Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Ο Ίβαντσουκ στην Π.Σ. Περιστερίου


Η Πνευματική Στέγη Περιστερίου (Σκακιστικό Τμήμα) ανακοίνωσε την απόκτηση του Ουκρανού GM Βασίλι Ίβαντσουκ. Θα αγωνιστεί με την ομάδα στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής Κατηγορίας, τον Ιούλιο. Παίκτης με φανταστικές ικανότητες, θεωρείται ότι βρίσκεται στην απόλυτη κορυφή του παγκόσμιου σκακιού, ενώ θα μπορούσε και να είχε ανακηρυχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής, αν δεν τον πρόδιδε κατά καιρούς ο αγχώδης, παρορμητικός χαρακτήρας του.

Ο Ίβαντσουκ γεννήθηκε το 1969. Διακρίθηκε από μικρός σε νεανικές διοργανώσεις (με τη σημαία της ΕΣΣΔ), με αποκορύφωμα την ανάδειξή του σε Πρωταθλητή Ευρώπης Νέων 1986 και την ισοβαθμία του στην 1η θέση στο Παγκόσμιο Νέων 1988 (που έγινε στην Αυστραλία). Ήδη το 1988 πήρε τον τίτλο του GM και στη συνέχεια μπήκε στην πρώτη δεκάδα του κόσμου, διάκριση που συνεχίζει να έχει, 21 χρόνια τώρα.

Στα τέλη του 2008, ο Ίβαντσουκ ήταν και πάλι Νο 2 στον Πίνακα Elo της FIDE. Οι χειρονομίες και οι γκριμάτσες του (σε καλές και κακές στιγμές!) έχουν μείνει παροιμιώδεις, ενώ συχνά χρησιμοποιεί έναν παράξενο τρόπο αυτοσυγκέντρωσης, καθώς σκέφτεται την παρτίδα του με το βλέμμα στραμμένο στον απέναντι τοίχο, αντί στη σκακιέρα.

Ο Βασίλι Ίβαντσουκ στη wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Vassily_Ivanchuk

62 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θεέ και Κύριε!

Ανώνυμος είπε...

Ο χαρακτήρας που περιγράφηκε ταιριαζει στο χαρακτήρα του νέου συλλόγου του. Συγχαρητήρια στον πρόεδρο, που φρόντισε για την απόκτηση του GM Ιβαντσούκ.

trandism είπε...

Δηλώνω μεγάλος θαυμαστής του chucky!
Εκτός της σκακιστικής του αξίας, θαυμάζω τον αντικομφορμισμό του.

Θυμίζω το περιστατικό με τη φανέλα της Ρεάλ στο περσινό Λινάρες. Επίσης μου αρέσει το γεγονός ότι δεν παίζει μόνο στα super-elite τουρνουά και διοργανώσεις, όπως αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή του στην Α' Εθνική. Δεν πιστεύω ότι τα κινητρά του ήταν οικονομικά για να έρθει να παίξει. Απλά γέμισε ένα κενό στο ημερολόγιό του, ο άνθρωπος παίζει σκάκι 365 μέρες το χρόνο.

Επίσης θέλω να δηλώσω εκ των προτέρων ότι αν κάποιος παραγοντίσκος κάνει ένσταση στηριζόμενος στη γνωστή αθλιότητα της Δρέσδης θα είναι για φτύσιμο.

Ανώνυμος είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα της Π.Σ. Περιστερίου!
Ο Ιβαντσούκ είναι εκπληκτικός παίκτης, της εντελώς πρώτης σειράς, στο παγκόσμιο σκάκι. Η συμμετοχή του θα δώσει τεράστιο ενδιαφέρον στο (πολυ-συζητημένο και συχνά με αρνητική διάθεση) Διασυλ/κό Α' Εθνικής 2009!

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα άλλα δεν έχουν λεφτά οι ομάδες της Α εθνικής...

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στο Περιστέρι, πολύ σημαντική κίνηση για το προφιλ και την εικόνα της Ελλάδας στους κορυφαίους σκακιστές. Ο ερχομος του Ιβαντσουκ θα συμπαρασύρει και άλλους κορυφαίους στις ομάδες μας.

Αυτό βέβαια ίσως να μην έχει καμία σημασια εάν σκεφτουμε οτι το Περιστερι στηρίζει τη διοίκηση Μακρόπουλου.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να είναι ο συμπαθέστερος όλων, απ' ό,τι φαίνεται.

Η απορία λοιπόν είναι, πώς γίνεται να μην τον έχει αρπάξει το γερμανικό πρωτάθλημα, που επίσης πάντα έδειχνε εμπράκτως μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλους παίκτες!

Το μυστικό πρέπει να είναι, το κλίμα στην Ελλάδα. Η συμπάθεια Ουκρανών για την Ελλάδα την ίδια, όμως, επίσης ποτέ δεν μπορούσε να κρυφτεί!

Η νότια Ευρώπη - το κλίμα της - ήταν ανέκαθεν ισχυρός μαγνήτης για ταλαιπωρημένους από το κρύο, αλλά και την ανέχεια που επικρατεί στις χώρες τους, βόρειων παικτών, όπως πχ ο Σίροφ (Λετονός στην Ισπανία), ο Βαζέχα ή και η Αραχάμια!

Στο μέλλον, θα υπάρξει πιθανότατα κι άλλη πτώση αστεροειδών στο Αιγαίο, και γενικά είναι κάτι που πρέπει να ιδωθεί αρκετά θετικά, αφού κάτι τέτοιο αναμφισβήτητα προσθέτει γεωπολιτική σημασία και κύρος στη Χώρα - έστω και ξώφαλτσα, έστω και λίγο!

Τους Γερμανούς, μπορούν να τους έχουν - ποιοί άλλοι? - οι Τούρκοι στη Μικρά Ασία. Εμάς, αυτό μας αφήνει ψυχρά αδιάφορους, για να μην πώ, μας αρέσει κι όλας!

Είναι απαραίτητο να προστεθεί ότι οι Γερμανοί Φιλλέληνες ήταν πάντοτε ισχνότατη μειοψηφία, κι ότι σ' αυτούς μπορεί να συγκαταλεγεί και ο διάσημος για την Εξίσωσή του και την Γαλή του, Έρβιν Σρόντινγκερ, χωρίς να παραλείψουμε και τον Βόλφγκανγκ Γκαίτε!
Ο φιλλεληνισμός ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένος με μορφωμένους ανθρώπους!

Για να γυρίσει ο τροχός, στην Ελλάδα, χρειάζεται να βλέπουμε την Πραγματικότητα με ολάνοιχτα μάτια.

@

Kostas Oreopoulos είπε...

Εύγε για την επιτυχία. Από την άλλη δεν αντιλαμβάνομαι την κίνηση (σαν έξοδο) απο την στιγμή που ο πόντος στην πρώτη σκακιέρα είναι ίδιος με τον πόντο στην 12χρόνη και είναι μάλλον ευκολότερο να εξασφαλίσει κάποιος με μεταγραφή πόντο εκεί (δυστυχώς)

Ελπίζω η επιβράβευση μιας τέτοιας κίνησης να είναι η μείωση τον αναπτυξιακών σε λογικό επίπεδο και ο εξορθολογισμός τους.

Σαν σκακιστής οφείλω απλά να ευχαριστήσω την Π.Σ Περιστερίου για την χαρά που θα δώσει σε πολλούς απο μας βλέποντας τον Iβάντσουκ να αγωνίζεται στο Ελληνικό διασυλλογικό

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε για απίστευτο παιχταρά.Αλλά το γεγονός παραμένει.Ένας πόντος ο Ιβαντσούκ,ένας πόντος και η νεανιδούλα.Το κέρδος θα είναι για όλους και όλες εμάς τους φίλους του σκακιού που θα δούμε έναν τέτοιο παίχτη να αγωνίζεται.

Alotan είπε...

Καλά, δε θα κάνει και 100% στην 1η σκακιέρα. Μάλλον κάτι μεταξύ +4 ή +5 είναι πιο πιθανό (αν και δεν αποκλείεται να κάνει και παραπάνω βαθμούς αν η ομάδα δεν παίζει ψηλά). Η ουσία είναι ότι ένας μεγάλος παίκτης και ένα από τα κορυφαία ονόματα στο σκάκι θα αγωνιστεί μαζί μας.
Δεν ξέρω αν μπορεί να αξιοποιήσει το Περιστέρι τη συμμετοχή του Ιβαντσούκ με κάποιο πιο ουσιαστικό τρόπο, πάντως το διασυλλογικό πρωτάθλημα Α' Εθνικής αποκτά μια ανέλπιστη αίγλη που καθόλου δεν του αξίζει, έτσι όπως έχει αποφασιστεί να γίνει.

FreeChess είπε...

Αυτό είναι! Να δίνεις ένα τσουβάλι λεφτά για να βγεις...2ος! :)

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται περίτρανα το παράλογο του νέου συστήματος Α Εθνικής, το Περιστέρι που έχει τα λεφτά και φέρνει τον Ιβαντσουκ θα επιχορηγηθεί και από την ΕΣΟ αφού είναι φορσέ στη δεκάδα,ενώ οι οικονομικα ασθενέστεροι σύλλογοι δεν μπορούν να μαζέψουν λεφτά ούτε για τα εισητήρια.Δυστυχώς το νέο σύστημα είναι κομμενο και ραμένο στα μέτρα των ισχυρών συλλόγων.

Ανώνυμος είπε...

Λάθος τα λέει, ο τελευταίος ανώνυμος. Το Περιστέρι παίρνει το ρίσκο, πληρώνει πολλά χρήματα για να φέρει έναν παιχταρά σαν τον Ιβαντσούκ...
Σωστό είναι που θα πάρει και ένα (μικρό) ποσό από την ΕΣΟ - στα τόσα έξοδα που θα έχει κάνει.
Όσο πιο μεγάλη η επένδυση, τόσο πιο πιθανό να φερει και κέρδος - έτσι λένε τα οικονομικά!

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος έγραψε ότι ο Ιβαντσούκ δεν παίζει στο Γερμανικό Πρωτάθλημα. Κι όμως, παίζει και κει . Δείτε την ιστοσελίδα http://www.chessvibes.com/reports/8th-round-bundesliga/ όπου φαίνεται ότι αγωνίζονται και οι δικοί μας Χαλκιάς και Κοτρωνιάς. Ίσως παίζουν και σε πρωταθλήματα και άλλων χωρών.
Δεν θυσίασε, δηλαδή, ο Ιβαντσουκ κάποιο έσοδο από το Γερμανικό Πρωτάθλημ αγια να παίξει στο Ελληνικό. Κάτι τέτοιες πολλαπλές συμμετοχές σε πρωταθλήματα συμβαίνουν μόνο στο σκάκι.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι αυτό το παράλογο των πολλαπλών συμμετοχών μόνο στο σκάκι συμβαίνει.
Φανταστείτε τον Κριστιάν Ρονάλντο εκτός από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είχε ταυτόχρονα δελτίο και στην Μπαρτσελόνα, στην Μίλαν , στην Μπάγερν, στην Λιόν κτλ. Παρ' όλα αυτά Ο Ιβα είναι τεράστιο όνομα και θα χαρούμε να τον δούμε από κοντά. Συγχαρητήρια στο Περιστέρι για την απόκτηση του.

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι έγινε τώρα που έγινε μια σημαντική μεταγραφή κάπου. Δε σημαίνει ότι ανέβηκαν τα στάνταρ μιας χώρας σε οργανωτικό επίπεδο.

Αυτά είναι σαχλαμάρες. Δεν υπάρχει υποδομή.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι ψάχνουν για ταλέντα και κανείς για ικανούς παίκτες.

Ανώνυμος είπε...

Εξέχοντες μισθοφόροι - άθελα όργανα συγκεκριμένης πολιτικής!
Μαντέψτε τώρα ποιό το κέντρο προέλευσης και πώς είναι το διεθνώς αναγνωρίσιμο όνομά του.
Οι Δ. Μπ. Γ.

@

Ανώνυμος είπε...

Να θυμίσω ότι, σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο, είναι παράνομη η συμμετοχή στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα παικτών που παίζουν σε Διασυλλογικά Πρωταθλήματα άλλων χωρών την ίδια αγωνιστική περίοδο. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει στο σκάκι μόνο και μόνο γιατί υπάρχει σιωπηρή ανοχή της παρανομίας από όλους. Οποιαδήποτε ομάδα θελήσει, μπορεί κάθε στιγμή να μηδενίσει άλλες ομάδες που παρανομούν.

Η αιτιολογία που συνήθως προβάλεται για την ανοχή της παρανομίας είναι ότι έτσι διευκολύνεται η επαγγελματική επιβίωση Ελλήνων παικτών, οι οποίοι ενισχύουν το εισόδημά τους συμμετέχοντας και σε άλλα πρωταθλήματα. Κατά συνέπεια, όποια ομάδα επιχειρήσει την εφαρμογή του Αθλητικού Νόμου θα κατηγορηθεί για "απρεπή" και ίσως "ανήθικη" στάση απέναντι στους κορυφαίους Έλληνες παίκτες, παρόλο που αναμφίβολα θα δικαιωθεί δικαστικά.

Αντίστοιχη ανοχή σε παρανομίες και παραβιάσεις του Καταστατικού και των Κανονισμών της ΕΣΟ παρουσιάζονται κατά καιρούς αρκετές. Επειδή δεν είναι δυνατόν να προσφεύγει κανείς στα δικαστήρια κάθε φορά που γίνεται μια παρανομία, ορισμένες έχουν γίνει καθεστώς.

Επίσης δυσάρεστο είναι να βλέπουμε συμπεριφορές που βρίσκονται στα όρια της παρανομίας και της παραβίασης του αθλητικού πνεύματος, π.χ. διαιτητές που είναι μέλη των ομάδων τις οποίες διαιτητεύουν ή συγγενείς μελών των ομάδων που διαιτητεύουν. Το θέμα είναι μεγάλο και δεν θέλω να επεκταθώ, πέρα από το να τονίσω ότι καμιά φορά γίνονται ενστάσεις για θέματα πολύ μικρότερης σημασίας, π.χ. συμμετοχή σε αγώνες αλλοδαπών που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος και στερούνται (άδικα) αθλητικών δικαιωμάτων.

Kostas Oreopoulos είπε...

Χωρίς να έχω γνώση του αθλητικού νόμου, απλά παρατηρώντας τι γίνεται στα άλλα αθλήματα δεν βλέπω να υπάρχει ενοποιημένη αντιμετώπιση στο θέμα.

Πχ στο μπάσκετ, μπορεί ένας παίκτης (ξένος) να παίξει σε όσα πρωταθλήματα θέλει. Ο Έλληνας πάλι όχι, δεν μπορεί να πάρει μεταγραφή από Ελληνική σε Ελληνική ομάδα στα μέσα του Ελληνικού πρωταθλήματος. Στο ποδόσφαιρο μπορεί.
Βέβαια δεν ξέρω αν για αυτά τα αθλήματα δεν ισχύει ο αθλητικός νόμος.

Τέλος αυτό με τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα μόνιμα και για πολλά χρόνια είναι απαράδεκτο, αλλά δεν αφορά μόνο την αθλητική τους δραστηριότητα. Εδώ τα παιδιά τους που γεννιούνται στην Ελλάδα δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα!! ΕΛΕΟΣ. Δηλαδή αυτά τα παιδιά δεν έχουν πατρίδα??

Ανώνυμος είπε...

Κ.Ωραιόπουλε, αγνοείτε πως ισχύει το jus soli? Κάποιος που γεννιέται επί ελληνικού εδάφους αποκτά αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα, αν με τη γέννησή του δεν αποκτά άλλη υπηκοότητα βάσει jus sanguinis. Επίσης, ισχύει και η πολιτογράφηση, που μπορεί να κάνει όποιος θέλει, μετά από 12 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Το ότι μερικοί παραβάτες καθήκοντος μπάτσοι στη Διεύθυνση Αλλοδαπών σπανίως εφαρμόζουν το νόμο, εκτός κι αν υπάρχει ρευστό, είναι άλλο θέμα.
Το jus sanguinis, δίκαιο αίματος, ισχύει για παλιννοστούντες Έλληνες της Διασποράς που για κάποιο λόγο στερήθηκαν την υπηκοότητα και θέλουν να την ξαναπάρουν. Εκεί, πρέπει να αποδείξουν ότι είχε ελληνική ιθαγένεια ένας τουλάχιστον παππούς. Διαφορετικά, ως μετανάστες στην Ελλάδα πλέον, την παίρνουν μετά από 12 χρόνια διαμονής με την κοινή διαδικασία πολιτογράφησης.

Ανώνυμος είπε...

Ηλία, θα σου ήταν εύκολο να υποδείξεις και το σημείο του ΑΘλητικού Νόμου όπου υπάρχει η απαγόρευση συμμετοχής και σε άλλα πρωταθλήματα την οποία αναφέρεις; Κι εγώ είχα τη γενική αίσθηση ότι τα πράγματα είναι όπως τα γράφεις, αλλά με αφορμή το σχόλιό σου το ξανακοίταξα και (με ομολογουμένως λίγο και βιαστικό ψάξιμο) δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν το έχω πρόχειρο, αλλά μου το είχε δείξει κάποιος που είχε τον Αθλητικό Νόμο και ήταν πολύ ξεκάθαρο. Μόλις βρω χρόνο, θα αναζητήσω τον Αθλητικό Νόμο και θα ψάξω σχετικά. Αν στο μεταξύ κάποιος άλλος διαθέτει το σχετικό εδάφιο, ας το παραθέσει.

Kostas Oreopoulos είπε...

Ότι το αγνοώ το αγνοώ.
Γιαυτό που είμαι σίγουρος είναι οτι βλέπω παιδιά των αλλοδαπών μεταναστών, που έχουν γεννηθεί εδώ, να μην έχουν χαρτιά και να μην μπορούν να πάρουν. Παράνομα? Ίσως. Δεν γνωρίζω. Ταλαιπωρούνται όμως, και αντιμετωπίζουν το φάσμα της απέλασης όταν συμπληρώσουν τα 18 χρόνια, ή πρέπει να μπουν στο κυνήγι ενσήμων.. κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει καμμία τέτοια απαγόρευση στον Αθλητικό Νόμο. Ακόμη και να υπήρχε θα ήταν ανούσια αφού η κάθε παγκόσμια ομοσπονδία FIFA, FIBA έχει τους δικούς της κανόνες μεταγραφών. Έτσι εξηγείται ότι στο μπάσκετ πχ οι παίκτες μπορούν και παίζουν εντός σεζόν σε 2 ή 3 διαφορετικές ομάδες.

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο 8 παρ. 3 του Κανονισμού εγγραφών - μεταγραφών της ΕΣΟ
«Απαγορεύεται αθλητής να αγωνισθεί στην ίδια αγωνιστική περίοδο σε δύο (2) διαφορετικά σωματεία, σε αγώνες που διοργανώνονται στην Ελλάδα από την ΕΣΟ, καθώς επίσης και σε αγώνες αλλοδαπής σκακιστικής ομοσπονδίας, εξαιρουμένων των Κυπρίων που έχουν εγγραφεί ή μεταγραφεί σε ελληνικά σωματεία.»

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που αναφέρεις είναι εσωτερικός κανονισμός της ΕΣΟ, όχι ο Αθλητικός Νόμος. Έχει τόση νομική αξία όσο και οι κανονισμοί ιπτάμενης πετόσφαιρας της Γουαδαλούπης...

Ανώνυμος είπε...

Παλιότερα, όταν οι εγγραφές και μετεγγραφές γινόντουσαν βάσει Υπουργικής Απόφασης, το σχετικό άρθρο είχε και την αντίστοιχη ισχύ.

Όταν εφαρμόστηκε ο Αθλητικός Νόμος 2725 το 1999, ο Εσωτερικός Κανονισμός (που εγκρίνεται από ΓΣ της ΕΣΟ και επικυρώνεται από τη ΓΓΑ) έγινε καταρχήν κατά αντιγραφή των σχετικών Υ.Α. -αλλά έχοντας πλέον τη βαρύτητα ενός εσωτερικού κανονισμού.

Όπως θα θυμούνται ίσως οι παλιότεροι, άρκεσε μια νομική ερμηνεία σε ένα απροβλεπτο πρόβλημα για να επιτραπεί η συμμετοχή αθλητών από σωματείο που διαλύθηκε παραμονές διασυλλογικών με ομάδες άλλων σωματείων μολονότι ήταν σε εξέλιξη η ίδια αγωνιστική περίοδος και είχαν ήδη αγωνιστεί με το (διαλυμένο) σωματείο τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος κανονισμός ορίζει και τα σχετικά με τη συμμετοχή αλλοδαπών μόνιμων και νόμιμων κατοίκων της χώρας σε κάθε λογής αγώνες.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία εσύ μας ενημέρωσες τώρα τι ισχύει ; Είναι ικανότητα και αυτή, να λες, να λες και να μη λες τίποτα,..
Παλιότερα λοιπόν ίσχυε κάτι,..που τώρα ισχύει μερικώς με μία τροποποίηση η οποία είναι ενδιαφέρον ότι έχει μερική ισχύ,αλλά ερμηνεύει καθ ολοκληρίαν αυτό που ίσχυε, όταν ήταν σε ισχύ ο παλιότερος κανονισμός. Έτσι μιλάτε στα Δ.Σ και για αυτό μετά από 3 ώρες δεν έχετε καταλάβει γιατί έχετε μιλήσει και αναβάλετε την συνεδρίαση για την επόμενη φορά !

Ανώνυμος είπε...

1)Έχετε πάει το θέμα εντελώς αλλού από εκεί που ξεκίνησε...
2)Έρχεται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο σκάκι να αγωνιστεί σε ελληνική ομάδα, προκύπτουν έτσι κάποια ερωτήματα:
a. Ποιο το νόημα να δωθούν τόσα λεφτά σε κάποιο άτομο που θα έρθει για διακοπές και θα κάνει και με την ευκαιρία 2-3 νίκες,πέραν των ισοπαλιών,για να δείξει κάτι; Γιατί το σκηνικό αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με τις πρώτες σκακιέρες των ομάδων: Ξενύχτι μέχρι πρώτων πρωινών ωρών και ηλιοθεραπεία 1 ώρα πριν την παρτίδα...
b.Τι διαφορά θα είχε από πρακτικής άποψης αν ερχόταν ένας ισχυρός Ανατολικός 20χρονος γεμάτος ενέργεια και όρεξη για σκάκι με ελάχιστα χρήματα; Τη δημοσιότητα; Και ποια τα οφέλη εκείνου που την αποκτά στο χώρο του σκακιού;;; Τα Μ.Μ.Ε. θα ασχοληθούν και θα θίξουν το θέμα όσο θίγουν το άθλημα του 'πόλο με άλογα'...
c. Για ποιο λόγο να μη δίνονται τα χρήματα αυτά για προπονήσεις και καλύτερα οργανωτικά μέτρα υποδομής; Το ότι ήρθε ο "Τσάκι" δε λέει τίποτα: φέτος ήρθε, του χρόνου θα ξεχαστεί ή απλά μπορεί και να μη γίνει καν πρωτάθλημα... Το αν βγει όμως ένας ταλαντούχος αθλητής και διακριθεί σε διεθνές επίπεδο, αυτό είναι που θα αναδείξει τη χώρα μας διεθνώς!!! Ξέρετε πόσο καιρό έχει να γίνει αυτο- ειδικά από σκακιστή της Αττικής- πέραν βεβαίως της πρόσφατης επιτυχίας του Γεωργιάδη(η οποία φυσικά οφείλεται κατά 85% σε προσωπική δουλειά του ίδιου);

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι έκανα λάθος σε προηγούμενο μήνυμά μου και θα έπρεπε να αναφερθώ στον Κανονισμό της ΕΣΟ αντί για τον Αθλητικό Νόμο (ευχαριστώ για την διόρθωση).

Βέβαια, η ουσία του σχολιασμού μου παραμένει όσον αφορά στην εγκυρότητα των πρωταθλημάτων. Κάθε προκήρυξη αναφέρει ότι οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της F.I.D.E. και της Ε.Σ.Ο., οπότε δεν δικαιολογείται παραβίαση των κανονισμών σε επίσημη διοργάνωση της ίδιας της Ε.Σ.Ο. Αν κριθεί ότι ένας Κανονισμός δεν είναι σωστός, σκόπιμο είναι να αλλάζεται και όχι να παραβιάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε παιδιά τι μου συγκρίνετε τους επαγγελματίες στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ με αυτούς στο σκάκι, ίδια λεφτά περνούν? Και μην πει κανείς ότι αυτοί κουράζονται πιο πολύ.
Είναι αναγκαίο κακό οι επαγγελματίες σκακιστές να παίζουν σε περισσότερα από ένα πρωταθλήματα

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις πόσα λεφτά έχουν δοθεί; μάλλον όχι.
Ξέρεις από κοντα τον συγκεκριμένο αθλητή; γιατί απ' οτι ξέρω δεν κάνει διακοπές απλά θέλει να παίζει σκάκι.
Ξέρεις τι λεφτά ζητούν οι Ανατολικοί νέοι; Μάλλον όχι
Εγώ απ ότι γνωρίζω ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει οργανωμένες προπονήσεις με 5 κορυφαίους προπονητές και συνέχεια βγάζει νέους και καλούς αθλητές... με καλές επιδόσεις και στο εξωτερικό.
Εσένα λοιπόν ποιό είναι το προβλημά σου;

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση στο ιστολόγιο με αφορμή τη «μεταγραφή» του Ivanchuk. Βάζω τα εισαγωγικά γιατί πιο πολύ αυτές οι μεταγραφές μοιάζουν με δανεισμούς και πάλι όχι με τους αυστηρούς κανονισμούς που τους διέπουν στα υπόλοιπα πιο επαγγελματικά αθλήματα.

Γενικά έχω σχηματίσει την άποψη ότι οι κανονισμοί της ΕΣΟ είναι αναίτια δεσμευτικοί και το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενθαρρύνουν απαράδεκτες συμπεριφορές από σωματεία. Δεν μπορεί ένας σκακιστής που δεν έχει συμπληρώσει το τριακοστό έτος της ηλικίας του να είναι δέσμιος του συλλόγου στον οποίο έτυχε να βγάλει δελτίο όταν πρωτογνώρισε το άθλημα. Θεωρώ ότι αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη αντιμετώπιση του σκακιού από το κράτος (π.χ. τελευταίες δηλώσεις σχετικά με το σκάκι από τον υφυπουργό αθλητισμού) πρέπει και η ίδια η ΕΣΟ να αναθεωρήσει ορισμένες από τις λειτουργίες της και να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα σύνολο κανόνων με κέντρο το σκακιστή και όχι την ίδια.



Υ.Γ. Με τον έναν η τον άλλο τρόπο, χαίρομαι που έγινε αυτή η μεταγραφή και απαντώντας σε έναν από τους παραπάνω ανώνυμους που δήλωσε ότι ο Ivanchuk θα κάνει 2-3 νίκες, θα του πω ότι ο συγκεκριμένος σκακιστής πρέπει να «προσπαθήσει» για να κάνει ισοπαλίες. Τον παραπέμπω στην ανάρτηση του ιστολογίου της Σκακιστικής Άνοιξης http://anoixichess.blogspot.com/2009/02/ivanchuk.html με το φοβερό blind του Vassily. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι στην Π.Σ. Περιστερίου.

Ανώνυμος είπε...

Η συμμετοχή ενός παίκτη όπως του Ίβαντσουκ δεν είναι μόνο ότι προσδίδει στο πρωτάθλημα. Είναι ταυτόχρονα μαγνήτης για τους σκακιστές και ένα κορυφαίο αγωνιστικό παράδειγμα για τους νεαρούς παίκτες. Και έχει μεγάλη σημασία να βλέπεις αυτόν τον παίκτη στα λίγα μέτρα. Όταν παλιότερα τα διεθνή τουρνουά ήταν ελάχιστα (αλλά θεωρώ ακόμη και σήμερα που είναι περισσότερα) κοιτάζαμε με δέος τους GM που επισκέπτονταν την χώρα μας.

Εφόσον η ΠΣ Περιστερίου έκρινε ότι μπορεί να πραγματοποιήσει μια τέτοια κίνηση, μου φαίνεται μίζερο να μουρμουράμε για αυτό. Άμα είχε ξαναδηλώσει τον Σβετούσκιν κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί μαζί της. Ο μόνος κίνδυνος είναι κάτι που προαναφέρθηκε: Να λειτουργήσει το οικονομικό της μετεγγραφής εις βάρος των προπονήσεων των νεαρών σκακιστών του συλλόγου. Αλλά ο συγκεκριμένος σύλλογος, με όλες τις αντιπαραθέσεις που μπορεί να έχει έρθει με κάποιους κατά καιρούς, έχει δείξει ότι αναγνωρίζει την αξία των τμημάτων υποδομής και συνεχίζει να δουλεύει και σ' αυτή την κατεύθυνση.

Ανώνυμος είπε...

Αναφερώμενος στον ανώνυμο που έθεσε απανωτά ερωτήματα για το πόσα παίρνει ο Ίβαντσουκ και πόσα περισσότερα παίρνουν οι Ανατολικοί νεαροί μαχητικοί σκακιστες(και όταν λέω Ανατολικοί, εννοώ παίκτες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως Ζιγκάλκο, Κουζούμποβ κλπ, μην πάει το μυαλό μας σε Κίνα...):
Μιας και φαίνεται να τα γνωρίζεις όλα αυτά, για διαφώτισε και μας τους "άσχετους" περί των οικονομικών... Και μιας και ανέφερες για διεθνείς επιτυχίες, για πες μου τις 5 επικρατέστερες που θυμάσαι έτσι πρόχειρα...

Ανώνυμος είπε...

Gashimov Vugar Αζέρος και νέος και ανατολικός .... 8000 ευρώ συν εισιτήρια και δεν είναι Ίβαντσουκ!!!
Αν ήσουν σε ομάδα Α Εθνικής θα ήξερες τιμές

Ανώνυμος είπε...

Νόμοι και Κανονισμοί:

Άρθρο 33 του Αθλητικού Νόμου 2725/1999 (παράγραφος 7): "Στα ελληνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα και τους αγώνες κυπέλλου επιτρέπεται να συμμετέχουν ομογενείς ή αλλοδαποί με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας ομοσπονδίας."

Όπως καταλαβαίνω το συγκεκριμένο εδάφιο, μόνο εφόσον έχει ήδη γίνει γραπτή πρόταση από την ΕΣΟ και έχει ακολουθήσει γραπτή υπουργική απόφαση, τότε και μόνο μπορούν να συμμετέχουν στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ξένοι σκακιστές. Με άλλα λόγια, αν δεν έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από την έκδοση της προκήρυξης των αγώνων (ή έστω της συμπληρωματικής προκήρυξης), τότε η συμμετοχή των ξένων σκακιστών είναι παράνομη.

Επίσης προκύπτει ότι, εφόσον η πολιτική βούληση της ΕΣΟ είναι να μην συμμετέχουν ξένοι σκακιστές, ώστε οι σύλλογοι να επενδύουν τους οικονομικούς τους πόρους σε Έλληνες παίκτες ή άλλες δραστηριότητες, μπορεί να το κάνει. Νομίζω ότι αυτό είναι θέμα Γενικής Συνέλευσης.

Άρθρο 8 του Κανονισμού Εγγραφών-Μεταγραφών της ΕΣΟ (παράγραφος 3): "Απαγορεύεται αθλητής να αγωνισθεί στην ίδια αγωνιστική περίοδο σε δύο (2) διαφορετικά σωματεία, σε αγώνες που διοργανώνονται στην Ελλάδα από την ΕΣΟ, καθώς επίσης και σε αγώνες αλλοδαπής σκακιστικής ομοσπονδίας, εξαιρουμένων των Κυπρίων που έχουν εγγραφεί ή μεταγραφεί σε ελληνικά σωματεία."

Επομένως, μέχρις ότου αλλάξει ο Κανονισμός, η ΕΣΟ δεν μπορεί να επιτρέψει σε δική της διοργάνωση τη συμμετοχή αθλητών που ήδη έχουν συμμετάσχει σε άλλα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Είναι ασαφές τι πρέπει να γίνει αν κάποιοι αθλητές συμμετάσχουν σε άλλα διασυλλογικά πρωταθλήματα μετά τη συμμετοχή τους στο ελληνικό. Σίγουρα επιβάλεται να κληθούν ατομικά οι αθλητές σε απολογία, ίσως όμως και τα σωματεία τους (ως συνυπεύθυνα).

Ανώνυμος είπε...

Δε μιλάω για σκακιστή 2700 νεαρό, προφανώς και θα παίρνει τεράστια ποσά!!! Μα δεν καταλαβαίνεις πως ένας παίκτης 2600+ θα έρθει και θα κάνει την ίδια δουλειά που κάνει ένας 2700+; Ισοπαλίες με τους ισχυρούς και προσπάθειες για νίκες με τους ανίσχυρους... Αν θες έχω να σου αναφέρω άπειρους τέτοιους, που έχω συναντήσει από κοντά(μιας και δεν παίζω στην Α' Εθνική όπως λες...). Α, για τις διεθνείς επιτυχίες δε μου είπες και ανησυχώ...

Ανώνυμος είπε...

Ωχ! Δικομανία "μυρίζει" η άποψη του Κου Κουρκουνάκη!
Συγχαρητήρια κι'από μένα στην ΠΣΠ - πολύ πετυχημένη η μεταγραφή του Ιβάντσουκ!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν παίξει με μένα που παίζω Α' Εθνική φέτος ο ίβαντσουκ, η νίκη που θα κάνει θα είναι πετυχημένη;

να του δώσουμε συγχαρητήρια που με κέρδισε δηλαδή

Ανώνυμος είπε...

Είναι οι γνωστές ελληνικές ανοησίες ότι πρέπει να κρυφτούμε πίσω από τα παιχνίδια μας και τα πρωταθλήματά μας, για να κρύψουμε τα χάλια μας.

Η φιέστα των 34 ομάδων Α' Εθνικής->αηδίες.

Γιαυτό η αύξηση των ομάδων.

Ανώνυμος είπε...

Με πληροφόρησαν ότι υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση για τη συμμετοχή ξένων αθλητών στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα, αλλά δεν την έχω διαβάσει. Ζήτησα από αυτόν που την έχει να την καταθέσει εδώ ή να μου την στείλει σε μορφή που θα με επιτρέπει να την μεταφέρω.

Φυσικά, αυτό δεν αλλάζει τη δυνατότητα κατάργησης του μέτρου από την ΕΣΟ, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση να μην συμμετέχουν "ξένοι" στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα (άλλο "κοινοτικοί" και φυσικά εντελώς άλλο κάτοικοι του Ελλαδικού χώρου). Κι εγώ θέλω να βλέπω παίκτες του επιπέδου του Radjabov, του Shirov ή του Ivanchuk στην Ελλάδα, αλλά με τρόπους πιο εποικοδομητικούς για το ελληνικό σκάκι από το να καταλήγει σε αυτούς ένα σημαντιό τμήμα της κρατικής επιχορήγησης που παίρνει η ΕΣΟ ή να παίζουν μεταξύ τους όπως σε οποιοδήποτε άλλο τουρνουά.

Επίσης, δεν αλλάζει σε τίποτα το θέμα του Κανονισμού της ΕΣΟ για απαγόρευση συμμετοχής παικτών σε περισσότερα από ένα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα. Αν υπάρχει πολιτική βούλήση να επιτρέπεται κάτι τέτοιο, ο Κανονισμός θα πρέπει να αλλάξει.

Ανώνυμος είπε...

Αν και δεν ήμουν αυτός που μίλησε με τον Ηλία, ας συνεισφέρω και γω. Το σχετικό εδάφιο είναι ξεκάθαρο στο δικαίωμα συμμετοχής αλλοδαπών στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Α' Εθνικής. Πιθανώς ο κανονισμός της ΕΣΟ να χρειάζεται αποσαφήνιση.

Ο υφυπουργός πολιτισμού, έχοντας υπόψη:
[...] αποφασίζουμε:
Επιτρέπουμε τη συμμετοχή ομογενών ή αλλοδαπών αθλητών στα Ελληνικά Διασυλλογικά Πρωταθλήματα και του Αγώνες Κυπέλλου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα παρακάτω οριζόμενα:

Άρθρο 1
Όροι και προϋποθέσεις εγγραφής-μετεγγραφής αλλοδαπού αθλητή.
1. [...] (υπήκοοι Ε.Ε.)

2. Τα σωματεία της Ε.Σ.Ο. που ανήκουν στην Α' Εθνική Κατηγορία δύνανται να χρησιμοποιούν έναν αλλοδαπό αθλητή, όχι όμως στις αναπτυξιακές σκακιέρες, απ' αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα να αγωνισθούν με την εθνική ομάδα. Η συμμετοχή του αλλοδαπού αθλητή επιτρέπεται μόνο στους πάσης φύσεως διασυλλογικούς αγώνες με την παραπάνω εξαίρεση (αναπτυξιακές σκακιέρες).

Αθήνα 28 Αυγούστου 2000
ο υφυπουργός Γεώργιος Φλωρίδης

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ τον Ελισσαίο για τη συνεισφορά του. Ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από αυτή την υπουργική απόφαση είναι ότι στο Διασυλλογικό Κύπελλο υπάρχει θεσμική ανισότητα ανάμεσα στις ομάδες Α΄Εθνικής και των υπόλοιπων κατηγοριών: της Α΄Εθνικής επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ξένους, ενώ οι υπόλοιπες όχι.

Αυτό σημαίνει ότι στην ίδια διοργάνωση κάποιες ομάδες έχουν περισότερα δικαιώματα από άλλες και η συμμετοχή δεν είναι ισότιμη.

Ανώνυμος είπε...

Ενημερωτικά:

Οι ομάδες Α' Εθνικής στο σκάκι έχουν δικαίωμα για δύο ξένους (έναν κοινοτικό και ένα μη κοινοτικό) και όλων των υπόλοιπων κατηγοριών για έναν ξένο (κοινοτικό) -όχι κανέναν όπως γράφει ο Ηλίας. Ποσοστώσεις ισχύουν κατά κατηγορίες και σε άλλα αθλήματα.

Η υπουργική απόφαση του Φλωρίδη που αναφέρεται έχω την εντύπωση ότι δεν ισχύει πια μετά την ψήφιση του Ν2725.

Ανώνυμος είπε...

Από τις τοποθετήσεις που είχα κάνει παλιότερα, νόμιζα ότι είναι σαφές πως οι κοινοτικοί δεν θεωρούνται ξένοι. Η διασαφήνιση είναι χρήσιμη, μια και έχει περάσει κάμποσος καιρός από τότε. Δεν ξέρω όμως αν ένας δεύτερος κοινοτικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ξένος ή αν αυτό απαγορεύεται.

Αν η υπουργική απόφαση δεν έχει ισχύ, τότε ποια είναι η κατάσταση στην Α΄ Εθνική 2009;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Εγώ που είμαι ξένος με το άθλημα, πιάνομαι ως "ξένος" ή ως "ντόπιος";

Όχι τίποτε άλλο, να ξέρω πόσα θα ζητήσω στην επόμενη μεταγραφή μου!

Ανώνυμος είπε...

Στο κύπελλο παίζει ή ο ξένος ή ο κοινοτικος,όχι και οι 2,έναν μπορείς να δηλώσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

...εκτός κι αν είναι κάποιος σχιζοφρενής, οπότε μπορεί να δηλώσει και τις δύο περσόνες του, χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κονιδάρη, έχουμε ένα επίπεδο στις τοποθετήσεις μας, αν θέλετε να κάνετε χαβαλέ να μας ενημερώσετε να βάλουμε και μεις τα δυνατά μας. Ισχύς εν τη ενώσει. Gens una sumus. Το ξένο είναι πάντα πιο καλό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ελισσαίε
Σε αμιγώς σκακιστικά θέματα, ο "χαβαλές" (για να διατηρήσω το χαρακτηρισμό σας) είναι το πιο σοβαρό μου, ελπίζω να με συγχωρέσει η ερασμιότητά σας.

Τα δυνατά σας; Έχετε κι άλλα, πιο δυνατά; Νόμιζα πως τα είχατε εξαντλήσει όλα στις περισπούδαστες αναλύσεις για τη χρησιμότητα ή μη του Ίβαντσουκ σε αυτό τον άτιμο ντουνιά και για τη νομιμότητα της πιθανής χρησιμότητας στην απίθανη περίπτωση που ο πιθανός Π.Π. πάθει τίποτε και δεν ανεβάσει το επίπεδο του σκάκι στα πάτρια.

Υ.Γ. "χαβαλέ" κάνω, μην πτοείσαι...

Ανώνυμος είπε...

@κ.Κονιδάρη

καλά, μην εξάπτεσθε. Όταν έγραφα "δυνατά", εννοούσα να βάλω τα δυνατά μου να συνεισφέρω και γω στον "χαβαλέ". Επίσης η λέξη χαβαλές δεν είναι αρνητικά φορτισμένη στο κουκουτσένιο μυαλό μου. Αποτελεί σύνθεση του γελαστικού μορίου "χα" και του "βαλέ", που σημαίνει υπηρέτης-ακόλουθος. Τον συναντάμε και στα χαρτοπαίγνια όπου έπεται του βασιλικού ζεύγους. Ρήγας, Ντάμα, Βαλές... Κάποια φορά, λοιπόν, είχε μαζευτεί μια παρέα έξω απ' ένα παλάτι και σπάγανε πλάκα με τους αυλικούς. Εκεί όμως που ξεκαρδιζόντουσαν ήταν όταν βλέπαν τον βαλέ. Μόλις αυτός εμφανιζόταν, η παρέα αυθορμήτως έκανε "Χα! Βαλές!" και δώστου γέλια. Έτσι μας έμεινε η λέξη χαβαλές.

Την καλημέρα μου

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε τις θεωρίες και πάρτε παράδειγμα από http://www.madata.gr/index.php/epikairotita/social/31217.html.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ απλά θα ενημερώσω όσους δεν είναι εξοικοιωμένοι με τα οικονομικά μεγέθη, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση.
Για το πρωτάθλημα Α' Εθνικής, 9 αγώνες σε 7-9 ημέρες, ένας γκρανμέτρ 2600-2630 δεν στοιχίζει περισσότερο από 1500 ευρώ συν έξοδα (εισητήρια, ξενοδοχεία). Υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις που είναι ακριβότερες, είτε διότι κουβαλάνε δημοσιότητα, είτε διότι έχουν καβαλήσει το καλάμι, είτε διότι έχουν οικονομική άνεση και δεν κυνηγάνε τα λεφτά με το δίκανο.
Επίσης, είναι εύκολο να βρεις διεθνή μετρ να παίξει τσάμπα (αρκεί να τον βάλεις σε υψηλή ανδρική σκακιέρα), ή γκρανμέτρ 2550-2590 ακόμη και με 1000 ευρώ συν έξοδα.
Μάλιστα, με λίγο μυαλό και τις κατάλληλες προσβάσεις, μπορεί κανείς να πετύχει άνετα τέτοιες περιπτώσεις, ενίοτε και ακόμη καλύτερες.
Το κόστος ενός ξένου παίκτη είναι αστείο μπροστά στο κόστος της φιλοξενίας για μια ομάδα. Και φυσικά, οι ξένοι είναι πολύ φθηνότεροι από τους Έλληνες. Το πρόβλημα δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, τα χρήματα που δίνει μια ομάδα για ξένους παίκτες, ακόμη περισσότερο για έναν παίκτη σαν τον Ιβάντσουκ. Από τη στιγμή που η ΠΣ Περιστερίου έχει τη δυνατότητα να διαθέσει αυτό το ποσό, χωρίς να υστερούν άλλες δραστηριότητές της, καλά κάνει και το δίνει. Εγώ προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα. Αυτό που με προβληματίζει είναι το άθροισμα των ποσών που δίνει ο καθένας για ξένο παίκτη. Πχ., με πρόχειρους υπολογισμούς, το 2006 δόθηκαν περίπου 50.000 ευρώ για ξένους παίκτες από τα σωματεία Α' Εθνικής, ίσως παραπάνω. Φαντάζεστε πόσα ωραία πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει με αυτά τα χρήματα??

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά ο middlewave επαναφέρει το ζήτημα στους αρχικούς προβληματισμούς με τους οποίους ξεκίνησε η συζήτηση. Δηλαδή, οι ομάδες που θα πληρώσουν περισσότερα και θα πάρουν ισχυρότερους παίκτες θα είναι αυτές που τελικά θα μπουν στην πρώτη δεκάδα. Επομένως, η κρατική επιχορήγηση που αναλογεί στο Διασυλλογικό Α΄ Εθνικής θα καταλήξει στο μεγαλύτερο ποσοστό της στις τσέπες των ξένων παικτών.

Αν η επιχορήγηση μοιραζόταν ισόποσα στα συμμετέχοντα σωματεία, το καθένα θα έπαιρνε τους ξένους που μπορεί ανάλογα με τις ξεχωριστές οικονομικές του δυνατότητες, αφού πρώτα κάλυπταν με την επιχορήγηση τα έξοδα διαμονής/διατροφής τους. Με το ισχύον σύστημα, τα σωματεία που έχουν αρχικά μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες (και μπράβο τους γι' αυτό!) θα επιχορηγηθούν από την ΕΣΟ για να ξεχωρίσουν ακόμα περισσότερο βαθμολογικά από τα υπόλοιπα.

Όπως έχω γράψει παλιότερα, και συνοψίζει με το δικό του τρόπο ο middlewave, με τα χρήματα που θα δοθούν σε "ξένους-επισκέπτες", θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα για το ελληνικό σκάκι.

Ανώνυμος είπε...

Tο περιεργο με τους σκακιστες που αγωνιζονται σε περισσοτερα απο ενα διασυλλογικα πρωταθληματα,ειναι οτι η FIDE τους επιτρεπει να συμμετεχουν ταυτοχρονα σ'αυτα!
Ετσι ο Σιροβ αγωνιστηκε πριν 8 μερες στον 8ο γυρο του Ουγγρικου πρωταθληματος(11 γυροι) με την Aquaprofit (με την οποια παιζει και ο Κοτρωνιας),και αυτο το Σαββατοκυριακο παιζει στην Schachbundesliga!(Αυτη την στιγμη-1 το μεσημερι-διεξαγεται το ντερμπυ του πρωταθληματος,Bremen-Baden,με Μαμεντιαροβ,Σιροβ,Ελιανοβ,Σβιντλερ,Ανταμς,Μοβσεσιαν,Μπακρο..οι παρτιδες εδω:http://www.schachbundesliga.info/eppingen/index_eppingen.htm)
Οι αλλες ομοσπονδιες επαγγελματικων αθληματων εκδιδουν ενα δελτιο διεθνους επαγγελματικης ταυτοτητας στα μελη τους το οποιο κατατιθεται καθε φορα στην εθνικη ομοσπονδια,στη δυναμη της οποιας ανηκει το σωματειο στο οποιο αγωνιζεται ο αθλητης.Ετσι εξασφαλιζεται το μη ταυτοχρονο της συμμετοχης καποιου σε 2 η παραπανω εθνικα πρωταθληματα.Προφανως η FIDE δεν κανει κατι αναλογο και η απορια μου ειναι αυτο δεν αντικειται σε καποιο κανονισμο της ΔΟΕ;Μονο το doping την ενδιαφερει;
Και μια ακομη-ειλικρινης-απορια.Ειμαι μακρυα απο την σκακιστικη πραγματικοτητα των Ελληνικων συλλογων,αλλα απ'οτι αντιλαμβανομαι το Διασυλλογικο πρωταθλημα ειναι ενα περιεργο υβριδιο με επαγγελματικη,ερασιτεχνικη,και αναπτυξιακη διασταση,με την πρωτη να μην ειναι καθολου αμελητεα.
Η απορια μου ειναι,τι θα εμποδισει στο μελλον καποια ομαδα να κατεβει με περισσοτερους απο ενα κοινοτικο στη συνθεση της επικαλουμενη τον νομο Bosman;Ισως φαινεται απιθανο τωρα,αλλα το κινητρο υπαρχει καθως,βασει συνθεσεων, υπαρχουν ομαδες καταδικασμενες αυτη την στιγμη να τερματισουν κατω απο την 20η θεση,ενω με 3-4 οχι πολυ ισχυρους κοινοτικους,ας πουμε 2400-2500 θα βελτιωναν θεαματικα τις πιθανοτητες τους.
Απ'οτι καταλαβαινω,στα αλλα σπορ,οπου υπαρχει περιορισμος στον αριθμο των κοινοτικων,υπαρχει και μια ατυπη συμφωνια κυριων αναμεσα στους συμμετεχοντες οτι κανεις δεν θα τον προσβαλει νομικα.Ειναι δυνατον να επιτευχθει κατι τετοιο και στο σκακι με τους 34 συμμετεχοντες συλλογους;

Ανώνυμος είπε...

Διορθωση:Δεν υπαρχει νομος Βοsman βεβαια,αλλα νομολογια (Ruling),και η διευθυνση των αγωνων ειναι:http://www.schachbundesliga.info/eppingen/
index_eppingen.htm

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ενδιαφεροντες οι προβληματισμοι σου Μετοικε στη Νισυρο. Θα ειχε ενδιαφερον η γνωμη καποιου νομικου πάνω στο θεμα....

Ανώνυμος είπε...

Για όσους ενδιαφέρονται
η απόφαση Bosman βρίσκεται
http://eur-lex.europa.eu/Result.do?idReq=2&page=3
με τον αριθμό 61993J0415.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ περιληπτικα,για οσους δεν ειναι εξοικειωμενοι με το θεμα,η αποφαση προβλεπει οτι στον χωρο του επαγγελματικου αθλητισμου υπερισχυει η επαγγελματικη διασταση,και ως εκ τουτου,απαγορευει στα κρατη-μελη της Ε.Ε. να βαζουν εμποδια (αριθμητικους περιορισμους) στους αθλητες που καταγονται απο μια χωρα της Ε.Ε. και επιθυμουν να αγωνιστουν στο πρωταθλημα μιας αλλης γιατι κατι τετοιο θα παραβιαζε το δικαιωμα ελευθερης διακινησης των εργαζομενων μεσα στην Ε.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Για την ελληνική νομοθεσία, η απόφαση Μποσμάν απλώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σκάκι επειδή σύμφωνα με τους νόμους μας το σκάκι είναι ερασιτεχνικό άθλημα και οι σκακιστές είναι εξορισμού ερασιτέχνες αθλητές. (Αντίθετα, η απόφαση Μποσμάν έχει ήδη εφαρμοστεί στο σκάκι στη Γερμανία και στην Ισπανία). Εδώ δεν πρόκειται κανείς να πάει να μπλέξει να αποδείξει ότι χρησιμοποιεί επαγελματία αθλητή σε ερασιτεχνικό άθλημα. Αυτό σημαίνει (προς το παρόν;) τελεία και παύλα.

Άλλο πράγμα βέβαια, αν υπήρχε κάποια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να λέει ότι αφού οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για δημάρχους και να εκλέγονται ευρωβουλευτές σε όποια χώρα της ΕΕ βρίσκονται, πολύ περισσότερο θα έπρεπε να μπορούν να συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες των ομάδων τους στα τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα...