Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Irving Chernev


Ο Irving Chernev (1900-1981) γεννήθηκε στη Μόσχα, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 20 ετών και πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. Δυναμικότητας μετρ, διατηρούσε παροιμιώδη αφοσίωση στο παιχνίδι του σκακιού. Κάποτε έγραψε: "ανάμεσα σε όλους τους σκακιστές της ιστορίας, ήμουν εγώ που έπαιξα τις περισσότερες παρτίδες και μελέτησα τα περισσότερα βιβλία".

Η βαθιά αγάπη του Chernev για το σκάκι είναι φανερή στους αναγνώστες των βιβλίων του. Εκδόθηκαν 20 έργα του, ανάμεσα σ' αυτά: Chessboard Magic!, The Bright Side of Chess, The Fireside Book of Chess (μαζί με τον Fred Reinfeld), The Most Instructive Games of Chess Ever Played, 1000 Best Short Games of Chess, Practical Chess Endings, Combinations: The Heart of Chess, Capablanca's Best Chess Endings. Το 1945, μαζί με τον Kenneth Harkness έγραψε το An Invitation to Chess, ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα βιβλία όλων των εποχών. Πέθανε το 1981, στο αγαπημένο του San Francisco.


Το πιο γνωστό βιβλίο του είναι το κλασσικό Logical Chess: Move by Move που εκδόθηκε το 1957. Ο συγγραφέας παρουσιάζει 33 γνωστές παρτίδες που παίχτηκαν από το 1889 ως το 1945 από σκακιστές όπως οι Capablanca, Alekhine και Tarrasch και τις εξηγεί με εξαιρετικά διδακτικό τρόπο, κίνηση προς κίνηση. Οι εκδόσεις Batsford, το 1998, επανέκδοσαν το έργο με τις κινήσεις στην αλγεβρική γραφή. Όπως τα περισσότερα βιβλία του Chernev, απευθύνεται (κυρίως) σε παίκτες με μικρή εμπειρία και σχετικά χαμηλή δυναμικότητα. Θεωρείται σπουδαίο διαχρονικό έργο, γιατί εξηγεί με επιμονή και πάθος τα βασικά σχέδια και τη βασική στρατηγική. Ιδανικό για αρχαρίους σκακιστές, ευχάριστο για πιο προχωρημένους και θαυμάσιο εγχειρίδιο-βοήθημα για τη διδασκαλία του παιχνιδιού σε νέους παίκτες. Την μορφή της ανάλυσης-επεξήγησης "κίνηση προς κίνηση" ακολούθησαν αργότερα και άλλοι συγγραφείς, όπως ο John Nunn στο Understanding Chess Move by Move, το οποίο όμως δεν μπορεί να συγκριθεί επί ίσοις όροις με το Logical Chess: Move by Move, επειδή το τελευταίο γράφτηκε σε μια εποχή που δεν υπήρχε η βοήθεια του Η/Υ στις αναλύσεις.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Irving Chernev υπήρξε ένας από τους αντικειμενικά σπουδαιότερους και ποιοτικότερους συγγραφείς στην ιστορία του σκακιού. Είναι από τους λίγους που τα βιβλία του αποτελούν κλασσική και διαχρονική αξία και πρέπει κατά την προσωπική μου άποψη να κοσμούν τη βιβλιοθήκη κάθε σκακιστή. Ύστερα από μελέτη κάποιων από αυτών, μπορώ να προτείνω το "The Most Instructive Games of Chess Ever Played" για τα διδακτικά του παραδείγματα που επικεντρώνονται στη στρατηγική του σκακιστή, το "Combinations: The Heart of Chess", για την πολύ καλή επιλογή θέσεων με στόχο τη βελτίωση του μετρήματος και το "Capablanca's Best Chess Endings" για τις σπουδαίες αναλύσεις και την ιδιαίτερη εμβάθυνση που γίνεται στα φινάλε, ώστε να καταλάβει ο καθένας μας με πόσο απλό τρόπο σκεφτόταν ένας από τους σπουδαιότερους ειδικούς στο χειρισμό των φινάλε.

Ανώνυμος είπε...

Καλός γενικά ο Chernev, αλλά όχι από τους αντικειμενικά σπουδαιότερους και ποιοτικότερους συγγραφείς στην ιστορία του σκακιού. Πολυγραφότατος και ικανός εκλαϊκευτής δύσκολων θεμάτων, η αντιμετώπιση που είχε να είναι "θαυμαστής", π.χ. στο αναφερθέν "Capablanca's Best Chess Endings" τον οδηγούσε σε σχόλια όχι πάντα αντικειμενικά.

Ένα άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο του ήταν το "Endgame Magic!", μια συλλογή εντυπωσιακών σπουδών.