Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

The Prince


Στη φωτογραφία, ο καλός και φιλελεήμων πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού - FIDE (την ίδια θέση όμως έχουν τιμήσει ένας Όιβε και ένας Όλαφσον, για να μην ξεχνιόμαστε) και συνάμα κάτι σαν ισόβιος πρόεδρος μιας μικρής χώρας που στενάζει από την ανέχεια, τη διαφθορά και την ανελευθερία. Ενοχλητικές διαπιστώσεις, ξεπερνιούνται χωρίς μεγάλη δυσκολία με αμίμητες δηλώσεις όπως: «Ίσως, σε 141 χρόνια θα έχουμε ένα διαγαλαξιακό συνέδριο εδώ στην Καλμουχία. Και οι ταξιδιώτες εκείνοι θα δουν προς τα πίσω, στο χρόνο, θα δουν όλες αυτές τις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες μας και θα νιώσουν υπερήφανοι».
Άλλη μια είδηση έγινε γνωστή προχτές, αλλά σε εμάς διέλαθε της προσοχής. Ευτυχώς, την εντόπισε ο καλός φίλος του blog Γιάννης Αντωνιάδης που μας έστειλε το παρακάτω σύντομο κείμενο, το οποίο -φυσικά-προσυπογράφουμε μέχρι κεραίας:

Είναι γνωστό ότι ο Ιλιουμζίνοβ θεωρεί τη FIDE μαγαζάκι του. Το καταλαβαίνει κάποιος από τον τρόπο που χρησιμοποιεί το site της με τη μόνιμη φωτογραφία του κλπ. αλλά απόψε το βράδυ που μπήκα για να δω αν έχει κάτι καινούργιο με έκπληξη διάβασα την είδηση (συνοδευόμενη από φωτογραφία), ότι:
Κάποιος κ. Μπονάεβ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Ρωσικής Σκακιστικής ομοσπονδίας και Πρόεδρος της Σκακιστικής ομοσπονδίας της Καλμουχίας, διορίστηκε από τον Ιλιουμζίνοβ ... κάτι σαν πρωθυπουργός της Καλμουχίας. Μάλιστα εκτός από την φωτογραφία η «είδηση» συνοδεύεται και από παραπομπή στο έγγραφο του διορισμού, ο οποίος βεβαίως έγινε από τον Ιλιουμζίνοβ.
Μία λέξη ισχύει για όλα αυτά: ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ

Είναι περίπου σα να μπαίνει πρώτη είδηση στο site της ΕΣΟ κατ΄ αντιστοιχία ότι ο Γιάννης Αντωνιάδης, ταμίας της ΕΣΣνΘΧ και πρόεδρος του σωματείου ΣΟ Κάτω Μουσουνίτσας , διορίστηκε (το εκλέχθηκε είναι πολυτέλεια, όταν υπάρχει διορισμός από έναν πρίγκηπα) στο δημοτικό συμβούλιο της Κάτω Μουσουνίτσας !
Να δούμε που θα φθάσει αυτή η ιστορία της FIDE !

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

KOYIZ: Ποιος θα αναλάβει Πρόεδρος στη ΦΙΝΤΕ μόλις φύγει ο Ιλιουμζίνοβ? Πολύ εύκολο για όσους ομιλούν ελληνικά ;-)

Ανώνυμος είπε...

Είναι λυπηρό όταν τα καλά sites ξεφεύγουν, διακρίνονται από ανεξήγητη εμπάθεια, και καταφεύγουν στην ανώνυμη λάσπη.
Εκτός των άλλων, μπορεί να μας πληροφορήσει κάποιος πότε ο Ilyumzhinov έκανε "διαγαλαξιακές" δηλώσεις?

Ανώνυμος είπε...

και γαμώ τις φωτογραφίες, γιατί δεν τον παίρνει κανένας σκηνοθέτης ταινιών εποχής με μάχες; θα έκανε καριέρα.

Schrödinger's Cat είπε...

@κκκκκ Ίσως είναι εξίσου λυπηρό οποιαδήποτε δημόσια αναφορά στον βίο και την πολιτεία Του να διαγείρει αυτομάτως τα εγχώρια προστατευτικά προς την υψηλότητά Του αντανακλαστικά.

Όσο για τη δήλωση (που είναι το λιγότερο, ο άνθρωπος στο κάτω κάτω διαθέτει Ε.Φ. φλέβα): Ilyumzhinov is rarely troubled by such mundane complaints. His mind is focused on higher matters.
"Maybe in another 141 years there will be an intergalactic meeting here in Kalmykia," he told his visitors. "And those travellers will look back at all our efforts to improve life, and feel proud".

http://sport.guardian.co.uk/chess/story/0,,1877426,00.html

http://www.martinfrost.ws/htmlfiles/oct2006/chess_city.html

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ ανέξοδο να κατηγορείται επιλεκτικά ένας αμφιλεγόμενος πρόεδρος (δέχομαι τον χαρακτηρισμό, δεν είναι κανένας άγιος) μιάς μικρής χώρας που ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία Κρατών που η δύναμή του διεθνώς είναι σχεδόν ανύπαρκτη και να αφήνονται την ίδια στιγμή στο απυρόβλητο ο Bush και άλλοι μεγάλοι που ευθύνονται για πολύ-πολύ περισσότερα και αφορούν όλους εμάς.

Ανώνυμος είπε...

Έλα όμως που εδώ είναι σκακιστικό blog...Ρε παιδιά ας μας πει κάποιος ευθαρσώς πώς στ' αλήθεια καταφέρνει αυτό το πλάσμα να είναι πρόεδρος της FIDE; Έχω ειλικρινή απορία.

καλοπροαίρετος είπε...

Илюмжинов, Salazar και Castro

Τι παναπεί πώς καταφέρνει; Όπως όλοι οι λαοπρόβλητοι ηγέτες απανταχού της υφηλίου : με αδιάβλητες και διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες και ευρύτατη συναίνεση του εκλογικού σώματος.

Διαβάζω εδώ ότι επεκράτησε στις τελευταίες (Ιούνιος 2006) εκλογές με 96 ψήφους έναντι 54 του αντιπάλου του.

Κι έπειτα, γιατί τέτοια σπουδή να φύγει ο Илюмжинов, ώστε να αναρωτιόμαστε από τώρα ποιος θα είναι ο διάδοχός του; Ο Salazar κατσικώθηκε για 36 χρόνια, και ο Castro είναι ακόμα περισσότερα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ο Κάστρο είναι της ίδιας ομοταξίας φρούτο με τον Πρόεδρό μας; Καλοπροαίρετε, με πληγώνεις θανάσιμα. Θα προτιμούσα να με κάνεις ματ αποπνιγμού. Όσο για τις δηλώσεις του Προέδρου, τι είπε ο άνθρωπος; Σε 141 χρόνια είπε. Γεγονός που καταδεικνύει την αισιοδοξία του, την άοκνη προσπάθειά του, τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του και την ικανότητά του στο μέτρημα βαριαντών. Χαρακτηριστικά απαραίτητα για έναν Πρόεδρο ολκής. Ας ευχηθούμε με μεγαθυμία στον Καλμούχιο κάθε μακροημέρευση. Όσο για μας, 141 χρόνια είναι αυτά, θα περάσουν. Έχουμε χάσει και πιο σύντομες παρτίδες.
ΥΓ. Για τον Κάστρο σοβαρολογώ, πολύ με πλήγωσες...

Ανώνυμος είπε...

Οι 96 που τον ψήφισαν είναι ενεργοί σκακιστές; Γενικά είναι σκακιστές; Είναι σα να λέμε από αυτούς που δυνάμει έχουν διαβάσει τον Τάρρας, τον Καπαμπλάνκα, τον Λάσκερ και τον Σιαπέρα;;;

Ανώνυμος είπε...

Αγνωστικιστή (τι σύμπτωση, και εγώ αγνωστικιστής είμαι!!) δεν ψηφίζουν οι αθλητές σε καμμία αθλητική ομοσπονδία κρατική ή διεθνή.Οι αθλητές ψηφίζουν στα δικά τους όργανα (παράδειγμα ενώσεις επαγγελματιών αθλητών, συνδικαλιστικά σωματεία αθλητών). Συνήθως δεν ψηφίζουν ούτε στο σωματείο που ανήκουν. Οπότε το συγκεκριμένο δεν είναι παράξενο, αλλού είναι τα παράξενα.

Ν.Π.
Ξάνθη

καλοπροαίρετος είπε...

Ο ειρηνοποιός Κίσσιντζερ, ο λαοπρόβλητος ηγέτης Илюмжинов, και ο επηρμένος βρωμύλος Τσε

@ Παναγιώτης Κονιδάρης (κυρίως) :

Είναι θέμα στυλ γραφής, θα το συνηθίσετε. Προ μηνών είχα αναφερθεί εδώ στην «Εθνοσωτήριο Επανάσταση» και είχα χαρακτηρίσει τον Τσε «επηρμένο βρωμύλο», ενώ εδώ υμνολογούσα τόσο, φαίνεται, πειστικά τον Κίσσιντζερ που με πήραν στα σοβαρά επισκέπτες κατά τεκμήριο εξίσου υψηλής νοημοσύνης, αντίληψης και αίσθησης χιούμορ με υμάς.

Mat à l'étouffée, c’est très banal. Καθότι κρυφομιλιτάρας (είναι ευρέως γνωστό ότι η αγαπημένη μου σκακίστρια είναι αυτή), θα προτιμούσα ματ των επωμίδων :-)

Τώρα που ξαναδιαβάζω τη δημοσίευσή μου για τον Κίσσιντζερ, διαπιστώνω ότι ήμουν προφητικός : Το Νόμπελ Ειρήνης της επόμενης χρονιάς δεν το πήρε ο Ντάμπγια αυτοπροσώπως, αλλά ο Αντιπρόεδρός του.

Όου γιέα.

Τα 141 χρόνια κάποια σημειολογία κρύβουν, βαθύτερη εκείνης του «Προφήτη Δανιήλ» όταν είχε δηλώσει ότι είναι 100 χρόνια μπροστά. Το ψάχνω ακόμα…

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Καλοπροαίρετε, κι εμένα με πλήγωσες για τον Κάστρο.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στον Ιλιουμζίνοφ. Νομίζω ότι στα ελληνικά ο λαός του εν λόγω κράτους λέγεται Καλμούχοι, άρα Καλμουχία το κράτος. Στα αγγλικά μπορεί να λέγονται αλλιώς, δεν μας ενδιαφέρει.

Δεύτερον, ας κάνω τον δικηγόρο του Ιλιουμζίνοφ σε ένα μόνο θέμα, το διαγαλαξιακό συνέδριο.

Δεν αποκλείω, (είπα: δεν αποκλείω, δεν λέω ότι έτσι έγινε) η δήλωση του Ιλ. να είναι σαρκαστική ή κάτι τέτοιο και πάντως "κλείσιμο ματιού" στους ρώσους που τον διαβάζουν, υπαινιγμός για μια σκηνή από ένα δημοφιλέστατο μυθιστόρημα της σοβιετικής εποχής, τις 12 Καρέκλες του Ηλία Ιλφ και του Ευγένη Πετρόφ (έχει γίνει και ταινία του Μελ Μπρουκς, αλλά μικρή σχέση έχει) που χάρισε στη ρωσική γλώσσα ένα σωρό παροιμιώδεις εκφράσεις.

Εκεί λοιπόν, στο ταξίδι τους για να βρουν τη δωδέκατη καρέκλα που έχει τον θησαυρό μέσα της, οι δυο ήρωες φτάνουν σε ένα χωριό χαμένο κάπου στα βάθη της Ρωσίας, το Βασιουκί. Ο μέγας κομπιναδόρος Οστάπ Μπέντερ σκέφτεται να βρει λεφτά υποδυόμενος τον περιοδεύοντα γκρανμέτρ. Κανονίζει λοιπόν σιμουλτανέ με τον τοπικό σκακιστικό σύλλογο και τούς παραμυθιάζει με διάφορα σχέδια, όπως να διοργανώσει χάρη στις γνωριμίες του διεθνές τουρνουά στο Βασιουκί, και μάλιστα, μετά λίγα χρόνια, το τουρνουά αυτό να γίνει διαπλανητικό. Έτσι του δίνουν και μερικά ακόμα χρήματα, μπροστάντζα για τα έξοδα του τουρνουά.

Το κακό είναι ότι ο μέγας κομπιναδόρος (ή μέγας συνδυαστής κατ' άλλη μετάφραση) το μόνο που ξέρει από σκάκι είναι ότι αν παίξεις 1. ε2-ε4 δεν παθαίνεις τίποτε. Έτσι, χάνει όλες τις παρτίδες του, αλλά καταφέρνει να ξεφύγει με τα λεφτά στην τσέπη, παρά το κυνηγητό των εξαγριωμένων Βασιουκιωτών.

Το σχετικό κεφάλαιο επιγράφεται "Το διαπλανητικό τουρνουά σκακιού" ή κάτι τέτοιο, οπότε, λέω, δεν αποκλείεται ο Ιλιουμζίνοφ να είχε αυτό υπόψη του όταν είπε ό,τι είπε.

SirJohn είπε...

Σχετικά με το "διαγαλαξιακό συνέδριο": Αυτό είναι από τα πιο "φυσιολογικά" πράγματα που έχει πει ο Ilyumzhinov. Μιλάμε για ένα άτομο που υποστηρίζει ότι τον είχαν απαγάγει πριν μερικά χρόνια οι εξωγήινοι. Δεν κάνω πλάκα, ψάξτε στο google θα βρείτε περισσότερα για αυτή του τη δήλωση.

Ανώνυμος είπε...

An katalava kala lete oti tha vgei Ellhnas sth FIDE meta ton Ilioumtzinov? Oute se 141 xronia... Aftos o Bovaev exete skeftei pou kollaei? Mhpws aftos tha einai o diadoxos?? Etos oroshmo to 2010 (ekloges FIDE).

καλοπροαίρετος είπε...

Η σημειολογία του 141, και το ακατάρριπτο ρεκόρ του Καπαμπλάνκα

Βρήκα πού κολλάει αυτό το 141, δεν ήταν δα και κάτι κρυφό.

2006 (έτος της δήλωσης του Προέδρου) – 141 = 1865, έτος ίδρυσης της Ελίστα, πρωτεύουσας της Καλμυκίας ή Καλμουχίας.

Σαν να λέμε στα καθ΄ ημάς ότι θα ξαναδιοργανωθούν Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα μετά από άλλα 108 χρόνια (γιατί τόσο σύντομα; θα έχουμε προλάβει να ξεχρεώσουμε τα φέσια που βάλαμε για το 2004;) ή, μετά την ήττα του Καπαμπλάνκα από τον Ρέτι το 1924, ύστερα από οχτώ χρόνια και 63 παρτίδες που παρέμενε αήττητος : Καλά, αυτός θα ξαναχάσει σε άλλα οχτώ χρόνια, ή μετά από άλλες 63 παρτίδες.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε καλοπροαιρετε σας ειχα για πιο εξυπνο...

καλοπροαίρετος είπε...

Ο Πόλλακ που τον πλάσαραν για νέο Δομάζο

Είδατε; Τα φαινόμενα απατούν...

Κι εγώ νιώθω ντεφορμέ τελευταία, σαν τον Μανωλά στα τελευταία του ένα πράμα, απλώς το παλεύω με ομοιοπαθητική. Μια ολιγο-(ή και πολυ-)ήμερη σιγή ασυρμάτου δεν θα με έβλαπτε.

Και δεύτερον, δεν είμαι έξυπνος, εξυπνάκιας είμαι· αν εσείς με είχατε τόσον καιρό υπερτιμήσει, μισή ντροπή δική σας και μισή δική μου.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ SC,
σας συγχαίρω για το θάρρος σας.
Δεν συνηθίζεται στους σκακιστικούς κύκλους, απ' ό,τι φαίνεται, να σχολιάζεται και πολύ συχνά το γεγονός ότι πρόεδρος της FIDE είναι και παραμένει ένας δικτάτορας, γκάνγκστερ και δολοφόνος.
Ίσως επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει την υπόληψη του ευγενούς μας αθλήματος...

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτά που λέτε, κυρία μου; Στην Καλμουχία τον αγαπάνε πολύ τον Πρόεδρο Кирсан Илюмжинов, έχει κάνει πολλά έργα!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά, τον λατρεύουν. Όπως ακριβώς λάτρευαν τον Μάρκος στις Φιλιππίνες, τον Σουχάρτο στην Ινδονησία, τους Ντυβαλιέ στην Αϊτή, και άλλους αλλού, που όλοι έκαναν πολλά έργα.
Με το μυστρί στο χέρι ήταν όλοι τους.

Ανώνυμος είπε...

Ton Ilioumzinov, kai ton kathe Ilioumzinov sthn Rwssia, tous diorizei o Putin. Einai "anthrwpoii tou proedrou" oloi tous... Eseis ti perimenate? Na einai dimokrates?? (xaxa, edw gelane)...

Ανώνυμος είπε...

Πούτιν κερνάει, Πούτιν πίνει δηλαδή. H Yudina κάτι ξέρει πάντως από το καθεστώς...