Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Διαφημίσεις







Γαλλικές διαφημίσεις με σκακιστικά θέματα, του τέλους της δεκαετίας του 1940.

9 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ωραία ανάρτηση για να επιστρέψουμε στα καθ' ημάς! Ας συμβάλουμε λοιπόν κατά τι...

1)Το πρώτο ιδιοσκεύασμα, από το όνομα και την εμφάνιση του περιέκτη, είναι προφανώς ρινικό σπρέυ εφεδρίνης, για να ξεβουλώνει η μυτούλα. Φυσικά η ουσία είναι απαγορευμένη από την ΔΟΕ, γι' αυτό κι εγώ προσπάθησα να ποτίσω την Ελληνική ομάδα προβληματιστών στη Λετονία μ' αυτή, αλλά έπεσα σε ηθικούς βράχους.Ελπίζω να το έχουν μετανιώσει.

2) Η δεύτερη εικονίτσα αναφέρεται προφανώς σε κάποιο απορρυπαντικό, αφού η χημική ουσία είναι συνθετικό παράγωγο της γνωστής χλωρίνης. Πως να καθαρίζετε στη σκακιέρα δηλαδή (ή πως να καθαρίζετε ΤΗ σκακιέρα). Εκτός κι αν εννοεί την ουσία διχλωροβενζόλιο, που δε θα τη συνιστούσα σε σκακιστές ή μη, αφού είναι καρκινογόνα και μάλιστα είναι αυτή που είχε βρεθεί σε παρτίδες μελιού πριν λίγα χρόνια.Σε αυτή την περίπτωση καθαρίζει το σκακιστή.

3)Η τρίτη φωτό είναι για ουίσκυ και η τέταρη για αμάξια, δύο τομείς στους οποίους δε λύνω ούτε τα δυάρια, οπότε πάμε παρακάτω.

4)Η "Σπιντολεϊνη" της τελευταίας φωτό είναι πολύ δραστική ουσία. Ελπίζω ότι η διαφήμιση έχει να κάνει με τη λίπανση μηχανών και όχι με τον ανθρώπινο οργανισμό (και δη τη λειτουργία του παχέος εντέρου), γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν προλαβαίνεις να παίξεις ούτε ένα μπλίτζ.Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω αν το εικονιζόμενο πιόνι είναι χαμογελαστό ή απλά δυσκοίλιο...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά, γιατί δε σχολιάζει κανείς; Τους κάλυψα όλους; ΚΑΙ τον Καλοπροαίρετο;Περίεργα πράματα...

Ανώνυμος είπε...

Για το 1ο: Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα τα οποία ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες των "smart drugs" και των nootropics (εφεδρίνη, DHEA, βασοπρεσίνη, κ.λπ).Ανήκουν στα λιποδιασπαστικά, τις ουσίες που βοηθούν -ή υποτίθεται ότι βοηθούν- στη μείωση του σωματικού λίπους και είναι οι πιο αμφιλεγόμενες στο χώρο των συμπληρωμάτων.
Το 2ο χρησιμοποιούνταν κατά της σκωρίασης.
3ο και 4ο είναι μάλλον εντός του πεδίου που ενδιαφέρει πιο πολύ τον μέσο σκακιστή - ποτά και αυτοκίνητα είναι τα καλύτερά μας, μην ακούτε τι λέει ο Παναγιώτης!
Για το 5ο: Η σπιντολεΐνη είναι μηχανέλαιο, προστιθέμενο στις μηχανές εσωτερικής καύσης (στα οχήματα) για να αποφεύγει την ψύξη του κινητήρα.
Ναι, το σκάκι έχει χρησιμοποιηθεί σε διαφημίσεις πολλών και διαφορετικών προϊόντων!

καλοπροαίρετος είπε...

Κουίζ : Η εντυπωσιακότερη ελληνική τηλεοπτική διαφήμιση

@ pankon :

Όχι, εδώ είμαι, απλώς τηρώ (πώς τόπαθα;) το «κρείττον σιγάν», σε ελεύθερη απόδοση, αν δεν έχεις κάτι σημαντικό να πεις, κάνε τουμπέκα (όχι «του Μπέκα», όπως θα λέγαμε «του Χαρίτου»∙ μεγεθυντικό του τουμπεκί).

@ όλοι :

Μια και ο λόγος για διαφημίσεις και σκάκι, ας βάλω ένα σχετικό κουίζ :

Πριν από πάνω από είκοσι χρόνια γυρίστηκε στην Ελλάδα αποκλειστικά από έλληνες τεχνικούς και προβαλλόταν για αρκετόν καιρό μια, ιδιοφυής και πολύ προχωρημένη για την εποχή της, τηλεοπτική διαφήμιση ξένου προϊόντος. Είναι, λέει, μια χλιδάτη δεξίωση, παίζουν μέσα μια αχανής έπαυλη (δεν γράφω «βίλλα», για να μην παρεξηγηθώ από αυτούς που λαλούσιν την τζυπριακήν) και μια δεξαμενή κολύμβησης (δεν γράφω «πισίνα», γιατί κλίνεται κατά το σκακιέρα και δεν είμαι σίγουρος πού τονίζεται η γενική πληθυντικού : των σκακιέρων ή των σκακιερών;). Στην αρχή, ένα καλλίγραμμο γοβαστιλετοφορεμένο πόδι προβάλλει από το αριστερό μέρος του πλάνου και σπρώχνει ένα κομμάτι σε μια σκακιέρα δαπέδου. Τα πάντα είναι ασπρόμαυρα : τα σκηνικά, τα έπιπλα, τα ρούχα των καλεσμένων –μερικοί μάλιστα είναι ντυμένοι «νεγκατίφ», όπως οι μαφιόζοι : ένας φοράει μαύρο πουκάμισο με λευκή γραβάτα και σακάκι, ένας άλλος που ρεύει («σαπίζει» θα λέγαμε σήμερα) δίπλα στη δεξαμενή κολύμβησης φοράει μαύρο πουκάμισο με λευκές τιράντες. Η «ασπρομαυρότητα» βέβαια τονίζει δια της αντιθέσεως το ζωηρό χρώμα του διαφημιζόμενου προϊόντος –το μόνο μη ασπρόμαυρο στο μισόλεπτο αυτό αριστούργημα–, όμως μάλλον αποτελεί τιμητική αναφορά στον εκκεντρικό τραγουδιστή του κομματιού της μουσικής υπόκρουσης, που συνήθιζε να εμφανίζεται με βαρύ μακιγιάζ και... εξπρεσσιονιστικές ασπρόμαυρες ενδυμασίες. Το κομμάτι –μόνο το ρεφραίν ακουγόταν στη διαφήμιση–, ροκ στη μουσική και την ενορχήστρωση, θεατρικό-οπερατικό στην εκτέλεση, έγινε ακαριαία smash hit. Τότε, ελλείψει διαδικτύου, δεν υπήρχε βέβαια ο πακτωλός της πληροφόρησης που υπάρχει σήμερα, και τόσο ο τίτλος του κομματιού, όσο και το όνομα του καλλιτέχνη δεν ήσαν γνωστά, εντούτοις στόμα με στόμα μαθεύτηκαν, και ο δίσκος στον οποίον περιλαμβανόταν σημείωσε απίστευτες πωλήσεις. Η συγκεκριμένη τηλεοπτική διαφήμιση θεωρείται η εντυπωσιακότερη, σίγουρα της δεκαετίας του '80, αν όχι ολόκληρης της ιστορίας της ελληνικής διαφήμισης. Όσο για το κομμάτι, κάτω από τη glam επιφάνεια, έχει και σχετικό βάθος, και με τις αναφορές του στον φόβο του πυρηνικού ολοκαυτώματος, είναι και σήμερα επίκαιρο.

Λοιπόν :

Ποιο ήταν το προϊόν που διαφημιζόταν, ποιος ο τραγουδιστής, και ποιο το κομμάτι;

Ανώνυμος είπε...

Eνα ειναι το Campari,Klaus Nomi,Total Eclipse.. Παιδια εχει εκλογες η ΕΣΟ σε δεκα μερες,η και αυτη την ημερομηνια λαθος την ειδα;Περα απο την ανακοινωση στο site της ομοσπονδιας δεν βρισκω τιποτα στο δικτυο..Τοση ομονοια πια μου πεφτει καπως βαρια..

Ανώνυμος είπε...

Έχει γενική συνέλευση με θέμα τον προϋπολογισμό αλλά όχι εκλογές. Προφανώς αυτές θα γίνουν κατά Δεκέμβρη μήνα.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω για την διευκρινηση..Πραγματι η διαφημιση του Campari ηταν πολυ καλη.Μπορει να την δει κανεις εδω:www.youtube.com/watch?v=mglJJk861w&feature=related η πιο απλα πληκτρολογωντας campari ad στο Ψαχτηρι του YouTube

Ανώνυμος είπε...

Μέτοικε στη Νίσυρο πως τα πας με την ανάγνωση?

Ανώνυμος είπε...

Ειναι εμφανες οτι δυσκολευομαι τωρα τελευταια..Συνηθιζεται ωστοσο οταν συγκαλεις Γ.Σ. να παραθετεις και τα θεματα που θα συζητηθουν,οπως επισης και το να ανεφερεις ποια μελη εχουν δικαιωμα ψηφου,προοιωνιζει εκλογες..Απ' οτι θυμαμαι,το ερωτηματικο υποδηλωνει ερωτηση,αρα αμφιβολια..
Το σχολιο για την ομονοια εξακολουθει να ισχυει και με τις εκλογες τον Δεκεμβριο.Η μονη πηγη
πληροφορησης,εδω που ειμαι,ειναι το διαδικτυο.Υπαρχουν αυτη την στιγμη 15-20 ελληνικα σκακιστικα sites που ανανεωνονται σχεδον καθημερινα,ωστοσο η τελευταια φορα που εκφραστηκαν διαφορετικες αποψεις και υπηρξε ενας καποιος διαλογος,οπως κι αν εγινε αυτος,ηταν σ' αυτο εδω το site με αφορμη τον νεο τροπο διεξαγωγης του Διασυλλογικου Πρωταθληματος,πριν 6-7 μηνες αν θυμαμαι καλα..Αυτο που με ανησυχει,ειναι ακριβως αυτη η ησυχια..
Για την ιστορια δεν ανηκω,ουτε προσκειμαι σε καποια σκακιστικη παραταξη,ουτε εκπροσωπω καποιο σωματειο (δεν ειμαστε αρκετοι στο νησι).