Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Προπονητικό Σεμινάριο

Σε συνέχεια της αγωνιστικής και προπονητικής τους δραστηριότητας, ο Σ.O.Παγκρατίου και ο Σ.Μ.Α.Ο.Καισαριανής, διοργανώνουν μηνιαία προπονητικά σεμινάρια που θα δώσει ο συγγραφέας και προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης στο εντευκτήριο των δύο συλλόγων, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι.
Πρόκειται για μια σειρά σεμιναρίων σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία θα ολοκληρώνονται σε 4 δίωρες συναντήσεις, κάθε Πέμπτη 8-10μ.μ. Θα υπάρχει αυστηρός περιορισμός συμμετοχής μέχρι 8 άτομα, ώστε η προσωπική συμμετοχή του καθενός να είναι εξασφαλισμένη. Σε κάθε συνάντηση θα μοιράζονται ειδικά σχεδιασμένες σημειώσεις. Θα υπάρχει εισφορά στους συλλόγους 40 ευρώ και για τα μέλη τους 30 ευρώ, για το σύνολο κάθε σεμιναρίου.
Το 6ο σεμινάριο για το 2008 (9ο συνολικά) θα πραγματοποιηθεί από 2 μέχρι και 23 Οκτωβρίου, με θέμα «Τεχνική και Τέχνη στον Υπολογισμό Βαριαντών». Θα παρουσιαστούν διαφορετικοί τρόποι σκέψης, οι οποίοι διευκολύνουν το “μέτρημα” βαριαντών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να επιλύσουν πολυάριθμες ασκήσεις μεταξύ των συναντήσεων, προκειμένου να καλλιεργήσουν αυτές τις ειδικές μεθόδους.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210-7564995 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση kourkoun@otenet.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ενδιαφερον θα ητανε να διευρυνθουν τα σεμιναρια αυτα και για τους εκτος Αθηνων με καποιο τροπο ειτε απο αποσταση ειτε με προσκληση μεσω τοπικων ενωσεων.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση. Στα μακροπρόθεσμα σχέδια του συλλόγου είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων με "ζωντανή" συμμετοχή μέσω Διαδικτύου, αλλά η τεχνική υποδομή δεν είναι ακόμα έτοιμη (ελπίζω να είναι κατανοητό ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες). Το κόστος της συμμετοχής (μετακίνηση μια μέρα κάθε εβδομάδα, διαμονή, διατροφή, παράβολο) πιστεύω ότι θα ήταν απαγορευτικό για οποιαδήποτε Ένωση και με συγκριτικά μικρή ανταπόδοση. Αρκετοί προπονητές όμως επισκέπτονται κατά καιρούς διάφορες περιοχές της Ελλάδας για αντίστοιχα σεμινάρια ή διαλέξεις.
Πάντως, στην ιστοσελίδα ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ www.athenschess.gr υπάρχουν αρκετές αναλύσεις διαφόρων ισχυρών παικτών, τις οποίες μπορεί κανείς να "κατεβάσει" χωρίς κανένα απολύτως κόστος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Εξίσου ενδιαφέρον θα ήταν να δούμε σεμινάρια για προπονητές. Τόσοι και τόσοι είμαστε που κάνουμε μαθήματα σε παιδιά, χωρίς καμιά ιδιαίτερη εκπαίδευση ή κάποιο μπούσουλα. Για παράδειγμα, κάποια βιβλία που έχω δοκιμάσει δε με ικανοποιούν και επιστρέφω διαρκώς στο Σιαπέρα, ως διδακτική ύλη.

Ανώνυμος είπε...

Τα σεμινάρια που διοργανώνονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ είναι κατάλληλα και για προπονητές, μολονότι απευθύνονται πρώτιστα σε παίκτες. Είναι προφανές ότι σε 8 ώρες δεν πρόκειται να κατακτήσει κανείς πλήρως ένα σοβαρό σκακιστικό τομέα, π.χ. οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο με θέμα "Τεχνική και Τέχνη στον Υπολογισμό Βαριαντών" σίγουρα δεν προσδοκούν ότι στο τέλος του σεμιναρίου θα υπολογίζουν με ακρίβεια όλες τις βαριάντες στις παρτίδες τους, όπως εξάλλου και όσοι παρακολούθησαν πέρσι το σεμινάριο για την Ινδική Άμυνα του Βασιλιά δεν προσδοκούσαν ότι με την ολοκλήρωσή του θα κατείχαν πλήρως το συγκεκριμένο άνοιγμα.
Κυριότεροι στόχοι των σεμιναρίων είναι να προσφέρουν βασικούς άξονες προσέγγισης του θέματος στο οποίο είναι αφιερωμένα, σχετικό υλικό για μελέτη και ασκήσεις, καθώς και μια μεθοδολογία περαιτέρω διερεύνησης του θέματος. Η κεντρική ιδέα είναι να προσφερθεί ένα οπλοστάσιο, με το οποίο οι συμμετέχοντες θα μπορούν στη συνέχεια να καλλιεργήσουν μόνοι τους τις ικανότητες που απαιτούνται για καλύτερη εφαρμογή των εννοιών που αναπτύσσονται σε κάθε σεμινάριο.
Επομένως, κάθε σεμινάριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και από προπονητές, ώστε στη συνέχεια να καλλιεργήσουν τις σχετικές ικανότητες σε άλλους. Η πρόταση του Παναγιώτη Κονιδάρη αποκτά ανεξάρτητο νόημα εφόσον επιλεγούν θέματα κατ' εξοχήν προπονητικά, π.χ. όσον αφορά σε διδακτικές μεθόδους. Τα σεμινάρια ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ δεν έχουν αυτή την κατεύθυνση, αλλά ορισμένες άλλες εκδηλώσεις των δύο συλλόγων εξυπηρετούν τέτοιους στόχους, π.χ. στο παράλληλο πρόγραμμα διαλέξεων παλιότερα είχε γίνει μια με τίτλο "Η Ψυχολογία των Λαθών στο Σκάκι".
Είμαι πάντα ανοιχτός σε προτάσεις για νέα θέματα, είτε στο πλαίσιο τών μεμονωμένων διαλέξεων είτε για τα μηνιαία σεμινάρια.

Schrödinger's Cat είπε...

Στην ιστοσελίδα των ΣΟΠαγκρατίου-ΣΜΑΟΚαισαριανής www.athenschess.gr έχει αναρτηθεί η παρτίδα Spielmann-Tartakower (Μόναχο 1909) στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής στήλης "Ανάλυση του Μήνα". Πρόκειται για μια τυπική αναμέτρηση με έμφαση στη διεκδίκηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων, η οποία εμπεριέχει στρατηγική θυσία "διαφοράς".

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:30μ.μ. στο εντευκτήριο των ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ (Ζηνοδότου 22) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα "ο απόηχος του Bilbao". Θα αναλυθούν επιλεγμένες παρτίδες και θέσεις από τους αγώνες και παράλληλα θα εξεταστεί η κατάσταση της κορυφής του σκακιού εν όψει του ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα μεταξύ των Anand και Kramnik. Όπως πάντα, θα ακολουθήσει συζήτηση.