Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ



13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Για να ακουστούν δυνατά όσοι και όσες δεν έχουν φωνή: Οι μετανάστες και οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες, οι φυλακισμένοι, οι ψυχικά πάσχοντες, οι επισφαλείς και οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι.

Από την Παρασκευή 4 έως την Κυριακή 6 Ιουλίου θα διεξαχθεί στο πάρκο Γουδή (είσοδος από Κατεχάκη, κατεύθυνση Μπάντιμγκτον) το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Με τη συμμετοχή 225 οργανώσεων και την παρουσία στο χώρο περισσότερων των 20.000 ανθρώπων, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι κάθε χρόνο η μεγάλη γιορτή όσων θεωρούνται «ξένοι» και υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμό. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης, το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι το βήμα «για να ακουστούν δυνατά όσοι και όσες δεν έχουν φωνή»: Οι μετανάστες και οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες, οι φυλακισμένοι, οι ψυχικά πάσχοντες, οι επισφαλείς και οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι. Μαζί τους και όσοι-ες θέλουν να ενώσουν τις φωνές τους για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, για άσυλο στους πρόσφυγες, για έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις.

Με περισσότερες από κάθε άλλη φορά ανοιχτές συζητήσεις (12 στο σύνολο) το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα είναι ένας δημόσιος χώρος διαλόγου για όλα αυτά τα εξόχως σημαντικά ζητήματα που η επίσημη πολιτική αφήνει στην αφάνεια. Να σημειώσουμε ενδεικτικά μερικές από τις συζητήσεις του προγράμματος:
Παρασκευή 4 Ιουλίου: Εμπάργκο στον εθνικισμό, βέτο στην παγκοσμιοποίηση (με συμμετοχή ομιλητή από την Π.Γ. Δημοκρατία της Μακεδονίας).
Σάββατο 5 Ιουλίου: Ανοιχτά Σύνορα – Ελεύθερη Κοινωνία: Από τη Θέουτα στην Πάτρα: αντιστάσεις στην Ευρώπη Φρούριο καθώς και «1948-2008 60 χρόνια προσφυγιάς για τους Παλαιστίνιους (με τη συμμετοχή του σπουδαίου Ισραηλινού ιστορικού Ιλάν Πάπε).
Κυριακή 6 Ιουλίου: Επισφαλής Εργασία – Επισφαλής Ζωή: Εγχώριοι και ξένοι εργάτες χωρίς δικαιώματα

Γιορτή όμως χωρίς μουσική δεν γίνεται και έτσι και φέτος το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πολύ πλούσιο μουσικό πρόγραμμα. Αναλυτικά:
Παρασκευή 4 Ιουλίου: Closer, Sigmatropic, Abbie Gale, Christabel Etheriel, ροκ και χιπ χοπ συγκροτήματα της «δεύτερης γενιάς» (παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και ζουν στην Ελλάδα)
Σάββατο 5 Ιουλίου:Συναυλία τιμής για τον πρόωρα χαμένο τζαζίστα Κώστα Κουβίδη με τους Soul Rebel Brass Band από τη Νέα Ορλεάνη, τους Mc Yinka και Lady Faye, τζαζ σχήματα που θα φτιαχτούν για να παίξουν μία και μόνη φορά προς τιμή του Κώστα, καθώς και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα κοινοτήτων μεταναστών.
Κυριακή 6 Ιουλίου: Φοίβος Δεληβοριάς, Κρίστη Στασινοπούλου, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Αl Mahaba, Δημήτρης Μπασλάμ με το παραμύθι Αγησίλαγος καθώς και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα κοινοτήτων μεταναστών.

Και βέβαια όπως κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές, παιδικό παιχνίδι, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κουζίνες από όλο τον κόσμο.

http://antiracistfestival.gr/

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ενταξει ενα καλο φεστιβαλ! να πατε.
αλλα εμενα γιατι με κανουν να τα μισω με αυτα που γραφουν??
ακου για να ακουστουν οσοι δεν εχουν φωνη!!!
οποιος δεν εχει φωνη να κοιταξει να την αποκτησει πρωτα απο μονος του και μετα δεν θα θελει βοηθεια ουτε φεστιβαλ.
υπαρχουν μεταναστες που δεν τα εχουν αναγκη τα φεστιβαλ σας, αντιθετως τα απεχθανονται διοτι ενω εχουν καταφερει απο μονοι τους να τους σεβονται, αυτοματως με αυτα τα κολοφεστιβαλ σας τους περνετε και τους τοποθετητε σε μια ειδικη κατηγορια. με λιγα λογια βγαζετε τα ματια σας μονοι σας.
ετσι ειναι η ζωη, οσοι αξιζουν επιβιωνουν. οι υπολοιποι κανουν φεστιβαλ για να φανουν.

Ανώνυμος είπε...

@kynhgos77
Σωστά! Μια ζούγκλα είμαστε (συγνώμη ζωάκια μου που σας προσβάλω). Κι εσύ που είσαι έξυπνος και μάγκας έχεις επιβιώσει. Τη μάσκα αερίων σου την έχεις πάνω σου καλού κακού;

aKanonisti είπε...

Τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ γίνονται για να έρχεται ο κόσμος σε επάφη με ξένες κουλτούρες και για να θέσουν προς συζήτηση θέματα τα οποία απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία..
Δεν πας εκεί να πάρεις πράσινη κάρτα ούτε να λυσεις το προβλημα σου..
Στην σελίδα που αναφέρεται.. υπάρχουν links, όπου περιγράφονται όλα αυτά τα προβληματα για κάποιον που ενδιαφέρεται βέβαια..
Μόνος σου δεν μπορείς να αποκτήσεις δυνατή φωνή όσο δυνατές φωνιτικές χορδες και να έχεις..
Η ανθρώπινη κοινωνία βασίζεται στην αλληλεγγύη...
Ζούγκλα γίνεται μόνο με εγωκεντρικές αντιλήψεις σαν αυτές του κυνηγου...

Υ.Γ. από την παραπάνω στάση σου μάλλον σε εύκολο θήραμα σε κόβω.. κυνηγε...

Ανώνυμος είπε...

Με προβληματίζει που χρειάστηκε να διοργανωθούν ήδη 12 φεστιβάλ και να πηγαίνουμε για το 13ο κι ακόμη να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Σε προσκαλώ στο blog μου που έχω κάνει σχετική ανάρτηση. Σ' ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Το αντιρατσιστικό είναι πάντα πολύ καλό, κι έχει σημασία (και) το ότι όσοι πηγαίνουν εκεί διασκεδάζουν (καμία σχέση με την κλάψα του κυνηγού).
Το ...σκακιστικό παράπονο όμως είναι ότι όσοι από μας τρέχουμε στα νεανικά πολύ συχνά το χάνουμε!

Ανώνυμος είπε...

www.arelis.gr
περιεχει το
αντικαπιταλιστικο ερωτονομικον που συγκλονησε την ελληνικη κοινη γνωμη με το σεξουαλικο του περιεχομενο