα βιβλία που προσφέρονται.
Οποιαδήποτε απόπειρα ερμηνείας γραπτών ή πράξεων (δικών μου ή άλλων) βασίζεται σε υποθέσεις (π.χ. όσον αφορά σε κίνητρα) θα πρέπει να εκλαμβάνεται ακριβώς ως τέτοια: απόπειρα ερμηνείας (και να αντιμετωπίζεται ανάλογα, καθώς ούτε μπορεί να επιβεβαιωθεί ούτε να διαψευστεί). Αντίθετα, οποιαδήποτε κριτική βασίζεται σε στοιχεία θα μπορεί να αξιολογηθεί με βάση την πραγματικότητα αυτών των στοιχείων και έτσι να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, έχω δεχτεί επανειλημμένα αυστηρή και απόλυτα τεκμηριωμένη κριτική για λάθη που υπάρχουν στο βιβλίο μου «Από την Ιστορία του Σκακιού» (1986), κριτική η οποία θέλω να πιστεύω ότι με βοήθησε να μειώσω αυτού του είδους τα λάθη σε μεταγενέστερα βιβλία μου –φυσικά, δεν απέφυγα άλλα λάθη… Πολύτιμη κριτική γίνεται και σε αρκετά σημεία του βιβλίου μου «Σύγχρονη Σκακιστική Σκέψη» από τον Χρήστο Κεφαλή στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και αξιόλογο σύγγραμμά του «Σκάκι και Κουλτούρα».
Επίσης, μια και τέθηκε το ζήτημα, ας σημειώσω ότι υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στην συγγραφή και στην αντιγραφή, ιδιαίτερα όσον αφορά σε σκακιστικά βιβλία. Όταν το κείμενο κάποιου άλλου αντιγράφεται λέξη προς λέξη, υπογράφεται με το όνομά μας και στη συνέχεια διατίθεται προς πώληση ως δικό μας, τότε διαπράττουμε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας (πράξη που στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα). Όταν όμως διατυπώνονται πρωτότυπες ιδέες, στην ανάπτυξη των οποίων συμπεριλαμβάνονται παρατηρήσεις, σχόλια και ιδέες άλλων με ονομαστική αναφορά και ιδίως με παράθεση βιβλιογραφίας, τότε συγγράφουμε νέο έργο. Το ποσοστό της πρωτοτυπίας κρίνεται με βάση τις αναλογίες νέων και παλιότερα δημοσιευμένων ιδεών και αναλύσεων.
Τέλος, όσοι αναμοχλεύουν το παρελθόν και το ανακατεύουν χωρίς στοιχεία με το παρόν, κινδυνεύουν να υποπέσουν σε σοβαρά σφάλματα. Η παλιότερη αντιδικία μου με τον Γρίβα ως συγγραφείς αφορά σε βιβλίο που δεν συμπεριλαμβάνεται καν στη λίστα των προσφερόμενων με έκπτωση από τον «Κέδρο». Αυτή η αντιπαράθεση έκλεισε οριστικά με αμοιβαίες ενυπόγραφες δηλώσεις μας προς την Ε.Σ.Ο., οι οποίες κρίνω ότι δικαίωσαν απόλυτα τις καταγγελίες στις οποίες είχα προβεί (όποιος θέλει, μπορεί να ανατρέξει στα σχετικά έγγραφα στο αρχείο της Ε.Σ.Ο.): ο Γρίβας αναγνώρισε το λάθος του και με γενναιότητα ανέλαβε τις ευθύνες του. Στη συνέχεια λειτούργησε ως συγγραφέας με διαφορετικές διαδικασίες και αξίζει να του αναγνωριστεί όποια πρωτότυπη εργασία έχει κάνει από τότε. Για μένα η συγκεκριμένη υπόθεση τελείωσε εκεί και τότε, ώστε μελλοντικά δεν προτίθεμαι να επανέλθω αν δεν προκληθώ με ψευδείς αναφορές σε αυτήν και σίγουρα όχι απαντώντας σε κείμενα που δεν είναι ενυπόγραφα.
Από κει και πέρα, η ζωή συνεχίζεται με νέα γεγονότα. Κάθε συγγραφέας πρέπει να είναι δεκτικός σε οποιαδήποτε κριτική γίνεται με βάση στοιχεία, δηλαδή παραθέματα από το έργο του τα οποία ελέγχονται ως σωστά ή λανθασμένα, πρωτότυπα ή αντιγραφές.
ΥΓ.: όσο για τον BEL, η Κάισσα να μου αφαιρεί κιλά και να του δίνει βαθμούς ELO (δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό πράττει ακριβώς το αντίθετο...)

Ανώνυμος είπε...

Εγω θα ελεγα οτι οποιοδηποτε βιβλιο μας δινει μια ευκαιρια για να αποκτησουμε εμπειριες που κατοπιν θα φιλτραρουμε και θα τις κανουμε δικες μας και επομενως καθε βιβλιο ειναι γεγονος θετικο-μιλωντας απο τη σκοπια του αναγνωστη-.Για τα βιβλια του κου Γριβα θα ελεγα οτι προχωρουν τη σκεψη του Σιαπερα και ξεκαθαριζουν πολλα θεματα στο συγχρονο σκακι στο μεσον της παρτιδας και στο φιναλε.

Τα βιβλια του κου Κουρκουνακη ειναι πιο δυσευρετα στη πολη μου αφου ο εκδοτικος οικος του ειναι καπως πιο περιθωριακος.Δεν πρεπει να παραλειπουμε και τους νεους αθρογραφους του σκακι για ολους δηλαδη τον Χαλκια και τη Ντεμπο που θεωρω οτι εχουν πρωτοτυπια και μπορουν να εξελιχθουν.Τελος μια ιδεα δεν προκυπτει παντα απο το πουθενα αλλα καλλιεργειται και καποιος συνεισφερει σε κατι.

Ενα θεμα που ειναι εντονο με τις μεταφρασεις ειναι οτι κυκλοφορουν πολλες δουλειες του ποδαριου με χαλια ελληνικα.Αυτα τα βιβλια που κρυβουν πολλα μαργαριταρια και ασαφειες καλο θα ειναι να επισημαινονται με βιβλιοκριτικες ώστε να αποφευγεται η αγορα τους.

Ανώνυμος είπε...

Προς Schrödinger's Cat:Γατούλη έχεις κάνει ένα λαθάκι στο πρώτο σχόλιο σου.Από πότε,όπως έχεις γράψει,ο Χάουαρντ Στάουντον είναι σκακιστής του 29ου αιώνα;!; ΌΚ,είπαμε ότι είναι από τους πρωτοπόρους του αγγλικού σκακιού,αλλά δεν νομίζω ότι έπαιζε τόσο φοβερό σκάκι,ώστε να τον χαρακτηρίσεις παίκτη του 29ου αιώνα :)

Ανώνυμος είπε...

Προς τον ανώνυμο που δυσκολεύεται να βρει τα βιβλία των εκδόσεων "Διόπτρα": Πράγματι, ως εκδοτικός οίκος δεν είναι του διαμετρήματος του Κέδρου, ώστε δεν μπορεί να διοχετεύσει τα βιβλία που διακινεί στο ίδιο εύρος δικτύου διανομής. Από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά γνωστός και επιτυχημένος, αφού ήδη έχει κλείσει 25 χρόνια λειτουργίας, και μπορεί να φτάσει σε κάθε σημείο της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό σημαίνει κάθε βιβλιοπωλείο μπορεί εύκολα να παραγγείλει τα σκακιστικά βιβλία που επιθυμείτε, είτε στο τηλ.210-3805228 είτε στη διεύθυνση sales@dioptra.gr. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να τα παραγγείλουν ιδιώτες, ώστε να ταχυδρομηθούν απευθείας σπίτι τους.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε κυριε Κουρκουνακη
Οντως αναζητω το βιβλιο σας σκακι και συγχρονη κοινωνια σε αρκετα βιβλιοπωλεια χωρις να εχω φθασει στο σημειο να το παραγγειλω κι εδω ειναι δικη μου η ευθυνη. Καμμια φορα βεβαια σας συναντω εξω απο τις εκδηλώσεις αλλα δεν ειμαι ετοιμος εχοντας αλλα-πρακτικοτερα-πραγματα να με απασχολουν.Σε καθε περιπτωση η αναφορα μου στον εκδοτικο οικο δεν ηταν αξιολογική.
Με καθε εκτιμηση

ΥΓ Θα με ενδιεφερε επισης και το περιεχομενο της ομιλιας σας ψυχαναλυση και σκακι (του 2003).

Ανώνυμος είπε...

Chess books should be used as we use glasses: to assist
the sight, although some players make use of them as if
they thought they conferred sight

(Jose Raul Capablanca)
Ενα αποφθεγμα του Καπα

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς για τους αναγνώστες, αλλά ευτυχώς για τον συγγραφέα, το "Σκάκι & Σύγχρονη Κοινωνία" έχει εξαντληθεί και μπορεί να βρεθεί πια μόνο σε βιβλιοπωλεία μεταχειρισμένων. Το ίδιο εξάλλου ισχύει για το βιβλίο "Από την Ιστορία του Σκακιού", το οποίο ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να επανεκδώσω βελτιωμένο, μαζί με τη συνέχειά του.
Όσο για τις ομιλίες που έχω κάνει κατά καιρούς, ορισμένα κείμενα έχουν διαμορφωθεί σε μονογραφίες, ενώ άλλα απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία, για την οποία δεν έχω βρει ακόμα το χρόνο. Κάποιες αναλύσεις μου υπάρχουν διαθέσιμες δωρεάν στην ιστοσελίδα www.athenschess.gr, μαζί με αναλύσεις άλλων μελών του συλλόγου, όπως του Διεθνούς Μετρ και συγγραφέα Ανδρέα Τζερμιαδιανού.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να μου απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα αν έχετε την καλοσύνη...καταρχήν ποιός είναι ο βέλτιστος τρόπος να διαβάζουμε ένα σκακιστικό βιβλίο?(με τη χρήση δύο σκακιστικών σετ ή με τη χρήση της Chessbase? Παίζει ρόλο η φύση του βιβλίου [π.χ άνοιγμα,μέσον,φινάλε]για τον τρόπο που θα το διαβάσουμε? Τι ρόλο παίζει η χρήση της αφής (όταν χρησιμοποιούμε σκακιστικό σετ)σε σχέση με τη χρήση ενός σκακιστκού προγράμματος στην κατανόηση?
Πέρα απο τα Ελληνόγλωσσα σκακιστικά βιβλία (εκτιμώ απεριόριστα τα βιβλία του Η. Κουρκουνάκη) θα ήθελα να μου προτείνεται κάποια ξενόγλωσσα που να έχουν ως κεντρικό άξονα τη μεθοδολογία της σκακιστικής προπόνησης (θέλω την άποψη σας και για τα βιβλία του Dvoretsky. Τέλος θα ήθελα την άποψη σας για τα σκακιστικά video (π.χ Chessbase)και για την αξία τους ως μέδοδος αυτοβελτίωσης.

Σας ευχαριστώ

trandism είπε...

@Ανώνυμο που ρωτάει περί βιβλίων, chessbase, dvoretsky κλπ

Οι διαφορές του να μελετά κανείς με το computer από το να μελετά με αληθινό σκακιστικό σετ έχουν να κάνουν κυρίως με το βαθμό εξοικίωσής του με το computer κατά την άποψη μου.. Αν η σχέση του με το computer είναι αρκετά "προχωρημένη" και νοιώθει άνετα να διαβάζει από την οθόνη κινήσεις αλλά και κέιμενο, τότε η μόνη διαφορά είναι ο "φετιχισμός" του να "βιδώνεις" τα κομμάτια στο σετ :)

O Dvoretsky είναι πολύ καλός κατά γενική ομολογία και καλή εμπειρία η ανάγνωση των βιβλίων του όμως νομίζω ότι πρέπει κάποιος να είναι πάνω από 2100 - ίσως και πιο πάνω - για να τον κατανοήσει και να βελτιωθεί διαβάζοντάς τον (σημειώνω ότι εγώ δεν είμαι). Για πιο κάτω 1600-2100, εγώ προτείνω Silman - Reassess your chess, Silman - Reassess your chess Workbook, Silman - Complete Endgame Course και καναδυό tournament books με καλύτερη επιλογή από τα "πρόσφατα" το San Luis 2005.. Τώρα για ανοίγματα θέλουμε 20 σελίδες για προτάσεις :)

Τα Chessbase DVDs αφορούν κυρίως ανοίγματα και κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν αξίζουν τα λεφτά τους εκτός φυσικά αν τα "κλέψεις" (torrents, emule etc).. A. Martin και Shirov οι αγαπημένοι μου.. Εκτός Chessbase προτείνω Kasparov - My Story.

Ανώνυμος είπε...

Αν και ανωνυμος και μαζετας συμφωνω με τον προηγουμενο trandism μεχρι κεραιας-τα βιβλια του Silman ειναι τα best μου γιατι καταφερνουν να τυποποιουν συγκεντρωτικα παρα πολλα και δυσκολα πραγματα και να σου αφηνουν γνωση γενικων αρχων για το μεσον της παρτιδας.Αποηχος αυτων υπαρχει στα ελληνικα βιβλια του Seirawan στα οποια και ο Silman φαινεται να συμμετεχει.

Πολλες φορες βεβαια οι γενικες αρχες στο σκακι ανατρεπονται απο τα συγκεκριμενα στοιχεια μιας θεσης αλλα το να παιζεις με γενικες αρχες ειναι πιο μακροπροθεσμο.

Τα βιβλια του Γριβα επισης ειναι γραμμενα με αυτον τον τροπο οποτε κια απο κει αποκρυσταλλωνεις τροπους και αξονες παιχνιδιου.Για τη στρατηγικη ο Σιαπερας ειναι καλος οπως και ο Dvoretsky ο 3ος τομος.Για το φιναλε Rosen endgame training-ο Κερες -μεταφρασμενος- ο Γριβας και ο Dvorstky.Must επισης ειναι και δυο βιβλια Logical chess move by move Cherniev και Understanding chess move by move του Nunn.

Εαν το σκακι θεωρειται μαθηματικη σκεψη τοτε οι βασικες αρχες ειναι τα θεωρηματα του ενω οι συγκεκριμενες θεσεις σαν εφαρμογες.Βεβαια υπαρχουν και οι εξαιρεσεις.

Αυτο που ειναι ομως σημαντικοτερο κι απο τα βιβλία ειναι ο τροπος που διαβαζεις.Εγω θα ελεγα οτι σε καθε διαγραμμα πρεπει να σκεφτεσαι τι θα επαιζες εσυ εαν ηταν η παρτιδα σου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει μία και μοναδική "σωστή" μέθοδος επεξεργασίας σκακιστικού υλικού, σε έντυπη, ηλεκτρονική ή οποιαδήποτε άλλη μορφή. Η μεθοδολογία της επεξεργασίας εξαρτάται κυρίως από το είδος της προπόνησης (π.χ. ατομική μελέτη, με ατομικό προπονητή, ομαδική προπόνηση, με ομαδικό προπονητή), από τους στόχους της προπόνησης (π.χ. πρωταθλητισμός, αθλητική ενασχόληση, ψυχαγωγία, ή κάποιο συνδυασμό τους), από το είδος του υλικού (π.χ. ασχολίαστες παρτίδες, σχολιασμένες παρτίδες, επιλεγμένες θέσεις, διάφορα είδη ασκήσεων, κλπ.), από το σκακιστικό μας επίπεδο και φυσικά από το χρόνο που διαθέτουμε.
Ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο του σκακιού είναι ότι σχεδόν όλα τα είδη υλικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προπονητικούς στόχους, σχεδόν από κάθε ενδιαφερόμενο. Για παράδειγμα, όλοι όσοι έχουν παίξει έστω και μία επίσημη παρτίδα, μπορούν να μελετήσουν (π.χ.) τις αναμετρήσεις από το τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα, να τις αντιληφθούν στο επίπεδο κατανόησης που ήδη έχουν και να μάθουν από αυτές. Κατ’ επέκταση, τα καλύτερα σκακιστικά βιβλία είναι αυτά που επιτρέπουν τη μελέτη τους σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.
Συναφής με αυτό το ζήτημα είναι η παρεξήγηση ότι ένα βιβλίο πρέπει να διαβάζεται από την αρχή μέχρι το τέλος. Ειδικά στο σκάκι, ένα βιβλίο μπορεί (και συχνά πρέπει) να μελετάται επιλεκτικά, ανάλογα με το επίπεδο και τους στόχους της μελέτης. Πολύ περισσότερο, ένα καλό βιβλίο μπορούμε (και συχνά πρέπει) να το επισκεπτόμαστε ξανά μετά από αρκετό καιρό, ώστε να ασχοληθούμε με το περιεχόμενό του από διαφορετική σκοπιά. Για παράδειγμα, νιώθουμε ότι καταλαβαίνουμε τα σχόλια με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στην πρώτη ανάγνωση; Οι ασκήσεις επιλύονται με μεγαλύτερη ευχέρεια; Οι απορίες που μας δημιουργούνται είναι σε ανώτερο επίπεδο;
Μια καλή μέθοδος μελέτης παρτίδων είναι σε διάφορες φάσεις: αρχικά το παίξιμο της παρτίδας χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση, ώστε να αντιληφθούμε τις γενικές κατευθύνσεις της, στη συνέχεια μελέτη των λεκτικών σχολίων, ώστε να αντιληφθούμε τη στρατηγική υποδομή της μάχης, και μετά μελέτη των βαριαντών που αναλύονται από τον σχολιαστή, ώστε να υπεισέλθουμε στις τακτικές λεπτομέρειες της σύγκρουσης.
Μια άλλη μέθοδος είναι να επιλέγουμε καλά αναλυμένες παρτίδες και να προσπαθούμε να αναπαράγουμε τις αγωνιστικές συνθήκες, κρύβοντας με ένα χαρτί την εξέλιξη και επιχειρώντας να μαντέψουμε τις επόμενες κινήσεις του ενός αντιπάλου.