Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Το Χάντικαπ του Φίσερ


Το καλοκαίρι του 1968 ο Μπόμπι Φίσερ ήλθε στην Αθήνα και αντιμετώπισε σε αγώνα χάντικαπ πέντε επίλεκτους Έλληνες σκακιστές: Αναστασόπουλο, Βυζαντιάδη, Κόκκορη, Ορνιθόπουλο και Τρικαλιώτη. Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου ο Ταχυδρόμος (διανέμεται δωρεάν, μαζί με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ») φιλοξενεί αφιέρωμα στα 40 χρόνια από αυτό το σημαντικό γεγονός. Μιλάνε οι τρεις εν ζωή σκακιστές μας (Κόκκορης, Ορνιθόπουλος, Τρικαλιώτης), καθώς και άλλοι παίκτες και παράγοντες της εποχής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο και ευανάγνωστο από όσους δεν είναι τόσο "μπασμένοι" στον κόσμο του σκακιού. Ιδιαίτερα σημαντική η αναφορά των εξωσκακιστικών δραστηριοτήτων τριών κορυφαίων σκακιστών, στοιχείο που θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και για αρκετούς άλλους, αλλά έχει μείνει αναξιοποίητο. Μακάρι τέτοια άρθρα να βρουν μιμητές!
Γενικά, τον τελευταίο καιρό μοιάζει να υπάρχει μια αναγνώριση του σκακιού σε ΜΜΕ (π.χ. ραδιόφωνο). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία να κινητοποιηθούν οι πάμπολλοι άγνωστοι φίλοι του αθλήματος, ίσως με εκδηλώσεις που δεν θα επικεντρώνονται στον "καθαρά" αγωνιστικό τομέα και με συνθήκες διαφορετικές από αυτές που ταιριάζουν περισσότερο σε όσους είναι ήδη μέλη συλλόγων. Για παράδειγμα, παλιότερα γινόταν αρκετά συχνά σιμουλτανέ και τουρνουά μπλιτς σε πλατείες, θεσμοί που έχουν ατονίσει.